
Denizşakayığı, Actiniaria takımında sınıflandırılan, suda bulunan ve avlanarak yaşayan hayvanlardır. Knidliler gibi, mercan ve medüzler ile yakındırlar.

Dağ keçisi (Capra), 9 türü içine alan bir cinstir. Evcil keçi diğer bir adıyla yaban keçisinin evcilleştirilmiş bir alt türüdür. Keçiler, geviş getiren hayvanlardır. Bu hayvanların midesi 4 bölümden oluşur. Keçinin erkeği teke, kısır erkeği erkeç, dişisi keçi, yavrusu ise oğlak, bazı yörelerde 1 yaşına kadar çepiç olarak çağrılır. Ak dağ keçisi, adına rağmen gerçek dağ keçisi değildir.

Kuyruklu kurbağalar ya da Semenderler, iki yaşamlılar sınıfından yaklaşık 500 türünün ortak adıdır. Vücutları uzunlamasınadır ve uzun kuyrukludurlar.
Türkiye biteyinde, Anemone cinsine bağlı toplam 8 takson bulunmaktadır. Bunlar 5 tür ve 3 alt türe ayrılmaktadır.

Gelgit havuzları ya da kaya havuzları, deniz suyu ile dolu, deniz kıyısında kayalık havuzları vardır. Bu havuzların çoğu sadece düşük gelgit gibi ayrı ayrı havuzlardan oluşur.

Kafkas piluncu veya bilimsel adıyla Dryopteris caucasica, FRASER ve JENKINS tarafından tanımlanmış, Dryopteridaceae familyasından bir bitki türüdür. Kuzey İran ve Kafkasya'da yaygın olan Kafkas piluncu, Türkiye'nin Trabzon, Artvin, Gümüşhane, Düzce, Bursa ve Kırklareli illerinde görülmüştür. 900-2000 metre yükseklikteki nemli orman ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir.

Kemulariella caucasica, Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesindeki kayalık yamaç, orman açıklıkları ve Rhododendron çalılıklarında yetişmektedir. 1700 ila 2440 rakımlı yerlerde görülen Kemulariella caucasica, Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenmektedir.

Kafkas azameti veya bilimsel adıyla Colias caucasica, Pieridae familyasından bir kelebek türüdür. Batı Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Balkanlarda bulunur. Larvalar Cytisus ve geven ile beslenirler. 1600 ila 2300 metre yükseklikteki su kenarları, vadi yamaçları ve çayırlarda yaşayan Kafkas azameti, haziran, temmuz ve ağustos aylarında uçar. Soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Kobuk veya bilimsel adıyla Cirsium caucasicum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan, Ermenistan ve Artvin'e endemik olan tür, 1500 ila 2350 metre yükseklikteki mağmatik yamaçlar ve Piceae ormanı açıklık kenarlarında yaşamaktadır. Ağustos ayında çiçeklenir.

Knipowitschia caucasica, Karadeniz, Azak Denizi, Hazar Denizi, Ege Denizi ve İnce Karasu Nehri'ne özgü bir kayabalığı türüdür. 0 ila 2 metre derinliğindeki sığ sularda yaşar. Küçük kabuklular, chironomid larvaları ve midye larvalarını yiyerek beslenir. Geçirdiği ilk kıştan sonra yumurtalarını kayalar, kabuklar veya bitki artıklarından oluşan bir boşluğun içine bırakır. Erkek, yumurtaları korumak için yuvada kalır. Tür, 5 santimetreye kadar büyüyebilir.

Symphytum caucasicum, Kafkasya'ya özgü, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Veronica caucasica, Veronica cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kafkasya'ya endemiktir.

Saxifraga caucasica, Emilio Levier ve Stefano Sommier tarafından tanımlanmış, taşkırangiller familyasından bir bitki türüdür. Tür, Kafkasya'ya endemiktir.
Salix caucasica, Nils Johan Andersson tarafından tanımlanmış, Salicaceae (söğütgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Artvin ve Kastamonu'ya endemik olan yayla söğüdü, 1560 ila 1700 metre yükseklikteki Piceae ve Rhododendron ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ayında çiçeklenir.

Lonicera caucasica, Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Darevskia caucasica, Darevskia cinsinden bir kertenkele türüdür. Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan'a endemiktir. Uzunluğu 64 mm, kuyruk uzunluğu ise 122 milimetredir. Sırt rengi yeşil, kahverengi veya gri-kül rengidir. Gündüz aktif olan tür, 2 yaşında yetişkinliğe erişir.

Kafkas kazteresi veya bilimsel adıyla Arabis caucasica, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

Anemone Ranunculaceae familyasına bağlı bir cinstir.

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Lonicera caucasica subsp. orientalis, Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasından çok yıllık bir bitki alt türüdür.