İçeriğe atla

Kürdili Hicazkar Longa (Kemani Sebuh)

"Kürdili Hicazkar Longa"
Klasik Türk Müziği
DilTürkçe
BesteciKemani Sebuh

Kürdili Hicazkar Longa, Kemani Sebuh tarafından bestelenen longadır. 4/4 lük sofyan usûldedir. Temposu hızlıdır.[1] Kürdili Hicazkar makamındadır.[2] Kürdili Hicazkar Longa Çetin Akdeniz ve Erkan Çanakçı tarafından bağlama için uyarlanmıştır.[3] Ayrıca keman[4] ve ud[5] için de uyarlanmıştır. Odeon Türkiye'ye kayıtlı Üstad Merhum Ama Sebuh Kürdilihicazkâr Longa Kemani olarak taş plak kaydı bulunmaktadır.[6] İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde 283[7] ve 304[8] numaralar ile Kürdilihicazkâr Longa Sebuh Efendi (Kemani) olarak eserler kayıtlıdır. İstanbul Medipol Üniversitesinde müzik terapisinde kullanılmıştır.[9]

Kaynakça

  1. ^ "SÜREÇ EKSENİNDE BİR TÜR ARAŞTIRMASI: TÜRK SANAT MÜZİĞİ GELENEĞİNDE LONGALAR". Doğruöz, M. D.(2021). "Süreç Ekseninde Bir Tür Araştırması: Türk Sanat Müziği Geleneğinde Longalar" Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 47, Denizli, ss. 219-235. 4 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 
  2. ^ "T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YURTDIŞI TÜRKLER VE AKRABA TOPLULUKLAR BAŞKANLIĞI ULUSLARARASI TÜRK DÜNYASI EĞİTİM BİLİMLERİ KONGRESİ BİLDİRİ KİTABI" (PDF). Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Yayınları. 20 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Bağlama İcrasında Bir Uyarlama Alanı Olarak Klasik Türk Müziği İçerisindeki Çalgısal Formlar". Ayalgu Disiplinlerarası Türk Mûsikîsi Araştırmaları Dergisi, 1(1), 37-57. 
  4. ^ Tüfekci, Şenol Afacan, Kenan Tüfekci, Sinan (17 Aralık 2021). Keman İçin Piyano Eşlikli Makamsal Eserler. Eğitim Yayinevi. ISBN 978-625-8468-23-6. 
  5. ^ Yetkin, Baha (14 Aralık 2022). Turkish Oud Method Vol.1 (İngilizce). BY Music. 
  6. ^ "Üstad Merhum Ama Sebuh Kürdilihicazkâr Longa Kemani (Taş Plak Arşivi)". Odeon Türkiye. 7 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 
  7. ^ Omarşiv. "Omarşiv - Kürdilihicazkâr Longa - Sebuh Efendi (Kemani)". Omarşiv. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 
  8. ^ Omarşiv. "Omarşiv - Kürdilihicazkâr Longa - Sebuh Efendi (Kemani)". Omarşiv. 7 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 
  9. ^ "Hormonlar için müzik terapi!". Milliyet. 10 Şubat 2015. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tamburî Cemil Bey</span> Osmanlı besteci ve tanburi

Tambûrî Cemil Bey, Türk tambur, yaylı tambur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustasıdır. Çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları vardır. Yaylı tamburun mucididir.

<span class="mw-page-title-main">Musa Eroğlu</span> Türk halk müziği sanatçısı

Musa Eroğlu, Türk halk müziği sanatçısı. Repertuvarı Akdeniz Bölgesi türküleri ile özdeşleşmiş Türk halk müziği'nin "üstad"ları arasında kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Pınar</span> Türk besteci (1902-1960)

Selahattin Pınar, klasik Türk müziği bestecisi, udi ve tanburidir. Eserleri genelde melankolik bir havaya sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hamiyet Yüceses</span> Türk şarkıcı

Hamiyet Yüceses, Türk Sanat Müziği sanatçısı.

Ali Cihat Aşkın, Türk keman virtüözü, besteci ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Baktagir</span> Türk kanun sanatçısı

Göksel Baktagir, kanun sanatçısı ve bestekârdır.

Sibel Egemen, Türk ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Kızı Eftelya</span> Osmanlı Rumu şarkıcı

Denizkızı Eftelya Işılay, Osmanlı Rumu ses sanatçısı ve kantocu.

Mısırlı İbrahim Efendi, Klasik Türk müziği'nin ünlü udisi ve bestecisidir.

Ahmet Çalışır, Türk, Klasik Türk Musikisi bestekârı, ses sanatçısı, hâfız, Tasavvuf Mûsikisi topluluğu idarecisi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Smyrneiko</span>

İzmir ekolü (Smyrneiko) müzisyenler, akademisyenler ve plak yapımcıları tarafından oluşturulan rebetiko ekollerden biridir.Bir diğer ekol Pire ekolü (Pireotiko) dur. Türk halk müziği,Sefarad müziği, Klasik Türk müziği,Kanto,Yunan Halk Müziği eserlerde kullanılır.

Gemilerde Tâlim Var hicaz makamında,9/8 lik ritime sahip abdal zeybeğidir. Muzaffer Sarısözen tarafından kaynak kişi Sarı Recep'den derlenip notaya alınan türkü, 252 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı Recebim (Deniz Üstünde Balık), Deniz Üstünde Balık Okkalıktır Okkalık ve Recebim (Gemilerde Talim Var) olarak çeşitlemeleri bulunmaktadır.

Zeki Duygulu,, Klasik Türk müziği şarkıcısı, bestecisi ve söz yazarı.

Leon Hanciyan/Hancıyan, Osmanlı Ermenisi klasik Türk müziği sanatçısı ve bestekar. Eserlerinin çoğunun unutulmasına rağmen bir peşrev, üç saz semaisi, bir aksak semai ile onbeş kadar şarkısı bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Gevheri Sultan</span> Osmanlı prensesi, müzisyen ve bestekâr

Fatma Gevheri Sultan veya Fatma Gevheri Osmanoğlu, Osmanlı prensesi, Türk müziği sanatçısı ve bestekâr. Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz ikinci padişahı Sultan Abdülaziz'in torunu ve Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi'nin kızıdır.

Sarı Zeybek, bir Türk halk müziği şarkısıdır. Yaşar Bey, Deniz Kızı Eftalya, Hâfız Ahmet Bey, Nuri Cemil Bey, İbrahim Efendi tarafından söylenmiştir. Selim Sırrı Tarcan 1916 yılında çok beğendiği bu türküden esinlenerek yeni bir oyun meydana getirmiştir. Adını da Tarcan Zeybeği koymuştur. Tarcan Zeybeğinin sözleri aynı olsa da müziği farklıdır. Yaşar Bey'in plak kaydında yöre olarak İzmir görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nubar Tekyay</span> Türk-Ermeni kemancı ve besteci

Nubar Tekyay veya doğum adı ile Nubar Çömlekçiyan, Türkiye Ermenisi keman virtüözü ve besteci.

Çok Yaşa Sen Ayşe, Hicaz makamında, nim sofyan ritime sahip şarkıdır. Bestesi ve güftesi Muhlis Sabahâttin Ezgi'ye aittir. Ayşe Operetinde söylenen şarkılardandır. Mahmure Hanım tarafından söylenmiştir. Ayna Vur Patlasın Çal Oynasın olarak söylemiştir. Ayna versiyonunda sözler değiştirilmiştir.İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezinde kayıtlı bir eserdir.

Odeon Grubu veya Grünberg Grubu, Türkiye'de müzik kayıt ve yayımlama, plak üretimi, beyaz eşya, mağazacılık ve dış ticaret alanları ile ilgilenmiş, 1911-12 yıllarında Alman müzik şirketi Odeon'un Türk temsilciliği olarak kurulmuş ve 2012 itibarıyla müzik dahil tüm sektörlerden çekilmiş olan bir eski şirketler topluluğudur. Odeon Plak şirketinin kurucuları olan Blumenthal Biraderler'in mümessilliklerini kapatıp devretmelerinden grubun kapatılışına dek şirketlerin yönetimini Aşkenaz Musevisi kökenli Grünberg ailesi yapmıştır. Şirket, sırasıyla Topalyan Han, Büyük Milas Han ve Profilo Plaza'da merkezlenmiştir.

"Jako", Ermeni Dünya müziği ikilisi Ladaniva tarafından seslendirilen şarkı. İsveç'in Malmö şehrinde düzenlenen 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil ettiği yarışmanın finalinde 183 puanla sekizinci olmuştur. Şarkının bestesinin Kemani Sebuh Efendi'nin Kürdili Hicazkar Longa adlı bestesi ile benzediği iddia edilmiştir.