İçeriğe atla

Kâzım (belgesel)

Kâzım
YönetmenDilek Kaya
YapımcıDilek Kaya
SenaristDilek Kaya (araştırma, metin)
TürüBelgesel
RenkRenkli
Yapım yılı2018
Çıkış tarih(ler)i2018
Süre75 dakika
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Kazım, yönetmen Dilek Kaya'nın bir dağ kazasında ölen Kazım Küçükalp'in hikâyesinin peşine düşerek oluşturduğu bir belgeseldir.[1]

Oluşum hikayesi

Eski eşyalara ve bit pazarlarındaki materyallere meraklı olduğunu söyleyen Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Kaya, 2016 yılında Halkapınar'da kurulan bitpazarından 1970'li yıllara ait mektupları, aynı kişiye ait not defterini ve kişinin öğrenci kimliğini zamanın parasıyla 5 TL ödeyerek satın aldı. Mektupların merkezindeki kişinin adının Kazım olması dışında ailesi ile İzmir'de yaşadığını ve Ankara Fen Lisesi'ni bitirmiş parlak bir öğrenci olduğunu öğrendi. Dilek Kaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 1'inci sınıf öğrencisi Kazım Küçükalpın arkadaşları tarafından Artvin Kaçkarlar Altıparmak Dağları'na yapılacak tırmanışa davet edildiğini ancak yaptığı araştırmada Kazım Küçükalp'in o tırmanışta kaza geçirerek öldüğünü öğrendi. Elindeki evraklardan Kazım'ın çocukluğundan itibaren izini süren Kaya onun hikâyesinden etkilenerek bulduklarını bir belgesel halinde dokümante etmeye karar verdi.[2] Karşılaştığı durumu ve belgeselin ortaya çıkış amacını Dilek Kaya şöyle özetliyor; Ben, gerçekten, mektuplardan tanıdığım Kâzım’ı, temsil ettiği gençliği sevdim, önemsedim ve o canlı hayatın, o mektupların yazıldığı tarihten çok kısa bir süre sonra sonlandığını tesadüfen öğrenince şok oldum, öfkelendim. Filmde de söylediğim gibi, “Bu hayatın ona "Kâzım’a" bir borcu var.” gibi hissettim. Hatırlansın, bu şekilde tekrar hayata dönsün istedim.[3]

İçerik

Yönetmen, mektupların izini Kazım'ın yaşadığı yer olan İzmir'de sürmeye başlıyor. Öncelikle abisini bulmasının ardından onun söylemleri ile beraber çocukluğuna ve ilk gençlik yıllarına doğru fotoğraf ve anılarla geçiş yapılıyor. Lise arkadaşlarının röportajları ile onun nasıl bir insan olduğu daha net anlaşılıyor ve zamansız kaybına yönetmenin duyduğu hüzne ortak olunmaya başlanıyor. Dağ tırmanışına beraber gittiği arkadaşlarının bugün bile onu yanlarındaymış gibi anımsaması ve son günleri anlatışları belgesele değer katıyor.

Çekimler

Kazım'ın doğduğu şehir olan İzmir'de başlayan çekimler, arkadaşlarının yoğun olarak yaşadığı Ankara'da ağırlıklı olarak devam ediyor. Felaketin gerçekleştiği Artvin Artvin Kaçkarlar Altıparmak dağları etekleri ise diğer bir röportaj ve çekim noktası.

Ödüller

  • 10. TRT Uluslararası Belgesel Ödülleri'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı Ödülü,[2]
  • 14'üncü Boston Türk Festivali Belgesel Ve Kısa Film Yarışması'nda Özel Mansiyon Ödülü,[2]
  • Antakya Uluslararası Film Festivalinde En İyi Belgesel Film Ödülü[2]

Daha fazlası

Kaynakça

  1. ^ "Kazım". 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  2. ^ a b c d "'Kazım' belgeseli yine ödül aldı". 11 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  3. ^ "Kâzım: Modern Bir Gılgamış Güzellemesi". 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tunç Başaran</span> Türk film yönetmeni (1938–2019)

Tunç Başaran, Türk yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Yusufeli</span> Artvinnin ilçesi

Yusufeli, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Artvin iline bağlı bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Kâzım Koyuncu</span> Türk müzisyen (1971-2005)

Kâzım Koyuncu, Doğu Karadeniz ve Laz müziğini rock müziği ile sentezleyerek kendi tarzını oluşturan Laz kökenli Türk müzisyen, söz yazarı, oyuncu ve aktivisttir.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları</span> Türkiyenin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası

Kaçkar Dağları, Türkiye'nin kuzeyinde, Doğu Karadeniz sahili boyunca uzanan bir dağ sırası. Kuzey Anadolu Dağları'nın doğudaki bölümünü oluşturur. Doğusundaki birçok zirvesi 3500 m üzerindeyken, batı kesimi 2000 m yüksekliğe kadar ulaşır. En yüksek noktası olan Kaçkar Kavrun Dağı 3932 m yüksekliktedir. 1994 yılında Kaçkar Dağları Millî Parkı tesis edilmiştir. Millî parkın büyük bir bölümü Rize ili Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde, küçük bir bölümü de Artvin ili Yusufeli ilçesi sınırları içinde kalmaktadır.

Türkiye'nin ilk ve tek Dağ, Doğa, Çevre ve insan temalı festivali olan Dağ Filmleri Festivali 2006 yılından bu yana aralıksız olarak izleyicisiyle buluşuyor.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağı</span> Karadenizdeki bir dağ

Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın 3.937 m yüksekliğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk. Dağın büyük bir kısmı Rize'de bulunsa da zirve noktası Artvin'dedir. Kaçkar' kelimesi Ermenicede Haçlı taş anlamlı Խաչքար (Haçkar) kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Ancak Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına tarihlenen "Tirabzon" haritasında dağın adı Kaçkar değil, Varsambek veya Kaçgar Dağı olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Gregory Peck</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1916 – 2003)

Eldred Gregory Peck, Amerikalı tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve prodüktör; 1940'ların ortalarında üne kavuşmuş, kariyeri boyunca Akademi Ödülleri'ne beş kez "En İyi Erkek Oyuncu" dalında aday gösterilmiş ve 1963 yılında aynı isimli romandan uyarlanan "Bülbülü Öldürmek" filmindeki "Atticus Finch" rolüyle ödüle layık görülmüştür. 1967-1970 yılları arasında Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi başkanlığını yürütmüştür. 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek nişanesi olan "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Dağları</span> Türkiyede dağ

Altıparmak Dağları, Kaçkar Dağları'nın doğuda kalan kesimi. En yüksek zirvesi Altıparmak Dağı.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

<i>Sonbahar</i> (film) film

Sonbahar, 2008 yapımı Türk filmi. Türkçe, Hemşince ve Gürcüce dillerinin kullanıldığı filmde, cezaevi ve ölüm orucu gerçeğine insancıl bir açıdan yaklaşılıyor. Yönetmenliğini Özcan Alper’in, yapımcılığını Kuzey Film’in üstlendiği ‘Sonbahar’ adlı filmin çekimleri 6 haftada tamamlandı. Hopa, Çamlıhemşin ve Kemalpaşa'da çekilen filmde, genç bir üniversite öğrencisi olarak girdiği cezaevinde ölüm orucuna giren ve 10 yıl sonra özgürlüğüne kavuşan Yusuf’un çocukluk ve ilk gençlik yıllarının izini sürerek geçirdiği son iki ayının öyküsü anlatılıyor.

Özcan Alper, Türk yönetmen ve senarist.

<i>Veda</i> (film) 2010 yapımı Türk filmi

Veda, Zülfü Livaneli'nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği bir filmdir. Filmde Mustafa Kemal Atatürk'ü Sinan Tuzcu canlandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">49. Altın Portakal Film Festivali</span>

2012 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1964'te başlayan Uluslararası Antalya Film Festivali'nin 49.'su. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) iş birliğiyle düzenlenen festival, 6-12 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

<i>Beşirle Vals</i>

Beşir'le Vals, 1982 yılında Lübnan'da yaşanan savaşları ve katliamları konu eden belgesel niteliğinde bir animasyon filmdir.

25. Ankara Uluslararası Film Festivali, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından, Halkbank sponsorluğunda düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivalinin 25.'si 5 Haziran 2014'te CSO konser salonunda düzenlenen açılış töreniyle başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Emin Alper</span> Türk yönetmen

Emin Alper, Türk yönetmen; senarist, yapımcı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde akademisyenlik ve çeşitli dergilerde yazarlık da yapan Emin Alper, Tepenin Ardı, Abluka ve Kurak Günler filmleri ile tanınır. Alper'in üçüncü uzun metrajlı filmi olan Kız Kardeşler, ilk gösterimi 69. Berlin Uluslararası Film Festivali'nin "Ana Yarışma" bölümünde gerçekleştirdi. Film, SİYAD'da 10 dalda 11 adaylık elde etti.

Deniz Akçay Katıksız, Türk senarist ve yönetmendir.

Mehmet Kâzım Kumpasoğlu, Türk yazar.