İçeriğe atla

Kılıç ve sandalet

Golyat ve Barbarlar film posteri insanların bu türdeki filmlerden beklentisini yansıtmaktadır.

Kılıç ve Sandalet ya da peplum diye bilinir. Bir alt film türüdür. Genellikle İtalyan yapımı olan filmler tarihsel veya İncil'den öykülerin beyaz perdeye aktarılması şeklindedir. Bu filmler Hollywood'da başlayan büyük bütçeli tarihsel film akımının taklididir. Spartacus, Samson and Delilah ve Ten Commandents gibi yapımlar döneminde öne çıkmıştır. Bu filmler 1958-1965 yılları arası İtalyan sinemasına hükmetti daha sonra yerini Spagetti Western filmlere bıraktı.

Peplum terimi Eski Yunan'da günlük elbise olan Peplos'tan gelir. Peplum ve Kılıç-Sandalet terimleri film eleştirmenleri tarafından küçümseme amacıyla kullanılsa da halk tarafından bu isimler benimsendi. 1958 öncesi çekilen Fabiola (1949) ve Ulysses (1954) gibi İtalyan epik filmleri proto-peplum olarak adlandırılırken, 1965 sonrası çekilenler neo-peplum olarak adlandırılır.

Pepla filmlerinin çoğu Herkül, Samson, Goliath ya da İtalya'nın ünlü halk kahramanı Maciste gibi doğaüstü derecede güçlü, kaslı ana karakterler içerir. Bu karakterler çoğunlukla tutsak prensesleri zalim kötü adamlardan kurtarır ve mitolojik yaratıklarla savaşır. Ama her pepla filmi fantastik özellikler içermez. Çoğu filmde gerçek tarihsel karakterler de vardır (Julius Caesar, Cleopatra, Hannibal gibi) ama metin tarihe çok da bağlı kalmaz. Gladyatörler, korsanlar, Vikingler ve zalim krallara direnen köleler diğer popüler konularıdır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Andrzej Wajda</span>

Andrzej Witold Wajda, Polonyalı sinema yönetmeni.

<i>Commedia dellArte</i>

Commedia dell'arte, İtalya'da doğan, 16-18. yüzyıllar arasında Avrupa'da popüler hâle gelen, profesyonel tiyatronun ilk örneklerinden biridir. 16. yüzyıl İtalya'sında ortaya çıkan komedya, maskeli karakterleriyle öne çıkan bir tiyatro formudur. Kadın oyuncular komedya ile sahneye çıkmaya başlamıştır. Komedyada taslak metinlere veya senaryolara dayanan doğaçlama performanslar sergilenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nubar Terziyan</span> Türkiye Ermenisi oyuncu (1909–1994)

Nubar Terziyan, asıl adıyla Nubar Alyanakziya,, Türkiye Ermenisi sinema oyuncusu ve tiyatro sanatçısı. Yeşilçam'da canlandırdığı "sevecen baba", "sütçü dede", "iyi yürekli bakkal" ve "tonton baba" gibi rolleri ustalıkla canlandırdı. Oyunculuk eğitimi almamasına rağmen çoğu zaman rol aldığı film ve tiyatro oyunlarında doğaçlama tekniğini kullanan Terziyan, kendine özgü karakter oyunculuğu ile 450'den fazla filmde rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Savun</span> Türk oyuncu

Kadir Savun, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Çolpan İlhan</span> Türk tiyatro ve sinema sanatçısı

Çolpan İlhan, Türk tiyatro ve sinema sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Galyalı Asteriks'in Maceraları</span>

Galyalı Asteriks'in Maceraları, metnini René Goscinny'nin, resimlemesini de Albert Uderzo'nun yaptığı Fransız bir çizgi roman dizisidir.

Ahmet Mekin, doğum adıyla Ahmet Kurteli,, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Nejat Saydam</span> Türk oyuncu, senarist ve yönetmen

Nejat Saydam, Türk sinema yönetmeni, senarist ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Oran</span> Türk senarist, oyuncu

Mehmet Bülent Oran, Türk senarist ve sinema oyuncusu, yazar.

<i>Samuray Jack</i> Çizgi dizi

Samurai Jack, 4 Emmy Ödülü kazanmış Amerikan animasyon çizgi dizisidir. Yapımcısı animatör Genndy Tartakovsky'dir. Cartoon Network kanalında 2001-2004 tarihleri arasında yayınlanmıştır. Jack'in kullandığı sihirli bir kılıç vardır ve Aku'yu yok edebilecek tek şey odur. Türkçe seslendirmede Jack karakterini Cem Kurtoğlu, Aku karakterini ise Fatih Özacun seslendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Reha Yurdakul</span> Türk sinema oyuncusu, yapımcı ve senarist

Reha Yurdakul, Türk sinema oyuncusu, yapımcı ve senaryo yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Akim Tamiroff</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1899 – 1972)

Akim Tamiroff, Rus İmparatorluğu doğumlu, Ermeni asıllı Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu. 1930'lardan 1960'lara kadar sinemada aktif olarak çalıştı. 154 kadar filmde rol aldı. Daha çok karakter rollerinde oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Sezer Sezin</span> Türk aktris

Sezer Sezin, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. 1940'lı ve 1960'lı yıllar arasında sinemada aktif olarak çalıştı. Sinemaya yapımcı olarak da hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Savanna Samson</span> Amerikalı cinsel içerikli film oyuncusu

Savanna Samson, asıl adı Natalie Oliveros olan 14 Ekim 1969 doğumlu Amerikalı porno yıldızı.

<i>Leopar</i> (film)

Leopar, 1963 İtalya - Fransa ortak yapımı dönemsel tarihi filmdir. Özgün adı Il gattopardo olan ve ortak yapımcı ülke Fransa'da Le guépard adıyla gösterilen film Türkiye'de ilk kez Ocak 1965'te sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Roma İmparatorluğunun Çöküşü</i> (film) Anthony Mannın yönettiği 1964 tarihli film

Roma İmparatorluğu'nun Çöküşü, 1964 ABD yapımı tarihi epik filmdir. Özgün adı The Fall of the Roman Empire olan film Türkiye'de ilk kez 27 Aralık 1965'te 3 saatlik özgün uzunluğuyla gösterime girmişti. 18 Nisan 1978 tarihinde ise bu kez epeyce kısaltılarak ve İmparatorlar Çarpışıyor adıyla sinemalarda tekrar gösterilmiştir.

<i>Tarkan</i> (film) Tarkan serisinin ilk filmi (1969)

Tarkan ya da Tarkan: Mars'ın Kılıcı, kurgusal karakter Tarkan üzerine yazılmış Mars'ın Kılıcı isimli çizgi romandan uyarlanan 1969 yapımı fantastik Türk filmi. Tunç Başaran tarafından yönetilen film Sezgin Burak'ın Mars'ın Kılıcı adındaki çizgi romanına sadık kalınarak çekilmiştir. Tarkan serisinin ilk filmi olan bu filmde devam filmlerinde de olduğu gibi Tarkan karakterini Kartal Tibet canlandırmıştır.

<i>Kral Arthur: Kılıç Efsanesi</i>

Kral Arthur: Kılıç Efsanesi, 2017 yapımı, yönetmenliğini Guy Ritchie'nin üstlendiği Kral Arthur efsanesinden uyarlanan fantastik macera filmi. Klasik Kral Arthur efsanesine farklı bir cenahtan yaklaşmayı hedefleyen yeni filmin senaryosu ise Joby Harold'a ait. Charlie Hunnam'ın Kral Arthur'u ete kemiğe büründürdüğü filmde, genç yıldıza Jude Law, Djimon Hounsou ve Eric Bana eşlik ediyor. Film, Marvel Cinematic Universe benzeri şekilde Kral Arthur karakterlerinin ayrı maceralarını anlatacak yeni bir film serisinin ilk filmi olma özelliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransiskenler</span>

Fransiskenler veya Fransiskanlar, bir İtalyan rahibi olan Assisili Francesco, İsa'nın isteğine göre yoksulluk hayatı sürmeye ant içmiş müritleri ile kurduğu tarikatlar.

Mehmet Talat Gözbak, Türk film yönetmeni, oyuncu ve senarist.