İçeriğe atla

Kütahya tren kazası

Kütahya tren kazası, 26 Ocak 2008'de Çöğürler köyü mevkiinde gerçekleşen ve 9 kişinin ölümü 30 kişinin de yaralanmasına yol açan demiryolu kazasıdır.

Kaza

Pamukkale Ekspresi'nin 71322 numaralı treninin 26 Ocak 2008 tarihli 17.35 seferinde Haydarpaşa Garı'ndan Denizli'ye 298 yolcu ile sefere başladı. Gece 02.00 civarında tren, Kütahya'daki Çöğürler istasyonundan yaklaşık iki buçuk kilometre uzaklaştıktan sonra trenin beş vagonu raydan çıktı ve tren devrildi. 436 yolcudan 9'u hayatını kaybeti, 30'u ise yaralandı.

Sonrası

Ahiler köyüne yakın olan yerleşikler yardıma koştu. İtfaiyeciler, sağlıkçılar ve kurtarma ekipleri yaklaşık bir buçuk saat sonra kaza yerine ulaştı. Yararlılar, Kütahya ve Afyon'da hastaneye kaldırılırken diğer yolcular otobüsle Kütahya'ya sevkedildi. Türk Kızılayı ve AFAD bölgeye 300 battaniye gönderdi.

Demiryolu hattı tekrar düzeltilene kadar, Kütahya-Afyonkarahisar yolu kapalı kaldı. Burayı kullanan trenlerin yolcuları başka bölgelere nakledildi.

İncelemenin ardından Kütahya Vali Yardımcısı, kazaya aşırı soğuğun neden olduğunu söyledi. Bölgede hava -12 °C idi.

Aynı bölgede 1990'da da bir kaza olduğu kaydedildi. Ancak onda yalnızca yaralanmalar olmuş, kimse hayatını kaybetmemişti.

Kaza incelemesi

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi ile Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Fakültesi'nden uzmanların incelemesini içeren rapor 24 Nisan 2008'de Kütahya Başsavcılığı'na iletildi. Rapora göre, raylar 1987'de TCDD'nin öngördüğü biçimde Güney Afrika'dan alınmıştı. Rayların otuz sekiz parçaya kadar kırılması, rayların aşırı soğuklara dayanıklı olmadığını gösterdi. Tren, bu kırık raylar nedeniyle kaza yaptı. Raporda ayrıca trenin herhangi bir hız sınırı aşımı yapmadığını (65 km/h) belirledi ve makinistlerin bundan dolayı suçlanamayacağını bildirdi.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Manyetik raylı tren</span>

Manyetik levitasyon ya da kısaca Maglev, iki mıknatıs kümesinin kullanıldığı demiryolu ulaşım sistemidir. Maglev sisteminde mıknatıs kümelerinden biri treni raylardan yukarı doğru iterken diğer mıknatıs kümesi, sürtünme kuvvetinin olmamasından faydalanarak treni ileri doğru iter. Orta menzilde maglev, yüksek hızlı trenlere ve uçaklara yakın bir performans sunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek hızlı demiryolu</span> Konvansiyonel sistemlerden önemli ölçüde daha hızlı ve gelişmiş demiryolu taşımacılığı ve teknoloji ile geliştirilmiş altyapı sistemleri

Yüksek hızlı demiryolu (YHD), kendine özgü ray sistemi ve bu sisteme entegre özel raylı taşıtları ile geleneksel demiryolu trafiğinden önemli ölçüde daha hızlı ulaşıma imkân tanıyan demiryolu taşımacılığı türüdür. Dünya çapında bir tek geçerli standart tanım bulunmamakla birlikte, 250 kilometre/saat (160 mph) ve üstü hıza uygun yeni demiryolu hatları ve 200 kilometre/saat (120 mph) ve üstü hıza uygun geliştirilmiş mevcut demiryolu hatları yaygın olarak yüksek hızlı demiryolu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren</span> raylar üzerinde giden ulaşım ve taşıma aracı

Tren, raylar üzerinde bir ya da birkaç lokomotif tarafından çekilen veya itilen vagonlardan oluşan ulaşım aracı. Tren kelimesi Türkçe ve diğer dillere Latince trahereden (çekmek) türeyen eski Fransızca trahinerden gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Hızlı Tren</span> TCDD Taşımacılık tarafından sunulan yüksek hızlı tren hizmeti

Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukova tren kazası</span> 2004te Sakarya, Türkiyede gerçekleşen bir tren kazası

Pamukova tren kazası veya Pamukova faciası, 22 Temmuz 2004 günü Sakarya'nın Pamukova ilçesinde meydana gelen tren kazasıdır. Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkmış, toplam 230 yolcudan 41 kişinin ölümüne, 89 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştur. Kaza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde sürmekte olan özelleştirilme süreci ve yeni hayata geçirilen hızlı tren projesinin ilk adımında meydana gelmiştir. Yolcu sayısı olarak en yoğun hat olan Ankara-İstanbul tren hattı arasında hızlı tren uygulamasına yetersiz altyapıya rağmen aceleyle yapılan geçiş yüzünden meydana gelen kazadan sonra kamuoyu tepki göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Buizingen tren kazası</span>

Buizingen tren kazası veya Halle tren kazası (Felemenkçe: Treinongeval bij Buizingen ; Fransızca: Accident ferroviaire de Buizingen iki tren arasında 15 Şubat 2010 tarihinde Belçika, Halle, Belçika, Flaman Brabant belediyesi olan Buizingen'de meydana gelen bir tren çarpışmasıdır. Bu olay Belçika’nın elli yıldan fazla bir zamandan sonra en kötü demiryolu kazasıdır.

Bu liste 2010 yılından günümüze demiryolu kazaları listesini içermektedir.

Hemzemin geçit kazalarını kapsar:

Bu, 2000'den 2009'a demiryolu kazaları listesi dir. Bu liste bazı bombalı saldırıları da kapsar.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Mavi Treni</span> TCDD Taşımacılık Anahat Treni

İzmir Mavi Treni, İzmir-Basmane – Ankara güzergâhında karşılıklı olarak hizmet veren Mavi Tren sınıfı anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Çorlu tren kazası</span> 2018de Tekirdağ, Türkiyede gerçekleşen bir tren kazası

Çorlu tren kazası, 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelmiş olan tren kazasıdır. Kaza esnasında Kapıkule'den İstanbul-Halkalı'ya doğru hareket eden yolcu treni Çorlu yakınlarından geçerken yağış nedeniyle rayların altındaki toprak menfezinin kayması sonucu trenin 5 vagonu devrilmiştir. Kazada 25 kişi ölmüş 317 kişi de yaralanmıştır.

İzmir, Batı Anadolu için önemli bir ulaşım merkezidir. İzmir'in kapsamlı bir otobüs sistemi, gelişmekte olan bir metro ve banliyö demiryolu sistemi ve büyük bir kentsel feribot ağı bulunmaktadır. Ayrıca kenti Çeşme ve Aydın'a bağlayan otoyolları ve kentin çevresini halka gibi saran bir Çevre Yolu bulunmaktadır. Kentteki toplu taşıma hizmeti, tamamı İzmir Büyüşehir Belediyesi'nin sahip olduğu dört ayrı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Marşandiz hızlı tren kazası</span>

Ankara Marşandiz hızlı tren kazası 13 Aralık 2018 tarihinde saat 06.30'da Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'ndan kalkan ve Konya Garı yönüne doğru hareket eden HT 80101 yüksek hızlı trenin Ankara'nın Yenimahalle ile Etimesgut ilçeleri arasında yer alan Marşandiz Tren İstasyonu'nda yol kontrolü yapan E 68041 kılavuz lokomotifle çarpışması sonucu meydana gelmiştir.

Motor Durağı Tren İstasyonu, eskiden Marşandiz Tren İstasyonu, Ankara'nın Yenimahalle ilçesi Gazi Mahallesi ile Etimesgut ilçesi Bahçekapı Mahallesi arasında Güvercinlik Yolu üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Kars Garı</span> Kars Merkez, Karsta bir tren istasyonu

Kars Garı, Kars'ın il merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Ege Ekspresi, TCDD Taşımacılık tarafından İzmir-Basmane – Eskişehir güzergâhında her gün karşılıklı bir sefer işletilen anahat trenidir.

<span class="mw-page-title-main">Van İskele Tren İstasyonu</span> Van, Türkiyede bir tren istasyonu

Van İskele Tren İstasyonu, Van'ın Tuşba ilçesi İskele Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu ve iskeledir.

Tatvan İskele Tren İstasyonu, Bitlis'in Tatvan ilçesi Şirinevler Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonu ve iskeledir.

Gaziray, Gaziantep ilinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Başpınar – Taşlıca arasında 25,532 kilometre (15,865 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 16 istasyon bulunmaktadır. Gaziray'da yolcu taşımacılığı 5 Kasım 2022'de başlamıştır.