İçeriğe atla

Kürtün Araköy ekmeği

[İnternet 1]

Kürtün Araköy ekmeği
TürüEkmek
Ana malzemelerekmeklik buğday unu, su, ekşi maya, tuz

Kürtün Araköy ekmeği, ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. 3,5– 5 kg ağırlığında, 13–18 cm yüksekliğindedir. Kürtün Araköy Ekmeği 04.09.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[1]

Ayrıca özel bir kanalda yayımlanan Master Şef yarışmasına konuk olarak katılan Belçikalı ekşi maya uzmanı Karl de Smedt bu zamana kadar yediği en iyi ekşi mayalı ekmeğin bu olduğunu belirtmiştir.[2] Ekmek bölgede üretilen doğal buğdaydan elde edilen unla yapılmaktadır. Kabuğu oldukça serttir ve kesilmediği sürece kolayı kolayına bayatlamama özelliğine sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2022. 
  2. ^ {{Web kaynağı |url=


Kaynak hatası: <ref> "İnternet" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="İnternet"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bazlama</span>

Bazlama (Bazlamaç) (بزلمه), Türk mutfağından bir ekşi mayalı ekmektir.

<span class="mw-page-title-main">Vakfıkebir ekmeği</span> Doğu Karadeniz bölgesine has ekmek

Vakfıkebir ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Taş fırınlarda pişirilir. En büyük özellikleri büyük olması ve kolay bayatlamamasıdır. Lezzetini yörenin unundan ve suyundan aldığı söylenir. Vakfıkebir ile özdeşleşen ekmek ülke çapında ünlüdür. Vakfıkebir ilçesinde her yıl Ağustos ayının ilk haftası Vakfıkebir ekmeğini tanıtmak amacıyla festival düzenlenir. Vakfıkebir Ekmeği 03.08.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Araköy, Kürtün</span>

Araköy, Gümüşhane ilinin Kürtün ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Ekşi mayalı ekmek</span>

Ekşi hamur ekmeği, doğal yollarla oluşan laktobasiller ve maya bakterileri kullanılarak hamurun fermante olması ile yapılır. Ekşi hamur ekmeği, laktobasil tarafından üretilen laktik asit nedeniyle fırıncı mayası ile yapılan ekmeklerden daha ekşi bir tada ve daha iyi doğal olma özelliklerine sahiptir.

Ata ekmeği ekşi mayalı ekmek çeşididir. 2011 yılında Seferihisar'ın Gödence Köyünde keşfedilen topan karakılçık buğdayından yapılır. Topan Karakılçık Buğdayı keşfedildikten sonra tarlalarda yetiştirilmeye başlandı. Topan karakılçık buğdayı değirmende eski yöntemlerle öğütülerek un haline getirildi. Elde edilen Topan karakılçık buğdayı unuyla Seferihisar'ın Turgut ve Ulamış mahallelerindeki kadınlar ekmek yapmaya başladı. Bu ekmeğe Ata ekmeği adı verildi.

Gümüşhane ekmeği taş fırında pişirilen ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Ağırlığı 2 kg ile 5 kg arasında olabilir. Gümüşhane Ekmeği 27.10.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Kalecik ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Kalecik ekmeği 06.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Mamak Kutludüğün ekşi maya ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Mamak Kutludüğün Ekşi Maya Ekmeği 06.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Tatlı maya ekmeği ; nohut çeşitleri kullanılarak elde edilen mayadan üretilir.

Tokat ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Tokat ekmeği 17.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Çavuşlu ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Çavuşlu Ekmeği 09.12.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekşi mayalı ekmekler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, ekşi mayalı ekmekler listelenmektedir.

Gelveri ekmeği, bir tür ekşi mayalı ekmektir.

Çöven ekmeği, ekşi mayalı ekmektir. Genelde dikdörtgen şekillidir. Çöven ismini pişirildiği tavadan alır. Bartın Çöven Ekmeği 10 Mart 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Alaşehir ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Ekşi maya üzüm suyu kullanılarak hazırlanır. Alaşehir Ekmeği 23.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Kapak ekmeği ekşi mayalı ekmek çeşididir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde yapılmaktadır. İsmini, sac kapağın altında pişirilmesinden almıştır. Yöreye 1900 yılında Selanik göçmenleri tarafından getirilmiştir.

Bilik ekmeği, ekşi mayalı ekmektir. Malzemeleri;ekmeklik buğday unu, hamur mayası veya kuru maya, tereyağı, ay çiçek yağı, tuz, su, süttür. Ekmeğin üzerine sürmek için malzemeler; çörek otu, susam, yumurta, dut pekmezi ve sudur. Malatya Bilik Ekmeği 27.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Kutlugün somonu ekşi mayalı ekmektir. Ankara'da yapılan bir ekmek çeşididir. Kutlugün somonunun Hititler'e ait olduğu varsayılmaktadır.

Cihanbeyli gömeç ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Daire şekillidir. Keveke taşından yapılmış kara fırınlarda pişirilir. Cihanbeyli gömeç ekmeği 17.10.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malta ekmeği</span>

Malta ekmeği, Malta'ya özgü, genellikle odun fırınlarında pişirilen, çıtır çıtır bir ekşi mayalı ekmektir.