İçeriğe atla

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği
Kuruluş1982
MerkezSOS Çocuk Köyü Yanı, Kızılay
Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
BaşkanSami Özuslu
Resmî sitegazetecilerbirligi.com

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, kısaca KTGB, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde merkezi Lefkoşa'da olan gazetecileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur.

1982'de, Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyetinin üyelik yapısını eleştiren, cemiyete gazeteci olmayan kişilerin üye yapıldığını ve meslekî saygınlığa gölge düşürüldüğünü iddia eden kırk kadar cemiyet üyesinin istifa etmesi sonucu kuruldu. Tescil işlemi Sadi Togan tarafından gerçekleştirildi.[1]

Günümüzde basını temsil eden birden fazla sivil toplum örgütünün bulunduğu Kuzey Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği en fazla üyeye sahip olan, dolayısıyla da devlet tarafından tanınan gazeteci örgütüdür. Basın etiği konusunda, 2000 yılında KTGB "Gazetecinin Hak ve Sorumluluk Bildirgesi" adlı bir belge hazırladı.[2] 2011'den itibaren Medya dergisini yayımlamaya başladı.[3] Mart 2017'de gerçekleştirilen tüzük değişikliğiyle resmî olarak "Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Derneği" adını alsa da, günlük olarak "Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği" adının kullanımına devam edildi.[4][5]

2014'te birlik başkanlığına İzzet Volkan getirildi.[6] 2016 yılında başkanlığına iki yıllığına Sami Özuslu seçildi.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği resmen kuruldu". Bozkurt. 11 Ekim 1982. s. 1. 
  2. ^ Akkor, Emin, KIBRIS TÜRK BASININDA GÜVENİRLİK SORUNU (PDF) (Yüksek lisans tezi), Yakın Doğu Üniversitesi, 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 20 Temmuz 2018 
  3. ^ "KTGB yeni dergisi "Medya" çıktı". Haber Kıbrıs. 2 Ocak 2011. 21 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  4. ^ "KTGB tüzük değişikliği yapıyor". Yeni Bakış. 22 Mart 2017. 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  5. ^ "Gazeteciler Birliği Tüzük Değişikliği Genel Kurulu Yapıldı". Havadis. 25 Mart 2017. 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  6. ^ "Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanlığı'na İzzet Volkan getirildi". Gündem Kıbrıs. 16 Eylül 2014. 20 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2018. 
  7. ^ "Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği yeni başkanı Sami Özuslu oldu". Kıbrıs Postası. 1 Ekim 2016. 23 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî İstihbarat Teşkilatı</span> Türkiye Cumhuriyetinin ulusal istihbarat teşkilatı

Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT), Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığına bağlı resmî istihbarat örgütüdür. MİT'in mevcut merkezi, Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki KALE binasıdır.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi

Ali Sami Yen, Türk futbolcu, teknik direktör ve spor yöneticisi. Edebiyatçı Şemseddin Sâmi'nin ikinci oğlu olan Ali Sami, Galatasaray SK'nin bir numaralı kurucusu ve ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Mukavemet Teşkilatı</span> EOKA örgütüne karşı mücadele etmek için kurulan silahlı örgüt

Türk Mukavemet Teşkilatı ya da Türk Direniş Örgütü, Kıbrıs Türk toplumunun taksim hedefini gerçekleştirmek için faaliyet gösteren silahlı örgüttür. Kıbrıslı Rumların EOKA örgütüne karşı faaliyet göstermek üzere 1957'de kurulan TMT, 1958'de fiilî olarak faaliyet göstermeye başladı. Daha sonraları Millî Muhafız Ordusu, Akritas örgütü ve EOKA-B ile mücadele etti. 1 Ağustos 1976 tarihinde Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'na dönüştürüldü. Üyelerine "mücahit" denmekteydi. Kıbrıs Harekâtı'nın başladığı 20 Temmuz 1974 tarihinde TMT üyesi 17.151 mücahit bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş Gazeteciler Derneği</span>

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), merkezi Ankara'da olan, bir sivil toplum kuruluşudur.

Doğan Kasaroğlu, Türk gazeteci ve siyasetçidir.

Mehmet Volkan Canalioğlu, 2004-2009 yılları arasında Trabzon Belediye Başkanlığı yapan, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Kezer</span>

İzzet Kezer, Türk gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Ressamlar Cemiyeti</span> Osmanlı ressamlar derneği

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, dönemin sanat ve sanatçı sorunlarına çözüm bulmak üzere Osmanlı Devleti'nde 1909-1919 yılları arasında faaliyet gösteren bağımsız bir ressam örgütüdür.

Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, Türkiye'de gazetecilik alanında 50 yılını dolduran aktif gazetecilere verilen ödüldür. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilmektedir.

Ruşen Çakır,, Türk gazeteci, yazar.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti, kısaca KTGC, 1961 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde merkezi Lefkoşa'da olan gazetecileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Başkanlığını Reşat Akar yapmaktadır. Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun üyesidir.

Zeynel Lüle, Türk gazeteci ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı</span> Kuzey Kıbrısın hükûmet başkanı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığından ve meclis başkanlığından sonraki en yüksek siyasi makamdır. 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren 16 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs'ın kurucu başbakanıdır. Tarihsel olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanlığının devamıdır.

Lefkoşa Türk Hanımları Cemiyet-i Hayriyesi ya da bazı kaynaklarda kısaltılmış olan adıyla Lefkoşa Hanımlar Cemiyeti, Kıbrıs Türk toplumunun ilk kadın örgütüdür. Dernek, 1931 yılında aktivist Ulviye Mithat liderliğinde Lefkoşa'da kuruldu.

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nın uyarlanmasından sonra (1995), Azerbaycan'da yasal reformlar kapsamında demokratik ilkelere ve uluslararası hukukun gerekliliklerine uygun olarak yeni yasal düzenlemeler ve değişiklikler yapılmıştır. Genel olarak, Azerbaycan Anayasasında temel insan ve sivil hakları ve özgürlükleri ile ilgili 48 madde bulunmaktadır. Anayasanın 3. bölümü özellikle Azerbaycan vatandaşlarının insan hakları, mülkiyet hakları, eşitlik hakları, fikrî mülkiyet hakları, medeni haklar, sanıkların hakları, grev hakkı, sosyal güvenlik hakkı, oy kullanma hakkı ve ifade, vicdan ve düşünce özgürlüğü haklarını kapsamaktadır. 28 Aralık 2001 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Millet Meclisi, Azerbaycan Cumhuriyeti İnsan Hakları Komisyonu adında bir kurumun kurulması için anayasa kanununu kabul etti ve 5 Mart 2002'de cumhurbaşkanı bunun uygulanması, yasal çerçevesinin oluşturulması ve işleyişi hakkında bir kararname imzaladı.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Sönmez</span>

Selahattin Sönmez, Türk gazeteci, fotoğrafçı, foto muhabiri, yazar.

Gazetecileri Koruma Komitesi, Amerika'nın kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşudur. Merkezi New York'tur. Komite basın özgürlüğünü destekliyor ve gazetecilerin haklarını savunuyor. American Journalism Review kuruluşu bu organizasyonu gazeteciliğin kızıl hacı olarak adlandırdı.

Sami Özuslu Kıbrıs Türkü gazeteci, yazar ve siyasetçi.