İçeriğe atla

Kvatetrisi Kalesi

Koordinatlar: 41°12′16″K 42°19′44″D / 41.20444°K 42.32889°D / 41.20444; 42.32889
Kvatetrisi Kalesi
Harita
Genel bilgiler
DurumYıkıntılar,
Kısmen ayakta (kule)
TürKale
Mimari tarzGürcü mimarisi
KonumKireçli, Şavşat
Koordinatlar41°12′16″K 42°19′44″D / 41.20444°K 42.32889°D / 41.20444; 42.32889
Tamamlanma9-10. yüzyıl
Teknik ayrıntılar
MalzemeTaş, kireç harcı

Kvatetrisi Kalesi (Gürcüce: ქვათეთრისის ციხე), tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Kvatetrisi olan Kireçli köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.[1][2]

Tarihçe

Kvatetrisi Kalesi'nin bulunduğu Kvatetrisi köyü, Orta Çağ'da Gürcistan'ı oluşturan bölgelerden biri olan Şavşeti'de yer alır. Gürcüce bir yer adı olan Kvatetrisi (ქვათეთრისი), taş anlamındaki "kva" (ქვა) ve beyaz anlamındaki "tetri" (თეთრი) kelimelerinden türemiş olup "ak taş" anlamına gelir.[3][4] Bu bölgeyi ve köyü Osmanlılar 16. yüzyılın ortalarında Gürcülerden ele geçirmiştir. Yapı stili üzerinden Kvatetrisi Kalesi'nin 9-10. yüzyılda inşa edildiğini tahmin edilmektedir.[5]

Kvatetrisi Kalesi, doğrudan Tzepta Kalesi'ni görüyordu ve Şavşeti-Klarceti savunma sisteminin bir parçasıydı. Kale, Arsiani Dağları'ndaki geçitlerden geçip gelen ve Arsiani Dağları'nın güney eteklerine inen, Pikalta vadisinden geçerek Kvatetrisi köyünde Şavşat-Ardanuç yoluyla birleşen Ardahan-Göle yolunu kontrol ediyordu. Bu yol sonunda Barevani Geçidi'nden geçerek Ardanuç'a ulaşıyordu.[5]

Mimari

Kvatetrisi Kalesi (46 × 31 m), köyün batı tarafında, Satleli Çayı'na sağ taraftan karışan ve küçük bir akarsu olan Pikalta Deresi vadisinde yer alır. Kayalık bir çıkıntıda, bölgenin en stratejik noktasında, kireç harcıyla inşa edilmiş bir yapıdır. Bir kulesi bulunan kale bugün yıkık durumdadır.[2] Kalenin surları üzerine yer aldığı tepeyle sınırlanmıştır. Kalenin doğu tarafı hariç, arazi yapısına bağlı olarak çok iyi korumaya sahiptir. Nispeten az korunmalı olan doğu kısımda ise, kaleni kulesi bulunmaktadır. Kule 5 metre çapında silindirik bir yapıdır ve duvarları duvarlarının kalınlığı 1,7 metredir. Kulenin birkaç kat olduğu anlaşılmaktadır.[5]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tao-Klarceti</span>

Tao-Klarceti, çağdaş tarih yazıcıları tarafından eski Tao-Klarceti Krallığı'ndaki tarihi ve coğrafi bölgeleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Tao-Klarceti olarak ifade edilen yerler Gürcistan tarihi açısından önemli tarihsel bölgelerdi ve Gürcü Boğazı’ndan başlayıp Küçük Kafkaslar’a değin uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bağlıca, Ardanuç</span> Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köy

Bağlıca, Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kayadibi, Şavşat</span>

Kayadibi, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kireçli, Şavşat</span>

Kireçli, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Köprüyaka</span> Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köy

Köprüyaka, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Klarceti Kalesi</span>

Klarceti Kalesi, tarihsel Gürcistan'ın güneybatı kesiminde, bugün Artvin iline bağlı Ardanuç ilçesindeki Klarceti köyünde eski bir kaledir. Köyün merkezinin 700 m batısında bir kayanın üzerinde, 1440 metre yükseklikte yer alır. İki kulesi bulunan kalenin Orta Çağ'da Klarceti bölgesinde önemli bir işleve sahip olduğu sanılır. Klarceti bölgesi adını bu kaleden almıştır. Ancak eski dönemin kalesinin izlerine henüz ulaşılmış değildir. Mevcut kalıntılar Orta Çağ'dan kalmıştır.

Satleli, tarihsel Şavşeti bölgesindeki yerleşmelerden biridir. Bugün Artvin iline bağlı Şavşat ilçesinde yer alır ve adı Söğütlü olarak değiştirilmiştir. Satleli, Satle olarak da bilinir. Köyün adı Türkçeye Satlel olarak yerleşmiştir.

Şatberdi Kalesi, tarihsel Klarceti bölgesinde 9. yüzyılda inşa edilmiş Gürcü kalesidir. Bugün Türkiye sınırları içinde yer alan kale, Artvin ilinin merkez ilçesindeki Boselta köyünde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tskarostavi Manastırı</span>

Tskarostavi Manastırı, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı Alabalık köyünde Orta Çağ'da inşa edilmiş Gürcü manastırıdır.

Suagara Kalesi, Artvin ilinin Ardanuç ilçesinde, bugün Soğanlı adını taşıyan Suagara köyünde Orta Çağ'dan kalma kaledir. Eklevana (ეკლევანა) mahallesinde bulunduğu için Eklevana Kalesi olarak da bilinmektedir.

Mağlisa, tarihsel Gürcistan'ın güneybatı kesimini oluşturan bölgelerden biri olan Eruşeti'deki bir tepe ve bu tepedeki yapı kalıntılarıdır. Mağlisa Dağı olarak da bilinen yer, günümüzde Hanak ilçesine bağlı Binbaşak köyünün sınırları içinde bulunmaktadır. Gürcüce bir kelime olan "mağlisa" (მაღლისა), yüksek anlamındaki "mağali" (მაღალი) kelimesinden türemiş olup "yüksek yer" veya "yüksek yere ait" anlamına gelir.

Parnaki Kalesi, Pernek Kalesi veya Pernek Oğlan Kalesi olarak da bilinir, Erzurum ilinin Oltu ilçesine bağlı ve eski adı Parnaki olan İriağça köyünde Orta Çağ'dan kalma kaledir. Parnaki Kalesi halk arasında Oğlan Kalesi, hemen yakınındaki Avçala Kalesi de Kız Kalesi olarak bilinir.

Mamanelisi Kalesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Mamanelisi olan Yavuzköy'de Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.

Melo Kalesi, Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı ve eski adı Melo olan Sarıbudak köyünde Orta Çağ'dan kalma bir Gürcü kalesidir.

Utavi Kalesi, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı ve eski adı Utavi olan Bostancı köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Köyün Ahalta mahallesinde bulunduğu için Ahalta Kalesi olarak da bilinir.

Bice Kalesi, Bica Kalesi olarak da bilinir, tarihsel Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Ardanuç ilçesine bağlı ve eski adı Bice olan Tütünlü köyünde Orta Çağ'dan kalma bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kvacvari</span>

Kvacvari, Gürcü Hristiyan geleneğinde, haç formunda anıtsal mezar taşına verilen isimdir. Kvacvari kelimesi, taş anlamındaki "kva" (ქვა) ile haç anlamındaki "cvari" (ჯვარი) kelimelerinden oluşur ve "haçtaş" anlamına gelir.

Tzinobani Kilisesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Meşeli köyünün sınırları içinde Orta Çağ'dan kalma Gürcü kilisesidir. Ortadan kalkmış bir yerleşim olan Tzinobani köyünün kilisesiydi.

Tzepta Kalesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı ve eski adı Ustamisi olan Eskikale köyünde Orta Çağ'da Gürcülerden kalma bir kaledir. Başkale adıyla günümüzde Eskikale'nin bir mahallesi olan Tzepta (წეფთა), eskiden ayrı bir köydü ve kale de bu köyün adını taşmaktadır. Eskikale köyünün eski adından dolayı Ustamisi Kalesi olarak da bilinir.

Sveti Kalesi, tarihsel Şavşeti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı Cevizli köyünde Orta Çağ'da Gücülerden kalma kaledir.