İçeriğe atla

Küfizade Asaf Bey

Küfizade Mustafa Asaf Bey
MeslekGazeteci

Küfizade Mustafa Asaf Bey, Kıbrıs Türkü gazeteci.

Gazetecilik hayatı

İlk basımı 22 Ağustos 1892 tarihinde gerçekleştirilen ve her pazartesi Kıraathane-i Osmani tarafından[1] yayımlanan[2][3] haftalık Yeni Zaman gazetesinin kurucusu idi.[4] Gazete 28. baskısını yaptıktan sonra kapanır. Yeni Zaman kapandıktan sonra, 6 Mayıs 1893 yılında Kıbrıs adlı bir haftalık gazete çıkarır.[5] İki yıllık bir süre boyunca (1-600. sayılar) Kıbrıs makalelerini ve haberlerini "yorumsuz" olarak paylaşır. Bu çeviriler sosyal yaşam, ekonomik durum, gerçek olaylar, Kıbrıs'ı ilgilendiren toplumsal olaylar üzerine yazılmış yazıları kapsamaktadır. Araştırmacı Harid Fedai, ilk basımın üzerinden yüz yıl geçtikten sonra bu makaleleri Bizim Eski Basımımızdan adı altında yayımladı.[6] Yayın hayatını altı yıl sürdüren gazete, dönemin Dahiliye Nazırı Memduh Paşa'nın emri ile kapatılmıştır.[5] Kıbrıs, son basımını 31 Ekim 1898 tarihinde yapar. Asaf Bey, bu nedenle aylık 500 kuruş tahsisat almaya başlar.[7] Bu ödemeyi, 1908 yılında meşrutiyet ilan edilene kadar almaya devam eder.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ An, Ahmet (2002). Kıbrıs'ın Yetiştirdiği Değerler (1782-1899). Ankara. s. 362. 
  2. ^ Ünlü, Cemalettin. Kıbrıs'ta Basın Olayları (1878-1981). Ankara. s. 25. 
  3. ^ Emek, Faruk Akın (2014). 1958-1974 YILLARI ARASINDA KIBRIS’TA YEREL BASINDA RUM MEZALİMİ. Aydın. s. 24. 
  4. ^ Pirlepeli, Ömer. Türk İstiklal Savaşı sürecinde Kıbrıs. s. 12. 
  5. ^ a b c Uludağ, Sevgül. "Basında Değişen Ne?". hamamböcüleri. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2019. 
  6. ^ Sabahattin, İsmail (2000). Kıbrıs Sorununun Kökleri (İngiliz Yönetiminde Türk-Rum İlişkileri ve İlk Türk-Rum Kavgaları). İstanbul: Akdeniz Haber Ajansı Yayınları. 
  7. ^ Bu bilgiyi Söz gazetesinin sahibi Remzi Okan, bu konudaki yazı serisinde (Söz, 23 Temmuz-17 Ağustos 1933 - Ahmet An) kaynağın ismini vermeden okurlarına aktarmıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">6-7 Eylül Olayları</span> İstanbulda yaşayan Rum azınlığa karşı 6-7 Eylül 1955te gerçekleşen toplu saldırı

6-7 Eylül Olayları veya İstanbul Pogromu, İstanbul'da yaşayan Rum azınlığa karşı 6-7 Eylül 1955'te gerçekleşen organize toplu saldırı. Gladio'nun Türk kolu olan Seferberlik Tetkik Kurulunun yanı sıra Kontrgerilla ve günümüz Millî İstihbarat Teşkilatı'nın selefi olan Millî Emniyet Hizmeti tarafından planlanarak desteklendiği iddia edilmiştir. Olaylar, önceki gün Türk basınında çıkan ve Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik, Yunanistan'daki doğduğu evin bombalandığını iddia eden yalan haberlerle tetiklendi. Sonradan yakalanan bir Türk konsolosluk yetkilisi, bombayı olayları kışkırtmak için kurguladıklarını itiraf etti ancak Türk basını bunu görmezden gelerek bombanın Yunanlar tarafından atıldığını iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Gazete</span> haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayın

Gazete, haber, bilgi, bulmaca ve reklam içeren, genellikle düşük maliyetli kâğıt kullanılarak basılan ve dağıtımı yapılan bir yayım olup, halka güncel olaylara ilişkin bilgi verme amacı gütmektedir. Genel olarak yayınlandığı gibi, özel bir konu üzerine de yayınlanabilir ve genellikle günlük ya da haftalık olarak yayınlanır. Gazete anlamında Osmanlı döneminde Arapça kökenli ceride sözcüğünün yanında günlük gazete anlamında Farsça rûznâme sözcüğünün de kullanıldığı ve geçmişte günlük olayları kaydetmek üzere günnâme, aylık olayları kaydetmek üzere aynâme yazıldığı da belirtilir. Gazete sözcüğünün Türkçe eş anlamlısı ise yenün sözcüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Falih Rıfkı Atay</span> Türk gazeteci ve yazar

Falih Rıfkı Atay, İstiklâl Madalyası sahibi Türk yazar, gazeteci ve milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Jön Türkler</span> Osmanlı İmparatorluğunda siyasal reform hareketi

Jön Türkler veya Genç Türkler, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ortaya çıkan meşrutiyetçi ve II. Abdülhamid Dönemi'nde muhalif olan "genç ve aydın" kuşağa verilen isimdir.

Tanzimat edebiyatı, Tanzimat döneminin kültürel ve siyasi hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkmış edebiyat akımı. 3 Kasım 1839'da Mustafa Reşid Paşa tarafından ilan edilen Gülhane Hattı Hümayunu da denilen yenileşme beratının yürürlüğe konmuş olmasından doğmuştur. Bu olay daha sonraları Tanzimat Fermanı olarak adlandırılacak, gerek siyasi alanda gerek edebî ve gerekse toplumsal hayatta batıya yönelmenin resmi bir belgesi sayılacaktır. Şinasi ile Agah Efendi'nin birlikte çıkarmış olduğu Tercüman-ı Ahval bu edebiyatın başlangıcı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Emin Yalman</span> Türk gazeteci ve yazar (1888-1972)

Ahmet Emin Yalman, Türk liberal gazeteci ve yazar.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

<i>Vakit</i> (gazete) 1875-1959 yıllarında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Vakit gazetesi, ilk defa 15 Mayıs 1875'te Diyarbakırlı Filip Efendi İstanbul'da Kemalzade Lastik Said Bey başyazarlığı altında yayınlanmaya başladı. Gazetenin yönetimi önce Ketenciler başındaki Han-ı Halil'de iken, sonraları Bab-ı Ali caddesindeki 54 numaraya taşınmıştı. Gazete o dönemde 30 paraya satılırdı. Yayınlanan makaleler imzasız olup yazıların altında "Muharriri evvel" imzası vardı. Vakit mücadeleci gazete olarak kısa zamanda en çok okunan gazetelerden biri oldu. Gazetenin yayınlanmasına bir süre göz yumuldu fakat daha sonra Padişah Abdülaziz'in ve hükûmetin tahammülü kalmadı, Vakit kapatıldı.

<i>Tan</i> (gazete, 1935) 1935-1945 arasında İstanbulda yayımlanan günlük gazete

Tan, 1926-1935 yılları arasında Milliyet ve 1935-1945 yılları arasında Tan adıyla Türkiye'nin İstanbul ilinde yayımlanan, sloganı "Günlük Siyasi Halk Gazetesi" olan sol eğilimli günlük gazete.

Ahmet Şükrü Esmer, Türk siyasetçidir.

Kıbrıs, 6 Mart 1893'te yayın hayatına başlayan bir gazete. Kıbrıs'ta yayınlanmaktaydı. Yeni Zaman gazetesinin ad değiştirmiş haliydi ve bu nedenle ilk sayısı aslında 29. sayısıydı. İmtiyaz sahibi Küfizade M. Asaf'tı. Kıraathane-i Osmani matbaasında basılmaktaydı. Dönemin Dahiliye Nazırı Memduh Paşa'nın isteği üzerine kapatıldı. Son sayısı 31 Ekim 1898 tarihinde yayımlanan 318. sayısı oldu.

Ahmet Cevdet Oran, Türk yayıncı, yazar ve gazeteci.

<i>Vatan</i> (gazete, 1940)

Vatan, Ahmet Emin Yalman tarafından kurulan ve 1940-1975 yılları arasında yayımlanan Türk gazetesi.

Volkan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet cinayetleri</span>

Kıbrıs'ta yayımlanan Cumhuriyet gazetesini çıkaran, Kıbrıs Türk Halk Partisinin kurucuları olan Ahmet Muzaffer Gürkan ve Ayhan Hikmet, 23 Nisan 1962'yi 24 Nisan'a bağlayan gece faili meçhul cinayetlere kurban gittiler. İki gazeteci de evlerinde öldürüldü, Hikmet'in cinayeti yatağında, karısının gözü önünde gerçekleşti. Bu cinayetler, Cumhuriyet gazetesinin 23 Nisan 1962 tarihli nüshasında, Bayraktar Camii'nin bombalanması olayıyla ilgili açıklamaların yapılmasının hemen sonrasında yaşandı.

Kıbrıs Postası, Kıbrıs'ta İsmet Kotak'ın yönetiminde yayımlanmış olan gazete. Kotak, gazetenin isim hakkını 1968 yılında tescil ettirdi. Gazete yayınlarına 25 Ekim 1982'de başladı. Renkli yayın yapan ilk Kıbrıs Türk gazetesi olan Kıbrıs Postası, 1980'lerde Kuzey Kıbrıs'ta tirajı en yüksek gazete oldu. 1991 itibarıyla tirajı günlük 4.500 seviyesindeydi. Partilere karşı ilk başlarda mesafeli bir tavır takındı ve dolayısıyla "tarafsız" kabul edildi. Sonraları Kotak'ın Demokratik Halk Partisinin yayın organı kimliğine büründü. Daha yeni bir teknolojiye sahip olarak yayına başlayan Asil Nadir'in Kıbrıs gazetesiyle rekabet edemedi ve 1 Ocak 1993'te yayın hayatı sonlandı.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Önder</span>

Fazıl Önder, Kıbrıslı Türk gazeteci. Kıbrıs'taki iki toplum arasındaki barış çabalarıyla öne çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haşmet Muzaffer Gürkan</span>

Haşmet Muzaffer Gürkan, Kıbrıs Türkü gazeteci, yazar ve araştırmacıdır.

Bozkurt, Kıbrıs'ta 1951-1990 arasında yayımlanmış bir Türk gazetesiydi. İlk sayısı 26 Ekim 1951'de Lefkoşa'da çıkan gazetenin imtiyaz sahibi baş yazarı Cemal Togan idi. Gazetenin neşredildiği matbaa gazeteyle aynı ada sahipti ve 1950'lerde gazete matbaası Büyük Han'ın kuzeydoğu köşesinde yer alıyordu.