İçeriğe atla

Kırlangıç kuyruklu çaylak

Kırlangıç kuyruklu çaylak
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Falconiformes
(Gündüz yırtıcı kuşları)
Familya: Accipitridae (Atmacagiller)
Cins: Elanoides
Vieillot, 1818
Tür: E. forficatus
Elanoides forficatus
(Linnaeus, 1758)

Kırlangıç kuyruklu çaylak (Elanoides forficatus), atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Elanoides cinsinin tek üyesidir.

Bu tür 55 ila 65 cm (22 ila 26 in) uzunluğundadır. Kanat açıklığı yaklaşık 130 cm (4,3 ft)'dir. Erkek ve dişi bireyler benzer görünür. Kırlangıç kuyruklu çaylaklar çoğunlukla ormanlık ve yuvalama yerleri yakınındaki sulak ormanlarda yaşamaktadır. Yuvaları ağaçtandır ve çoğunlukla su yakınındadır. Yuvaları erkek ve dişi birey beraber yaparlar.

Kaynakça

  • Şablon:IUCN2009.2 Database entry includes justification for why this species is of least concern
  • Stiles and Skutch, A guide to the birds of Costa Rica ISBN 0-8014-9600-4

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Keten kuşu</span>

Keten kuşu, ispinozgiller (Fringillidae) familyasından ötücü bir kuş türüdür. Adını kenevir ve keten tohumlarına olan düşkünlüğünden alır.

<span class="mw-page-title-main">Muhabbet kuşu</span> Avustralyaya özgü küçük papağan türü

Muhabbet kuşu, papağan türleri içerisinde yer alan, evcil bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kırlangıç</span>

Kırlangıç, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasını oluşturan kuş türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Serçe</span> Ötücü Kuş

Serçe, Passeridae familyasını oluşturan, insanlara yakın çevrelerde yaşayan, göçücü olmayan, konik gagalı kuş türlerine verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Çaylak</span>

Çaylak, Accipitriformes takımından atmacagiller (Accipitridae) familyasının Milvinae, Elaninae alt familyaları ile Perninae alt familyasından bazı türleri kapsayan gündüzcül yırtıcı kuşlara verilen ortak ismidir. Bunlar uzun kanatlı, uzun çatalkuyruklu, çengel gagalı olup küçük kuşları ve fare gibi hayvanları avlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Martı</span>

Martı, martıgiller (Laridae) familyasını oluşturan deniz kuşlarının ortak adı. Türlerin çoğu Larus cinsinde toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kara başlı kiraz kuşu</span> kuş türü

Kara başlı kiraz kuşu, kiraz kuşugiller familyasına ait bir ötücü kuş türüdür. Ayrıca karabaş çinte, kara başlı çinte ve karabaş kiraz kuşu olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz düdükçünü</span>

Deniz düdükçünü, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kum kuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı arı şahini</span> atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir çaylak

Bayağı arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir çaylak türü.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli arı şahini</span>

Tepeli arı şahini, atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir çaylak türü.

<span class="mw-page-title-main">Küçük kerkenez</span>

Küçük kerkenez, doğangiller (Falconidae) familyasından küçük bir doğan türü. Bilimsel adı Alman doğa bilimci Johann Andreas Naumann'dan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı kerkenez</span> doğangiller (Falconidae) familyasından kerkenez grubuna ait ince bir doğan türü

Bayağı kerkenez, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımının doğangiller (Falconidae) familyasından kerkenez grubuna ait ince bir doğan türü. Çoğu kez yalnızca kerkenez olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük kaya kırlangıcı</span> bir kırlangıç türü

Küçük kaya kırlangıcı, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından bir kırlangıç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sülün kuyruklu jakana</span>

Sülün kuyruklu jakana, jasanagiller (Jacanidae) familyasından Asya'da görülen bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Boz çaylaklar</span>

Boz çaylaklar (Elaninae), atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir alt familya.

<span class="mw-page-title-main">Köpeksi maymunlar</span> primat familyası

Köpeksi maymunlar veya uzun kuyruklu maymungiller (Cercopithecidae), Eski Dünya maymunları grubundan bir maymun familyasıdır. Kuyruklu Eski Dünya maymunlarının (Cercopithecoidea) tek yaşayan familyası ve 135 türü ile en kalabalık maymun familyasıdır. Üyeleri Afrika ve Asya'da yaşamaktadır. En tanınmış cinsleri uzun kuyruklu maymun, babun, şebek, mandril, langur ve uzun burunlu maymunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl kuyruklu şahin</span> Şahin Türü

Kızıl kuyruklu şahin, atmacagiller (Accipitridae) familyasından Kuzey Amerika'da yaygın yırtıcı kuş türü. Batı Alaska'dan kuzey Kanada'ya, güneyde Panama'ya ve Karayipler'e kadar Kuzey Amerika'nın büyük bölümünde ürer ve bu bölgede en yaygın Buteo türlerinden biridir. Kızıl kuyruklu şahin yaşadığı bölgede tüm biyomlara uyum sağlayabilir. Görünüşleri ve yaşadıkları yerler ile birbirlerinden ayrılan on dört alt türü kabul edilmiştir. Boyları 45–65 cm, kanat açıklıkları 110–145 cm ve ağırlıkları 690-1600 gram arasında değişir. Bu boyutlarıyla, Kuzey Amerika'da yaşayan Buteo cinsi kuşların en büyük üyelerinden biridir. Eşeysel dimorfizm gösteren kızıl kuyruklu şahinin dişileri erkeklerinden daha büyüktür.

<i>Egretta sacra</i> Kuş türü

Egretta sacra, balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Asya'da Hindistan'ın okyanus kıyılarında, Güneydoğu Asya, Japonya, Polinezya'da ve Avustralya, Tazmanya ile Yeni Zelanda'da bulunur.

<i>Phimosus infuscatus</i> Kuş

Phimosus infuscatus Threskiornithidae familyasında yer alan monotipik kuş cinsi Phimosus içinde sınıflandırılan tek kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kuluçka paraziti</span>

Kuluçka paraziti ya da kuluçka asalağı organizmalar, kuşlar, balıklar ve böcekler arasında bulunan ve üremek için kendi türlerinin ya da başka türlerin yuvalarına yumurtalarını bırakarak ve yavrularını konak organizmalara besleterek büyütme stratejisi olan ve bir çeşit kleptoparazitizm sayılabilecek kuluçka parazitliğini seçmiş olan organizmalardır. Bu sayede parazit ebeveyn yuva yapmak ve yavruları büyütmek gibi işlere vakit ayırmadan zamanlarını daha fazla besin aramak ve yavrulamak için kullanabilmektedir. Ayrıca yumurtaları birkaç yuvaya birden dağıtarak rakunlar gibi tehditler tarafından yumurtaların yok edilmesi riskini de en aza indirebilmektedirler. Bu davranış şekli konak tür için zarar verici olduğundan genellikle parazit ve konak tür arasında bir evrimsel silahlanma yarışına neden olur.