İçeriğe atla

Kütahya Hasanlar Barajı

Koordinatlar: 39°15′31″K 29°08′38″D / 39.25861°K 29.14389°D / 39.25861; 29.14389
Kütahya Hasanlar Barajı
Harita
Havza
KonumEmet, Kütahya, Türkiye
Koordinatlar39°15′31″K 29°08′38″D / 39.25861°K 29.14389°D / 39.25861; 29.14389
Genel bilgiler
AmaçSulama
DurumKullanımda
Yapım süresi2010-2013
Açılış2013 (11 yıl önce) (2013)
Maliyet51.000.000 Türk lirası
İşletmeDevlet Su İşleri
Gövde hacmi10.500 m3 (13.700 cu yd)
Oluşturduğu GölKütahya Hasanlar Baraj Gölü
Akarsu (giden)Kabaklar Deresi
Sulama alanı863 ha (2.130 akre)

Kütahya Hasanlar Barajı, Hasanlar beldesinin 3,5 kilometre uzağında bulunan Kabaklar deresi üzerinde yapılmış bir sulama barajıdır.[1]

Kütahya Hasanlar Barajı'nın devreye alınması ile yaklaşık 863 hektar arazinin sulanması hedef alınmıştı. İnşaat, baraj inşaatının müteahhit firması Topaktaş İnşaat A.Ş tarafından yürütüldü.[2]

2010-2013 yılları içerisinde yapılan başlıca beton üretimleri;

  • Gövde Kaplama Betonu: 10.500 m³
  • Dolu Savak Betonu: 2.600 m³
  • Dip Savak Betonu: 2.230 m³

Baraj projesi kapsamında 280 metrelik derivasyon tüneli, dolusavaklar ve beton duvarlar yapıldı. Ayrıca 7 kilometrelik Kabaklar-Hasanlar arası yol yapımı gerçekleştirildi.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "DSİ 3.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ/ ESKİŞEHİR". 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  2. ^ "Topaktaş İnşaat A.Ş." 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 
  3. ^ "Haber3". 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Elazığda bir baraj

Keban Barajı, Elazığ ilinin Keban ilçesinde, Fırat üzerinde, 1965-1975 yılları arasında inşa edilmiş olan elektrik enerjisi üretimi amaçlı barajdır. Beton ağırlık ve kaya dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 16.679.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 210,00 m, normal su kotunda göl hacmi 31.000,00 hm³ normal su kotunda göl alanı 675,00 km²'dir. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük dördüncü gölü olan Keban Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çubuk-1 Barajı</span>

Çubuk Barajı, Ankara'da Çubuk Çayı üzerinde içme-kullanma ve sanayi suyu temini ve taşkın kontrolü amaçlı bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Aydın, Akçay üzerindeki sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1958de açılmış baraj

Kemer Barajı, Aydın ili Bozdoğan ilçesi sınırları içinde, Akçay üzerinde sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla 1954-1958 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. 25 Eylül 1958'de hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Porsuk Barajı</span>

Porsuk Barajı, Eskişehir'de, Porsuk Çayı üzerinde yer alan bir barajdır. 1947'de inşa edilmiş olup 1966-1972 yılları arasında genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Birecik Barajı, Şanlıurfa ile Gaziantep sınırları üzerinde olmasına karşın idari yapı olarak Şanlıurfa iline bağlıdır. Baraj, elektrik üretme ve sulama amaçlı olarak 1985-2000 yılları arasında inşa edilmiştir. kronolojik sıralaması şu şekildedir;

<span class="mw-page-title-main">Baraj</span> sulama ve elektrik üretimi amacıyla su biriktirmek için akarsu üzerine yapılan set

Baraj, eski zamanlardan beri insanlığın su ihtiyacını karşılamak ve tarımsal alanların sulanması amacıyla inşa edilen su yapılarıdır. Günümüzün modern barajları stratejik öneme sahiplerdir. Çünkü;

<span class="mw-page-title-main">Hasanlar, Düzce</span>

Hasanlar, Düzce ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat</span> bir bina veya altyapının inşası veya montajı süreci

İnşaat ya da yapım, bina, altyapı, endüstriyel sanayi yapıları gibi insan ihtiyaçlarına karşılık gelen, üretime dayalı her çeşit yapının amacına uygun inşa edilme sürecidir. İnşaat tipik olarak bilinen bir müşteri için yerinde gerçekleşirken, imalattan imalata farklı olarak, belirlenmiş bir alıcı olmadan benzer ürünlerin seri üretimini de gerektirir. Sanayi yapıları gelişmiş ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın % 6 ila % 9'unu oluşturur. İnşaat planlama, tasarım ve finansman ile başlar; proje inşa edilinceye ve yapı kullanıma hazır oluncaya kadar devam eder.

Gördes Barajı, Türkiye'nin Manisa ilinde, Gördes Çayı üzerinde, bölgedeki arazileri sulama ve İzmir'e içme suyu temini amacıyla 1998-2009 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. ₺250 milyona mal olan ve 2011'de hizmete alınan barajın bir yıl sonra arazisinde delik olduğu ve su sızdırdığı anlaşıldı. 2013'te yapılan beton enjeksiyon işlemi sonuç vermeyince 2015'te barajdaki su boşaltıldı ve ₺20,8 milyon maliyetle barajın zemini kaplandı. 2016 sonunda barajda yeniden su tutulmaya başlandı.

Gürsöğüt Barajı, İç Anadolu Bölgesi'nde, Sakarya nehri üzerinde Kargı Barajı'nın membasında ve Ankara ili Beypazarı ilçesinin güneyinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Havalimanı</span>

Zafer Havalimanı, Kütahya'nın Altıntaş ilçesinde bulunan uluslararası havalimanı. Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet vermesi nedeniyle Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanıdır. Açıldığı tarih itibarıyla Türkiye'nin dördüncü büyük havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Barajı</span> Çinede bir baraj

Adnan Menderes Barajı, Aydın ilinin Çine ilçesinde, Çine Çayı üzerinde kurulu olup sulama, enerji ve taşkın koruma amaçlıdır. Silindirle Sıkıştırılmış Beton Gövde kategorisinde Avrupa'nın en yüksek barajı unvanına sahiptir.

Kayabeyi Barajı ve Akıncı HES, Ardahan ili sınırları içinde Kura nehri üzerinde olup, enerji ve sulama amaçlı bir projedir. 6446 sayılı kanun çerçevesinde yapılmıştır. 159m yüksekliği ile Türkiye’nin ikinci en yüksek RCC barajı olma özelliğini taşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul'a içme suyu temin etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşmaklı Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Yaşmaklı Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Akköy II HES projesinin önemli bir parçasıdır. Bu gibi HES projeleri, özellikle 2005 yılında yürürlüğe giren 5346 sayılı, “Yenilenebilir Enerji kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun”un devreye girmesinden sonra ivme kazanmıştır. Proje, Akköy I HES projesinin devamı olup Türkiye genelinde yenilenebilir enerjide yapılan en önemli adımlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lahta Center</span>

Lakhta Center,, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde, yerleşim yerinin dışında kalan, karma kullanımlı büyük bir inşaat projesidir. Lakhta Center, kentin ilk yüksek gökdelenir. Bilim ve eğitim kompleksinin, spor ve aktivite tesislerinin ve bir adet açık hava amfi tiyatrosunu içinde barındıracak şekilde inşa edilmesi planlanmıştır. 2018 yılında inşaatı tamamlanan Lakhta Center'in 462 metre yüksekliğindeki ana kulesi, Rusya ve Avrupa'nın en yüksek binası olmuştur. Ayrıca Lakhta Center konumu itibarıyla Dünya'nın en kuzeydeki gökdelenidir. Bütün yapılar arasında ise Lakhta Center yüksekliğine göre Avrupa'da Ostankino Kulesinden sonra 2. en yüksek yapısı olmuştur.

Boyabat Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Kızılırmak nehrinin, karadeniz kıyısına paralel, kıyıya en yakın ikinci sıradağlardan Ilgaz'ı yarıp geçtiği yerde inşa edilmiş, enerji amaçlı ve "beton ağırlık" tipi bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Delta Projesi</span>

Delta Projesi, Hollanda'nın güneybatısında Ren-Maas Deltası çevresindeki geniş bir araziyi denizden korumak amaçlı bir dizi inşaat projesidir. 1954-1997 yılları arasında inşa edilmiş olup Güney Hollanda ve Zeeland illerinde bulunan barajlar, savaklar, kanal havuzları, su setleri ve bent kapaklarından oluşmaktadır.

Itaipu Barajı Brezilya ile Paraguay arasındaki sınırda bulunan Paraná Nehri üzerinde bulunan bir hidroelektrik barajdır. Barajın inşasına ilk olarak Arjantin itiraz etmiş, ancak müzakereler ve Arjantin-Brezilya entegrasyonu ile anlaşmazlığın çözümü sağlanmıştır.