
Kütahya, Türkiye Cumhuriyeti'nin Ege Bölgesi'nde yer alan bir ilidir.

Kütahya, Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya ilinin merkezi olan şehirdir. Kütahya bölgesi, kuzey ve batıdaki yüksek dağ sırtlarında doruğa ulaşan tarım arazileri ile geniş bir yamaç alanına sahiptir. Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotyaeum'dur.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ya da kısaca DPÜ, Türkiye'nin Kütahya ilinde bulunan devlet üniversitesi.

Kemal Özay Gönlüm, Türk halk müziği sanatçısı.

Anadolu Eyaleti veya Anadolu Beylerbeyliği, 1393 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. 16. yüzyılda nüfusu 5.455.000 olup bunun 5.410.000'i Müslüman, 45.000'i gayrimüslimdir ve yüzölçümü 223.114 km² kadardır.
Mustafa Kalemli,, Türk doktor, siyasetçi, eski Türkiye İçişleri, Orman, Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı.

Anasultan, Kütahya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Ali Mesut Erez, Türk siyasetçidir.

Timurtaşpaşa Camii, Kütahya'da cami. Küçük Bedesten yakınında yer almaktadır.
Rasim Ozan Kütahyalı, Türk köşe yazarı ve televizyon yorumcusudur. Güneş gazetesinde köşe yazıları yazmakta ve Beyaz/Derin Futbol programında yorumculuk yapmaktadır.

Ahmet Uluçay, Türk yazar ve yönetmendir.
Seyyid Ali Paşa Osmanlı İmparatorluğu tarihinde üç farklı kişinin adıdır:
- Ispartalı Seyyid Ali Paşa - II. Mahmud saltanatında 1820-1821 yıllarında sadrazamlık yapmış devlet adamı,
- Başhoca Seyyid Ali Paşa - Aynı dönemde yaşamış, Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn başhocası ve Ali Kuşçu'nun astronomi kitabının mütercimi bilim insanı.
- Kütahyalı Seyyid Ali Paşa - Çeşitli vilayetlerde valilik ve önemli görevler üstlenmiş Kütahya'lı bir Osmanlı paşasıdır.
- Seyyid Ali Paşa, 18. yüzyılda sadrazamlık, Anadolu, Diyar-ıbekir, Karaman ve Rumeli Eyaletleri valiliği yapmış Osmanlı devlet adamı
Ahırardı Camii veya Dilsizoğlu Hacı İbrahim Camii, Kütahya'da bir camidir. 1876 yılından önce Osmanoğlu Dilsizoğlu Hacı İbrahim tarafından yaptırıldı. 1965 yılında onarım gördü. Bu onarım sırasında mihrabı, vaaz kürsüsü ve mihrap duvarı Kütahya çinileriyle bezendi.

İshak Fakih Camii, 1433 tarihli Kütahya'da son dönem Germiyan eseri olup devrin ünlü Kütahyalı fıkıh alimi İshak Fakih tarafından yaptırılmıştır. Kesme taş tuğla duvarları ve gösterişli bir cephesi vardır. Son cemaat yeri üç bölümdür. Bir bölümü türbe durumundadır. Gösterişli cephesi ve düzenli mimarîsi dikkati çeker. Son cemmat yerinde kesme taşların çevresi kırmızı tuğlalarla çevrilidir. Sütun başlıkları türk üçgenlidir. Taş mihrabın çevresini 15. yüzyıl özelliği gösteren iki renkli çinilerden bir sıra bitkisel bezemeli çini çevirir. Cami 17. yüzyılda tabakhane içerisinde bulunduğundan dolayı "Tabakhane Camii" de denilmiştir.

Hüdavendigâr Vilâyeti ya da Bursa Vilayeti, 1867 yılında kurulan Osmanlı vilâyeti.

Halis Özkahya, Türk hakem. Süper Lig'de ilk defa Konyaspor - Antalyaspor maçında görev yaptı.

Ahmet Hisarlı veya mahlası ile Hisarlı Ahmet,, Türk halk ozanı.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ya da kısaca KSBÜ, Türkiye'nin Kütahya ilinde bulunan devlet üniversitesi.

Kütahya Garı, Kütahya'nın il merkezi Yıldırım Beyazıt Mahallesi yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.