İçeriğe atla

Kıbrıs Türk Sanayi Odası

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (Kısaltma: KTSO), 1977 senesinde Kuzey Kıbrıs'ta "Türk endüstri kuruluşlarının gelişmesine yardımcı olmak, etkinlik alanlarinin gelişmesini ve verimliliklerinin artırılmasını sağlamak" amacıyla kurulmuş olan birlik.[1] Yaklaşık olarak 400 firma bu birliğin üyesidir.[1] Odanın şu anki yönetim kurulu başkanı Ali Çıralı'dır.[2]

Şubat 2009'da dönemin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Cumhuriyet Meclisi ana muhalefet partisi UBP'nin başkanı Derviş Eroğlu'nun katıldığı törenle Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan, inşasına 2004 senesinde başlanan ve 1 milyon 350 bin TL'ye mal olan 1400 metrekarelik yeni binasının açılışı yapıldı.[3]

Başkanlar

  • Yüksel Ratib ... 1977-1986
  • Ali Atun ... 1986-1987
  • Vedat Çelik ... 1987-1995
  • Eren R. Ertanın ... 1995-2000
  • Salih Tunar ... 2000-2009
  • Ali Çıralı ... 2009-

Kaynakça

  1. ^ a b Kıbrıs Türk Sanayi Odası Tarihçesi 23 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Erişim tarihi: 2 Mayıs 2009.
  2. ^ "Hakkımızda" 23 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Erişim tarihi: 2 Mayıs 2009.
  3. ^ "Yeni binamız açıldı, yeni Yönetim Kurulu seçildi." 29 Haziran 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Erişim tarihi: 2 Mayıs 2009.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Cumhuriyeti</span> Akdenizde bir ada ülkesi

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı</span> KKTCnin ulusal bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Kuzey Kıbrıs'ı temsil eden, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. Bugünkü hâli 7 Mart 1984 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anorthosis Ammohostu</span>

Anorthosis Ammohostu ya da bilinen adıyla Anorthosis Famagusta, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki bir futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, 1958 yılında Kıbrıs'ta "ticari, sınai, turizm ve zirai faaliyetlerinin geliştirilmesine çalışmak, korumak ve bu konularda işadamlarına cesaret, destek ve fikir vermek" amacıyla kurulmuş olan birliktir. Yaklaşık olarak 9 bin civarında kayıtlı üyesi bulunmaktadır. Odanın şimdiki yönetim kurulu başkanı Şua Saraçoğlu'dur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Voleybol Federasyonu, Kuzey Kıbrıs'ta voleybol faaliyetlerini yürütmek, voleybolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur.

Hasan Bozer, Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Özgürgün</span> 11. KKTC başbakanı

Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türkü politikacı, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 21. Hükûmetinde Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa Atatürk Stadyumu</span>

Lefkoşa Atatürk Stadı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da bulunan 28.000 kişilik bir stadyum.

<span class="mw-page-title-main">Kutlay Erk</span>

Kutlay Erk,, Kıbrıslı Türk siyasetçi.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye Cumhuriyeti'nin de facto yönetim Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan diplomatik temsilciliğidir. 28 Kasım 2022 tarihinden itibaren eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu büyükelçi olarak görev yapmaktadır. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlık ilanından sonra ilk büyükelçisi İnal Batu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ersin Tatar</span> 5. KKTC cumhurbaşkanı

Ersin Tatar, Kıbrıslı Türk iktisatçı, siyasetçi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı. 22 Mayıs 2019'dan 23 Ekim 2020'ye Kadar Tatar Hükümeti'nde Başbakanlık görevini üstlendi. 2018-2020 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanlığı görevini yürütmüştür. Bundan önce 2009-2013 yılları arasında Maliye Bakanı olarak görev aldı. 2020 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimine Ulusal Birlik Partisinin adayı olarak katılmış ve 18 Ekim 2020 tarihinde yapılan ikinci tur seçiminde cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bedrettin Demirel Caddesi (Lefkoşa)</span>

Bedrettin Demirel Caddesi, Lefkoşa'da bulunan bir cadde. Birleşik Krallık egemenliği döneminde adı Hilarion Caddesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Özkan Yorgancıoğlu</span> 9. KKTC başbakanı

Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçi, eski Cumhuriyetçi Türk Partisi genel başkanı ve 9. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetine bağlı olarak çalışan ve ekonomi ile enerjiyle ilgili işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Kıbrıs Türk Federe Meclisinin 8 Aralık 1977 tarihli birleşiminde kabul edilen "Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri Yasası" ile kurulmuştur. Şu anki bakan Sunat Atun'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Fellahoğlu</span>

Kadri Fellahoğlu, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

Rekabet Kurulu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Avrupa Birliği'nin ilgili mevzuatına uyumlu bir yapıda hazırlanan 36/2009 sayılı Rekabet Yasası Cumhuriyet Meclisi'nde onaylanmasının ardından 30 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle kurulun alt yapısı oluşmuştur. Yasayı yürütmekle sorumlu olan Rekabet Kurulu üyeleri ise 22 Aralık 2010 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla atanarak 2011 yılı başında göreve başladılar. Kurul üyeleri, yasanın 11'nci maddesinde öngörüldüğü şekliyle;

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı</span> Kuzey Kıbrısın hükûmet başkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığından ve meclis başkanlığından sonraki en yüksek siyasi makamdır. 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren 16 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs'ın kurucu başbakanıdır. Tarihsel olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanlığının devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ticaret ve Sanayi Odası</span> Meslek odası

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 1889 yılında Bursa'da faaliyete geçen bir meslek kuruluşu.