İçeriğe atla

Köppen

Köppen:

  • Dan Koppen (d. 1979), Amerikalı Amerikan futbolu oyuncusu
  • Edlef Köppen (1893-1939), Alman yazar
  • Jens Köppen, (d. 1966), Alman kürekçi
  • Lene Køppen (d. 1953), Danimarkalı eski badminton oyuncusu
  • Sandra Köppen (d. 1975), Alman judocu
  • Wladimir Köppen (1846-1940), Alman asıllı Rus coğrafyacı, meteorolog, iklimbilimci ve botanikçi
  • Wolfgang Koeppen (1906-1996), Alman yazar

İlgili Araştırma Makaleleri

22 Haziran, Miladi takvime göre yılın 173. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 192 gün vardır.

6 Ekim, Miladi takvime göre yılın 279. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 86 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya</span> bir bütün olarak Avrupa ile Asya

Avrasya, Avrupa ile Asya'yı kapsayan coğrafi bölgeye verilen isim.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Karadeniz iklimi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyılarında görünen nemli subtropikal/ılıman okyanus iklimi türü

Karadeniz iklimi, Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyıları ve Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülen bir iklim türüdür. Köppen iklim sınıflandırmasına göre Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde görülen iklim okyanusal iklim (Cfb) ve yağışlı dönencealtı iklimi (Cfa) altında sınıflandırılır ve bu iklimler Batı Avrupa, Yeni Zelanda ile Çin ve ABD'nin güneydoğu kıyılarında da yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Rabat</span> Fasın başkenti

Rabat, Fas'ın başkenti.

<span class="mw-page-title-main">İklim</span> Belirli bir bölgedeki hava koşullarının uzun dönemler boyunca istatistikleri

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pensilvanya</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Pensilvanya veya Pennsylvania, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu eyaletlerinden biridir. Pensilvanya adı İngiliz Amirali William Penn'in soyadı ve ormanlık alan (woodland) anlamındaki "sylvania" kelimesinin İngiliz kralı II. Charles tarafından birleştirilmesi ile türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı kurak iklim</span>

Yarı kurak iklim veya step iklimi genellikle yıllık olarak düşük yağmur miktarı alan (250–400 mm) bölgelerin iklimini ifade eder. Daha kesin bir iklim tanımı Köppen iklim sınıflandırmasında ekolojik özellikler ve tarımsal birikim açısından çöl iklimi ve nemli iklimler arasında kalan step iklimleri olarak verilmiştir. Köppen iklim sınıflandırması sıcaklık ve yıllık yağış miktarının, özellikle ormanlık bölgeleri dışarıda bırakarak düzenlenmesine izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Köppen iklim sınıflandırması</span> iklim sınıflandırma sistemi

Köppen iklim sınıflandırması, tüm dünyada en sık kullanılan iklim sınıflandırma yöntemlerinden biridir. Bu yöntem 1900'lü yıllarda Alman klimatolog Wladimir Köppen tarafından ortaya atılmış ve 1918 ile 1936 yılları arasında yine Köppen tarafından büyük ölçüde geliştirilmiştir. Köppen'ın sınıflandırma yönetimine göre bir çevrenin doğal bitki örtüsü, o yörenin iklimini açıklamak için en iyi değerlendirme aracıdır. Bu nedenle Köppen iklim bölgelerini ayırırken bitki örtüsünün dağılışını göz önüne almıştır. Köppen sınıflandırması bir bölgenin yıllık ve aylık sıcaklık ortalaması ile yağış miktarını hesaplayarak iklim bölgelerinin sınırlarını çizer. Köppen iklim sınıflandırması, en yaygın kullanılan iklim sınıflandırma sistemlerinden birisidir. İlk olarak Alman - Rus bilimci Wladimir Köppen 1884' te Köppen tarafından, özellikle 1918 - 1936' da yapılan birkaç değişiklikle yayınlandı. Daha sonra, iklim bilimci Rudolf Geiger sınıflandırma sisteminde bazı değişiklikler yaptı ve bu nedenle bazen Köppen - Geiger iklim sınıflandırma sistemi olarak adlandırıldı.

Almanya'nın bilim ve teknoloji alanındaki başarısı ülke ekonomisinin ileri düzeyde olmasını sağlayan önemli bir parçadır. Almanya birçok önemli bilim disiplininde öne çıkmıştır; özellikle de fizik, matematik, kimya ve mühendislik alanlarında. Ülkedeki bilimsel araştırmalar; endüstri ve üniversiteler ve Max Planck Topluluğu gibi özel araştırma enstitüleri tarafından desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıman dönencealtı iklimi</span> Subtropikal bir iklim kuşağı

Ilıman dönencealtı iklimi sıcak ve nemli yazlarıyla ve genellikle ılıman kışlarıyla bilinen bir subtropikal iklim kuşağı. Köppen iklim sınıflandırması tanımına göre özellikle kışın hava sıcaklığına göre geniş bir yelpazede incelenirken daha modern olan Trewartha iklim sınıflandırmasına göre 8 ya da daha fazla ay 10 °C üstünde olan ve ılıman geçen bir kışa sahip olan iklim türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Jōetsu</span>

Jōetsu, Japonya'nın Niigata prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 973.32 km² olan şehrin nüfusu 1 Haziran 2011 tarihi itibarı ile 205,521'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal yağmur ormanı iklimi</span>

Tropikal yağmur ormanı iklimi ve ekvatoral iklim, genellikle ekvator boyunca yer alan bir tropikal iklimdir. Bu iklime sahip bölgelerde genellikle tropikal yağmur ormanları bulunmaktadır ve Köppen iklim sınıflandırmasında Af ile belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wladimir Köppen</span> Rus-Alman coğrafyacı, meteorolog ve botanikçi

Wladimir Köppen, Rus-Alman coğrafyacı, meteorolog ve botanikçi. St. Petersburg'da okuduktan sonra hayatını Almanya ve Avusturya'da geçirdi. Bilime yaptığı en önemli katkısı, bazı değişikliklerle hala yaygın olarak kullanılan Köppen iklim sınıflandırma sisteminin geliştirilmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Tabiatı Koruma Alanı</span>

Rostov Tabiatı Koruma Alanı, Avrupa'nın en büyük vahşi at sürülerine ev sahipliği yapan bir Rus zapovednik'i ve ayrıca kuşlar için sulak yaşam alanıdır. Korunan alanlar, Manıç-Gudilo Gölü'nün sularını, göldeki adaları, bozkır ve kıyı alanlarını çevreleyen beş bölüme ayrılmıştır. Koruma alanı, Rostov-na-Donu'nun yaklaşık 100 km kuzeydoğusunda, Rostov Oblastı'nın Orlovsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Uluslararası öneme sahip bir Ramsar Sulak Alanının bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pokrovskoye, Tyumen Ovası</span>

57°14′33″K 66°47′26″D

<span class="mw-page-title-main">Barguzin Tabiatı Koruma Alanı</span>

Barguzinsky Tabiatı Koruma Alanı en eski zapovednik'tir. Buryatya'da (Rusya), Baykal Gölü'nün kuzeydoğu kıyıları ve gölün bir kısmı da dahil olmak üzere Barguzin Sıradağları'nın batı yamacında yer almaktadır. Koruma alanının ve sıradağların adı Barguzin Nehri'nden gelir. Koruma alanı 2.482 km2 (958 sq mi) alan kaplamaktadır. 1916'da Barguzin samurlarının sayısını korumak ve artırmak için kurulmuştur. Dağlık ve tayga manzaraları da korunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Minnyar</span>

Minnyar, Rusya Federasyonu'nda yer alan Aktanış, Tataristan Cumhuriyeti'nde bulunan bir köydür. Kazan'ın 310 km doğusundadır. 2010 yılı itibarıyla 267 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zacarias</span> Brezilyanın São Paulo eyaletinde belediye

Zacarias,Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde bir belediyedir. 2004 yılında nüfusu 1.940 kişi olarak tahmin edilmiştir. Belediye 318,8 km²'lik bir alana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Lanai City, Hawaii</span> Hawaii eyaletinde bulunan ada şehri

Lanai City, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii eyaletine bağlı Lanai adasında konumlanan ve Maui County'ye bağlı olan şehir.