İçeriğe atla

Küçük Ayasofya

  • Küçükayasofya, Fatih, İstanbul ili Fatih ilçesinde semt
  • Küçük Ayasofya Camii, İstanbul ili Fatih ilçesinde kiliseden camiye çevrilen Aya Sergios ve Bachos Kilisesi.

İlgili Araştırma Makaleleri

Fatih şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yakası</span> İstanbulun Avrupa üzerinde kalan toprakları

Avrupa Yakası, Rumeli Tarafı veya Rumeli Yakası, İstanbul şehrinin Avrupa üzerinde kalan toprakları.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Süleymaniye, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde, Süleymaniye Camii ve Külliyesi'nin çevresinde, İstanbul'un üçüncü tepesinde, adını külliyeden alan mahalle. Osmanlı döneminde İstanbul'un önemli bilim ve ticaret merkezlerinden biri olan bölge, günümüzde de barındırdırdığı birçok tarihî eserle önemli bir kültür ve turizm mekanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çarşamba, Fatih</span> İstanbulun Fatih ilçesinde bir semt

Çarşamba, İstanbul ilinin Fatih ilçesinin eski bir semtidir. Sultanselim, Draman, Karagümrük, Edirnekapı ve Fener semtleriyle komşudur. Çarşamba, Fatih'in İslâmi yüzünün önemli bir temsili olarak kabul edilmektedir.

Nişanca, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. 2008 yılına kadar Eminönü ilçesine bağlı iken aynı yıl Fatih ilçesine bağlı hale gelmiştir. Katip Kasım ve Muhsine Hatun mahalleleri arasında yer alır. Çevresinde Kumkapı, Yenikapı ve Laleli yakın semtler olarak sayılabilir. Mahalle sur içi diye tabir edilen tarihi yarımada içinde yer aldığından yerleşimi oldukça eski tarihlere dayanmaktadır ancak günümüze az sayıda ahşap bina ve bazı tarihi yapıların dışında mahallenin tarihi özelliğini yansıtan eser ulaşamamıştır.

Mevlanakapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Mevlanakapı'nın toplam nüfusu 2023 verilerine göre 17.606'dır. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Topkapı; güneyinde Silivrikapı; doğusunda Şehremini ve Seyyid Ömer; batısında ise Zeytinburnu ilçesine bağlı Maltepe mahalleleri bulunmaktadır.

Sarıdemir, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Haliç'in kıyısında yer alan mahalle Cibali, Demirtaş, Rüstempaşa ve Yavuzsinan mahalleleri ile komşudur.

Küçükmustafapaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. 2008 yılına değin resmî olarak bir mahalle iken, yapılan idari düzenlemeler sonucunda resmî varlığı sona erdirilerek Yavuz Sultan Selim mahallesi sınırları içine dâhil edildi.

Pazartekke, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Topkapı ve Mevlanakapı mahallelerine sınırları arasında kalmaktadır. Topkapısı'ndan Suriçi'ne girildiğinde karşılaşılan ilk semttir. Semtte T1 tramvay hattınınnın bir durağı da vardır.

Şehzadebaşı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Kemalpaşa ve Kalenderhane mahallelerinin bir bölümünü kapsamaktadır. Saraçhane, Vezneciler ve Unkapanı semtlerine yakınlığı nedeniyle oldukça işlek bir merkez konumundadır. M2 hattı Mart 2014'te hizmete girmiştir.

Çemberlitaş, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Mollafenari, Binbirdirek ve Eminsinan mahallelerinin bir kısmını kapsadığı söylenebilir. Semt adını, merkezinde bulunan tarihi Çemberlitaş Sütunu'ndan almaktadır. T1 tramvay hattının semtte bir durağı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çatladıkapı</span>

Çatladıkapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Küçükayasofya mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Bir kıyı semti olan Çatladıkapı, Ahırkapı ve Kadırga semtleri arasında yer alır. Semtin adının 1532 İstanbul depreminde semtten bulunan surlarda büyük bir çatlak oluşmasıyla yerleştiği sanılmaktadır.

Eğirkapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Ayvansaray mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Suriçi'nin en batıdaki semtlerinden biri olan Eğirkapı, Edirnekapı ve Ayvansaray semtleri arasında yer alır.

İmrahor, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Yedikule mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. İmrahor İlyasbey Caddesi, semtin ana aksını oluşturur. İmrahor, 2008 yılında yapılan idari düzenlemelere değin Fatih ilçesine bağlı bir mahalleydi.

Çukurbostan, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinde bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Balat ve Atikali mahalleleri arasında kaldığı söylenebilir. Semt adını Yavuz Sultan Selim Camii'nin arkasında bulunan, Bizans döneminden kalma bir açıkhava sarnıcı olan Aspar Sarnıcı'ndan almaktadır. Bu sarnıcın suyu zamanla boşaltılmış ve sarnıç bostan olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise sarnıcın kalıntıları hâlâ görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Belgradkapı</span>

Belgradkapı, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Zeytinburnu ve Fatih ilçeleri arasında bir semttir. Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, semtin İstanbul Surları'ndaki Belgrad Kapısı'nın iki yanına yayıldığı söylenebilir. Semtin ana aksını Zeytinburnu tarafında kalan Belgradkapı Caddesi oluşturur. Semt Yedikule ve Silivrikapı semtleri arasında kalmaktadır.

Arakiyeci Mehmet Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir camidir. Takyeci Mehmed Ağa Camii ve Yeni Çeşme Camii gibi isimlerle de anılır. Arakiyeci Mehmet Ağa tarafından 1520 tarihinde mescid olarak yaptırılmıştır. Ahşap olarak yapılan mescidin minberini, Sadrazam Maktül İbrahim Paşa'nın mühürdarı Reis Abdullah Efendi koydurarak camiye tebdil etmiştir. Uzun yıllar bakımsız kalan cami 1951-1958 yılları arasında betonarme olarak yenilenmiştir. Arakiyeci Mehmet Ağa'nın kendi de mihrabın önüne defnedilmiştir. Caminin içi 113 m², mezarlık ve bahçe ise 180 m²'dir. Camide 11 adet pencere vardır ve bunlar sahabe-i kiramın isimleri ile süslenmiştir. Minber ve kürsü ahşaptan, mihrabı ise alçıdandır. Kadınlar ve müezzin mahfili betonarmedir. 1958'de eklenen mozaikli minare, caminin sağında olup minarenin girişi içeridendir. Tek şerefeli olan minare ve külahı kurşun kaplamalıdır. Düz olan tavanı beyaz renktedir ve bütün duvarları pencerelerin üst kısmına kadar çini ile kaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırka-i Şerif, Fatih</span> Fatih, İstanbul, Türkiyede mahalle

Hırka-i Şerif, İstanbul ilinin Fatih ilçesine bağlı bir mahalledir. Adını Hırka-i Şerif Camii'nden alır. Kuzeybatıdan Karagümrük, kuzeydoğudan Atikali ve güneydoğudan Akşemseddin mahalleleriyle çevrilidir.