İçeriğe atla

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti
Kuruluş1961
BaşkanReşat Akar
ÜyelikTürkiye Gazeteciler Federasyonu

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti, kısaca KTGC, 1961 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde merkezi Lefkoşa'da olan gazetecileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Başkanlığını Reşat Akar yapmaktadır. Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun üyesidir.

1980'lerde kurumun özellikle üyelik kriterleri etrafında tartışmalar yaşandı; cemiyetteki bir grup tarafından kuruma gazetecilikle ilgisi olmayan şahısların üye yapıldığı, yönetim kuruluna seçilenlerin kendi iktidarlarını korumaya çalıştığı iddia edildi. Kırka yakın kişiden oluşan bu grup 1982'de cemiyetten ayrıldı ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliğini (KTGB) kurdu.[1] Üyelik yapısıyla ilgili tartışmalar 1980'lerde devam etti, 1985'te genel kurulda üç farklı üyelik listesi bulunması KTGB tarafından eleştirildi.[2] İlgili kurultayla ilgili, cemiyetin eski yönetim kurulu üyelerinden Ahmet Okan tarafından cemiyete dava açıldı.[3] Halihazırda KTGB ile farklı siyasi görüşler savunduklarından birbirlerinden kopuk hareket etmektedirler.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği resmen kuruldu". Bozkurt. 11 Ekim 1982. s. 1. 
  2. ^ "KTGB Genel Sekreteri Süleyman Ergüçlü KTGC'nin üye yapısına ilgililerin dikkatini çekti". Bozkurt. 25 Şubat 1985. s. 1. 
  3. ^ "Gazeteciler Cemiyeti Aleyhine Dava Açıldı". Bozkurt. 14 Mart 1985. s. 6. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Cem</span> Türk politikacı ve gazeteci

İsmail Cem, Türk siyasetçi ve gazeteci. 1997 ile 2002 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Abdi İpekçi ile kuzenlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gazeteciler Cemiyeti</span> İstanbul merkezli gazetecilik kuruluşu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 10 Haziran 1946'da kurulmuş merkezi İstanbul'da olan bir gazetecilik cemiyetidir.

Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu (TDGF) ya da daha yaygın ismiyle DEV-GENÇ, 1965'in sonlarında kurulan Fikir Kulüpleri Federasyonu içerisinde yer alan öğrenciler tarafından dönemin özgünlüğünde kimi fikirsel ve mücadele pratiğine dair ayrılıklar üzerine kurulan, üniversiteli sosyalist gençlik örgütlenmesidir.

Osman Nejat Konuk, Kıbrıs Türkü siyasetçi. Kuzey Kıbrıs'ın 2. Başbakanı.

Doğan Kasaroğlu, Türk gazeteci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Baştürk</span>

Abdullah Baştürk, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) genel başkanlıklarını yapmış sendikacı ve işçi.

Sedat Simavi Ödülleri, Türkiye'de basılı gazetecilik, radyo ve televizyon gazeteciliğinin yanı sıra bilim, sanat ve spor alanlarındaki başarılı kişi, kurum ve eserlere yönelik yılda bir kez verilen ödüllerdir.

<span class="mw-page-title-main">Wim Kok</span> Hollandalı siyasetçi (1938-2018)

Wim Kok tam adı ile Willem Kok, Hollandalı siyasetçi. 1994-2002 yılları arasında Hollanda Başbakanı olarak görev aldı. Ayrıca 1986-2001 yılları arasında Holllanda İşçi Partisi genel başkanlığını yürüttü.

Beyhan Cenkçi, -, Türk gazeteci ve eski siyasetçidir.

Ziya Nebioğlu, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi</span>

Kuzey Kıbrıs ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ya da Kıbrıslı Türklerin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde Temsili, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi arasında süregelen ilişkileri içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC milletvekilleri Kıbrıs Türk Toplumu'nun Seçilmiş Temsilcileri sıfatı ile 2004 yılından bu yana asamble toplantılarına 2 temsilci ile gözlemci statüsünde dahil olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barış Derneği</span> dernek

Barış Derneği, 18 Nisan 1977'de İstanbul'da kurulan, amacı tüzüğünde "adil ve kalıcı bir barışın gerçekleşme koşullarının araştırılması, geliştirilmesi, savunulması ve tanıtılması" olarak belirtilen dernek. 3 Nisan 1977'de İstanbul Barosu'nda yapılan, bilim insanları, yazarlar, hukukçular, aydınlar ve sanatçılardan oluşan 100 kişinin katıldığı konferansta alınan kararla kuruldu. Başkanlığa emekli büyükelçi Mahmut Dikerdem seçildi. 12 Eylül Darbesi sonrası kapatılana kadar nükleer silahların yasaklanmasını savundu, Birleşmiş Milletler kararlarına ve Helsinki Nihai Senedi'ne saygı gösterilip uyulması, aynı zamanda Türkiye'nin NATO'dan çıkması için faaliyetlerde bulundu.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, kısaca KTGB, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde merkezi Lefkoşa'da olan gazetecileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kamran Aziz</span> Kıbrıs Türkü müzisyen ve eczacı (1922–2017)

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Kıbrıs Cumhuriyeti)</span> Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin parlamentosu

Temsilciler Meclisi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin parlamentosudur.

<span class="mw-page-title-main">Emine Çolak</span> Kıbrıs Türkü politikacı

Emine Çolak, Temmuz 2015-Nisan 2016 tarihleri arasında Kalyoncu Hükûmeti'nde KKTC Dışişleri Bakanlığı yapmış Kıbrıslı Türk avukattır.

1. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 2. Konuk Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 13 Aralık 1983 - 19 Temmuz 1985 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir. Hükûmetin başbakanlığını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı sonrası Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından hükûmeti kurmakla görevlendirilen Nejat Konuk yapmaktaydı. Geçici bir hükûmet sıfatıyla kurulan hükûmetin resmî amacı "tarafsız ve yansız bir yönetim altında halkı seçimlere hazırlamak ve genel seçimleri olanaklar ölçüsünde en kısa zamanda gerçekleştirmek" idi. Bununla birlikte kabine üyelerinde Ulusal Birlik Partisi'ne ağırlık verildiğinden bir UBP hükûmeti olarak değerlendirilmektedir.

Başaran Düzgün, Kıbrıslı Türk gazeteci.