İçeriğe atla

Kılıç Kraliçesi

Rider–Waite tarot destesinden Kılıç Kraliçesi

Kılıç Kraliçesi, Tarot'un Küçük Arkana setinin bir parçası olan kılıç takımındaki bir karttır. Tarot kartları, tarot kart oyunları oynamak için Avrupa'nın birçok yerinde kullanılmaktadır.[1] İngilizce konuşulan ülkelerde, Tarot kartları öncelikle kehanet amaçlı kullanılmaktadır.[1]

Yorumlar

  • Kılıç Kraliçesi geleneksel olarak dul, kocakarı ve boşanmış rollerine karşılık gelir. Çok yüksek standartlara sahip olduğu görülmektedir ve kendisi ve başkaları için oldukça eleştirel olabilmektedir.[2]
  • Kılıç Kraliçesi, kendi kendine yeterlilik, bağımsızlık ve zeka gibi pozitif feminist özellikleri temsil edebilir.[2]
  • Bir okumada Kılıç Kraliçesi'nin konumu, kartın yorumuyla ilgilidir. "21 Ways to Read a Tarot Card" (Llewellyn, 2008) ve Tarot ile ilgili diğer kitapların yazarı Mary K. Greer, kart gelecekteki bir konumda görünüyorsa, kraliçe "size yolu gösteriyor" olabilir, diye yazmıştır. Greer, kehanet Tarot uygulayıcılarını biyolojik cinsiyetle eşleşen cinsiyet rollerine odaklanmaktan kaçınmaya teşvik eder; örneğin bir kraliçe, o kişinin babasını temsil edebilir.[3]

Smith-Rider–Waite sembolizmi

Bu bölüm, aynı zamanda Pixie olarak da bilinen Pamela Colman Smith tarafından resmedilen, RWS veya Smith-Waite destesi olarak da bilinen Smith-Rider-Waite Tarot destesinde tasvir edildiği şekliyle Kılıç Kraliçesi kartında görülen sembolizmle ilgilidir.

  • Kılıç Kraliçesi elini uzatıyor, belki de bir başkasına uzanmak için; ama aynı zamanda kılıcını önünde sımsıkı tutuyor, belki bir uyarı, kendini koruma ya da bir başkasını sınamak için.
  • Tacı, hava elementinin ve akıl aleminin simgesi olan kelebeklerden oluşmaktadır. Bu tasvir, onun düşünce özgürlüğünü ve aktif zekasını gösteriyor olarak görülebilir.
  • El değmemiş beyaz bulutlar ile sağ alt köşede görünen daha koyu olanlar arasındaki farka dikkat edilmelidir. PKT'nin belirttiği gibi, daha koyu bulutlar onun üzüntülerini çağrıştırabilir. Daha hafif bulutlar, zihninin ve düşüncelerinin olağandışı netliğini vurgulamaktadır.
  • Bazıları, kraliçenin önde uzattığı elini, düşünceleri eyleme geçirmenin bir göstergesi olarak yorumlar. Tüm kılıç kartları zihni ve hava unsurunu temsil eder, tüm gökyüzü manzaraları kartın "duygusunu" gösterir. Bu kartta ufukta alçalan bulutlar, yeni fikirler veya yeni bir girişim öneriyor olarak okunabilir.

Kaynakça

  1. ^ a b The Game of Tarot. Gerald Duckworth and Company Ltd. 1980. ISBN 0-7156-1014-7.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b "Tarot.com". Tarot.com. Tarot.com. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 
  3. ^ ""Using the Tarot Court Cards"". Mary K. Greer's Tarot Blog. Mary K. Greer's Tarot Blog. 23 Mart 2016. 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilişsel bilim</span> zihin ve süreçleri hakkında disiplinlerarası bilimsel çalışma

Bilişsel bilim, zihin ve zekânın işleyişini ele alan, zeki sistemlerin dinamiklerini ve yapılarını araştıran disiplinler arası bir yaklaşımdır. Çok geniş bir alanı kapsamasından ötürü bilişsel bilim alanında çalışan araştırmacıların bilişsel psikoloji, dil bilimi, sinir bilimi, yapay zekâ, antropoloji ve felsefe gibi alanlarda temel bilgilere sahip olması beklenir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Francis Bacon</span> İngiliz filozof ve devlet adamı (1561-1626)

Francis Bacon, 1. St Alban Vikontu, 1st Lord Verulam, PC, Kral I. James döneminde İngiltere Başsavcısı ve İngiltere Lordlar Kamarası Şansölyesi olarak görev yapmış İngiliz bir filozof, bilim insanı ve devlet adamıdır. Bacon, bilimsel yöntemle yönlendirilen doğa felsefesinin önemini savunmuş ve eserleri Bilimsel Devrim boyunca etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Feminizm</span> İdeoloji

Feminizm, kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunması amacıyla eşitsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çeşitli ideolojiler, toplumsal hareketler ve kitle örgütlerinden oluşan hareket. Sözcüğün köken olarak Latince "femina" ve onun Fransızca türevi olan "féminisme" sözcüğünden geldiği ve Türkçe eş anlamlısının hatunculuk olduğu belirtilmektedir. Kadın hareketi doğrudan kadınları ilgilendiren ve dolaylı olarak kültürü ilgilendiren konularda bilinç uyandırır. Feminizmin temel amaçları; eğitim, iş, çocuk bakımı, yönetim gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkından, kadın sağlığı konusunda ilerlemelere, tacizin ve tecavüzün engellenmesinden lezbiyen haklarına kadar uzanır.

Utu, Akadca Şamaş adıyla da bilinen eski Mezopotamya Güneş tanrısıdır. Her gün dünyada olan biten her şeyi gördüğüne inanıldı ve adaletten ve gezginlerin korunmasından sorumluydu. İlahi bir yargıç olarak, yeraltı dünyasıyla ilişkilendirilebilirdi. Ek olarak, tipik olarak hava tanrısı Adad ile birlikte kehanet tanrısı olarak hizmet edebilirdi. Evrensel olarak birincil tanrılardan biri olarak kabul edilirken, özellikle Sippar ve Larsa'da saygı görüyordu.

Oyun teorisi veya Oyun kuramı, istatistik, sosyal bilimler, biyoloji, mühendislik, siyasi bilimler, bilgisayar bilimleri kullanılan meşhur teoridir. Oyun teorisi, bireyin başarısının diğerlerinin seçimlerine dayalı olduğu seçimler yapması olan bazı stratejik durumların matematiksel olarak davranış biçimlerini yakalamaya çalışır. İlk başlarda bir bireyin kazancının ötekinin zararına olduğu yarışmaları çözümlemek için geliştirilmişse bile, daha sonradan birçok kısıta dayanan çok geniş bir etkileşim alanını incelemeye başlamıştır. Bugün:

Oyun teorisi, sosyal kelimesinin geniş anlamda insan ve insan-dışı oyuncuları kapsayacak biçimde tanımlandığı, sosyal bilimlerin rasyonel yönü için bir birleşik alan kuramı veya bir tür şemsiyedir.

<i>Düşlerin Yorumu</i> Sigmund Freud tarafından yazılan kitap

Düşlerin Yorumu veya Rüyaların Yorumu, Avusturyalı nörolog Sigmund Freud'un en ünlü çalışmalarından biridir. Aslında 1899 yılında yayımlanan kitap yayınevi tarafından 1900 tarihiyle basılmıştır. Freud, araştırma hayatı boyunca bu çalışmasına devam etmiş ve gelişmeleri yeni baskılarına eklemiştir. Yazıldığı dönemde çok ilgi çekmemesine rağmen sorguladığı konu ve uyguladığı yöntemle zamanla ön plana çıkan eser olumlu ve olumsuz birçok tepki almıştır. Özellikle rüya incelemelerinin bilimselliğinin tartışmaları Freud'un eleştirildiği önemli noktalardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Anne Boleyn</span> İngiltere Kralı VIII. Henrynin ikinci eşi

Anne Boleyn, İngiltere kraliçesi, VIII. Henry'nin ikinci karısı ve I. Elizabeth'in annesidir.

Aşağıdaki karakterler Harry Potter serisindeki Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun çalışanları, sakinleri ve kurucularıdır.

Zihin felsefesinde, işlemsel zihin teorisi (İZT), işlemselcilik (computationalism) olarak da bilinir, insan zihninin bir bilgi işleme sistemi olduğunu ve biliş ile bilincin bir tür işlemleme (computation) olduğunu belirten fikirler kümesidir. Warren McCulloch ve Walter Pitts (1943) nöral faaliyetlerin işlemsel olduğunu ilk dile getirenlerdir. Nöral işlemlemenin bilişi açıkladığını iddia etmişlerdir. Teori modern biçimine ise Hilary Putnam tarafından 1967 yılında getirilmiş ve onun PhD öğrencisi filozof ve bilişsel bilimci Jerry Fodor tarafından 60’lı, 70’li ve 80’li yıllar boyunca geliştirilmiştir. 1990’larda Putnam, John Searle ve diğer bazı kimselerin çalışmaları dolayısıyla analitik felsefe alanında sert bir şekilde eleştirilmeye başlansa da, modern bilişsel psikoloji ve evrimsel psikoloji alanlarında oldukça popülerdir. 2000’ler ve 2010’larda ise İZT analitik felsefe alanında tekrar önem kazanmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charlotte (Mecklenburg-Strelitz)</span>

Mecklenburg-Strelitz'li Charlotte, Kral III. George’un eşi. Evlendikleri tarih olan 8 Eylül 1761’den krallıkların birleştiği 1 Ocak 1801’e kadar Büyük Britanya ve İrlanda Kraliçesi, bu tarihten 1818'deki ölümüne kadar Birleşik Krallık Kraliçesiydi. George'un karısı olarak aynı zamanda Hanover Elektres’i idi ve Hannover 12 Ekim 1814'te Hanover Krallığı olduktan sonra Hannover Kraliçesi unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Victor (Clarence ve Avondale dükü)</span> Birleşik Krallık Prensi

Prens Albert Victor, Clarence ve Avondale Dükü, Galler Prensi ve Prensesi'nin en büyük çocuğu ve o zamanlar hükümdar olan Birleşik Krallık hükümdarı Kraliçe Victoria torunuydu. Doğduğu andan itibaren Birleşik Krallık taht sıralamasında ikinci sıradaydı, ancak babası ve büyükannesinden önce öldüğü için kral olamadı.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka felsefesi</span> Overview of the philosophy of artificial intelligence

Yapay zeka felsefesi, yapay zekayı ve yapay zekanın, etik, bilinç, epistemoloji ve özgür irade bilgi ve anlayışı üzerindeki etkilerini araştıran teknoloji felsefesinin bir dalıdır. Ayrıca teknoloji, yapay hayvanların veya yapay insanların yaratılmasıyla ilgilidir, bu nedenle disiplin, filozoflar için oldukça ilgi çekicidir. Bu faktörler yapay zeka felsefesinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bazı akademisyenler, AI topluluğunun felsefeyi reddetmesinin zararlı olduğunu savunur.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Arkana</span>

Minör Arkana, bazen Lesser Arcana, tarot destesindeki takım kartlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İmparatoriçe (Tarot kartı)</span>

İmparatoriçe (III), geleneksel tarot destelerindeki üçüncü koz veya Major Arcana kartıdır. Kart oyunlarında ve kehanetlerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz (Tarot kartı)</span>

Hierophant (V), okült Tarot destelerindeki Major Arcana'nın beşinci kartıdır. Oyun kağıdı destelerinde Papa olarak bilinen tarihi karttan türetilmiştir. Kehanet için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kupa Kralı</span> Tarot kartı

Kupa Kralı, tarot destelerinde kullanılan bir karttır. Ezoterikçilerin Minor Arcana dedikleri şeyin bir parçasıdır. Tarot kartları, Avrupa'nın birçok yerinde Tarot kart oyunları oynamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Ası</span>

Kılıç Ası, Latin uygun oyun kartlarında kullanılan bir karttır. Kılıç takımının asıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç İkilisi</span>

Two of Swords bir Minor Arcana tarot kartıdır. Tarot kartları, tarot kart oyunları oynamak için Avrupa'nın birçok yerinde kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Onlusu</span>

Kılıç Onlusu bir Minor Arcana tarot kartıdır. Tarot kartları, tarot kart oyunları oynamak için Avrupa'nın birçok yerinde kullanılmaktadır. Oyunların büyük ölçüde bilinmediği İngilizce konuşulan ülkelerde, tarot kartları öncelikle kehanet amacıyla kullanılmaya başlanmıştır.