İçeriğe atla

Köylü Hareketi Eğitim Enstitüsü

Koordinatlar: 23°07′49″K 113°16′17″D / 23.13028°K 113.27139°D / 23.13028; 113.27139
Panyu Konfüçyüs Tapınağı
Köylü Hareketi Eğitim Enstitüsü
Temel bilgiler
Koordinatlar23°07′49″K 113°16′17″D / 23.13028°K 113.27139°D / 23.13028; 113.27139
İnançEskiden Konfüçyüsçülük idi ama artık öyle değildir
Mao Zedong, Guangzhou'daki PMTI'de çalışırken
Peng Pai, PMTI onun fikri ve önerisi üzerine kurulmuştur.

Köylü Hareketi Eğitim Enstitüsü (PMTI) veya Köylü Eğitim Okulu,[1] Çin'in Guangzhou şehrinde (daha sonra "Kanton" olarak romanlaştırıldı) bir okuldu ve 1923'ten 1926'ya kadar Milliyetçiler ve Komünistler arasındaki Birinci Birleşik Cephe sırasında işletildi. 14. yüzyıldan kalma bir Konfüçyüs tapınağına dayanıyordu. Yer, şimdi Guangzhou'nun devrimci geçmişine hizmet eden bir müzeye ev sahipliği yapar.

Tarih

PMTI, 1920'lerin ortalarında Kuomintang (KMT veya Milliyetçi Parti) ile Çin Komünist Partisi (ÇKP) arasındaki Birinci Birleşik Cephe'nin sonuçlarından biriydi. 1923'te KMT-ÇKP İttifakı kuruldu. KMT daha sonra Sun Yat-sen tarafından yönetildi ve “Sovyet Rusya ile ittifak, Komünistlerle işbirliği ve köylü ve işçi hareketlerine yardım” politikalarını yürüttü. 1924 yılında Peng Pai (Basitleştirilmiş Çince: 彭湃), ÇKP'nin erken evresindeki liderlerinden biri, KMT'ye üye oldu ve KMT Merkez Komitesinin Köylü Dairesi Sekreteri olarak görev yaptı. Peng Pai'nin fikir ve önerisine dayanarak, KMT Merkez Komitesi, Çin'in her yerinden genç idealistleri eğitmek için enstitüyü kurmaya karar verdi ve daha sonra Çin kırsalındaki kitleleri eğitmek için dışarı çıktı.[2][3] PMTI'yi kurma kararı, kırsal siyasi faaliyetler için devlet destekli ilk resmi eğitim kurumu olması bakımından tarihi bir karardı. Enstitü resmi olarak 3 Temmuz 1924'te Guangzhou'da Huizhou Derneği merkezinde Basitleştirilmiş Çince: 惠州会馆) 53 Güney Yuexiu Yolunda (Çince越秀南路), yönetmen olarak Peng Pai ile açıldı.[4]

Temmuz 1924 ile Eylül 1926 arasında, PMTI'de düzenlenen toplam 6 sınıf veya dönem vardı. Peng Pai 1. ve 5. dönem müüdürü ve Mao Zedong 6. dönem veya en büyük sınıfın müdürüydü. Luo Yiyuan (Basitleştirilmiş Çince: 罗绮园), Yuan Xiaoxian (Basitleştirilmiş Çince: 阮啸仙) ve Tan Zhitang (Basitleştirilmiş Çince: 谭植棠) sırasıyla 2., 3. ve 4. dönem müdür oldular.[3] Zhou Enlai, Yun Daiying (Basitleştirilmiş Çince: 恽代英) ve Xiao Chu'nü (Basitleştirilmiş Çince: 萧楚女) dahil olmak üzere ÇKP'deki bazı ünlü şahsiyetler burada ders verdi.

Enstitü, 1926'da Milliyetçiler ve Komünistler arasındaki ilişki bozulunca kapatıldı. Başarısız 1927 ayaklanması sırasında birçok eski öğrenci öldürüldü ve Şehitler Anıt Parkı'nda anılırlar.

Zhongshan Yolu üzerindeki Köylü Hareketi Eğitim Enstitüsü 1950'lerde bir anma yeri olarak açılmış ve genç devrimcilerin dershaneleri ve yatakhaneleri yeniden yapıldı.

Ayrıca bakınız

  • Guangzhou metrosu PMTI İstasyonu

Kaynakça

  1. ^ East River Column, s. 24 
  2. ^ Mao: A Biography. Stanford CA: Stanford University Press. 1999. s. 99. ISBN 0-8047-2921-2. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  3. ^ a b Berkley (April 1975). "The Canton Peasant Movement Training Institute". Modern China. 1 (2): 161-179. doi:10.1177/009770047500100203.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Berkley" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  4. ^ Peng Pai and the Hai-Lu-Feng Soviet. Stanford: Stanford University Press. 1985. ISBN 0-8047-1219-0. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mao Zedong</span> Çin komünist lideri (1893–1976)

Mao Zedong (Çince : 毛泽东; Çince : 毛澤東; pinyin: Máo Zédōng; Wade–Giles: Mao Tse-tung,

<span class="mw-page-title-main">Çin Komünist Partisi</span> Çin Halk Cumhuriyetinin kurucu ve iktidar partisi

Çin Komünist Partisi (ÇKP), Çin'in kurucu ve iktidar partisidir. 1 Temmuz 1921 tarihinde Şanghay'da kurulmuş olan Çin Komünist Partisi, 2022 yılında açıklanan ve toplam Çin nüfusunun ciddi kısmına tekabül eden 97 milyona yakın üye sayısıyla dünyadaki en büyük ikinci siyasi parti konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin İç Savaşı</span> 1927-1950 yılları arasında Çinde süren iç savaş

Çin İç Savaşı, Çin'de Milliyetçi Parti (Kuomintang) ile Komünist Parti arasında yaşanmış bir savaştır. 1927 yılında Kuzey Seferi sonrasında, Çan Kay Şek tarafından yönetilen Çin Milliyetçi Partisi'nin sağ kanadının ÇMP-ÇKP ittifakındaki komünistleri temizlemesi ile başladı. Asıl çatışma 1950 yılında düşmanlığın bitmesi ile sona erdi. Komünistler şu anki Çin'i kontrolleri altına alırlarken, milliyetçilerin elinde ise şu anki Tayvan, Penghu ve birkaç ada kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Çan Kay Şek</span> Tayvanın ilk devlet başkanı

Çan Kay Şek, Çin doğumlu Tayvanlı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Kurtuluş Ordusu</span> Çin Halk Cumhuriyetinin askeri gücü

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) silahlı kanadı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin başlıca askeri gücüdür. PLA beş hizmet kolundan oluşur: Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Roket Kuvvetleri ve Stratejik Destek Kuvvetleri. Merkezi Askeri Komisyon'un (CMC) liderliği altındadır ve başkanı başkomutan olarak görev yapmaktadır.

Çin-Sovyet Ayrılığı, dönemin iki büyük komünist devleti olan Çin ve Sovyetler Birliği (SSCB) arasında 1960-1989 yılları arasında Marksizm-Leninizm'e dair teorik ve ideolojik tartışmalardan kaynaklanan ciddi bir diplomatik ayrılıktır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in 1953 yılındaki ölümünden sonra Nikita Kruşçev tarafından başlatılan destalinizasyon ve barış içinde bir arada yaşama politikaları sonucunda doktriner ayrılıklar kısmen başlamış, 1969'da zirveye ulaşmış ve farklı yollarla 1980'lerin sonuna kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Devrimi</span> Çinde var olmuş ekin çalışması

Büyük Proleter Kültür Devrimi ya da kısaca Kültür Devrimi, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Mao Zedong'un iktidardaki son 10 yılı içinde (1966-1976) Çin Devrimi'nin ruhunu yeniden canlandırmak için başlattığı hareket.

<span class="mw-page-title-main">Deng Şiaoping</span> Çinli politikacı

Deng Şiaoping (Türkçe okunuşu: Dınğ Şiavpinğ; Çince : 邓小平; Çince : 鄧小平; pinyin: Dèng Xiǎopíng; Wade–Giles: Teng Hsiao-p'ing;

<span class="mw-page-title-main">Çu Enlay</span>

Çu Enlay, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) önderlerinden. 1949-1976 arasında başbakanlık, 1949-1958 arasında dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunmuştur. Çin Devrimi'nde büyük rol oynamış, daha sonra da Çin'in Afrika ve Asya ülkelerinin önderliğini üstlenmesine yönelik katkılarıyla da tanınmıştır. Müzakereciliği ve ayrıntıları kavramada gösterdiği sınırsız yetenekle 20. yüzyılın en büyük siyaset adamlarınan biri olarak sivrilmiş, parti içi temizliklerden her seferinde önderlik konumunu koruyarak çıkmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lin Piao</span>

Lin Piao (Çince: 林彪; pinyin: Lín Biāo; Wade-Giles: Lin Piao, asıl adı Lin Yurong, Çinli asker ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ye Jianying</span>

Ye Jianying, 1970'lerde ve 1980'lerde önemli yönetim görevlerinde bulunan Çinli asker ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Çin İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu</span>

Çin İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu Çin Komünist Partisi'nin Halk Kurtuluş Ordusu'ndan önceki askeri kuvvetleri.

<span class="mw-page-title-main">Halkın demokratik diktatörlüğü</span> Çin Komünist Partisinin halkı temsil ettiğini, diktatörce güçleri olduğunu ve bunu kullanabileceğini anlatan Maoist terim

Halkın demokratik diktatörlüğü ,, Çin Komünist Partisi lideri Mao Zedong tarafından Çin anayasasına eklenmiş bir ifadedir.

<span class="mw-page-title-main">Çin sineması</span>

Çin sineması, Hong Kong sineması ve Tayvan sinemasıyla birlikte Çince sinemanın üç ayrı tarihi unsurlarından birini oluşturur.

Üç Yıllık Büyük Çin Kıtlığı, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde 1959 ile 1961 arası, yaygın kıtlıkla karakterize edilen bir dönem. Çin Komünist Partisi tarafından Üç Yıllık Doğal Afet ya da Üç Yıllık Sıkıntı olarak anılır. Kuraklık, kötü hava ve Çin Komünist Partisi politikaları kıtlığın oluşmasında etkili oldu, ancak Büyük İleri Atılım nedeniyle bu katkıların göreceli ağırlıkları tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Çiçek Kampanyası</span>

Yüz Çiçek Kampanyası, Yüz Çiçek Hareketi olarak da bilinir, 1956 yılında Çin'de Çin Komünist Partisi'nin kendi vatandaşlarını komünist rejim hakkındaki görüşlerini açıkça dile getirmeye teşvik ettiği bir dönemdir. Başkan Mao Zedong'un ünlü sözüne dayanarak, ulusal politikalar hakkında farklı görüşler ve çözümler teşvik edildi. Bu hareket kısmen kendilerini Komünist Parti'den yabancılaşmış hisseden entelektüellerin moralsizliğine tepki olarak ortaya çıktı. Bu kısa liberalleşme döneminin ardından Mao, bunu kendi kuvvetlerini kullanarak komünist rejime meydan okuyanlara baskı yapmak için kullandı. Bu baskılar, 1957'de Sağcı Karşıtı Hareket halinde rejimi ya da rejimin ideolojisini eleştirenlere karşı yer almaya devam etti. Bu kapsamda hedeflenenler halka açık şekilde eleştirildi ve hapishane çalışma kamplarına sevk edildi.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Çin, fiilen Çin Komünist Partisi'nin tek parti egemenliğine dayalı bir devlettir. Bununla birlikte Çin resmî olarak, doğu Avrupa'daki eski komünist ülkelerdeki halk cephelerine benzer şekilde Birleşik Cephe şeklinde Çin Komünist Partisi (ÇKP) önderliği altında çok partili devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Xiang Çincesi</span>

Xiang ya da Hsiang, Hunan dili olarak da bilinir, dilbilimsel açıdan birbirine benzeyen ve tarihi olarak birbiriyle ilişkili bir grup Çince lehçesi. Başta Hunan eyaleti olmak üzere, ayrıca kuzey Guangksi ve komşu Guizhou ve Hubei eyaletlerinin bazı bölgelerinde konuşulur. Araştırmacılar bu dili, beş ayrı alt gruba ayrıştırır: Chang-Yi, Lou-Shao, Hengzhou, Chen-Xu ve Yong-Quan. Xiang Çincesi, 2007 verilerine göre 38 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sağcı Karşıtı Hareket</span>

Sağcı Karşıtı Hareket, Sağ Karşıtı Kampanya, Çin Halk Cumhuriyeti'nde 1957'den 1959'a kadar süren, Çin Komünist Partisi içinde ve yurtdışındaki "sağcı" olduğu iddia edilenlere karşı tasviye hareketiydi. Sağcıların belirlenişi her zaman tutarlı değildi, bazen hükûmetin solundaki eleştirmenler de dahil edilse de, resmî olarak kapitalizmi desteklediği ve kolektivizasyona karşı çıktığı iddia edilen entelektüeller ima edilmişti. Kampanyalar Başkan Mao Zedong tarafından başlatıldı ve Çin'in resmî istatistiklerine göre, en az 550.000 kişi siyasi baskıya maruz kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Çin ilişkileri</span> Arnavutluk ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler

Arnavutluk-Çin ilişkileri, tarihî olarak Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) arasındaki ikili ilişkileri içerirdi; günümüzde ise bu ilişkilerin taraflarını Arnavutluk Cumhuriyeti ile ÇHC devletleri oluşturmaktadır. Pekin'de Arnavutluk, Tiran'da ÇHC büyükelçilikleri bulunmaktadır.