İçeriğe atla

Köpük pestili

Köpük pestili
Ülke(ler)Türkiye
TipiPestil

Köpük pestili, bir çeşit pestildir.

Yörelere Göre Çeşitleri

Malatya Köpük Pestili

Malatya Köpük Pestilinin üretiminde, genel pestil üretimlerinden farklı olarak, nişasta yerine buğday unu kullanılır.

Malatya Köpük Pestili 26.01.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[1]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malatya</span> Malatya ilinin merkezi olan şehir

Malatya, Türkiye'nin Malatya ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Ayran</span> ana malzemesi yoğurt ve su olan geleneksel içecek

Ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Türk mutfağına ait olan en yaygın içeceklerdendir. Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve diğer bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde yapılır. Ayran yapımında doğal nitelikli yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Nadiren su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türklerin geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir.

<span class="mw-page-title-main">Battalgazi</span> Malatyanın ilçesi

Battalgazi, Malatya ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Darende</span> Malatyanın ilçesi

Darende, Malatya ilinin bir ilçesi. İlçe merkezi, Malatya kentinin 74 km kuzeybatısında, Sivas kentinin 140 km güneyinde, ve Kayseri kentinin 117 km doğusunda yer alır. Batısı ve kuzeyinde Sivas, doğusunda Hekimhan, güneyinde Akçadağ, Elbistan, kuzeybatısında Gürün, kuzeyinde Kuluncak ve Kangal ilçeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akçadağ</span> Malatyanın ilçesi

Akçadağ, Malatya'nın bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Malatyaspor</span> Türk futbol kulübü

Yeni Malatyaspor, Malatya merkezli bir spor kulübüdür. Takım, şu anda 1. Lig'de mücadele etmektedir. Renkleri sarı-kırmızı-siyah olup birçok spor branşında faaliyet göstermektedir. Maçlarını Yeni Malatya Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Göktarla, Yeşilyurt</span>

Göktarla, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Pestil</span> kayısı, üzüm, dut gibi meyvelerin kurutulup yaprak şeklinde işlenmesi ile ortaya çıkan geleneksel tatlı

Pestil ya da bastık(sh.13) Türkiye ve çevre ülkeler mutfaklarında meyve özlerinin baskı altında bir yaprak şekli verilmek suretiyle kış için saklanması ve bunun sonucunda oluşan tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Yassı kadayıf</span> Türk mutfağından tatlı

Yassı kadayıf ya da taş ekmeği Türk mutfağından tatlı.

Siklopentan; yüksek yanıcılığa sahip olan bir sikloalkandır.

D.875 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Ovacık, Hilvan</span>

Ovacık, Şanlıurfa ilinin Hilvan ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Düğün kızartması</span> Osmanlı mutfağındaki kızartmalar

Düğün kızartması veya kızartma yağlı etten yapılan kızartmadır. Osmanlı döneminde düğünlerde yapılırdı.

Köpük helvası, bir çeşit helvadır.

Muska pestili, bir çeşit pestildir. Pestilin içerisine fıstık veya ceviz, tarçın ve şeker katkısı ile üçgen şeklinde sarılarak elde edilmektedir. Ayrıca pestilin arasına istenirse ceviz, badem, fındık, fıstık ezmesi gibi ürünlerden herhangi biri veya birkaçı konula bilir.

Haşhaşlı dut pestili, bir çeşit pestildir.

<span class="mw-page-title-main">Malatya Arguvan SK</span>

Malatya Arguvan SK, Önceki adı Arguvan Belediyespor iken Eylül 2022'de adı Malatya Arguvan Spor Kulübü olarak değiştirilmiş ve tekrar kurulmuş olan bir futbol takımıdır. Maçlarını Malatya'nın Arguvan ilçesinde yer alan Arguvan İlçe Stadyumunda oynamaktadır.

Şirin tarhanası bir çeşit pestildir. Üzüm suyu veya üzüm pekmezinin çok ince çekilmiş pişmemiş sert buğday ile kaynatılması ile yapılır. Sonrasında kurutulur.

Malatya peyniri bir çeşit peynirdir. Malatya peyniri üretiminde çiğ inek, koyun sütü veya bu sütlerin karışımı kullanılabilir. Şekli silindir şeklindedir. Malatya peynirinin çapı 10–15 cm, kalınlığı ise 2-3 cmdir. Malatya peyniri yarı sert yapıdadır. Rengi ise porselen beyazı hafif sarımtırak renklidir.

<span class="mw-page-title-main">Hay hay (yemek)</span>

Hay hay, Osmanlı döneminde yapılan bir çeşit pastırma yemeğidir. Malzemeleri yağlı pastırma, un ve bal köpüğüdür. Kitâb-ı Me’kûlât'da tarifi verilmiştir.Kitâb-ı Me’kûlât tarifi; Yağlı pastırma ufak doğranıp kavrulur ve yağı çıkarılır. Elenmiş undan bulamaç hazırlanır ve kavrulmuş pastırmanın üstüne aktarılır. Karışım devamlı olarak karıştırılır. Bulamaç pişip kızardıktan sonra balın köpüğü alınıp içine konulur. En son yemek pişirildiği tencereden servis yapmak üzere servis tepsine aktarılır.