İçeriğe atla

Küçük Bonaire

Koordinatlar: 12°09′29″K 68°18′39″B / 12.15806°K 68.31083°B / 12.15806; -68.31083
Küçük Bonaire
Harita
Coğrafya
Bonaire üzerinde Küçük Bonaire
Küçük Bonaire
Küçük Bonaire
BölgeKarayipler
Koordinatlar12°09′29″K 68°18′39″B / 12.15806°K 68.31083°B / 12.15806; -68.31083
TakımadasıLeeward Antilleri, Küçük Antiller
Siyasi
Adadaki ülke(ler)
Bonaire Bonaire

Klein Bonaire (Felemenkçe: Klein Bonaire), Karayipler'de yer alan Bonaire adasının batı kıyısındaki küçük, ıssız bir adacıktır ve Hollanda'nın Bonaire özel belediyesinin bir parçasıdır.

Coğrafya

Ana adanın oluşturduğu kaba hilal içinde yer alan Klein Bonaire adacığı, 6 kilometrekare (1.483 akre) ve son derece düz olup denizden iki metreden fazla yükselmiyor. Adadaki tek yapılar, bazı köle kulübelerinin kalıntıları (bölgenin kölelik dönemine tarihlenen küçük, tek odalı yapılar) ve Bonaire'e bakan sahilde küçük bir açık barınaktır. Adada akan su veya sanitasyon tesisleri bulunmamaktadır.

Tarihçe

1868 yılında Klein Bonaire adası Angel Jeserun'a satıldı ve 1999 yılına kadar özel mülk olarak kaldı. Bu dönemde adada bulunan doğal yerli ağaçlar kaldırıldı ve bu da adada çalılıkların büyümesine neden oldu. Klein Bonaire'in geliştirilmesi, deniz koruma alanı olarak kurulmasından önce birkaç kez denendi; son başarısız girişim 1995'te gerçekleşti.

Endişeli yerel halk Klein Bonaire'i kurtarmak ve bunun için para toplamak için bir araya geldi ve Klein Bonaire'i Koruma Vakfı (FPKB) doğdu. FPKB ve diğer ilgili tarafların çabalarıyla ve Hollanda İçişleri ve Krallık İşleri Bakanlığı, Hollanda Dünya Doğa Fonu ve FPKB'den gelen paralarla ada, 1999 yılında 9 milyon Hollanda Antilleri guldenine başarıyla satın alındı (5 milyon ABD Doları).

Klein Bonaire günümüzde Bonaire Ulusal Deniz Parkı'nın bir parçası konumundadır.[1] Uzun vadeli planlar arasında doğal bitki örtüsünün yeniden kazandırılması da yer alıyor.

Flora ve fauna

Klein Bonaire, yeşil (Chelonia mydas ) ve şahin gagalı deniz kaplumbağalarına (Eretmochelys imbricata ) kalıcı olarak ev sahipliği yapmaktadır. Yuvalama mevsimi boyunca deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta ) ve zaman zaman flamingoların da yuvasıdır.[2]

Montastraea annularis, 2011 yılında yapılan yakın tarihli bir araştırmada görülen en yaygın mercandı.[3]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ Ramsar Convention page 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. on the site of Bonaire National Marine Park
  2. ^ "Bonaire's Sea Turtles". 20 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2024. 
  3. ^ Jekielek, P (2011). "A 'BLAGRRA' Assessment of Coral Bleaching and Disease in Bonaire". In: Pollock NW, ed. Diving for Science 2011. Proceedings of the American Academy of Underwater Sciences 30th Symposium. Dauphin Island, AL: AAUS; 2011. CiteSeerX usurped $2 |citeseerx= değerini kontrol edin (yardım). 15 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2013. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Antilleri</span> Eski Hollanda denizaşırı bölgesi

Hollanda Antilleri, eski adıyla Hollanda Batı Hint Adaları, Karayip denizinde iki ada topluluğu olarak Küçük Antiller'in bir parçası olup Hollanda Krallığı'nın özerk bir bölgesini oluşturmaktaydı. Adaların ekonomileri genellikle turizm, kıyı bankacılığı ile petrol rafinerilerine dayalı olmaktaydı ve yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığının da önemli bir gelir kaynağı olduğu öne sürülmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Bonaire</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı özel bölge statüsüne sahip ada

Bonaire, Karayip Hollandasında, Venezuela'nın kuzeyinde bir adadır. Batısında, birlikte Küçük Antiller adalarının güneyini oluşturduğu Aruba, Curaçao adaları yer alır. Bu üç ada ABC Adaları olarak da anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Dalyan, Ortaca</span> Dalyanın mahallesi

Dalyan, Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı bir mahalledir. Türkiye'de Dalyan adında birçok yer bulunmaktadır. Dalyan kelimesi Rumca olup özel balık yakalama düzenekleri olan doğal sahalara denmektedir. Genelde deniz kenarında sazlık doğal yapısında olurlar.

<span class="mw-page-title-main">June Haimoff</span> Kaptan June

June Haimoff, Kaptan June İngiliz çevreci.

<span class="mw-page-title-main">Zante</span> Yunanistana bağlı ada

Zanta, Zakesna ya da Zakilda, İyon Denizi'nde bulunan, Yunanistan'a bağlı bir adadır. İyon Adaları arasında en büyük üçüncü ada olan Zante, bölgedeki adalar arasında ayrı bir belediyeye sahip olan tek adadır. 405.55 kilometre karelik yüzölçümüne ve yaklaşık olarak 123 kilometre sahil şeridi uzunluğuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Karpaz Yarımadası</span> Kuzey Kıbrısta yarımada

Karpaz Yarımadası,, Kıbrıs adasının kuzeydoğu ucundan uzanan, sivri ve uzun yarımadadır. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Sint Eustatius</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı özel bölge statüsüne sahip ada

Sint Eustatius, yaklaşık 2500 kişilik yaşayanıyla Hollanda'ya bağlı BES Adalarının bir parçasıdır. Başkenti Oranjestad'dır.

<span class="mw-page-title-main">Saba (ada)</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı özel bölge statüsüne sahip ada

Saba, Karayiplerde, Puerto Riko'nun doğusunda, Hollanda'ya bağlı küçük bir adadır. Küçük Antillerin bir parçasını oluşturur.

Yumurtalık Lagünü, Türkiye'nin Adana ilinin Yumurtalık ilçesinde yer alan bir lagündür. 21 Temmuz 2005'te Ramsar alanı olarak belirlenen lagün, 16 Aralık 2008'de millî park ilan edildi. Öncesinde tabiatı koruma alanı olarak sınıflandırılan Yumurtalık Lagünü 2008 yılında millî park yapılmış, Danıştay bu değişikliği iptal etse de 2016 yılında tamamlanan mahkeme süreciyle lagünün statüsü millî park olarak kesinlik kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İztuzu Plajı</span>

İztuzu Plajı, Türkiye'nin güneybatısında Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı Dalyan yakınlarında bulunan 4,5 km uzunluğunda bir plajdır. Plaj, Dalyan nehrinin tatlı su deltası ile Akdeniz arasında doğal bir bariyer oluşturan dar bir kara parçasıdır. İztuzu Plajı, Akdeniz'deki deniz kaplumbağalarının başlıca üreme alanlarından biridir ve bu nedenle sık sık Kaplumbağa Plajı olarak anılır. Caretta caretta, IUCN Kırmızı Listesi'nde tehlike altındaki hayvanlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle plaj 1988 yılından beri koruma statüsüne sahiptir ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Karayipleri</span>

Hollanda Karayipleri Hollanda Krallığı'nın Karayipler'de bulunan altı ada ülkesi ve belediyesidir. Hollanda Karayipleri -Hollanda yasalarındaki durumları göz ardı edilerek- Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius ve Saba'dır. Bu terim bazen Karayip Hollandası'nın yerine kullanılabilmektedir, Karayip Hollandası bu adalardan sadece Hollanda'nın özel belediyeleri Bonaire, Sint Eustatius ve Saba'yı belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Akyatan Gölü</span> Çukurova delta ovasındaki Türkiyenin en büyük lagün gölü

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Karayip Hollandası</span> Karayiplerde Hollandaya bağlı, her biri özel bölge statüsüne sahip adalar topluluğu

Karayip Hollandası Hollanda'nın üç özel belediyesidir. Karayip Denizi'nde bulunurlar. Bonaire, Sint Eustatius ve Saba, adalarının birleşimiyle oluşur. "Karayip Hollandası" terimi bazen Hollanda Karayiplerini belirtmek için kullanılır. Yasal olarak üç ada ayrıca BES adaları olarak da bilinir. Adalar Hollanda'nın kamu yönetimleri olarak sınıflandırılmıştır ve Avrupa Birliği'ne Bağlı Denizaşırı Ülkeler ve Topraklar kümesine dâhil olmasına karşın AB yasaları uygulanmaz.

<span class="mw-page-title-main">Kralendijk</span>

Kralendijk Karayip Hollandası'ndaki Bonaire adasının başkenti ve ana limanıdır. Kasabada konuşulan dil Papiamento'dur ama Felemenkçe ve İngilizce de yaygın olarak konuşulur. Felemenkçede Koralendijk "mercan kayalığı" anlamına gelir, kelime bozuluma uğradığı için "Kralendijk" olmuştur. Papiamento'da kasaba bazen Playa ("sahil") olarak adlandırılır. 2006 itibarıyla kasabanın nüfusu 3.061'dir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Körfezi</span> Körfez

Fethiye körfezi, güneybatı Türkiye kıyılarında, Teke Yarımadası'nın batısında yer alan Akdeniz körfezi. Fethiye ve Göcek körfez kıyılarındadır. Adını doğu kıyılarında antik Telmessos yerine kurulan Fethiye ilçesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Scandola Doğa Koruma Alanı</span>

Scandola Doğa Koruma Alanı, Fransa'nın Korsika adasının batı kıyısında, Korsika Bölge Parkı'nda yer almaktadır. 1975 yılında kurulmuştur. 1983 yılında UNESCOtarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut Rivierası</span>

Arnavut Rivierası ; Arnavutluk'un güneybatısını oluşturan dikine sahil kesimine verilen özel bir isimdir. Bazen Bregdeti veya Bregu isimleri ile de anılır. Akdeniz'le bağlantılı bir deniz olan İyon Denizi'nin doğu sahillerinden başlar. Sarandë, Borsh, Himara, Dhërmi, Qeparo, Piqeras ve Lukovë yerleşimlerinin olduğu kıyı hattı boyunca uzanır. Ceraunian Dağları, bölgenin hinterlandını sahilden ayırır. Fakat Arnavut Rivierası, hem kuzeydeki Arnavutluk sahillerini hem de rivierayı içeren Arnavutluk kıyı şeridi ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">DEKAMER</span>

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi deniz kaplumbağalarının tedavilerinin yapılması, korunması ve deniz yaşamıyla ilgili araştırmalar yapmak amacıyla kurulmuş bir merkezdir. Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan'da yer alan merkez, 2008 yılında kurulmuş ve 2009 yılında resmî olarak çalışmalarına başlamıştır. Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren ilk merkez olma özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Kumsal</span>

Altın Kumsal veya Altınkum Plajı, Kıbrıs'ın Karpaz Yarımadası'nda, Dipkarpaz ile Apostolos Andreas Manastırı arasında bulunan bir plajdır.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşkum Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0100)

100. Yıl Tabiat Parkı veya Gümüşkum Tabiat Parkı, Mersin ilinde bulunan bir tabiat parkıdır.Park Davultepe bölgesindedir. Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Mersin'in 12 km güneybatısında, Mersin-Silifke kara yolu D.400 üzerindedir. 1977 yılında Akdeniz kıyısındaki koru mesire yeri ilan edilmiştir. 7 Kasım 2011 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölge tabiat parkı ilan edilmiştir. Ancak bakanlık, daha sonradan tabiat parkı statüsüne son vermeye karar vermiştir ve bu konuda tartışmalar yaşanmıştır.