İçeriğe atla

Kötülüğün Döngüsü

Kötülüğün Döngüsü
Özgün isimThe Turn of the Screw
MüzikBenjamin Britten
LibrettoMyfanwy Piper
Gala14 Ekim 1954
İlk gösterim yeriTeatro di Fenice, Venedik
Oyuncular
  • Anlatıcı: Tenöor
  • Mürebbiye: Soprano
  • Miles: Çocuk soprano
  • Flora: Soprano
  • Mrs. Grose - Kahya kadın, Soprano
  • Miss Jessel - Eski mürebbiye, Soprano
  • Peter Quint - Eski uşak, Tenör

Kötülüğün Döngüsü (İngilizceThe Turn of the Screw) İngiliz opera bestecisi Benjamin Britten tarafından bestelenmiş Prolog ve İki Perde'den oluşan bir oda operasıdır. Eserin librettosu romancı Henry James'in aynı isimli hayalet öyküsünden ilham alınarak uyarlanmıştir ve bestecinin bir aile dostu olan ve Briten'in birçok opera eserine sahne dekorlarını hazırlayan modern İngiliz ressamı John Piper'in karısı olan, "Myfanwy Piper" tarafından İngilizce olarak hazırlanmıştır. Eserin konusu opera sanatının geleneksel temalarının dışına çıkıp günsel sorunlardan olan çocuklara yönelik şiddet ve taciz konularını işlemektedir. Müziksel olarak ise eser bir tema ve 15 serilik onikilik sisteme göre yazılmış varyasyonlardan oluşmakta ve orkestranın aktif olarak katkısını içermektedir.

Bu eser 1954 Venedik Biennale tarafından verilen siparişe göre hazırlanmış ve prömiyeri 14 Ekim 1954'te Teatro La Fenice, Venedik'te sahnelenmiştir. Bu operanın ilk orijinal ses kayıtı da aynı yıl yapılmıştır. Prömiyer de ve ilk ses kayıtları icin orkestra şefliğini eserin bestecisi Benjamin Britten yapmıştır.

Roller

Rol Ses İlk gösterim rolleri, 14 Ekim 1954
(Orkestra şefi: Benjamin Britten))
Anlatıcı TenorPeter Pears
Mürebbiye SopranoJennifer Vyvyan
Miles Cocuk soprano David Hemmings
Flora Soprano Olive Dyer
Mrs. Grose, Kahya kadınSoprano Joan Cross
Miss Jessel, Eski mürebbiyeSoprano Arda Mandikian
Peter Quint, Eski uşakTenor Peter Pears

Konu özeti

Mekan: İngiltere'de 'Bly' adlı bir malikane.
Zaman: 19. yüzyıl ortası.

Prolog

Anlatıcı olarak anılan bir şarkıcı esere bir Prolog olarak eskiden şahsen tanışmış olduğu ve Bly Malikanesi'nde iki çocuğuna bakıcılık yapan (ve ismi verilmeyip opera içerisinde sadece "Governess - Mürebbiye" olarak anılan) bir genç bir kadından bahseder. Bu genç mürebbiye çocuklara o zamanlara bakımından sorumlu olan amcaları tarafından tutulmuştur; ama bu kişi yoğun işleri dolayısıyla Londra'da yaşamakta ve yeğenlerinin yetiştirilmesi ile hiç ilgilenmemektedir. Mürebbiyeyi ise alırken ondan üç şarta uyması istenmiştir: çocuklarla ilgili herhangi bir haberi bir mektupla amcalarına göndermeyecektir; Bly Malikanesi'nin geçmişi ile hiç ilgilenmeyecektir ve çocukları hiçbir şekilde bırakıp işini terk etmeyecektir.

I. Perde

Mürebbiye yeni işinden çok endişelidir. Bly Malikanesi'ne eriştiği zaman kahya kadın Mrs. Grosse ile çocuklar tarafından karşılanır. Mürebbiye küçük Miles'le karşılaştığı zaman sanki onu daha önce biliyormuş gibi ona karşı yakınlık duyguları duyduğunu hisseder. Mrs Grosse mürebbiye ve çocuklar arasına gire ve onları malikaneinin büyük ve ihtişamlı bahçelerini gezmeye davet eder. Mürebbiye bir şarkı ile endişelerinin kaybolduğunu açıklar.

Miles'in gittiği yatılı okuldan bir mektup gelmiştir ve bu mektupta hiçbir belirtilen neden gösterilmeden Miles'in diğer öğrencilere tehdit oluşturduğu için onun okuldan atıldığı ifade edilmiştir. Mürebbiye Miles'in ve kızkardeşi Flora'nın, masum çocuklar olduklarına ve hiçbir kötülük yapmalarının mizaçlarına uymadığına inanmıştır ve Mrs. Grosse ile konuştuktan sonra Miles'in okuldan ihraç edilme mektubunu ciddiye almamaya karar verir.

Mürebbiye malikanede çok güzel işinden ve bakımı altında bulunan çocuklardan ne kadar çok hoşlandığı hakkında bir şarkı söyler. Fakat hemen o akşam oda kapısının dışında ayak sesleri ve bazı haykırışlar duyar ve bunlar onu çok korkutur. Birden malikanenin kulesi balkonunda bir soluk-yüzlü adam görünür. Bu adamın birden ortadan kaybolması onu daha da korkutur ve bir hayalet gördüğünü anlar. Çocuklarla birlikte oyun oynamaya başlar ve onlarla "Tom, Tom, the Piper's Son (Tom, Tom, Kavalcının oğlu") adlı çocuk şarkısını söyleyip korkusunu azaltmayı başarır.

Sonra aynı adamı bir pencereden evin içine bakarken görür. Bu adamın kim ve ne olduğunu Mrs Grosse'a sormaya karar verir. Mürebbiye'nin açıklamalarından kahya bu kişinin Bly Malikanesi'nde çalışmış olan eski bir uşak olan Peter Quint olduğu açığa çıkar. Kahya kadının konuşmalarından bu kişinin küçük Miles'a tecavüze yeltendiğini ve daha önce çocukların mürebgiyesi olan genç ve güzel Miss Jessel'le bir aşk bağlantısı olduğunu da öğrenir. Mrs. Grosse aynı zamanda Miss Jessel'in bakım ve eğitiminden mesul olduğu çocuklarla gereğinden yakın ilişkileri olmuş olabileceğini da kapalı olarak ima eder. Quint onu tehdit edip korkuttuğu için Mrs. Grose buna karşı bir şey yapmamış ve bu hatasını "benim mesuliyetim altında değildi" diye avuntu ile kabul etmemiştir. Miss Jessel işini ve malikaneyi bırakmış olduğunu; ve çok geçmeden öldüğünü ve ondan kısa zaman sonra da Quint'in de Bly Malikanesine dönüp buz tutmuş yolunda bir kaza geçirip esrarengiz bir şekilde öldüğünü de ifşa eder. Bunları duyan Mürebbiye kendisini çocukları korumaya adar.

Ertesi sabah Mürebbiye Miles'a Latince dersini verdikten sonra, Miles kendinden geçmiş bir halde "Malo" adlı bir şarkı söyler.

Biraz sonra Mürebbiye, Flora ile bir göl kenarında oturmaktadır. Flora Mürebbiyesine dünyada bulunan denizlerin isimlerini tekrarlamaktadır ve son olarak "Ölü Deniz" ismini verir. Mürebbiye hemen bu "Ölü Deniz" isminin Bly Malikanesi ile bir ilgisi olabileceği aklına gelir ve endişelenir. Flora göl kıyısında taş bebeği ile oynamaya başlar. Birden Mürebbiye gölün karşı sahilnde Floara'ya bakan bir acayip kadının bulunduğunu fark eder. Bundan çok korkan Mürebbiye bu kadının Flora'nın eski mürebbiyesi Miss Jessel'in hayaleti olduğunu anlayıp ürperir ve bu hayaletin Flora'yı alıp götüreceği korkusu içine girer. Mürebbiye hemen Flora'yı oradan alıp evin emniyetine geri döner.

O akşam Flora ve Miles malikaneden gizlice ayrılarak etrafta yakındaki korulukta Miss Jessel ve Peter Quint ile buluşmaya giderler. Hayaletler çocukları büyüleyerek onların her isteklerini hemen olacağı bir dünya hakkında hayalleri görmelerine neden olurlar. Mürebbiye ve Mrs. Grosse çocukları evde bulamayıp bahçede onları aramaya başlamışlardır. Hayaletler tarafından büyülenip bu dünyadan ayrılmak üzere olan çocuklara tam zamanında yetişirler. O zaman hayaletler ortadan kaybolurlar. Miles kendinin ne kötü bir çocuk olduğuna dair bir şarkı söyler. Kahya ve Mürebbiye çocukları tekrar alıp eve geri getirirler.

II. Perde

Peter Quint ile Miss Jessel'in hayaletleri karşılaşırlar. Hayatta iken kimin hangi çocuğu taciz ettiği ve çocukların ruhlarını biran önce çalmamakla hangi hayaletin yavaş davranıp fırsatları kaçırmalarına neden olduğu hakkında bir münakaşaya girişirler. Mürebbiye odasında bu fena niyetli hayaletlerin malikaneyi ellerine geçirmelerinden endişe etmeye başlamıştır.

Ertesi sabah birlikte kilise ayinine giderler. Burada çocuklar burada bir ilahiye benzer bir şarkı söylerler. Mrs Grosse bu kadar güzel şarkı söyleyen çocukların hiç fena olamıyacaklarını belirtir. Ama Mürebbiye ona Miles'in kendinden geçmiş olarak söylediği şarkıdan ve Flora'nın acayip davranışlarından söz açar. Bu açıklamalardan dehşete kapılan kahya kadın mürebbiyeye bu gelişmeleri anlatan bir mektubu çocukların amcasına göndermesini salık verir. Ama önce işe alınma şartlarından birinin bunu yasakladığı için Mürebbiye bir mektup yazmaktan kaçınır.

Fakat sonra mürebbiye kiliseden döndükten sonra çocukların çalışma odasında Miss Jessel'in hayaletini öğretim masası başında otururken görür. Hayalet kandı kaderinin çok fena olduğunu ve ölümden sonra bile eziyet çektiğine dair bir şarkı söyler. Mürebbiye, hayalete karşı çıkar ve ve hayalet ortadan kaybolur. Hayaletlerin her şeyi kontrol alamadıkları inancında olan Mürebbiye çocukların amcasına o akşam bir mektup yazarak durumu ayrıntıları ile anlatır.

O akşam Quint'in hayaleti ışıkları yakıp söndürüp Miles'a görünüp Miles'dan mürebbiyenin yazmış olduğu mektubu çalmasını ister. Miles da bu mektubu çalışma odasından çalıp ona getirir.

Ertesi sabah çalışma odasında mürebbiye ve Mrs. Grosse'a Miles piyano çalarken, Flora kaçar ve gole gider. İki kadın Flora'nın kaçtığını anlayınca onu aramaya çıkarlar. Mürebbiye ve Mrs.Grosse, kızı göl kenarında bulurlar. Mürebbiye kızın yanında Miss Jessel'in hayaletinin bulunduğunu görür. Ama Mrs. Grosse bu hayaleti görmemektedir. Mürebbiye Flora'yı kendisinin de o hayaleti gördüğünü itiraf etmesi için zorlar. Ama Flora bu itirafa yanaşmaz ve Mürebbiyeye nefret ifadeleri yağdırmaya başlar. Mrs. Grosse da hayaleti görmediği için Flora'nın yanını tutar. Mrs. Grosse, Flora'yı zorlayan mürebbiyenin fazla ileri gittiğini düşünerek küçük kızı ondan uzak tutmaya karar verir.

O akşam Flora bağırıp çağırarak acayip hareketlere geçer. Kayha kadın Flora'yı yanına alır ve malikaneden uzaklaşır. Ama daha önce kahya Mürebiyyeye çocukların amcasına yazmış olduğu mektup malikaneden dışarı göndermediğini ve Miles'in bunu çalmış olabileceğini açıklar.

Miles'la malikanede yalnız kalan Mürebiyye Miles'a bunu itiraf ettirmeye baskı yapmaya çalışır. Ama Quint'in hayaleti de orada bulunup Miles'a böyle bir itirafı yapmaması için zor kullanır. Mürebbiyye Quaint'in de oda da olduğunu hissedince, Miles'a baskısını artırarak çocuktan gördüğü kişinin adını söylemesini daha şiddetle ister. Sonunda Miles, 'Peter Quint, seni şeytan!' diye çığlık atıp suçunu itiraf eder. Kendi ismini duyan hayalet ortadan kaybolur ve Miles da mürebbiyenin kucağında can verir. Ölü çocuğu kucağında tutan mürebbiye yasını anlatan bir ağıt söyler. Kendi davranışının da doğru bir iş olup olmadığını kendi kendine soruşturmaya başlar.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Carmen</span>

Carmen, Fransız besteci Georges Bizet'nin 4 perdelik opera eseri. Ana konusu Mérimée'in Carmen adlı kısa romanından alınmıştır. Librettosu ise Meilhac ve Halévy tarafından yazılmıştır. Prömiyeri Paris'te, Opera Komik'te, 1875'te sahnelenmiştir.

<i>Neşeli Günler</i> (film, 1965) 1965 yapımı Amerikan filmi

Neşeli Günler 1965 ABD yapımı müzikal filmdir. Özgün adı The Sound of Music'tir. 1959 tarihli aynı adlı Broadway müzikalinden uyarlanmıştır. Müzikalde olduğu gibi bu film de Howard Lindsay ve Russel Crouse'un kitabına dayanmaktadır. Filmin senaryosunu Ernest Lehman yazmıştır. Robert Wise filmin hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini üstlenmiştir. Önemli rollerinde Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Peggy Wood ve Richard Haydn oynamışlardır. Filmin müzikleri Richard Rodgers ve Oscar Hammerstein II'a aittir.

<i>Yürek Burgusu</i> Henry Jamesin 1898 tarihli novellası

Yürek Burgusu, Henry James'in 1898 tarihli novellası. Deborah Kerr'in başrolünde oynadığı The Innocents filmi ile 1961'de sinemaya da uyarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Madam Butterfly</span> Giacomo Puccininin operası

Madam Butterfly Giacomo Puccini'nin üç perdelik operasıdır. İlk olarak 1904'te sahneye çıkmış, Puccini'nin en önemli operalarından biri olarak opera tarihinde yerini almıştır. Gösterinin ilk sahneleniş tarihi 17 Şubat 1904'tür. Orkestra şefi Cleofonte Campanini idi.

<span class="mw-page-title-main">Rigoletto</span>

Rigoletto Giuseppe Verdi tarafından bestelenmiş üç perdelik bir operadır. İtalyanca liberetoyu Victor Hugo'nun Le roi s'amuse adlı oyundan uyarlayarak Francesco Maria Piave yazmıştır. Operanın prömiyeri 11 Mart 1851 tarihinde Venedik'teki La Fenice opera evinde yapılmıştır. Bu opera çok kişi tarafından çalışma hayatının orta yıllarında Verdi'nin ortaya çıkardığı başyapıtlardan biri olarak görmektedirler. Modern çağlarda standard opera repratuvarının vazgeçilmez bir eseri olarak devamlı olarak sahneye konulmaktadır. Kuzey Amerika'da en çok oynanan 20 opera eseri arasında 9. sırayı almıştır.

<i>The Innocents</i> (film)

The Innocents, Henry James'in Yürek Burgusu adlı novellasından yola çıkılarak sinemaya uyarlanmış, başrolde Deborah Kerr'in oynadığı 1961 yapımı bir Jack Clayton filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Sihirli Flüt</span>

Sihirli Flüt 1791 yılında Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenen ve librettosunu Emanuel Schikaneder'in yazdığı opera eseri.

<span class="mw-page-title-main">Figaro'nun Düğünü</span>

Figaro'nun Düğünü asıl İtalyanca ismiyle Le nozze di Figaro, ossia la folle giornata K. 492 katalog sayılı bir opera buffa 'dir. 1786'da Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş; liberettosu Lorenzo Da Ponte tarafından hazırlanmıştır ve bir sahne piyesi olan 1784'te Pierre Beaumarchais tarafından Fransızca olarak yazılmış olan La folle journee ou le Mariage de Figaro eserden adapte edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">La traviata</span>

La traviata Giuseppe Verdi'nin bestelediği Francesco Maria Piave'nin libretto'sunu yazdığı 3 perdelik opera eseri. Alexandre Dumas'nın 1848 yılında yazdığı Kamelyalı Kadın romanını temel almıştır. İlk defa 6 Mart, 1853 tarihinde Venedik'te, Teatro la Fenice tiyatrosunda oynanmıştır. "La Traviata" başlığı doğru yoldan çıkmış kadın anlamındadır. Opera hazırlanmaktayken libretto yazarı Piave ve besteci Verdi orijinal hikâyenin yazarı Dumas gibi zamanın çağdaş olmasını istediler; fakat eseri sipariş veren yapımcı La Fenice Tiyatrosu eserin geçmişte yer almasında ısrar etti. Fakat 1880'lerden sonraki yapımlarda hep besteci ve librettocunun isteğine uygun olarak 19. yüzyıl zaman olarak uygulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Macbeth (opera)</span>

Macbeth Giuseppe Verdi'nin bestelediği Francesco Maria Piave 'nin libretto'sunu yazdığı 4 perdelik opera eseri. William Shakespeare'in aynı isimli trajik oyunu, Macbeth'i temel almıştır. Macbeth İtalyan bestecisi Verdi'nin önemli gençlik eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Il trovatore</span>

Il trovatore Giuseppe Verdi'nin bestelediği, "Antonio García Gutiérrez"' in "El Trovador" adlı tiyatro oyunundan uyarlanan İtalyanca libretto'sunu Leone Emanuele Bardare ve Salvatore Cammaran'ın yazdığı 4 perdelik opera eseri. Prömiyeri 19 Ocak 1853'te Roma'da "Teatro Apollo" sahnelenmiştir ve çok yakın ilgi görüp Ocak 1855'te birçok defa oynanmıştır. Verdi bu operanın Fransızcasını Le Trouvère olarak revize etmiş ve bu eser 1854/55 sezonunda Paris'te "Théatre des Italiens"'de sahnelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bastien ve Bastienne</span>

Bastien ve Bastienne müziği Wolfgang Amadeus Mozart tarafından bestelenmiş, Almanca librettosu "Friedrich Wilhelm Weiskern" tarafından yazılmış tek perdelik bir singspiel yani komik operadir.

<span class="mw-page-title-main">La rondine</span>

La rondine veya Kırlangıç ünlü İtalyan besteci Giacomo Puccini tarafından hazırlanmış 3 perdelik bir operadır. Eserin librettosunu "Giuseppe Adami," daha önce "Alfred M. Willner" ile "Heinz Reichert" tarafından hazırlanmış bir librettodan uyarlanarak yazmıştır. Prömiyeri 27 Mart 1917'de "Grande Theatre," Monte Carlo'da sahnelenmiştir. Puccini bu eseri birkaç defa revize etmiştir ve böylece eserin üç ana versiyonda iki değişik sonucu bulunmaktadır. Puccini son revizyonunu bitiremeden ölmüş ve bu versiyonu 1994'te prömiyeri için İtalyan besteci Lorenzo Ferrero, Puccini'nin stilini kullanarak tamamlamıştır.

<i>Karanlıktan Gelen Adam</i>

Karanlıktan Gelen Adam 1971 İngiltere yapımı psikolojik gerilim, korku filmidir. Özgün adı The Nightcomers dır.

<span class="mw-page-title-main">Maça Kızı (opera)</span> 1890 tarihli Peter İlyiç Çaykovski operası

Maça Kızı Op.68, Peter İlyiç Çaykovski'nin bestelediği operadır. Eserin librettosu, bestecinin kardeşi Modest Çaykovski tarafından şair ve yazar Aleksandr Puşkin'in öyküsünden uyarlanarak Rusça hazırlanmıştır. Eserin prömiyeri 19 Aralık 1890'da Sen Petersburg'da Mariinski Tiyatrosu'nda yapılmış ve daha sonra 31 Aralık 1890'da Kiev ve 4 Kasım 1891'de Moskova'da prömiyerler yapılmıştır. Bir zamanlar bu opera yapımlarında librettonun Fransızca tercümesi kullanılmış ve opera Pike Dam olarak hala hatırlanmaktadır. Fakat sonraki yapımlarda Rusça kullanılmıştır. Birçok ses ve video kayıtları bulunmakta ve dünya opera evlerinde çok kez sahnelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ariadne Naksos'ta</span>

Ariadne Naksos'ta (Almanca: Ariadne auf Naxos Richard Strauss tarafından hazırlanan bir operadır. Eserin librettosu Hugo von Hofmannsthal tarafından Almanca yazılmıştır.

<i>Hayalet Öğrenciler</i> Frenciler

Hayalet Öğrenciler, yönetmenliğini Javier Ruiz Caldera'nın üstlendiği, komedi türündeki 2012 yapımı İspanyol filmi. Başrollerinde Raúl Arévalo, Alexandra Jiménez, Andrea Duro, Jaime Olías, Àlex Maruny, Anna Castillo, Aura Garrido ve Javier Bódalo'nun yer aldığı film; ölümlerinin ardından ölümle yaşam arasına kalan hayaletleri görme yeteneğine sahip olan bir öğretmenin, beş eski öğrencisinin hayalet olarak yaşadığı okula atanması sonrasında yaşananları konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dilenci Operası</span>

Dilenci Operası, müziği Johann Christopher Pepusch tarafından, liberettosu John Gay tarafından İngilizce olarak hazırlanmış 1 prolog ve 3 perdelik bir "ballad opera" janrında bir müziksel eser. Prömiyer temsili 29 Ocak 1728'de Londra'da Lincolns'İnn Field 'de bulunan "Royal Tiyatro Salonu" yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">La finta giardiniera</span>

Finta Giardiniera İtalyanca adı ile genellikle anılan; Türkçe adı Bahçıvan Taklidçisi Genç Kız olan, bestesi daha 18 yaşında olan Wolfgang Amadeus Mozart tarafından, İtalyanca liberettosu tartışmalı olarak günümüzde Giuseppe Petrosellini'ye atıfedilen ama uzun bir dönem Ranieri de Cazalbigi'ye atıflı olan bir uvertür ve 3 perde ihtiva eden bir opera buffa janrında opera eseri.

Günden Kalanlar Nobel ödüllü İngiliz yazar Kazuo Ishiguro'nun 1989 tarihli romanıdır. Romanın kahramanı Stevens, İngiltere'nin Oxford şehri yakınlarındaki Darlington Malikanesi'nde uzun yıllar hizmet vermiş bir uşaktır. 1956'da eski iş arkadaşını ziyaret etmek için bir geziye çıkar ve yol boyunca Darlington Malikanesi'nde 1920'li ve 1930'lu yıllarda geçen olayları hatırlar.