İçeriğe atla

Kırgızistan'da telekomünikasyon

Kırgızistan'da telekomünikasyon, sabit ve mobil telefonlar ile İnternet'i içermektedir.

İletişim politikası

Hükümetin bilgi ve iletişim teknolojisi stratejisinin uzun vadeli hedefi, telekomünikasyon sektörünün 2010 yılına kadar gayri safi yurt içi hasılaya yüzde 5 katkıda bulunmasıdır. [] KazSat iletişim uydusunun Haziran 2006'da Kazakistan'dan fırlatılmasının, tüm Orta Asya ülkelerinin Avrupa ve ABD telekomünikasyon uydularına bağımlılığını azaltması bekleniyordu. İkinci KazSat uydusu, 2011'de fırlatıldı.[1]

Telefon

Kırgızistan, 2000'li yılların başında 2002'de 100 kişi başına 7,7 telefon hattı ve 2007 yılında 1.100.000 cep telefonunun kullanımda olduğu telekomünikasyon sistemini yeniden yapılandırmak için uluslararası yatırım desteğinden yararlandı. Yükseltme sürecinin bir parçası olarak hükümet, devlete ait telekomünikasyon şirketi Kırgıztelekom'un çoğunluk hissesini yabancı teklif sahiplerine satmaya çalıştı. Rusya, İsveç ve Türkiye merkezli firmalar, alıcılar arasında yer aldı. Ancak 2005 yılında, tahminen 100.000 başvuru sahibi telefon hattı kurulumu için bekliyordu.[1]

İnternet

Bişkek'teki birçok internet kafeden biri

2000'li yılların başında, ülkedeki İnternet kullanımı hızla yaygınlaştı. 1999-2005 yılları arasında internet abonesi sayısı 3.000'den 263.000'e çıktı. 2004 yılında Kırgızistan'da yaklaşık 12.300 İnternet sunucusu faaliyetteydi.[1] Ülke kodu üst düzey alan adı .kg'dir.

xDSL aracılığıyla değişken yükleme/indirme hızları, devlet telefon şirketi Kırgız Telekom (8 Mbit/s'ye kadar downlink) ve özel İSS'ler (10 Mbit/s'ye kadar downlink) aracılığıyla mevcuttur. Aktarılan veri miktarında genellikle aylık bir sınır vardır; verilerin Kırgızistan'da mı kalacağına yoksa sınırın ötesine mi geçeceğine bağlı olarak ayrı sınır değerleri vardır. Sınırsız uluslararası trafiğe sahip geniş bant internet erişimi, İSS'ler tarafından nadiren çok daha yüksek fiyatlarla pazara sunulmaktadır. Bunun nedeni, muhtemelen ülkenin telekomünikasyon bant genişliği kapasitesinin olmamasıdır.

İSS'ler Rusya, Almanya, Ukrayna ve Kazakistan'a bağlı uydu iletişim hatları üzerinden internet erişimi sağlamaktadır. İnşaatı devam eden büyük bir telekomünikasyon projesi olan, Şanghay ile Frankfurt'u birbirine bağlayan 622 Mbit/s kapasiteli Trans-Asya-Avrupa Fiber Optik Hattı'nın Kırgızistan'ın payına düşen kısmı tamamlanmıştır. Bu projenin tamamen bitirilmesi, Kırgızistan'daki geniş bant internet fiyatlarında olumlu bir etki yaratabilir.

xDSL, ISDN, kiralık hat ve Ethernet gibi farklı teknolojileri kullanarak geniş bant internet erişimi sağlayan çeşitli İSS'ler bulunmaktadır. Kırgızistan'daki İSS'ler arasında Kırgız Telekom, Elcat, Asiainfo, Transfer Ltd, Totel, Megaline, Aknet, Intranet, Saima Telecom, My4G, Rikonet, AlaTV, ExNET ve IPSWICH bulunmaktadır.

İnternet sansürü ve gözetimi

Aralık 2010'da OpenNet Girişimi (ONI) tarafından siyasi ve sosyal alanlarda seçici İnternet filtrelemesi yapıldığı ve çatışma/güvenlik ve İnternet araçları alanlarında filtrelemeye dair çok az kanıt olduğu veya hiç kanıt olmadığı listelenmiştir.[2]

Kırgızistan'da internete erişim, artan siyasi gerilimlerin ikinci ve üçüncü nesil kontrollerin daha sık görülmesine yol açması nedeniyle kötüleşti. Hükümet, internetin iç politika üzerindeki etkisine karşı daha duyarlı hale geldi ve sektörü düzenleme yetkisini artıran yasalar çıkardı.[2]

Kırgızistan'da telekomünikasyon pazarının serbestleştirilmesi, interneti nüfusun çoğunluğu için uygun fiyatlı hale getirdi. Ancak Kırgızistan, Kazakistan ve Rusya'dan bant genişliği satın almaya bağımlı, fiilen siber kilitli bir ülkedir. Kazakistan'da dönemin giderek otoriterleşen rejimi, daha kısıtlayıcı İnternet kontrollerine doğru kaymıştı ve bu da Kırgızistan'daki İSS'leri etkileyen "yukarı akım filtreleme" örneklerine yol açmıştı.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c Kyrgyzstan country profile 26 Şubat 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Library of Congress Federal Research Division (January 2007). This article incorporates text from this source, which is in the public domain.
  2. ^ a b c "ONI Country Profile: Kyrgyzstan" 14 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., OpenNet Initiative, 18 December 2010

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Telekom</span> Türk telekomünikasyon firması

Türk Telekom, 23 Ekim 1840 tarihinde kurulan PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirket. Geniş bant internet, sabit telefon, mobil ve dijital TV yayınları konusunda hizmet vermektedir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

VDSL2 telefon hizmeti için kurulmuş bakır kablo altyapısı kullanan bir geniş bant erişim teknolojisidir. Merkezi santrallardan açık hava santrallerine kadar fiber çekilerek ya da direkt müşterinin binasına kadar fiber çekerek kurulur.

Videofon, Türk Telekom'un sabit telefon hattı kullanan abonelerine görüntülü konuşma sağlamak üzere pazara sürdüğü servistir.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">O2 (Mobil)</span>

O2 Mobile, Telefónica Europe şirketinin geniş bant internet ve telekomünikasyon hizmeti sunan GSM operatörüdür. Şirket 1985 yılında Cellnet Telekom Securicor adıyla Birleşik Krallık'ta kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Millenicom</span>

Millenicom; Azerbaycan merkezli SOCAR Holding'e bağlı, 2004 yılından itibaren Türkiye'de alternatif operatör olarak hizmetlerine devam eden İnternet servis sağlayıcısıdır. Millenicom, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından verilmiş olan Sabit Telefon Hizmeti (STH), İnternet servis sağlayıcılığı hizmeti (İSS) ve Altyapı İşletmeciliği (AİH) lisanslarına sahiptir.

RADWIN bir telekomünikasyon firmasıdır. Noktadan noktaya ve tek noktadan çok noktaya kablosuz geniş bant için donanım geliştirir ve üretir. Ürettikleri çözümler telekom taşıyıcıları, şehir ve kasaba belediye meclisleri, uzak topluluklar, ISS'ler ve özel ağlar tarafından kullanılmaktadır. RADWIN ayrıca, metro sistemleri, otobüs ağları, feribot ve havaalanları gibi hareketli uygulamaların yanı sıra devriye araçları, maden ocakları ve limanlarda kullanılan insanlı ve insansız ağır makineler gibi araçlar için de çözümler sunar. Donanım, cep telefonu ve IP taşıma, ev ve kurumsal geniş bant erişimi, özel ağ bağlanabilirliği ve video gözetim iletimi için kullanılır.

Türkmentelekom, Türkmenistan merkezli bir telekomünikasyon şirketidir. Şirket, 7 Nisan 1993 tarihinde kurulmuş olup Haberleşme Bakanlığı'na bağlıdır. Şirketin merkezi Aşkabat'ta yer almakta olup tüm ülkede şubeleri bulunmaktadır.

Bosna-Hersek'te telekomünikasyon, radyo, televizyon, sabit telefon, cep telefonları ve interneti içermektedir.

Arnavutluk'ta iletişim; radyo, televizyon, sabit ve mobil telefonlar ve interneti kapsamaktadır.

Kazakistan'da internet hızla büyümektedir. 2001 ve 2005 yılları arasında İnternet kullanıcılarının sayısı 200.000'den 1 milyona çıktı. Kazakistan 2007'ye kadar internet kullanım oranlarını yüzde 8.5 olarak bildirdi, 2008'de yüzde 12.4'e, 2010'da ise yüzde 34.3'e yükseldi. Kazakistanlı yetkililer, 2013 yılına kadar yaklaşık 10 milyon kullanıcıyla İnternet kullanım oranlarının yüzde 62.2 olduğunu bildirdi. Birinci kademe İSS'lerden internet trafiği satın alan uluslararası internet bağlantılarına sahip beş birinci kademe İSS ve yaklaşık 100 ikinci kademe İSS vardır. 2019 itibarıyla, Kazakistan nüfusunun %75'inden fazlasının internet erişimi var, bu Orta Asya'daki diğer tüm ülkelerden çok daha ileride bir rakam.

<span class="mw-page-title-main">2021 Kırgızistan-Tacikistan çatışmaları</span>

2021 Kırgızistan-Tacikistan sınır çatışmaları, 28 Nisan 2021'da Kırgızistan ve Tacikistan arasında başlayan çatışmalar dizisidir. Sınır polisleri arasında su kaynakları üzerine başlayan çatışma, Kırgızistan'ın Batken ilindeki Köktaş köyünde yoğunlaşmış ve daha sonra ordular da çatışmaya dahil olmuştur. 29 Nisan'da iki taraftan 6 kişi ölmüş ve çatışmalar sonucu 10.000 kişi bölgeden tahliye edilmiştir. 29 Nisan'da ateşkes ilan edilmiştir. 1 Mayıs sabahı çift taraflı ateşkes anlaşmasına uymayan Tacik silahlı güçleri, sivillere ateş açtılar.

Kazakistan, Avrupa Birliği'nin geri kalanına kıyasla telekomünikasyon alanının gelişiminde gerileme yaşamaktadır. Ancak bu gelişim, her yıl hızla artmakta ve Kazakistan, Orta Asya'da en gelişmiş telekom sektörlerinden birine sahiptir.

Almanya'da telekomünikasyon oldukça gelişmiştir. Alman telekomünikasyon pazarı 1 Ocak 1998 tarihinde tamamen özelleştirilmiştir. Almanya; fiber-optik kablo, koaksiyel kablo, mikrodalga radyo rölesi ve yerel uydu sistemleriyle yaygın bir otomatik telefon santrali hizmeti sundu. Cep telefonu hizmeti geniş kapsama alanında, hızlıca gelişmekte ve yabancı ülkeler için roaming hizmeti sunmaktadır. Bu bir yoğun sermaye harcamalarının sonuçlarıdır. Ülkenin doğu kısmı eski ve modası geçmiş teknolojilerden arındırılıp en gelişmiş teknolojiler hızlıca yaygınlaştırılmıştır. Deutsche Telekom, FTTH ağlarını 2011 yılında kullanıma sundu, daha sonra 2010 yılında Hennigsdorf, Braunschweig ve Dresden'de pilot projeleri sundu.

<span class="mw-page-title-main">Monaco Telecom</span>

Monaco Telecom, Monako Prensliği'nin ana telekomünikasyon sağlayıcısıdır. Şirket, Monako hükümetinin devlete ait Office Monégasque des Téléphones'u özelleştirme kararının ardından 1997 yılında kuruldu.