İçeriğe atla

Kıbrıs Vakıflar Bankası

Kıbrıs Vakıflar Bankası
Kuruluş1982

Kıbrıs Vakıflar Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tam sermayeli kamu bankası.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin 1956 yılında Türk toplumuna devredilmesi, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ve Türk Cemaat Meclisi'nin kurulması, 1963 olaylarından sonra Türk Yönetiminin gelişmesi ve 1974 harekâtından sonra Türk toplumun siyasi özgürlüğüne kavuşması seyri içinde Vakıflar İdaresi'nin geleneksel fonksiyonlarına ilave olarak topluma dönük ve iktisadi nitelik taşıyan faaliyetler yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Özellikle inşaat, ziraat ve turizm sektörlerine yatırımlar yapılmıştır.

Bu gelişmeler içinde toplumun ekonomik olarak kalkınmasına daha etkin bir şekilde katkıda bulunmak amacıyla Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından 1981 yılında banka kurma çalışmaları başlamış ve Mart 1982 tarihinde Kıbrıs Vakıflar Bankası Ltd.'in Şirketler Mukayyitliğine tescili yapılarak Bankalar Yasası'na uygun olarak kuruluş işlemleri tamamlanmıştır.

Kıbrıs Vakıflar Bankası Ltd. ülke ekonomisinin gelişmesine ve büyümesine yönelik olarak hem bireysel ve hem de ticari bankacılık faaliyetlerinde bulunmak üzere 22 Temmuz 1983 tarihinde Lefkoşa Merkez Şubesi ile resmen faaliyetlerine başlamıştır.

2005 yılında Akdeniz Garanti Bankası Ltd. tüm varlık ve kaynaklarıyla devralınmış ve Banka aktifleri % 50 oranında büyümüştür.

Kıbrıs Vakıflar Bankası Ltd. KKTC'ye yayılan 12 Şubesi, 4 bağlı şubesi, 224 çalışanı, KKTC Bankacılık sektöründeki önemli bir kuruluştur.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Banka</span> finansal etkinlikte bulunan kurum

Banka, faizle para alınıp verilebilen, kredi, iskonto, kambiyo işlemleri yapan, kasalarında para, değerli belge, eşya saklayan ve bunun dışındaki diğer ticari, finansal ve ekonomik etkinliklerde bulunan kuruluşlara denir. En yaygın üçüncül sektörlerden biridir. Banka sözcüğü İtalyanca banca sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Para bozma gişesi, para bozma yeri anlamına gelir. Kredilendirme faaliyetleri doğrudan banka tarafından veya sermaye piyasaları aracılığıyla dolaylı olarak da yapılabilir. Bankalar genellikle uluslararası bir dizi sermaye standardı olan Basel Anlaşmalarına dayanan asgari sermaye gereksinimine tabidir. Bankalar bir ülkenin finansal sistem ve ekonomisinde önemli bir rol oynadıklarından, yargı alanlarının çoğu bankalar üzerinde yüksek derecede düzenleme uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Albaraka Türk</span> Yabancı sermayeli Türk katılım bankası

Albaraka Türk Katılım Bankası, 1984 yılında İstanbul, Türkiye'de kurulan bir faizsiz bankacılık kuruluşudur. Albaraka Türk, câri hesaplar ve katılma hesapları aracılığıyla fon toplayan ve topladığı fonları, bireysel finansman, kurumsal finansman, finansal kiralama ve proje bazında kâr zarar ortaklığı gibi hizmetlerle tekrar ülke içi ekonomide değerlendirerek işletmenin yanında, faizsiz bankacılık uygulamasıyla çeşitli finansman ve bankacılık hizmetlerini sunan bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İş Bankası</span> özel sermayeli küresel Türk bankası

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2023'te 2.5 trilyon Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye'deki faaliyet gösteren altı kamu bankasından biri. 1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde Midhat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıkları'nın devamı niteliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Kalkınma Bankası</span>

İslam Kalkınma Bankası 7 Aralık 1973'te, tamamı İslam Konferansı Örgütü'ne üye 7 ülke tarafından, geri kalmış İslam ülkelerini kalkındırmak amacıyla kurulmuş olan kurum. Merkezi Cidde'dedir. Başkanlığını Dr. Ahmad Mohamed Ali Al MADANI yürütmektedir. İslam Konferansı Teşkilatı üyesi ülkeler arsında ticaretin arttırılması bankanın stratejik amaçları arasında olup bunun için finansman imkânları sağlamaktadır. Ticaret kredilerini için 2005 yılından beri banka şemsiyesi altında faaliyet gösteren Uluslararası İslam Ticaret Finans Kuruluşu ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye, İcra Kurulunda Dr. Selim C. Karataş tarafından temsil edilmektedir. Banka’nın amacı, İslam felsefe ve prensipleri (Şeriat) doğrultusunda, üye ülkelerin ve Müslüman toplumların münferit veya birlikte ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmaktır. Banka’nın kuruluş amacı doğrultusundaki fonksiyonları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: • Üye ülkelerdeki kuruluşlara veya verimli projelere sermaye iştirakinde bulunmak, • Üye ülkelerdeki kamu ve özel sektör projelerine kredi sağlamak, • Üye ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesine yardımcı olmak ve bu amaçla gerekli çalışmaları yapmak, • Üye ülkeler arası teknik işbirliğine yardımcı olmak ve teknik yardım sağlamak, • Üye ülkelerde kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunan personele eğitim imkânları sağlamak, • Müslüman ülkelerdeki ekonomik, mali ve bankacılık faaliyetlerinin İslami kurallara uygun şekilde yürütülmesi yönünde araştırmalar yapmak. Kuruluş Tarihi : 1974 Üye sayısı : 56 Merkezi : Cidde - Suudi Arabistan Üyeler:

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Merkez Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin merkez bankasıdır. Merkezi Lefkoşa'dadır. 16 Mayıs 1983 tarihinde yasası kabul edilen KKTC Merkez Bankası, 6 Haziran 1984 tarihinde 43 çalışanı ile faaliyetine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bankpozitif</span> Yabancı sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

Bankpozitif, 2002 yılında TMSF tarafından satışa çıkarılan Toprak Yatırım Bankası A.Ş. hisselerinin yine aynı yıl kurulan C Faktoring A.Ş. tarafından satın alınmasının ardından, 2004 yılından itibaren Ankara ve İzmir'de kurumsal ve bireysel bankacılık hizmetleri veren bankadır.

TurkishBank Grubu, Türkiye'deki faaliyetlerine 1982 yılında Kıbrıs'ta kurulu olan Türk Bankası Ltd.'nin İstanbul şubesini açarak başlamıştır. 1988 yılında ikinci şubesini İzmir'de açan Türk Bankası Ltd. bir sonraki yıl Mersin Şubesi ile Türkiye'deki hizmet ağını genişletmiştir. TurkishBank Grubu'nun Türkiye operasyonları, 27 Aralık 1991'de yabancı banka statüsünden çıkarak TurkishBank A.Ş. olarak ayrı bir tüzel kişilik kazanmıştır. TurkishBank A.Ş.'nin ödenmiş sermayesi 175 milyon TL olup, Kurumsal ve Ticari Bankacılık alanında uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İktisatbank</span>

Kıbrıs İktisat Bankası Ltd., 1990 yılında bireysel ve ticari bankacılık alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulmuş olup, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren özel sermayeli yerel bankalar arasında lider konumundadır. Kıbrıs Türkü müteşebbisler tarafından kurulan Kıbrıs İktisat Bankası Ltd. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ithalatçı firmalar başta olmak üzere inşaat/taahhüt firmaları, imalatçı firmalar ve küçük/orta boyutlu işletmeler (kobiler) ile ticari ve kurumsal müşterilerle çalışmaktadır. Banka bireysel bankacılık konularında da çalışmayı ve derinleşmeyi kuruluşundan bu yana ön planda tutmuş ve 2000'li yılların başından itibaren teknolojik altyapı için çok ciddi yatırımlar yapmaya başlamıştır. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Mete Özmerter'dir.

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bankacılık mesleğinin gelişimini, bankaların dayanışma ve birlikteliğini, bankacılık mesleğinin gerektirdiği ciddiyet ve disiplin içinde ülke ekonomisinin ihtiyaçlarına dönük faaliyette bulunulmasını sağlamak, rekabetçi bir ortamın yaratılmasını sağlamak, haksız rekabeti önlemek üzere gerekli kararları almak ve girişimlerde bulunmak amacı ile 12 bankanın üyeliği ile 20 Nisan 1987 tarihinden itibaren faaliyete başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Akfinans Bank</span>

Akfinans Bank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bir banka.

<span class="mw-page-title-main">Creditwest Bank</span>

Creditwest Bank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren özel sermayeli kamu banka.

Kıbrıs Faisal İslam Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tam sermayeli özel banka. Ülkede yabancı yatırımcılar tarafından kurulmuş ilk bankalardan biridir. Ekim 1982'de kurulan banka faaliyetlerine Mart 1983'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası</span>

Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası, kısaca KoopBank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren kooperatif bankası.

<span class="mw-page-title-main">Near East Bank</span>

Near East Bank ya da Türkçesi ile Yakın Doğu Bank, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Yakın Doğu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren tam sermayeli özel banka. Türkiye Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan Türkiye'de Temsilcilik açma izni alan ilk KKTC Bankası olan Near East Bank'ın Türkiye Temsilciliği Şubat 2013'te İstanbul'da açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Bankası</span>

Türk Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren İbrahim Hakan Börteçene'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptığı tam sermayeli özel banka. KKTC'nin ilk özel bankası.

<span class="mw-page-title-main">Şekerbank (Kıbrıs)</span>

Şekerbank (Kıbrıs), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tam sermayeli özel banka. 10 Nisan 1996'da kurulan Med Bank Ltd.'nin hisselerinin %51'lik kısmı 2000 yılında Türkiye merkezli bulunan Şekerbank tarafından satın alınmış ve bankanın adı 7 Şubat 2001'de Şekerbank (Kıbrıs) Ltd. olarak değiştirilmiştir. Yaklaşık 1 yıl sonra da KKTC'de bulunan Hamza Bank Ltd.'in satın alınmasıyla, iki banka Şekerbank isminde birleştirilmiştir.

Kuzey Kıbrıs'taki bankalar listesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bankaların listesidir. Merkez bankası, 1 tane kamu sermayeli, 15 tane özel sermayeli ve 6 tane de şube bankaları olmak üzere toplam 23 adet banka bulunmaktadır.

KKTC Kalkınma Bankası, Cumhuriyet Meclisi'nin 3 Temmuz 1992 Tarihli birleşiminde kabul olunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası Yasası gereğince, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde reel sektörün finans ihtiyacını karşılamak amacıyla 1993 yılında kurulan banka.