İçeriğe atla

Kültür Enformasyon Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı

Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı,[1] daha önceki adıyla Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı, Kırgızistan kültürünün ülkede ve yurtdışında korunması ve tanıtılmasından sorumlu bakanlıktır. Mevcut bakanlık doğrudan Sovyet bakanlığının devamı olmasa da, kökleri Sovyetler Birliği Kültür Bakanlığı'na dayanmaktadır. Üstelik Sovyetler Birliği'nde turizm için bakanlıklar veya devlet komiteleri yoktu, çünkü komünist olmayan ülkelerden gelen ve gelen turistler son derece kısıtlı ve sayıca azdı.

Bakanlık, sinemaları, sirkleri, kütüphaneleri, anıtlar, müzeleri, müzik kurumlarını, parkları, Ulusal Kültür Merkezini, Filarmoni Salonunu ve tiyatroları denetler ancak bunlarla sınırlı kalmayarak ülkedeki diğer çeşitli sanat, kültür ve tarih mekanlarını da denetler. Bakanlık ayrıca ülkenin sanatçılarının yanı sıra Kırgız kültürünün eğitim ve tanıtımını denetler ve düzenler.

Bakanlık üç bölüme ayrılmıştır:

Sinematografi Bölümü

Bu bölüm, Kırgız Cumhuriyeti'ndeki film endüstrisinin düzenlenmesinden ve ayrıca bazıları uluslararası olarak gösterilen filmler aracılığıyla ülkenin tanıtımından sorumludur. Bölüm ayrıca, yerel film yapımcılarının daha iyi kaynaklara sahip olmalarını sağlamak için Sinema Geliştirme Fonu'nun[2] kurulmasında Prince Claus Kültür ve Kalkınma Fonu ile ortaklık kurdu.

Enformasyon ve Kitle İletişimi Daire Başkanlığı

Bu bölüm ülkede kitle iletişim araçları aracılığıyla yayınlanan bilgilerin düzenlenmesinden sorumludur. Departmanın çalışma kapsamına bir örnek, yerel gazetelerin elektronik formata taşınmasını teşvik etmek ve başlatmaktır.[3]

Turizm Bölümü

Bu bölüm, ülke çapında çeşitli kültürel ve turizm etkinlikleri düzenlemekten sorumludur. Bunlara ülkede üç kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları,[4] Kayısı Festivali ve Karagat Festivali dahildir. Bölüm ayrıca turizm sektörünü daha da geliştirmek ve yatırım çekmek için 60'tan fazla ülkeden gelen yolcular için vizesiz bir rejim kurmayı planlamakta ve ülkenin UNESCO dünya mirası alanlarını aktif olarak desteklemektedir.[5] Bölüm ayrıca ülkedeki turistik alanların sürdürülebilirliği hakkında bilgi edinmek için Dünya Turizm Örgütü gibi çeşitli organizasyonlara katılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Resolution of the Government of the Kyrgyz Republic dated February 12, 2021 No. 38" (Rusça). 12 Şubat 2021. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  2. ^ "Cinema Development Fund". 2018. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2018. 
  3. ^ "Ministry of Culture will transfer regional newspapers into electronic format". 27 Şubat 2018. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2018. 
  4. ^ "World Nomad Games begin in Kyrgyzstan". 4 Eylül 2018. 5 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2018. 
  5. ^ "БЕЗВИЗОВЫЙ РЕЖИМ". 2012. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atlas Sineması</span> İstanbulda bir sinema salonu

Atlas Sineması, İstiklal Caddesi üzerinde 19. yüzyıl yapısı tarihî bina içinde 1948 yılından beri hizmet veren büyük sinema.

<span class="mw-page-title-main">Metin Erksan</span> Türk yönetmen

İsmail Metin Erksan, Türk film yönetmeni, senarist, öğretim görevlisi, Onursal Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Altın Portakal Film Festivali</span> Antalyada gerçekleşen geleneksel film festivali

Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964 yılından bu yana Türkiye'nin Antalya ilinde düzenlenen film festivalidir. Direktörlüğünü Ahmet Boyacıoğlu'nun gerçekleştirdiği festival, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından her yılın sonbahar mevsiminde Antalya genelindeki çeşitli mekanlarda gerçekleştirilmektedir.

Başak Köklükaya, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali</span> Fransanın güneyindeki Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

Hilmi Etikan, 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyati Bölümünü bitirmiştir. 1977 yılına kadar Paris'te yaşamış, Fransız Sinema Konservatuvarı'na devam ederek diploma almıştır. Yine aynı dönemde, Sorbonne Üniversitesi'nde Fransız “Yeni Roman” akımının önde gelen isimlerinden Claude Simon'un “L'herbe – Ot” isimli romanı üzerine, sinema - edebiyat ilişkilerini konu alan mastır çalışması yapmıştır. 1977 yılından başlayarak fotoğraf dersleri vermiş, çeşitli kurumlarda sinema birimleri oluşturmuş, program ve yürütücülüğünü yaptiğı eğitim seminerleri ile birçok insanın sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Ulupamir, Erciş</span>

Ulupamir, Van ilinin Erciş ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Pembe Hayat KuirFest</span>

Pembe Hayat KuirFest veya KuirFest, Türkiye'de farklı kentlerde düzenlenen LGBT temalı uluslararası film festivalidir. İlki, 2011 yılında düzenlenen festival, Türkiye'nin ilk LGBT temalı film festivalidir. 2013'e kadar sadece Ankara'da düzenlenen festival, 2014 yılından itibaren İstanbul, Denizli ve Mersin'de de düzenlenmeye başlandı.

<i>Zer</i> 2017 yapımı Kazım Öz filmi

Zer, yönetmenliğini ve senaristliğini Kazım Öz'ün yaptığı 2016 yapımı sinema filmi. 21 Nisan 2017'de vizyona giren filmin, ilk gösterimi 36. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştirildi.

Gülçin Kültür Şahin, tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'da turizm</span>

Moğolistan'da turizm Sosyalist Hükûmet tarafından son derece sınırlıydı, ancak Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 1989 Devrimleri'nin ve 1990'daki Moğolistan Demokratik Devrimi'nin ardından genişlemektedir. Moğolistan, doğal doğal özelliklerin, çok çeşitli el değmemiş manzaraların, göçebe yaşam tarzının ve kültürünün mükemmel bir kombinasyonunu sunan benzersiz ve nispeten keşfedilmemiş bir seyahat yeridir. Moğolistan'daki seyahat organizasyonları yarım yüzyıl öncesine dayanır, ancak özel sektör tabanlı turizm neredeyse yirmi yaşındadır. Günümüzde Moğolistan, hepsi 56'dan fazla eğitim kurumundan mezun olan 403 seyahat şirketi, 320 otel, 647 tatil köyü ve turizm kampına sahiptir. Moğolistan, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nde aktif rol almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Kültür ve Bilgi Servisi</span>

KOCIS, Güney Kore'yi tanıtmak ve diğer ülkelerle kültürel alışverişi geliştirmek için kurulmuş bir devlet kurumudur. KOCIS'in 27 ülkede dünya çapında 32 kültür merkezi vardır. Amacı, bu kültür merkezleri aracılığıyla Kore mirasını ve sanatını tanıtarak Kore'nin ulusal marka imajını daha da geliştirmektir. KOCIS ayrıca Korea.net haber sitesini de işletiyor. Burada Kore ile ilgili haberleri okuyabilir, videolar izleyebilir ve binlerce yıllık Kore tarihinden, pop yıldızlarına, sinema ve TV şovlarına kadar her şeyi öğrenebilirsiniz. Ayrıca, KOCIS, Kore ile ilgili premium içerik üretir. Ülkenin doğru bir şekilde anlaşılmasını yaygınlaştırmak için, Kore'yi doğru bir şekilde tanıtan yayınların yanı sıra halkla ilişkiler videoları hazırlar ve dağıtır. Birçoğu farklı ülkeleri hedefleyen çeşitli temalı PR videoları üreterek dünyanın her yerinden insanların ilgisini çekiyor. Ek olarak, KOCIS, Kore hakkındaki yanlış bilgileri düzeltmek için büyük çaba sarf ediyor. KOCIS, medyadaki yanlış bir şey hakkında bilgilendirildikten sonra, hataları düzeltmek için kaynak ile birlikte çalışır. KOCIS, hem özel kuruluşları hem de bireysel aktivistleri destekleyerek Kore hakkında doğru bilgileri sağlamak için büyük çaba sarf etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 4 kurucu üyesinden birisidir. Teşkilatın genel sekreterliği İstanbul'da yer almaktadır. Bu zamana kadar 8 zirve ve 1 toplantı Türkiye'de yapılmıştır. Türk Devletleri Teşkilatı bayrağı'nın üstünde yer alan beyaz hilâl, Türkiye'nin bayrağında yer alan hilâldir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kültür ve Mirası Vakfı</span>

Türk Kültür ve Mirası Vakfı, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının girişimiyle Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgız Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanlarının desteğiyle kurulmuştur. Vakfın tüzüğü 23 Ağustos 2012 tarihinde Türk Dili Konuşan Devletler İşbirliği Konseyi'nin Bişkek zirvesinde kabul edilmiştir.