İçeriğe atla

Köln Sinagogu

Köln, Roon sokagindaki Sinagog

Köln sinagogu , Neustadt-Süd semtinde, Rathenauplatz'ın karşısında Roonstraße üzerinde yer almaktadır. Köln'deki sinagog, topluluğun merkezidir. Sinagog, Papa XVI. Benedict'in ziyareti sırasında uluslararası ilgi gördü. Ağustos 2005'te Dünya Gençlik Günü sırasında Almanya'da bir Yahudi kilisesini ziyaret eden ilk Katolik liderdi.

Bina neo-Romanesk tarzında tasarlanmıştır. Tüf kaplamalı U biçimli yapı kompleksi, dört katlı bitişik binalarla çevrili bir sundurma ile haç biçimli bir kat planı üzerinde kubbeli bir merkezi odaya sahiptir. Ana cephe, üç kemerli bir portal sistemi (eski ana giriş) ve merkezi bir gül pencereli geniş bir üçgen cephe ile karakterize edilir; eski merkezi sinagog salonu, kemerli pencereleri, piramit çatısı ve Bizans modellerine dayanan ince köşe kuleleri olan bir küp ile dışarıdan tanınabilir.[1]

Tarihce

İç 1899

Mağribi tarzında inşa edilen ve 1861'de açılışı yapılan Glockengasse sinagogu, büyüyen topluluk için yeterli alan sunmadıgi icin, 1895-99'da Köln mimarları Emil Schreiterer ve Bernhard Below tarafından Roonstraße'de daha liberal üyeler için yeni bir bina inşa edildi (Schreiterer ve Mimarların Altında ). Temeli 23 Nisan'da atıldı. Ekim 1895, açılış 22'de gerçekleşti. Mart 1899, Haham Abraham Frank tarafından. 9'unda 19 Kasım 1938'de Köln'deki yedi sinagogun tamamı Kırık Cam Gecesi sırasında Nasyonal Sosyalistler tarafından yıkıldı veya harap edildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında, bina hava saldırılarından zarar gördü.

Savaştan sonra Konrad Adenauer, sinagogun restore edilmesi için kampanya yürüttü. Dışarıdan küçük değişikliklerle restore edilen ve içeriden sadeleştirilen (kısmen Kunstglaserei Lammers & Warzager tarafından kurşun camla kapatılan) sinagog, mimar Helmut Goldschmidt yönetiminde iki yıllık bir inşaat sürecinin ardından 20 Eylül'de yeniden açıldı. 1940. Eylül 1959. O yılın Noel arifesinde, Şansölye Adenauer'in Yeni Yıl konuşmasında değindiği, sinagogun dışı Naziler tarafından kirletildi.

Ekim 2020'de, SPD ve CDU'nun talebi üzerine, Alman Federal Meclisi'nin bütçe komitesi oybirliğiyle, anıt koruma çıkarları doğrultusunda sinagogun karmaşık bir yeniden tasarımı için 42 milyon avroluk bir meblağ sağladı. Örneğin çatı ve kubbe, iç mekandaki mozaik ve pencereler “modern malzemeler kullanılarak orijinal görkemine” kavuşturulacak.[2]

Bugünki Sinagog

Tevrat Sandığı, Bimah ve Ner Tamid'in görünümü

Sinagog, bir buluşma yeri ve ibadet yeri olarak hizmet vermektedir. Binada koşer restoran, kütüphane, müze, gençlik merkezi ve ziyafet salonu bulunmaktadır. Diğer sosyal tesisler, Neuehrenfeld semtindeki Ottostrasse/Nußbaumerstrasse'deki "Hasta ve Yaşlılar için İsrail İltica"nın eski binası olan yaşlılar ve huzurevi ile Yahudi refah merkezine taşeron olarak verildi. Mescit 800 erkek ve 600 kadın kapasitelidir. Anıt salonunda, "Bu salona kim girerse - altı milyondan fazla masumca öldürülen kız ve erkek kardeşin sessiz anısına oyalanıyor" yazılı bir hatıra plaketi , Yahudilerin Nazi rejimi tarafından öldürülmesini anıyor ("Shoah" olarak da bilinir) ). Dış cephede orta kısımda üç pencere kemerinin üzerinde şu yazıt yer alır:

1938 Kasım pogromları (“Kırık Camlar Gecesi”) sırasında Katolik rahip Gustav Meinertz tarafından kurtarılan Glockengasse'deki sinagogdan Tevrat parşömeni, 2007 yılına kadar giriş alanındaki bir vitrinde sergilendi . Maliyeti 12.000 Euro olan Köln Başpiskoposluğu tarafından karşılanan bir restorasyondan sonra, 1902 yılında yapılan Tevrat, şimdi yeniden litürjide kullanılabilir.[3]

Cemaat hayatı

Yayinlar

  • Hd.: Köln'deki yeni sinagog a. Rh.In : Centralblatt der Bauverwaltung, 19. Yıl, Sayı 51 (1. Temmuz 1899), s. 306–309.
  • Sabine Simon: Schreiterer & Aşağıda - Tarihselcilik ve modernite arasında bir Köln mimarlık ofisi . G. Mainz, Aachen 1999, ISBN 3-89653-475-0, s. 120–130.
  • Die Nacht von Köln

İnternet linkleri

11 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
17 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Julius Deutsch: Die Synagoge in Cöln. In: Allgemeine Bauzeitung, Jahrgang 1885, S. 74 (Online bei ANNO).Vorlage:ANNO/Wartung/abz

Kaynakça

  1. ^ Georg Dehio: Handbuch der Deutschen Kunstdenkmäler. Nordrhein-Westfalen I. Deutscher Kunstverlag 2005, S. 753–754.
  2. ^ "Bau an der Roonstraße: Synagoge in Köln wird für 42 Millionen Euro umgestaltet". Kölner Stadt-Anzeiger. 30 Ekim 2020. 11 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Kölner Synagoge erhält Thora zurück. 14 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Radio Vatikan, 10. November 2007

Koordinatlar: 50° 55′ 55,7″ N, 6° 56′ 12,1″ O

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reichstag</span> Alman Federal Meclisinin ve 1945ten önce Weimar Cumhuriyetinin kendi adını taşıyan parlamentosunun merkezi

Reichstag, Berlin'de bulunan ve Alman Federal Meclisi'ne (Bundestag) ev sahipliği yapan tarihi bir devlet binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Köln</span> Almanyanın dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri

Köln, eski adıyla Kolonya, Almanya'nın dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri, ayrıca 4 385 082 nüfuslu Köln İdari Merkezi'nin yani Regierungsbezirk Köln 'ün merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Sinagog</span> Musevi ibadethanesi

Sinagog veya havra, Yahudilik inancına inanan Yahudi ve Samirilerin ibadet etmek için gittikleri ibadethane.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Sinagog (Berlin)</span>

Neue Sinagogu 1856-1866 yılları arasında inşa edilmiş, Berlin Yahudi cemaatinin ana sinagogudur. Magribi stiliyle El Hamra Sarayına benzeyen bu yapı 19. yüzyılın ikinci yarısının önemli mimari eserlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Christi Auferstehung</span>

Christi Auferstehung, Almanya'nın Köln kentinin Lindenthal bölgesinde yer alan, 1968 ile 1970 yılları arasında inşa edilmiş ve 1971 yılında ibadete açılmış bir Katolik Kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkischer Tempel</span> Viyanada bir yapı,Avusturya

Türkischer Tempel, Viyana'da bir sinagogdu. Özellikle Türkiye'den göç etmiş Sefarad Yahudileri için kurulmuş olan sinagog ve kubbesi Yahudi mimar stiliyle Hugo von Wiedenfeld tarafından 1885-1887 arasında inşa edilmiştir. Bina 1938'de Kristal Gece olaylarıyla harabeye çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Eski Sinagog (Kraków)</span> Krakówda müze

Ortodoks sinagog olan Eski Sinagog Polonya'nın Kraków şehrindeki Kazimierz ilçesinde bulunur. Bu bina Polonya'da ayakta kalan en eski sinagog olup Avrupa'daki Yahudi mimarisi açısından en değerli yapılardan biridir. 1939'da Almanlar Polonya'yı istila edene kadar şehirdeki en önemli sinagog olma özelliğini taşıyan bina ayrıca Krakow Yahudi cemaatinin sosyal ve örgütsel merkeziydi. 1794'te General Tadeusz Kościuszko, Polonya'nın bağımsızlığını kazanması için verdiği mücadelede Yahudilerin desteğini almak için bu sinagogda konuşma yapmıştır:

"Yahudiler, insanlığın kazancı için ellerinden geleni ardlarına koymayacaklarını tüm dünyaya ispatlamıştır" – General Tadeusz Kosciuszko

<span class="mw-page-title-main">II. Evkaf Apartmanı</span>

II. Evkaf Apartmanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir apartmandır. Ulus'taki İstiklal Caddesi üzerinde bulunur. Mimar Kemaleddin tarafından tasarlanan ve 1930 yılında inşaatı tamamlanan yapı, günümüzde Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca; Ankara Devlet Tiyatrosu'na bağlı olarak hizmet veren sahnelerden Küçük Tiyatro ve Oda Tiyatrosu'na da ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Kilisesi</span> İzmir, Türkiyede bir kilise

Aziz Yuhanna Kilisesi veya İzmir Müjdeci Aziz Yuhanna Anglikan Kilisesi, İzmir'in Alsancak semtinde bulunan ve hala aktif az kiliselerden biri olan bir Anglikan kilisesidir. Levant Şirketi tarafından 1625 yılında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konak Sahnesi</span>

İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi, 1927 yılında İzmir'de inşa edilen ve Bahribaba, Mithatpaşa Caddesi, Sabancı Kültür Merkezi ile Ordu Evi arasında bulunan tiyatro binası.

<span class="mw-page-title-main">Sinyora Giveret Sinagogu</span> İzmir, Türkiyede bir sinagog

Sinyora Giveret Sinagogu, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir sinagogdur. Kemeraltı'ndaki tarihî sinagoglardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Canton Sinagogu</span>

Canton Sinagogu, İtalya'nın Venedik kentindeki Yahudi gettosunda bulunan beş sinagogdan biridir. Yakınındaki Büyük Alman Sinagogu'ndan (1528) sadece dört yıl sonra tamamlanmıştır ve Venedik'in en eski ikinci sinagogudur. Venedik'e yeni gelen Provence Yahudilerince ya da zengin bir aile tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Tarihi boyunca defalarca yeniden tasarlanan kilisenin iç dizaynı, ağırlıklı olarak barok ve rokoko tarzlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Priene Sinagogu</span>

Priene Sinagogu, muhtemelen milattan sonra 2. yüzyılda Anadolu'da inşa edilmiş bir sinagogtur. Sinagog'un keşfi 1895-1898 yılları arasında bölgede kazı çalışmaları yürüten Theodor Wiegand ve Hans Schrader tarafından gerçekleştirilmiştir. Toplantı odası olarak tanımlanan bölgenin ilk olarak bir erken Hristiyan kilisesi olduğu düşünülmüşse de daha sonra yapının bir sinagog olduğu anlaşılmıştır. Sinagog öncesi normal bir ev olarak kullanılan yapı muhtemelen helenistik dönemde inşa edilmişti. Bu yapıyı sinagog haline getirmek için yapının bütünüyle yeniden düzenlenmesi gerekliydi.

<span class="mw-page-title-main">Adana Kültür ve Sanat Merkezi</span>

Adana Kültür ve Sanat Merkezi, Türkiye'nin Adana kentinde, eski Adana Kız Lisesi binasında bulunan kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya Posta Tasarruf Bankası</span>

Bu makale Österreichische Postsparkasse binası ile ilgilidir. Kurumun kendisi için bkz. Österreichische Postsparkasse

<span class="mw-page-title-main">Magok-i-Attari Camii</span>

Magok-i-Attari Camii, Buhara, Özbekistan'da bulunan tarihi bir camidir. Lyab-i Hauz'un tarihi dini kompleksinin bir parçasını oluşturur. Cami, Buhara'nın tarihi merkezinde, Po-i Kalan'ın yaklaşık 300 metre güneybatısında, Toqi Telpak Furushon ticaret kubbesinin 100 metre güneybatısında ve Lyab-i Hauz'un 100 metre doğusunda yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı Buhara Tarihi Merkezi'nin bir parçasıdır. Günümüzde cami, halı müzesi olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Princes Road Sinagogu</span>

Princes Road Sinagogu, İngiltere'nin Liverpool şehrinde Toxteth'te bulunan, Liverpool Eski İbrani Cemaati'ne (Liverpool Old Hebrew Congregation) ait ibadethanedir. Sinagog, 1860'ların sonunda kuruldu, William James Audsley ve George Ashdown Audsley tarafından tasarlandı 2 Eylül 1874 tarihinde kutsandı. Princes Road Sinagogu, Büyük Britanya'daki Mağrip tarzının sinagog mimarisinin en güzel örneği olarak kabul edilmektedir. Tasarımını taklit eden sinagogdan esinlenme örnekleri Sidney'e kadar uzamaktadır.

Muhtarov Sarayı ya da Muxtarov'un evi - milyoner Murtuza Muhtarov, 1911 - 1912'de, Güney Osetya kökenli Yelezaveta hanımı Tuganov'un eşi için inşa ettiği saraydır Sarayın mimarı, mimar Iosif Ploshko'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Arkeoloji Müzesi</span>

Sinop Arkeoloji Müzesi veya Sinop Müzesi, Sinop'ta bulunan ve şehir içinde ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir.