İçeriğe atla

Kökserek (film)

Kökserek (Kazakça: Көксерек / Kökserek; Rusça başlık: "Лютый / Lyutyy", anlamı "Vahşi"), Kırgız yönetmen Tölömüş Okeyev'e ait 1974 yapımı Sovyet dram filmidir. Türkiye'de Kurt Kanı adıyla gösterilmiştir.

Kazak yazar Muhtar Avezov'un kaleme aldığı Kökserek adlı hikâyeden uyarlanmıştır.[1] Filmde bir kurt yavrusunu bularak ona Kökserek adını veren bir çocuğun başından geçenler anlatılır. İnsanın doğadaki yeri, vahşi hayvanların yaşam hakları, doğa ve içindeki canlılara duyulan sevgi gibi konular vurgulanır.

Filmin adı

Aslında "Kökserek", özel bir ad olarak filmdeki kurt yavrusuna koyulmuş olan bir sözcüktür. Kazakçada Коксерек (Kokserek) veya Көксерек (Kökserek) kelimesi güçlü, dayanıklı anlamında kurtlara verilen bir isim olarak kullanılır.[2] "Көк" ("mavi" renk ve mecazen "gökyüzü") ve "Серек" (kulaklar için "çıkıntılı" veya "sivri", mecazi olarak "iyi işiten") kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır.[3]

Konusu

Kurmaş adlı bir çocuk amcası ile birlikte ava çıkar, yolda içinde yavrular bulunan bir kurt inine rastlarlar. Amcası yavruları acımasızca öldürür, ancak çocuğun isteği üzerine birini alarak köye götürürler. Çocuk onun adını Kökserek koyar ve beslemeye başlar, boynuna ip takarak kapıya bağlar. Ancak hayvan büyüdükçe içgüdülerine uyarak köpek gibi davranmak yerine vahşi yönü ortaya çıkmaya başlar. Durumu gören köylüler kurdun asla evcilleşmeyeceğini, bir an önce öldürülmesi gerektiğini söylerler. Ama Kurmaş buna engel olur. Bir süre sonra Kökserek kaçar.[4] Fakat kader onları yeniden karşılaştıracaktır.

Kaynakça

  • Yönetmenler-Filmler-Ülkeler - 2 6 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Atilla Dorsay, Varlık Yayınları, 1988, P:234-236 - "Kurt Kanı"
  • Yevgeny Surkov (Евгений Данилович Сурков), Люди и волки (О худож. фильме «Лютый») // Искусство кино, № 5, 1974. — стр. 39—50 (Rusça)

Dipnotlar

  1. ^ Metinlerarası İlişkiler Bağlamında “Kökserek” Hikâyesine Bakış 20 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Emrah ALTIOK, VII. Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu - Bildiri Kitabı, Cilt:1, Niğde, 2020, Sayfa:897-908
  2. ^ "Көксерек", Sozdik - Kazakçadan Rusçaya Sözlük, Erişim tarihi: 06 Mayıs 2022 - "human check" (Rusça)
  3. ^ "Серек", Slovaronline Sözlük, Erişim tarihi: 06 Mayıs 2022 (Rusça)
  4. ^ The Fierce One (1971) 6 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Allmovie ("Overview"), Access date: 06 May 2022 (İngilizce)

Dış bağlantıLar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kazakça</span> Kazakistanın resmî dili olan Türk dili

Kazakça veya Kazak Türkçesi, Kıpçak öbeğine ait, Kazakistan'da konuşulan çağdaş Türk dillerinden biridir. Nogayca ve Kırgızcaya yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Umay</span> Türk mitolojisinde doğum ve bereketin sembolü olan tanrıça

Umay, Türk mitolojisinde ve Tengrizimde doğurganlık tanrıçasıdır ve bu nedenle kadınlar, anneler ve çocuklar ile ilgilidir. Umay, diğer çeşitli dinlerinde bulunan toprak ana tanrıçalarına benzer.

<i>Karanlıklar Ülkesi</i>

Karanlıklar Ülkesi veya orijinal ismiyle Underworld, 2003 tarihli bir korku/aksiyon filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Çelyabinsk</span> Rusya, Çelyabinsk Oblastının yönetim merkezi şehir

Çelyabinsk - Rusya'nın büyük bir şehri, Çelyabinsk Oblastı'nın yönetim merkezi olan şehrin 2019 sayımına göre nüfusu 1 200 720'tir. Büyük transport kavşağı. Şehirde Çelyabinsk Balandino ve Çelyabinsk Şagol isimli iki havaalanı bulunmaktadır. Büyük sanayileşmiş merkez Metalurji, Makine mühendisliği, metal işi, cihaz işi, hafif sanayi, gıda kaynaklı sanayi. 1795 yılında 2700 civarı olan nüfusu 1897 yılından beri hızla artmıştır. 2020 itibarıyla nüfusuna göre Rusya'nın en büyük yedinci şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt</span> Avrasya ve Kuzey Amerikaya özgü memeli

Kurt veya bozkurt, Avrasya ve Kuzey Amerika'ya özgü ve Canis cinsinden iri bir memelidir. Otuzdan fazla Canis lupus alt türü tanınmakta ve bozkurt denildiğinde günlük konuşma dilinde evcilleştirilmemiş ve yabani alt türler anlaşılmaktadır. Ortalama ağırlığı erkeklerde 40 kg, dişilerde de 37 kg olan kurtlar, köpekgiller (Canidae) familyasının yaşayan en iri üyeleridir. Boyları 105 ila 160 cm arasında değişirken omuz yükseklikleri de 80 ila 85 cm arasındadır. Kurtlar diğer Canis türlerinden daha az sivri kulakları ve ağız ile burunlarıyla olduğu kadar daha uzun kuyrukları ve daha kısa gövdeleri ile de ayırt edilir. Yine de kır kurdu ile altın çakal gibi daha küçük Canis türleri ile yakın akraba oldukları için birlikte üreyerek doğurgan melezler ortaya çıkarabilir. Kurdun çizgili kürkleri genellikle beyaz, kahverengi, gri ve siyah alacalıdır ancak Arktik bölgelerde yaşayan alt türleri hemen hemen tamamen beyaz kürklü olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yadigar Ejder</span> Türk oyuncu (1947 - 1991)

Yadigar Ejder veya Yadigar Kuzu, gerçek adıyla Adnan Ayberk,, Türk sinema sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Füruzan</span> Türk yazar (1932–2024)

Füruzan doğum adı ile Feruze Çerçi, Türk yazar, senarist ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Eşref Kolçak</span> Türk oyuncu

Eşref Kolçak, Rus-Türk televizyon ve sinema oyuncusu ve tiyatrocudur.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Özer</span> Türk oyuncu

Selçuk Özer, doğum adıyla Selçuk Özercan, Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Muhterem Nur</span> Türk oyuncu ve şarkıcı

Muhterem Nur, gerçek adıyla Aysel Muhterem Kısa, Türk sinema oyuncusu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Oran</span> Türk senarist, oyuncu

Mehmet Bülent Oran, Türk senarist ve sinema oyuncusu, yazar.

Kökserek, Kazak yazar Muhtar Avezov'un kaleme aldığı bir hikâyedir. Bir kurt yavrusunu bularak ona Kökserek adını veren bir çocuğun öyküsünü anlatır. Betimlemelerle doludur. Hikâyede doğadaki olaylar ağır basmaktadır. Kazak Türkçesi oldukça sade kullanılmıştır.

<i>Yusuf ile Kenan</i>

Yusuf ile Kenan, Ömer Kavur'un yönettiği 1979 yapımı bir Türk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Reha Yurdakul</span> Türk sinema oyuncusu, yapımcı ve senarist

Reha Yurdakul, Türk sinema oyuncusu, yapımcı ve senaryo yazarıdır.

Serdar Gökhan, doğum adıyla Nusret Ersöz, Türk oyuncu ve ressam.

<i>Adı Vasfiye</i> film

Adı Vasfiye, başrolünde Müjde Ar'ın rol aldığı 1985 yapımı Atıf Yılmaz filmi.

<span class="mw-page-title-main">Kırklar</span>

Kırklar, Türk halk inancında Kırk Evliya. Kırkavlan da denilir. Bilinmeyen bir yerlerde yaşayan kırk kutlu kişidir.

Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek, Karen Gevorkyan tarafından yönetilen 1991 yılında gösterime giren Sovyetler yapımı drama filmi.

<span class="mw-page-title-main">Sönmez Yıkılmaz</span>

Sönmez Yıkılmaz, Türk karakter sinema oyuncusu ve yapımcıdır.

İhsan Özenç ya da tam adıyla Ali İhsan Özenç, Türk oyuncu.