İçeriğe atla

Kürek balığı

Kürek balığı
Regalecus glesne
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Lampridiformes
Familya:Regalecidae
Türler
Regalecus
Agrostichthys parkeri
7 metre boyundaki dev kürek balığını tutan ABD askerleri. Fotoğraf Eylül 1996'da San Diego, Kaliforniya'da çekilmiştir.

Kürek balığı, Regalecidae familyasını oluşturan kemikli balık türlerinin en büyüğü olan balıktır. Görüntü olarak yılan balığını andıran kürek balıkları, eski zamanlardan bu yana deniz canavarı masallarının da ilham kaynağı olmuşlardır.Boyları 6 ila 7 metre arasında değişmektedir.Ağ veya oltaya hemen hemen hiç yakalanmayan kürek balıklarının karaya vurmuş en uzun örneği 11 metre boyunda ve 272 kg. ağırlığındadır.[1] 17 metre olan bir bireyin de görüldüğü söylenmiştir ancak bu hiç kanıtlanamamıştır.

Çok eski bir Japon efsanesi de kıyıya vuran kürek balıklarının deprem habercisi olduğundan bahsetmektedir.[2]

Beslenme

Okyanusun derinliklerinde dikey olarak yüzen kürek balıkları etraflarındaki proteinler ile beslenmektedir.[3]

Yaşadığı bölgeler

Dünya çapındaki okyanusların sıcak ve ılıman sularında, özellikle de Batı Pasifik'te, 300 ile 1000 metre derinlikte yaşayan Kürek balıkları nadiren su yüzeyine çıktıkları için insanların bu balıkları canlıyken görmesi sıkça rastlanan bir durum değildir. Genel olarak ölmüş bir biçimde sahile vurmaları sayesinde insanlar tarafından görülmektedirler.[3]

Kaynakça

  1. ^ Sarsılmaz, Arif (Şubat 1997). "Hayvanlar Âleminden Rekorlar (Balıklar Dünyasından)". sizinti.com.tr. 21 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2014. 
  2. ^ Quenqua, Douglas (17 Kasım 2013). "Nadir Görülen Kürek Balığı California'da". sabah.com.tr. 4 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2014. 
  3. ^ a b Olney, John E. (1998). Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N. (Ed.). Encyclopedia of Fishes. San Diego: Academic Press. ss. 157-159. ISBN 0-12-547665-5. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balık kartalı</span>

Balık kartalı, monotipik balık kartalıgiller (Pandionidae) familyasından balıkla beslenen yırtıcı bir kuş türü. İri, uzun kanatlı, suya dalarak avlanan bir avcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hamsi</span> balık türü

Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Aral Gölü</span> Kazakistanda çoğu kurumuş olan bir göl

Aral Gölü, Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68.000 km² yüz ölçümüyle Asya'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün %90'ını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bafa Gölü</span> Türkiyenin Aydın ve Muğla illerinde bir göl

Bafa Gölü, Ege Bölgesi'nin en büyük gölü.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dubai Kuleleri İstanbul</span>

Dubai Kuleleri, Malmö'deki Turning Torso'nun inşaatının tamamlanmasından sonra Calatrava'nın öncüsü olduğu burgulu binaların mimari açıdan moda olmasından dolayı Sama Dubai (Esk. Dubai International Properties) ve SOM tarafından, İstanbul - Levent'teki İşbank ve Sabancı kulelerinin bulunduğu köprülü kavşaktaki eski İETT garajına planlanan iki burgulu bina projesidir. Yükseklikleri kesin olarak bilinmemesine rağmen kuleler tahmini olarak yaklaşık 100 kat, 350 metre ve 80 kat, 300 metre yüksekliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Meke Krater Gölü</span> Konya ilinde bulunan krater gölü

Meke Maar Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde, volkanik gaz patlaması sonucu oluşan bir maarın suyla dolmasıyla günümüzdeki haline gelen ve ortasında adacıklar bulunan göl. Karapınar Düzlüğü'nde, Karapınar-Ereğli yolunun 7. km'sindeki sapaktan 2 km içeridedir. Göl ve birincil maarın uzunluğu 800 metre, genişliği 500 metredir. Göl 12 metre derinliğindedir. Göl adını çevrede yaşayan meke kuşlarından alır.

<span class="mw-page-title-main">İznik Gölü</span> Bursa, Türkiyede bir göl

İznik Gölü, Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal gölüdür. tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Gölü besleyen derelerin gölle buluştuğu noktalarda küçük sazlıklar ve deltalar var. Gölün çevresi piknik sahaları, turistik tesisler, gezi alanları ve florası çok zengin bitki örtüsüyle kaplıdır. Karsak Deresi gölün fazla sularını 15 km uzaklıktaki Marmara Denizi'nde Gemlik körfezine ulaştırır.

<span class="mw-page-title-main">Malavi Gölü</span> Afrika Büyük Gölü

Malavi Gölü, 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Büyük Rift Vadisi'nin en büyük göllerinden biridir. Yüzölçümü 29.604 km2'dir. Gölde dünyanın başka hiçbir sulak alanında bulunmayan canlılar yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Eymir Gölü</span>

Eymir Gölü, Ankara il sınırları içinde yer alan bir göldür. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne aittir. ODTÜ Spor Kulübü Kürek ve Yelken Takımları çalışma alanıdır; göl kenarında takımlara ait kayıkhane vardır. Göl kendine has bir fauna ve floraya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kürek (spor)</span> denizlerde ve akarsularda basit araçlar kullanarak mücadele etme sporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, olarak anılan Kürek sporu kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.

Ali Rıza Bilal, Türk kürekçi. 1992 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye'yi kürek sporunda temsil ederek, Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılan ilk Türk kürekçi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hövsgöl Gölü</span>

Hövsgöl Gölü,, Moğolistan'daki ikinci büyük göldür.

<span class="mw-page-title-main">Orhun Nehri</span> 1.124 km uzunluğunda Moğolistan nehri

Orhun Nehri Moğolistan'da uzunluğu 1.124 kilometre, tarihi ve kültürel önemi çok olan bir nehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Şahika Ercümen</span> Türk serbest dalışçı ve su altı hokeyi oyuncusu

Şahika Ercümen, Türk serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusu, millî sporcu.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

Buxton İsviçre şirketi Nestlé'nin Nestlé Waters bölümünün bir parçasıdır. Dünyanın en saf ve doğal sularından biridir. Uzun yeraltı geçidi boyunca, 1500 metre derinlikten su, Peak District'in antik kireçtaşından süzülür ve uzun yolculuğu sırasında doğal bir mineral dengesi elde eder. Su, 27.5º santigrat derece sıcaklıkta çıkar. Su, turist danışma merkezinin yanındaki kaynaktan dışarı pompalanır.

<span class="mw-page-title-main">Zacatón</span>

Zacatón, Meksika'nın kuzeydoğusundaki Tamaulipas eyaletindeki Sierra de Tamaulipas yakınlarındaki Aldama Belediyesi'nde bulunan bir grup olağandışı karstik özellik olan Zacatón sistemine ait termal su dolu bir düdendir. Dünyanın bilinen en derin su dolu düdenidir ve 339 metre (1.112 ft) derinliğindedir.