İçeriğe atla

Küçük çöl toygarı

Küçük çöl toygarı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Passeriformes
(Ötücü kuşlar)
Familya: Alaudidae
(Toygargiller)
Cins: Ammomanes
Tür: A. cinctura
Ammomanes cinctura
Gould, 1841

Küçük çöl toygarı (Ammomanes cinctura), toygargiller familyasına ait bir kuş türü.

Afganistan, Cezayir, Yeşil Burun Adaları, Çad, Mısır, İran, Irak, İsrail, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Mali, Malta, Moritanya, Fas, Nijer, Umman, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Tunus, Batı Sahra ve Yemen'de görülürler.

Doğal habitatları sıcak çöllerdir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika yaban köpeği</span>

Afrika yaban köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından Afrika'da yaşayan vahşi bir köpek türü.

<i>Felis margarita</i> Kuzey Afrika, Güneybatı Asya ve Orta Asyada yaşayan ve az rastlanan yaban kedisi türü

Felis margarita Felis cinsine bağlı bir kedi türüdür. Kuzey Afrika, Güneybatı Asya ve Orta Asya'da yaşar ve az rastlanan yaban kedisidir.

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tilki</span> memeli takımı

Tilki, Canidae (köpekgiller) ailesi içindeki yedi cinste sınıflanmış ve yaklaşık 24 tür canlının ortak adıdır. Buna karşılık, Batı dünyasında "tilki" denilmekle en çok ifade edilen canlı türü Vulpes vulpes, yani kızıl tilkidir. Köpekgiller ailesinin bir parçasıdır. Bu türün yaşam süresi 3-4 yıldır. Kızıl tilki, kum tilkisi, Karsak, Bengal tilkisi, Kutup tilkisi, Afgan tilkisi, Güney Afrika tilkisi ve Çöl tilkisi gibi türleri vardır. Hepçil canlılar olan tilkilerin hemen her kıtada bulunuyor olmaları, çoğu halkların popüler kültüründe ve folklorunda da yer almalarına yol açmıştır. Hızlı bir ısırık ile çoğunlukla kemiricilerden oluşan kurbanlarını öldürürler. Birçok ayrı küçük hayvanlar, bitkisel gıda ve leş ile beslenirler. Yuvalarını yerde kuran kuşlar, tavuksular, tavşanlar, böcekler, balıklar ile de beslenebilirler. Çok nadir olarak geyik ya da domuz yavrularını avlarlar ve çok zor zamanlarda amfibyum ve sürüngen türleri de yiyebilirler. Tilkilerin kümeslere girip tavuk çalmaları da meşhurdur. Bazı tilkiler karayollarını takip eder ve otomobillerin ezdiği hayvanların leşleri ile beslenirler. Masallarda kurnaz kişi olarak anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin gri tilkisi</span> Tilki Türü

Arjantin gri tilkisi, Arjantin dövüş tilkisi ya da Patagonya tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının bir türüdür. Güney Amerika'nın pampa düzlüklerinde, bazı çöllerinde ve alçak dağlarında ortaya çıkar. Birçok Güney Amerika köpekgilinin dahil olduğu Lycalopex cinsinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Peru çöl tilkisi</span> köpekgiller (Canidae) familyasının Canini oymağına ait bir tilki

Peru çöl tilkisi, Sekura tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının Canini oymağına ait bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Ova tilkisi</span>

Ova tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasından Kuzey Amerika'nın kurak bölgelerinde yaşayan bir tilki türü. Aynı şekilde Kuzey Amerika'da görülen kızıl tilkiden belirgin şekilde daha büyük olan kulaklarıyla ayırt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kum tilkisi</span>

Kum tilkisi, Rüpell tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından, Kuzey Afrika'nın ve orta doğu'nun kurak bölgelerinde yaşayan bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Bengal tilkisi</span> Hint altkıtasına özgü endemik bir köpekgil türü

Bengal tilkisi, ayrıca Hint tilkisi olarak da bilinen, köpekgiller familyasından yalnızca Hint altkıtasında bulunan endemik tilki türüdür.

Tehlike altında olan kuşların Türkiye'deki sayısı 30'u buluyor. Hassas olan kuşların sayısı ise 59. Böylece, Türkiye'de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan kuşların sayısının toplamı 102. Türkiye coğrafyası üzerinde 13 kuş türü yok olmak üzere. Bu türlerin Türkiye'deki kuşların toplamına oranı yüzde 2,8. Türkiye'deki kuşların üreyenlere oranı ise 4,2.

<span class="mw-page-title-main">Amerika antilobu</span> Afrikada yaşayan Uzun Boyunlu zürafaların yaşayan en yakın akrabaları olan Kuzey amerikaya özgü antilop-benzeri geviş getiren hayvan

Amerika antilobu, Kuzey Amerika'da yaşayan bir gevişgetiren çift toynaklı türü. Çatalboynuzlu antilop ya da Çatalboynuzlu hayvan olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Keseli ceylan</span>

Keseli ceylan, çok yükseklere sıçramasıyla ünlü bir antilop türüdür. Boyu 75 cm, erkek bireylerin ağırlığı 33 ila 48 kilo ve dişilerin ağırlığı ise 30 ila 44 kilodur. Keseli ceylanlar saatte 80 km hıza ulaşabilirler. Adının keseli ceylan olmasının sebebi sırtında keseyi andıran bir deri yapısının bulunmasıdır. Keseli ceylanlar, 3 metre yüksekliğe ve 9 metre uzağa sıçrayabilirler. Keseli ceylanlar Namibya'daki Kalahari Çölü'nde yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Çöl toygarı</span> kuş türü

Çöl toygarı, toygargiller familyasına ait bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kap kumrusu</span>

Kap kumrusu, güvercingiller (Columbidae) familyasından bir güvercin türü.

<span class="mw-page-title-main">Karakuyruk</span>

Karakuyruk, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Arap Yarımadasında çöl bölgelerinde bulunan bir kuş türü.

<i>Papio hamadryas</i> primat türü

Papio hamadryas Papio cinsine bağlı bir hayvan türüdür. Mısır, Sudan, Eritre, Habeşistan, Somali, Suudi Arabistan ve Yemen'de yaşarlar. Diğer bütün babunlarda olduğu gibi bu türde de seksüel dimorfizm vardır. Erkeğinin başının etrafında aslan yelesini andıran uzun tüyler varken dişide bu tüyler bulunmamaktadır. Yarı-çöl arazilerde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Hüthüt toygarı</span> Kuş türü

Hüthüt toygarı, toygargiller (Alaudidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Asgari endişe altındaki türler</span> IUCN koruma kategorisi

Asgari endişe (LC), IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir. Yaygın bulunan türlerin çoğunluğu asgari endişe altında olarak sınıflandırılmıştır.

Plecotus turkmenicus, Düzburunlular familyasından bir yarasa türüdür. Kazakistan ve Türkmenistan'da bulunur.