İçeriğe atla

Kâtip (anlam ayrımı)

Kâtip aşağıdaki anlamlara gelebilir:

  • Kâtip, Yazan, yazıcı, kitâbet eden, usta yazıcı. anlamlarına gelen Arapça kökenli sözcük.

Kişiler

  • Kâtip Çelebi, Tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalar yapmış Osmanlı bilim insanı ve aydını.
  • Katip Şadi, çağdaş Türk kemençe virtüözü.
  • Enver Katip, Türk futbolcu ve teknik adam.
  • Yavru ile Kâtip (Diğer adları "Bıdık ile Düdük" ve "002"), 1970'li yıllarda Türkiye'de de popüler olmuş İtalyan komedi ikilisinin Türkiye'deki adları. İkilinin özgün adı Franco e Ciccio.

Sinema

Diğer

  • İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir'de 2011 yılında kurulmuş üniversite.
  • Katip Kasım, İstanbul'un Fatih ilçesindeki bir mahalle.
  • Katip Mustafa Çelebi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bir mahalle.
  • Kâtibi destar, Osmanlı Devleti'nde katip sınıfından olanların sardıkları sarığın adı.
  • Zabıt Kâtibi,adalet bakanlığı'nca taşra ve merkez teşkilatında görevlendirilmek üzere atanan yardımcı yargı personeli.
  • Kirâmen Kâtibîn, İslam dinininde, insanların sağ ve solunda bulunup yapılan iyi ve kötü davranışları tespit edip, yazan meleklere verilen isim.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kâtip Çelebi</span> Türk-Osmanlı bilim insanı ve aydın

Kâtip Çelebi ya da Hacı Halife ; tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalar yapmış Türk-Osmanlı bilim insanı ve aydını. Dünya bilim edebiyatında en ünlü ve bilinen eseri; İslam dünyasının en değerli eserlerini içeren 15.000'e yakın kitabı ve 10.000'e yakın müellifi (yazar) alfabetik dizin sistemine göre tanıtan Keşf ez-zunûn 'an esâmî el-kutub ve'l-fünûn ve daha sonra İbrahim Müteferrika tarafından basılan meşhur coğrafya ansiklopedisi Cihannümâ ile tanınır. Kâtip Çelebi, az sayıdaki 17. yüzyıl Osmanlı nesir yazarları arasındadır.

Çelebi şu anlamlara gelebilir:

<i>İstanbul Kanatlarımın Altında</i> 1996 yapımı film

İstanbul Kanatlarımın Altında, Mustafa Altıoklar'ın yazdığı ve yönettiği 1996 yapımı bir Türk filmidir. Başrollerinde Ege Aydan, Beatriz Rico, Okan Bayülgen, Savaş Ay, Haluk Bilginer ve Burak Sergen yer almaktadır. Filmde, 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun IV. Murad dönemindeki İstanbul ve Hezârfen Ahmed Çelebi ile Lâgarî Hasan Çelebi'nin uçma çabaları anlatılmaktadır. Tuluyhan Uğurlu tarafından yapılmış olan filmin müzikleri kaset ve CD olarak da yayınlanmıştır.

Feyzi Tuna,, Türk sinema yönetmeni, senarist, oyuncu, öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Kaldırım sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<i>Amarcord</i> İtalya - Fransa yapımı dramatik film

Amarcord 1973 İtalya Fransa ortak yapımı yarı otobiyografik dramatik filmdir. Senaryosunu Federico Fellini'nin Tonino Guerra ile birlikte yazdıkları filmi Fellini yönetmiştir. Filmin müzikleri Fellini'nin birçok filminin müziğini yapan Nino Rota'ya aittir. Görüntüleri ise yine gedikli görüntü yönetmeni Giuseppe Rotunno çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yavru ile Katip</span>

Yavru ile Katip, 1970'li yıllarda Türkiye'de de popüler olmuş, İtalyan sinemasının iki komedyeninin Türkiye'de gösterilen filmlerindeki yerel adı. Bu ikiliye verilen bir diğer ad da 002 idi. İkili 1960'lı yıllarda Türkiye'de "Bıdık ile Düdük" olarak anılıyordu.

<i>Satyricon</i> (film, 1969)

Satyricon 1969 İtalya - Fransa ortak yapımı fantastik film. İngilizce konuşulan ülkelerde Fellini - Satyricon adı ile gösterime sunulmuştur. Film Nisan 1996'da 15., 1998'de de 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Seyfi Havaeri</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Seyfi Havaeri, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, senarist, yönetmen ve yapımcı.

Macera, baştan geçen ilginç olay veya olaylar zinciri, serüven, sergüzeşt, avantür. Tehlikeli iş, risk, spekülasyon gibi anlamlara da gelebilir. Mecazi olarak da "olmayacakmış gibi görünen iş" anlamında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Film</span> Türk film yapım şirketi

Kemal Film, 1922'de kurulmuş Türkiye'nin ilk özel film şirketidir. Kemal Seden ve Şakir Seden tarafından kurulmuştur.

Kızgın Güneş aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Yakın anlamlılar

Avare ayrıca şu anlamlara da gelebilir:

Kâtip, yazan, yazıcı, kitâbet eden ve usta yazıcı anlamlarına gelen Arapça kökenli sözcüktür.

Zagor şu anlamlara gelebilir:

Ayşecik, esin kaynağı yazar Kemalettin Tuğcu olan ve çok sayıda filme konu olan film karakteri. İlk film olan Ayşecik (film) 1960'ta gösterime girdikten sonra filmin başarısı sayesinde aynı yıl fotoroman olarak da yayınlandı.

Çetin Tunca, Türk görüntü yönetmeni ve yönetmendir.