İçeriğe atla

Küresel Ağ Girişimi

Global Network Initiative (Küresel Ağ Girişimi)
KısaltmaGNI
Kuruluş2008
TürSTK
Amaçİnternet sansürüne engel olmak, bilgi ve iletişim teknolojisi sektöründe ifade özgürlüğü ve bireylerin mahremiyet haklarını korumak ve geliştirmek.
MerkezWashington, DC, Amerika Birleşik Devletleri
Yönetim Kurulu BaşkanıMark Stephens
Resmî siteglobalnetworkinitiative.org

Teknoloji ve Telekomünikasyon Şirketleri Küresel Ağ Girişimi (Global Network Initiative - GNI), bilişim ve iletişim teknolojileri alanında siyasi erklerce yürürlüğe konulan kısıtlamalar ve talepler karşısında internet kullanıcılarının ifade özgürlükleri ve mahremiyet haklarını korumak üzere uluslararası büyük internet şirketleri, bazı akademik kurumlar, yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile meydana gelen çok paydaşlı bir uluslararası çıkar grubudur.

Google, Yahoo ve Microsoft gibi büyük internet şirketleri tarafından başlatılan, basın özgürlüğü ve insan hakları grupları tarafından desteklenen bir oluşumdur.[1] Girişimin üyesi global internet şirketlerine 2017'de on üç telekomünikasyon şirketi de katılmıştır.

Arka plan

Bir grup teknoloji şirketi, yatırım fonu, kamu yararı grubu ve akademisyen, sektörel etik uygulama kurallarını belirlemek için Harvard Üniversitesi bünyesindeki Berkman Center for Internet & Society adlı araştırma merkezi ile "Business for Social Responsibility" adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşun kolaylaştırıcılığında 2006 yılından bir çalışma başlatmıştı. Aynı yıl Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) Gazetecilik Enstitüsü de ekibe katıldı ve iki yıllık bir sürecin ardından etik uygulama kuralları oluşturuldu.[2] Oluşuma üye olarak katılan ilk üç internet şirketi Google, Yahoo ve Microsoft oldu. Bu firmaların her üçü de daha önce Çin'de ifade özgürlüğüne ilişkin sosyal sorumluluklarını yerine getirmemekle eleştirilmişti.

Küresel Ağ Girişimi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 60. yıldönümü olan 10 Aralık 2008'de resmî olarak başladı.[2]

Yapısı

Her şirket, sivil toplum kuruluşu, akademik kurum girişime üye olabilir. Üyelerin Niyet beyanını imzalaması ve Küresel Ağ Girişimi ilkeleri ile uygulama yönergelerine uymayı taahhüt etmesi gerekir. Katılımcılar yıllık aidat öderler. Üyelere girişimin en belirgin faydası, itibar sağlamadır.[2]

Küresel Ağ Girişimi Yönetim Kurulu, farklı firmalardan sekiz, hükûmet-dışı kurumlardan dört, akademik dünyadan iki, yatırımcı topluluğundan iki temsilci ve bir bağımsız başkandan oluşur.[2]

GNI İlkeleri

Kısaca "GNI İlkeleri" olarak ifade edilen GNI İfade Özgürlüğü ve Mahremiyet İlkeleri, bilgi işlem teknolojileri sektörü ve paydaşlarına dünyadaki kullanıcıların ifade özgürlüğü ve mahremiyet haklarına saygı göstermeleri konusunda rehberlik etmek için bir sistem sağlayan ilkelerdir. Uluslararası insan hakları yasaları ve standartlarını temel alır ve Birleşmiş Milletler İş Hayatı ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'nden esinlenir.[3]

Bağımsız şirket değerlendirmeleri

Bir şirket Küresel Ağ Girişimi'ne katıldığında, GNI İlkeleri'ni uygulamalarının bağımsız olarak değerlendirilmesini kabul eder.[3] Değerlendirme, İlkeler'in uygulanmasındaki şirket içi sistemlerin, işlem rehberlerinin ve prosedürlerin incelenmesinden ve şirketin bunları nasıl uyguladığını gösteren belirli vakaların veya örneklerin incelenmesinden oluşur.

Kaynakça

  1. ^ "Google ve Microsoft sansüre karşı". Haber7.com sitesi, 30 Ekim 2008. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2020. 
  2. ^ a b c d Jinn, Jessica. "The Global Network Initiative" (PDF). 29 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2020. 
  3. ^ a b "Teknoloji ve Telekomünikasyon Şirketleri Küresel Ağ Girişimi'nin İfade Özgürlüğü ve Mahremiyet İlkelerini Uygulamada İlerleme Kaydediyor" (PDF). GNI Basın Bülteni, 22 Nisan 2020. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ericsson</span> Ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketi

Ericsson, merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan çok uluslu bir ağ teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanı ve hizmetleri şirketidir. 1876'da Lars Magnus Ericsson tarafından kurulmuştur. Şirket, telekomünikasyon operatörleri gibi çeşitli müşterilerine geleneksel telekomünikasyon ve İnternet Protokolü (IP) ağ donanımları, mobil ve sabit genişbant operasyonları için gereçler ve iş destek hizmetleri, kablolu televizyon, IPTV, video sistemleri ve iletişim sistemleri için bilgi ve iletişim teknolojileri (BT) gibi kapsamlı teknolojiler ve hizmetler sunmaktadır. 2012'de 2G/3G/4G mobil ağ altyapısı pazarında Ericsson'un pazar payı %35 olmuştur.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

Creative Commons, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş küresel ölçekte bir düşünce hareketi ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi</span> Tarih boyunca website erişim engeli listesi

YouTube'a Türkiye'den erişimin engellenmesi, Türkiye kanunlarına dayanılarak Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri tarafından ilki 6 Mart 2007'de, ikincisi ise 17 Ocak 2008'de olmak üzere birkaç kez engellenmiştir. Bu engelleme, Türkiye'de ve dünyada çeşitli yankılar uyandırmıştır. 31 Ekim 2010 tarihinde ise bir telif ajansı Atatürk'e hakaret eden videoların hakkını satın aldı ve sonra siteden kaldırdı. Savcılığın isteğiyle Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı YouTube'a erişim engelini kaldırdı, fakat kısa bir süre sonra yasak tekrar işleme konulmuştur. Servisleri en çok kullanılan internet siteleri arasında yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">İnternet kültürü</span>

İnternet kültürü, sık ve aktif internet kullanıcıları arasında gelişen ve sürdürülen, özellikle internet üzerinden birbirleriyle iletişim kuran çevrimiçi toplulukların üyeleri tarafından oluşturulan bir tür yarı yeraltı kültürüdür. Bu kültür, etkisi bilgisayar ekranları aracılığı ve bilgi ve iletişim teknolojileriyle, özellikle de internet tarafından aracılık edilen bir kültürdür.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

Ağ Tarafsızlığı, kavramı internet servis sağlayıcıları veya devlet'in internet üzerindeki verilere eşit davranması ilkesine dayanır. Daha açık bir ifadeyle, internet üzerindeki hiçbir verinin, kullanıcının, içeriğin, sitenin, uygulamanın, platformun vs özel olarak bir politikayla, kanunla, kuralla kontrol edilmemesi ilkesine dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Google Fotoğraflar</span>

Google Fotoğraflar, Google tarafından bir fotoğraf, video paylaşımı ve depolama hizmetidir. Mayıs 2015'te ilan edildi ve şirketin sosyal ağı Google+'tan dışarı döndürüldü. Hizmete, diğer Google ürünleri gibi @gmail.com e-posta adreslerini kullanan bir Google Account'la kaydolmak mümkündür.

Girişim bir pazar ihtiyacını giderme amacı taşıyan yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan, genel olarak yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren bir müessesedir. Bir girişim genellikle hızlı bir şekilde ölçeklenebilir bir iş modeli ortaya çıkarmak için kurulan küçük bir işletme, ortaklık veya organizasyondur. Girişimler çoğu zaman internet, e-ticaret, bilgisayar, telekomünikasyon veya robotik gibi alanlarda yeni teknolojiler ortaya koyarlar. Tüm girişimler derin teknoloji alanında faaliyet göstermeseler de, "girişim" terimi 1990'lı yılların sonunda çok sayıda internet tabanlı şirketin kurulduğu Dot Com Balonu zamanında uluslararası yayılıma kavuşmuştur.

Sürdürülebilirlik raporu, ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetim performansı hakkında bilgi veren bir organizasyon rapordur.

İş etiği, bir iş ortamında ortaya çıkabilecek etik ilkeleri ve ahlaki veya etik sorunları inceleyen uygulamalı etik veya mesleki etik şeklidir. İş davranışının tüm yönleri için geçerlidir ve bireylerin ve tüm kuruluşların davranışlarıyla ilgilidir. Bu etik, bireylerden, örgütsel ifadelerden veya yasal sistemden meydana gelir. Bu kaideler, normlar, değerler, etik ve etik dışı uygulamalar bir işletmeyi yönlendiren ilkelerdir. İşletmelerin paydaşlarıyla daha iyi bir bağlantı kurmasına yardımcı olur.

Hemşirelik etiği, uygulama etiğinin hemşirelik alanındaki faaliyetlerle ilgilenen bir dalıdır. Hemşirelik etiği, fayda, zarardan koruma ve özerkliğe saygı gibi tıp etiği ile birçok ilkeyi paylaşır. İlişkilere, insan onuruna ve işbirlikçi bakıma verdiği vurgu ile ayırt edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Hacktivizm</span> politik bir gündemi veya sosyal değişimi teşvik etmek için yapılan bilgisayar korsanlığı

Hacktivizm, "hack" ve "aktivizm" kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir terim olup, dijital araçlar ve bilgisayar korsanlığı yöntemleri kullanarak politik veya sosyal bir amacı desteklemek için gerçekleştirilen eylemlere denir. Hacktivistler, siber uzayı protesto, ifade özgürlüğü, bilgiye erişim ve sosyal adalet gibi konularda bir araç olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Amazon Web Services</span>

Amazon Web Services (AWS), Amazon'un isteğe bağlı bulut bilişim platformları ve uygulama programlama arayüzleri sağlayan bir yan kuruluşudur. Temmuz 2002 tarihinde kurulmuş olup kullandıkça öde esasına göre kişilere, şirketlere ve hükûmetlere bulut bilişim web hizmetleri, çeşitli temel soyut teknik altyapı ve dağıtılmış bilgi işlem yapı taşları ve araçları sağlamaktadır. AWS'nin sanal bilgisayar sürümü, donanım merkezi işlem birimleri ve işleme için grafik işleme birimleri dahil olmak üzere gerçek bir bilgisayarın özniteliklerinin çoğunu taklit etmektedir.

Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim veya güncel kısaltmasıyla ESG, bir yatırımın performansı üzerinde önemli etkileri bulunabilecek çevresel, sosyal ve yönetişimsel uygulamaları ifade eder. ESG uygulaması, geleneksel finansal analizin yanı sıra finansal olmayan potansiyel risk ve fırsatları da inceleyerek yatırımcılara daha kapsamlı bir analiz yapma imkânı sunan bir uygulamadır.

<span class="mw-page-title-main">BM Küresel İlkeler Sözleşmesi</span>

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, tüm dünyada sürdürülebilir, ortak bir küresel kalkınma kültürünü yaymak üzere; şirketleri sürdürülebilir ve sosyal sorumluluklarına uygun uygulamalar geliştirmeye teşvik eden, bağlayıcılığı olmayan bir Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi ve bu sözleşmenin imzacılarını kapsayan bir oluşumdur.

Etki yatırımı; yatırım yaparken parasal kâr elde etmekten ziyade sosyal ve çevresel anlamda pozitif etkiler yaratmaya öncelik veren yatırım anlayışı. Fon sağlayan birey veya kurumları, pozitif etki sağlaması yönüyle tatmin ederken, yatırım alan şirketleri ise daha verimli kârlılık ve toplum nezdinde itibar kazanma açısında olumlu yönde etkilemektedir.yatırım stratejisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı sosyal bilimler</span>

Hesaplamalı sosyal bilimler basitçe sosyal bilimler araştırmalarında büyük veri ve çeşitli bilgisayar programları kullanılarak incelemeler ve analizler yapmak şeklinde tanımlanabilir.

OpenNet Girişimi (ONI), amacı ulusların internet filtreleme ve gözetim uygulamalarını izlemek ve raporlamak olan ortak bir projeydi. Projede, hükûmet tarafından yürütülen internet filtreleme programlarının kapsamını ve niteliğini belirlemek için bir takım teknik araçların yanı sıra uluslararası bir araştırmacı ağı da kullanılmıştı. Katılımcı akademik kurumlar arasında Toronto Üniversitesi Munk Uluslararası Çalışmalar Merkezi'ndeki Vatandaş Laboratuvarı; Harvard Hukuk Fakültesi'ndeki Berkman İnternet ve Toplum Merkezi; Oxford Üniversitesi'ndeki Oxford İnternet Enstitüsü (OII) ve Cambridge Üniversitesi'nde Cambridge Güvenlik Programı'ndaki Gelişmiş Ağ Araştırma Grubu'ndan görevi devralan SecDev Grubu bulunuyordu.