İçeriğe atla

Kürt Said Paşa

Kürt Said Paşa (1834, Süleymaniye - 20 Ekim 1907, İstanbul), Süleymaniyeli Hüseyin Paşa'nın oğlu bir Osmanlı Kürt devlet adamıdır.[1]

Kürt Said Paşa
Kürt Said Paşa
Doğum1834
Musul
Ölüm20 Ekim 1907
İstanbul
MeslekCezayir-i Bahr-i Sefid Vilayeti valisi (1881), Hariciye Nâzırı (1881), Berlin büyükelçisi (1883) ve 1885'te tekrar Hariciye Nâzırı oldu. Daha sonra, ölümüne kadar elinde tuttuğu bir görev olan Şûrâ-yı Devlet başkanı
AileKürt Ahmed İzzet Paşa(Kardeşi) Mehmed Şerif Paşa,Kürt Fuad Paşa(Oğulları) Mustafa Yamulki(Kayınbiraderi) Abdülaziz Yamulki(yeğeni)

Ailesi

Kürt Ahmed İzzet Paşa'nın kardeşi, Mehmed Şerif Paşa ile Kürt Fuad Paşa'nın babası, Mustafa Yamulki'nin kayınbiraderi, Abdülaziz Yamulki'nin amcasıdır.[1]

Aldığı görevler

Çeşitli idari görevlerde bulunduktan sonra Cezayir-i Bahr-i Sefid Vilayeti valisi (1881), Hariciye Nâzırı (1881), Berlin büyükelçisi (1883) ve 1885'te tekrar Hariciye Nâzırı oldu. Daha sonra, ölümüne kadar elinde tuttuğu bir görev olan Şûrâ-yı Devlet başkanlığını yapmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Said Pasha Kurd". Encyclopædia Britannica. 23 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 1008. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa</span> 180. Osmanlı sadrazamı

Koca Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı sadrazamı, devlet adamı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Sarim Paşa</span> 181. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Sarim Paşa, Osmanlı devlet adamı ve diplomattır. Abdülmecid saltanatında 29 Nisan 1848-12 Ağustos 1848 tarihleri arasında üç ay on üç gün sadrazamlık yapmıştır. Ayrica Hariciye Nazırlığı, Maliye Nazırlığı ve Ticaret Nazırlığı görevleri yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Nedim Paşa</span> 189. Osmanlı sadrazamı

Mahmud Nedim Paşa, Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arifi Paşa</span> 200. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Arifi Paşa II. Abdülhamid saltanatında 29 Temmuz 1879 - 18 Ekim 1879 tarihleri arasında iki ay yirmi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Said Paşa</span> 201. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Said Paşa, Osmanlı devlet ve siyaset adamı. II. Abdülhamid saltanatında yedi kez ve İkinci Meşrutiyet döneminde iki kez olmak üzere, toplam dokuz dönemde dokuz yıla yakın sadrazamlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sadık Rıfat Paşa</span> Diplomat ve devlet adamı

Sadık Rıfat Paşa, iki kez Osmanlı Hariciye Nazırlığı yapmış diplomat ve devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandır Karatodori Paşa</span> Osmanlı devlet adamı

Aleksandır Karatodori Paşa, Fenerli Rum kökenli Osmanlı devlet adamı ve diplomat. Muhtelif ülkelerde Osmanlı İmparatorluğu adına elçi olarak bulunmasının yanında; Hariciye ve Nâfia nazırı, Sisam beyi ve Girit valisi olarak da görev yaptı. Hariciye nazırlığı yapmış ilk gayrimüslim Osmanlı vatandaşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gabriel Noradunkyan</span> Ermeni asıllı Osmanlı diplomat ve devlet adamı

Gabriyel (Kapriel) Efendi Noradunkyan, Hariciye Nazırlığı, Babıali Hukuk Müşavirliği gibi yüksek düzeyde görevlerde bulunmuş Ermeni asıllı Osmanlı diplomat ve devlet adamı. Ayrıca Paris Barış Konferansı ve Lozan Barış Konferansı'nda Ermenileri temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Server Paşa</span>

Mahmud Server Paşa, Adliye, Dahiliye, Hariciye Nazırı, Şura-yı Devlet Reisliği ve Ayan Meclisi Reisliği görevlerinde bulunmuş Osmanlı bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Hariciye Nezâreti</span> Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürüten kurum

Hariciye Nazırlığı ya da Hariciye Nezareti Son dönem Osmanlı Hükümetlerinde devletin dış siyasetini yürütmekle görevli, günümüzdeki Dışişleri bakanlığı'na karşılık gelen kurumdur. İstanbul'da günümüzde İstanbul Valiliği işlevini gören Babıali binasında sadrazamlıkla aynı binayı paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maârif-i Umûmiye Nezâreti</span> Osmanlının son dönemlerinde eğitim işlerinden sorumlu bakanlık

Maarif Nazırlığı ya da Maarif Nezareti son dönem Osmanlı Hükümetleri'nde eğitim işlerinden sorumlu olan nazırlıktır.

Yannis Sava Paşa Rum kökenli bir Osmanlı devlet adamı, yazar ve doktor.

<span class="mw-page-title-main">Asım Mehmed Paşa</span>

Asım Mehmed Paşa (Nurizade) valilik, Şûrâ-yı Devlet başkanlığı ve çeşitli hükûmet görevlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa (1858-1924)</span> Osmanlı devlet adamı ve diplomat

Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında görev yapmış bir devlet adamıdır.

Mehmed Rifat Paşa, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında hizmet vermiş bir devlet adamıdır.

Ali Galib Paşa, Osmanlı Devleti'ne Tanzimat döneminde hizmet vermiş bir devlet adamıdır.

Ahmed Hulusi Paşa Osmanlı Devleti'nin ikinci Hariciye Nazırıydı.

Akif Paşa, devlet adamı, divan şairi ve yazarıdır.

Mehmed Memduh Paşa (1839-1925), II. Abdülhamid dönemi Dahiliye nâzırıdır.

Abdülaziz Yamulki, Kürt Said Paşa ve Kürt Ahmed İzzet Paşa'nın yeğeni ve Mehmed Şerif Paşa ile Kürt Fuad Paşa'nın kuzeni, Nemrud Mustafa Paşa'nın oğludur.