İçeriğe atla

Kırgızistan Sineması

Kırgızistan sineması, Orta Asya sinemasının bir parçasıdır.

Tipik olarak Rus etkisine sahip ve Rusçadan bariz kalıntılar barındıran Kırgız sinemasında[1] 2007 - 2011 senelerinde her yıl ortalama 2 film vizyona girmiştir.

Tarih

1998 yılında Aktan Abdykalykov'un Beşkempir filmi Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen 1. Avrasya Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Film Büyük Ödülü'nü kazandı. 2005 yılında 2. Avrasya IFF'de Ernest Abdyzhapparov'un Saratan filmi Jüri Özel Ödülü'nü kazandı. 2008'de 5. Avrasya IFF'de Temir Birnazarov'un Unknown Route filmi Jüri Özel Ödülü'nü; Tina Ibragimov'un Bridge ve Temir Birnazarov'un Debt filmleri Jüri Özel Kısa Film Ödülü'nü; Bolotbek Zhamshiev ise Dünya Sinema Sanatının Gelişmesine Üstün Katkı Ödülü'nü kazandı.[2]

Filmler

Yıl Üretilen uzun metrajlı film sayısı
2007 1
2008 1
2009 1
2010 3
2011 3

Yönetmenler

Stüdyolar

Kaynakça

  1. ^ Çakar, Banu Erdoğan (16 Haziran 2022). "Kırgız Sinemasında Kültürel Kod ve Göstergelerin Sunumu: Kökbörü Filmi Örneğinde". The Journal of International Civilization Studies - Uluslararası Medeniyet Çalışmaları Dergisi. s. 7. 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  2. ^ a b c d e f "History". eurasiaiff.kz. 19 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2014. 
  3. ^ "The motherly field". eurasiaiff.kz. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2014. 
  4. ^ "The Snowstorming Substation". eurasiaiff.kz. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2014. 
  5. ^ Jared Rapfogel (July 2003). "Central Asian Films". senses of cinema. 30 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2014. 
  6. ^ Rollberg, P. (2009). Historical dictionary of Russian and Soviet cinema. Lanham, Md.: Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-6072-8. OCLC 228744396. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Akın</span> Türk film yönetmeni

Fatih Akın, Türk-Alman yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

Derviş Zaimağaoğlu, Kıbrıs Türkü film yönetmeni ve yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ümit Ünal</span> Türk yönetmen, senarist ve yazar

Ümit Ünal, Türk yönetmen, senarist ve yazar.

<i>Anlat İstanbul</i>

Anlat İstanbul, İstanbul'da yaşayan insanların hikâyelerini alıyor, hikâyeleri masallara, insanları kahramanlara dönüştürerek anlatıyor. Bir klarnetçi, bir fahişe, delirmiş bir kadın ve dahası, farklı 5 öyküyle sunuluyor. Bu öykülerde, çok bilinen masallardan Fareli Köyün Kavalcısı, Pamuk Prenses, Külkedisi, Uyuyan Güzel ve Kırmızı Başlıklı Kız'ı esas alıyor.

<span class="mw-page-title-main">43. Altın Portakal Film Festivali</span>

2006 Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 43.'südür. 16-23 Eylül 2006 tarihlerinde düzenlenmiştir. Ödül töreni Antalya'da Cam Piramit'te gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Reha Erdem</span> Türk yönetmen

Reha Erdem, Türk yönetmen ve senarist. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim gördü. Paris 8 Üniversitesi'nde Sinema ve Plastik Sanatlar Bölümünü bitirdi. Metis yayınlarından eşi Nilüfer Erdem Güngörmüş ile birlikte yazdığı uzun metrajlı film senaryosu Korkuyorum Anne, Metis Yayınları tarafından kitap olarak basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Semira Mahmelbaf</span> İranlı film yönetmeni ve senarist

Samira Mahmelbaf, İranlı film yönetmeni, senarist.

<i>Sivas</i> (film) Kaan Müjdecinin 2014 tarihli filmi

Sivas, Kaan Müjdeci tarafından yazılan ve yönetilen 2014 yapımı Türk filmidir. Film Altın Aslan Ödülü için yarışmak üzere 71. Venedik Film Festivali'ne seçilmiştir. Festivalde Altın Aslan'dan sonra gelen, Jüri Özel Ödülü'nü kazanmıştır. Film, 88.Akademi Ödülleri, yabancı dilde en iyi film dalında Türkiye'nin Oscar aday adayı olmuştur.

<i>11e 10 kala</i> Pelin Esmerin yazıp yönettiği, 2009 yapımı, 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü almış ve Köprüdekiler ile En İyi Film Ödülü’nü paylaşmış film

11'e 10 kala, Pelin Esmer tarafından yazılıp yönetilmiş, 2009 yılı yapımı sinema filmi. Film 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü almıştır. En İyi Film Ödülü’nü de Köprüdekiler filmi ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emin Alper</span> Türk yönetmen

Emin Alper, Türk yönetmen; senarist, yapımcı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik ve çeşitli dergilerde yazarlık da yapan Emin Alper, Tepenin Ardı, Abluka ve Kurak Günler filmleri ile tanınır. Alper'in üçüncü uzun metrajlı filmi olan Kız Kardeşler, ilk gösterimi 69. Berlin Uluslararası Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde gerçekleştirdi. Film, SİYAD'da 10 dalda 11 adaylık elde etti.

<i>Abluka</i> (film) film

Abluka, Türkiye, Fransa ve Katar ortak yapımı dramatik film. Emin Alper'in yazıp yönettiği filmin başrollerini Mehmet Özgür, Berkay Ateş ve Tülin Özen paylaşıyor. Abluka, Emin Alper'in ikinci uzun metrajlı filmidir. Film Türkiye'de 6 Kasım 2015'te vizyona girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mia Hansen-Løve</span>

Mia Hansen-Løve, Fransız film yönetmeni, senarist ve eski oyuncu. Çalışmalarıyla birçok ödül kazandı. İlk uzun metrajlı filmi Tout est pardonné, 2007 yılında Céline Sciamma'nın Naissance des pieuvres adlı filmiyle birlikte En İyi İlk Film Louis Delluc Ödülü'nü kazandı. Hansen-Løve'nin Le père de mes enfants filmi 2009 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünde Jüri Özel Ödülü'nü aldı. 2014 yılında Hansen-Løve, Sanat ve Edebiyat Nişanı Şövalyesi statüsüne layık görüldü. 2016'da 66. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Gelecek Günler filmiyle En İyi Yönetmen dalında Gümüş Ayı ödülünü kazandı ve Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'ne üye oldu.

Mehmet Bahadır Er Türk yönetmen.

Eyüp Boz, dizi ve filmlerde çalışan Türk görüntü yönetmeni.

Ulvi Doğan, Türk oyuncu, yapımcı ve akademisyen. Necati Cumalı'nın eserinden uyarlanan ve Metin Erksan'ın yönettiği 1963 yapımı Susuz Yaz filminin yapımcılığını üstlendi, aynı zamanda filmin ana karakterlerinden biri olan Hasan rolünde, Erol Taş ve Hülya Koçyiğit ile birlikte başrolde oynadı. Filmin özgün müziğini Yunanistan'ın Akademi Ödüllü bestecisi Manos Hacıdakis besteledi. Film, 1964 yılında Berlin Uluslararası Film Ödülleri'nde 34 ülkeden 60'a yakın film arasından 'Yılın En İyi Filmi' seçilip Altın Ayı ödülünü kazanarak Türk sinema tarihinin uluslararası ödül kazanan ilk filmi oldu. Film aynı zamanda, 37. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'nin yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak seçilmiştir.

17. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, 7 Mayıs 2012 tarihinde tiyatro ve sinema oyuncusu Sadri Alışık anısına verilen ödüllerdir. Ödüller Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Salonu'nda Okan Bayülgen'in sunuculuğunu yaptığı törende sahiplerini bulmuştur.

Umut Subaşı, Türk film yönetmeni, senarist.