İçeriğe atla

Kyo Sohma

Kyo Sohma
Fruits Basket karakter
Eser sahibiNatsuki Takaya
SeiyūTomokazu Seki
Kyousuke Ikeda (Çocuk)
Profil
Yaş16-17
CinsiyetErkek
MeslekLise Öğrencisi
BurçOğlak
Kan grubuA
Zodyak ruhuKedi

Kyo Sohma (草摩 夾, Sōma Kyō), Fruits Basket anime ve manga serisinin kurgusal karakterlerinden biridir.

Aşırı stres altına altına girdiği veya karşı cinse sarıldığı zaman turuncu bir kediye dönüşür. Kedi, Çin Zodyağı’nda olmamasına rağmen Vietnam Zodyağı’nda tavşan (Momiji Sohma’nın hayvanı) yerine bulunmaktadır. Bu yüzden Kyo korkunç bir lanet taşımaktadır. Kedinin ruhu tarafından lanetlenmiş olmasının yanı sıra, her ne zaman Juzu boncuklarını çıkarsa iğrenç bir yaratığa dönüşmektedir. Bu dönüşüm, kedinin kendi kinci ruhundan kaynaklanmaktadır. Kyo genelde çabuk sinirlenen, atılgan ve kaba davranışlar gösterir. Ona sataşmaya bayılan Shigure Sohma ve Ayame Sohma tarafından bazen “Kyonkyon" veya "Kyonkichi" diye çağrılır.

Kyo’nun annesi bir “canavar” doğurmuş olmaktan dolayı umutsuzluğa kapılarak Kyo küçükken, muhtemelen hikâyeye göre altı yıl önce, intihar etmişti ve babası da annesinin ölümünden Kyo’yu sorumlu tutarak onu terk etmişti. İnsanlar hayatı boyunca farklılıklarından dolayı hep Kyo’yu eleştirmişler, ondan korkmuşlar ve “Kedi” damgasının ötesinde hiç insan olarak görmemişlerdi. Bununla beraber daha sonra Tohru’nun onu kabullenmesi Kyo için kabuğunu kırmakta önemli bir hamle olmuştu.

Kyo hayvan formunda

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heian Dönemi</span>

Heian dönemi Japonya tarihinde MS 794-1185 yıllarını kapsayan dönemdir. Heian dönemi klasik Japon tarihinin son bölümüdür ve adını başkenti bugünkü Kyoto olan Heian-kyō'dan almaktadır. Konfüçyüsçülük ve diğer Çin etkileri doruk noktasındayken Japon tarihinde yerini almış bir dönemdir. Heian Dönem'inde sanata, özellikle de şiir ve edebiyata önem verilmiştir. Heian (平安) kelimesi Japonca "barış" veya "sükûnet" anlamına gelmektedir.

<i>Puma</i> memeli türü

Puma, Dağ aslanı veya kugar, Kuzey ve Güney Amerika'da yaşayan; kedigiller (Felidae) familyasından yırtıcı bir hayvan türüdür. Bu büyük ve yalnız dolaşan kedi kuzeyde Kanada'nın Yukon bölgesinden güneyde And Dağları'nın güneyine kadar oldukça geniş bir alanda yaşar. Bulunduğu çevreye uyum sağlayabilen puma, Amerika kıtasındaki belli başlı her habitatta yer alır. Aşırı avlanma ve doğal yaşam alanlarındaki insan yerleşmeleri sonucu tarihi olarak bulundukları bölgelerde sayıları azalmıştır. Bazı alanlarda son zamanlarda yapılan koruma çalışmaları ile popülasyonlarının arttığına rastlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Aquinas</span> İtalyan filozof ve teolog (1225–1274)

Thomas Aquinas veya diğer adıyla Aquinolu Thomas, bilgi felsefesi, metafizik, siyaset ve ruhun ölümsüzlüğü konularındaki yorumlarıyla skolastik düşünceye önemli katkılar sağlamış Dominikan rahip. 1322'de Aziz ilân edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şaman</span> Eski Orta Asya devletlerinde dinsel kişilik

Şaman ya da Kam, Şamanizm dinine inanan kavimler tarafından, ruhlarla insanlar arasında iletişim kurduğuna inanılan dini liderdir. Tunguzcada ve Mançucada ''büyücü'' veya ''kahin'' anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara kedisi</span> Kedi cinsi

Ankara kedisi veya Angora kedisi, dünyaca tanınan bir kedi ırkı. Ana yurdu Ankara olan Ankara kedisi, en eski uzun kıllı kedi soylarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kedigiller</span> etçiller takımına ait familya

Kedigiller (Felidae), Etçiller (Carnivora) takımına ait bir familyadır.

Türcülük, kısaca, canlı bireylere sadece ait oldukları türden ötürü farklı değer atfedilmesidir. Oxford Sözlüğü türcülüğü “insan türünün üstünlüğü varsayımına dayanarak belli hayvan türlerinin sömürülmesi ya da ayrımcılığa uğratılması” şeklinde tanımlamaktadır. Genelde insan şovenizmi olarak kendini gösteren bu yaklaşım içinde yaşadığımız 'uygar' insan toplumunun ruhuna nüfuz etmiş bir olgudur. Türcülük terimi genelde hayvan hakları savunucuları tarafından insan merkezli modern toplumu eleştirmek amacıyla kullanılır. İlk olarak 1970 yılında Richard D. Ryder tarafından ırkçılık kavramına benzetirilerek kullanılmıştır. Peter Singer, ünlü "Hayvan Özgürleşmesi" adlı kitabında bu önyargıyı ortaya koymaya çalışır.

<i>Fruits Basket</i>

Fruits Basket , Natsuki Takaya tarafından çizilen ve Hana to Yume dergisinde yayınlanan bir manga serisidir. 2001 yılında shoujo dalında Kōdanşa Manga Ödülü’nü aldı. Ayrıca Akitaro Daiçi (yönetmen) tarafından TV Tokyo’da yayınlanmak üzere 26 bölümlük bir anime serisine çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Yuki Sohma</span>

Yuki Sohma, Fruits Basket anime ve manga serisinin kurgusal karakterlerinden biridir. “Kaiwaia Lisesi’nin Prensi” olarak da bilinir. Çoğu zaman arkadaşları tarafından “Yun-Yun” diye çağrılır. Yuki karşı cinse sarıldığı veya aşırı stres altına girdiği zaman Çin Zodyoğı’nın sıçanına dönüşür.

<span class="mw-page-title-main">Ayame Sohma</span>

Ayame Sohma , Fruits Basket anime ve manga serisinin kurgusal karakterlerinden biridir. Yuki Sohma'nın abisidir ve karakter olarak tam zıttıdır. Ayame, gösterişlidir, dokunaklıdır ve sakin/yumuşak konuşan birinden başka her şeydir. Takaya’ya göre Ayame genellikle uzun kollu kıyafetler giyer çünkü güneş yanığına meyillidir. Çoğu zaman, ben-merkezci olduğundan dolayı insanları incittiğinin çok geç farkına varır. Ayrıca; Ritsu, Ayame kadar kendine güvenen biri olmak istiyorum dediği vakit Hatori’nin de belirttiği gibi, ulaşılabilmesi imkânsız, grafiklerin üstünde bir güvene sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Arisa Uotani</span> Kurgusal karakter

Arisa Uotani , Fruits Basket isimli anime ve manga serisinin kurgusal karakterlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Isuzu Sohma</span>

Isuzu "Rin" Sohma , tek çocuktur ve Fruits Basket’in mangasında, Sohma klanının bir ferdidir. Karşı cinse sarıldığında veya aşırı stres altına girdiğinde Çin Zodyağı’nın atına dönüşür. Manganın 12. cildine göre Isuzu, “seksilik yüklenmiş bir karakter”dir.

<span class="mw-page-title-main">Kazuma Sohma</span>

Kazuma Sohma , Fruits Basket isimli anime ve manga serisinin kurgusal karakterlerinden biridir. Sohma ana malikanesindeki kendi dojosunda Karate öğretmenidir ve Sohma ailesinin “iç klan”ının bir parçasıdır. Kazuma; Kyo, Yuki, Kagura ve Hatsuharu’ya dövüş sanatlarını öğretmiştir. Kazuma’nın, Kyo’yu büyüttüğü ve evlat edindiği için onunla arasında özel, güçlü bir bağ vardır. Kyo’yu oğlu gibi düşünür ve Kyo da aynı şekilde onu babası olarak görür. Kyo, Kazuma’ya büyük hürmet göstererek ona “öğretmen” yerine shishō yani “usta” diye çağırır. Kesin yaşı belirtilmemiştir fakat Natsuki Takaya kenar çubuklarından birinde, Kazuma'yı genç çizmesine rağmen yaşının hemen hemen kırk olduğunu belirtir. Aynı kenar çubuğunda Kazuma'nın bir zamanlar bir kadınla ilişkisi olduğu fakat anlaşmazlıklar yüzünden ayrılmak zorunda kaldıkları belirtilir. Kazuma ayrıca “elleriyle yaptığı işlerde beceriksizdir ve lezzet hissi yoktur”.

Kakeru Manabe , Fruits Basket isimli manga dizisinin kurgusal karakterlerinden biridir. Oldukça dışadönük ve komik biridir. Sadece Fruits Basket‘ın mangasında ve drama CDlerinde görülür. Manganın 19. cildinin kapak resmi Kakeru’dur.

<span class="mw-page-title-main">Kedi</span> küçük, evcil ve memeli bir hayvan

Evcil kedi, küçük, genelde kıllı, evcilleştirilmiş, etobur memeli. Genelde ev hayvanı olarak beslenenlere ev kedisi, ya da diğer kedigillerden ve küçük kedilerden ayırmak gerekmiyorsa kısaca kedi denir. İnsanlar kedilerin arkadaşlığına ve böcek gibi ev zararlılarını avlayabilme yeteneğine önem vermektedir.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aborijin mitolojisi</span>

Avustralya ve Tazmanya’ya 40 bin ile 60 bin yıl önce gelen ve günümüzde bile avcı toplayıcı olarak yaşayan Aborijinler, pek çok klan ve dil grubuna ayrıldığından bir bütün olarak Aborijin mitolojisinden söz etmek zordur. Buna rağmen sözlü geleneğe dayanan yaratılış ile insan-doğa ilişkisini açıklamaya yoğunlaşan söylence ve mitolojiler arasında benzerlikler bulmak mümkündür. Aborijinler yeryüzü üzerinde mevcut canlı ve cansız tüm varlıkları kutsal olarak kabul etmekte, ata totemi kültüne dayanan bir inanç sistemi geliştirmiş olup, Rüya Zamanı adını verdikleri bir dönemde ata ruhlarının yeryüzü üzerinde dolaşarak dağ, dere, göl, deniz, bitki, hayvan ve insanları yarattığına inanmaktadırlar. Aborijin mitolojisinde en önemli tanrısal varlık her şeyden ve atalardan önce var olduğuna inanılan ‘Her şeyin Babası’ olup, çeşitli kabilelerde Baiame, Biame’, ‘Nooralie’ ve Mungan Ngour bu ruhun oğlu ise ‘Daramulun’, ‘Gayundi’, ‘Gnawdenoorte’ ve ‘Tun-dun’ adlarıyla bilinmektedir. İnanışa göre Baiame hayvanları yarattıktan sonra önce erkek ardından kadını yaratırken diğer hayvanların şikayetlerini dikkate alarak mükemmelleştirmiş, insanların uyması gereken dini kuralları ve tören geleneklerini oluştururken, Aborijin dini törenlerinde özellikle inisiasyon sırasında kullanılan 'boğa gümbürtüsü' çalgısı tjuringa veya inma'yı da insana hediye etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nara Dönemi</span>

Nara dönemi, Japonya tarihinde MS 710-794 yıllarını kapsayan dönemdir. İmparatoriçe Gemmei başkenti Heijō-kyō'ya taşıdı. İmparator Kammu'nun 784'te başkenti Nagaoka-kyō ve daha sonra 794'te Heian-kyō'ya taşıyana kadar Heijō-kyō beş yıllık bir süre (740-745) dışında başkent olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gezegenler arası toz bulutu</span>

Gezegenler arası toz bulutu veya zodyak bulutu, Güneş Sistemi gibi gezegen sistemleri içindeki gezegenler arası boşluğu kaplayan kozmik tozdan oluşur. Doğasını, kökenini ve daha büyük cisimlerle olan ilişkisini anlamak için uzun yıllar araştırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yavru kedi</span> bebeklik ve gençlik çağındaki kedi

Yavru kedi, diğer adı ile bebek kedi genç kedilere verilen isimdir. Kediler doğduktan sonra hayatta kalmak için tamamen annelerine bağımlıdır. Normalde yedi ila on gün sonrasına kadar gözlerini açamazlar. Yaklaşık iki hafta sonra, yavru kediler hızla gelişir ve yuvanın dışındaki dünyayı keşfetmeye başlar. Üç ila dört hafta sonra, katı yiyecekler yemeye ve yetişkin dişleri çıkarmaya başlarlar. Evcil kedi yavruları oldukça sosyal hayvanlardır ve genellikle insan arkadaşlığından hoşlanırlar.