
Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.

Özlüce Barajı, Elazığ, Bingöl sınırında bulunan, Peri çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1992-2000 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 75,771 kilometre (47,082 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

5 Ocak Fatih Terim Stadyumu, Adana şehir merkezinde yer almış eski stadyum. 1938 yılında hizmete giren stadyumun adı, Adana'nın 5 Ocak 1922 tarihinde düşman işgalinden kurtulması ve Türkiye millî futbol takımı ile Galatasaray teknik direktörlüğü yapmış Fatih Terim'den gelmekteydi.

Tsugaru Boğazı, Japon Denizi ve Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan, Japonya'nın kuzeyindeki Honshū ve Hokkaidō adalarının arasındaki bir boğazdır. Bu boğaz, adını Aomori prefektörlüğünün batı bölgesinden almıştır. Honshū adasındaki Tsugaru Yarımadası'nda bulunan Tappi Misaki ve Hokkaidō adasındaki Matsumae Yarımadası'nda bulunan Shirakami Misaki, boğazın en dar noktasıdır (19.5 km) ve altından Seikan Tüneli geçer.

Sâlânk tüneli (Farsça: تونل سالنگ, Tūnel-e Sālang), Afganistan'ın kuzeydoğusunda, başkent Kabil'in kuzeyinde, idari olarak Parvan Vilayeti'nde bulunan önemli bir karayolu tünelidir.

Kandiye Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın son evresi. Dünya tarihinde Ceuta Kuşatmaları'ndan sonra en uzun kuşatmadır. 1 Mayıs 1648'den 4 Eylül 1669'e kadar, yani 21 yıldan fazla sürmüştür.
Türkiye'deki tüneller listesi; yapımı devam eden veya tamamlanmış, kara yolu, demiryolu ya da su tünellerini içermektedir. Tünel uzunluğu, yapım yılı ve özelliklerine ait bilgiler eklenmiştir.

Nysa Köprüsü, Eski Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır. Antik Karya bölgesindeki Nysa antik şehrinde bulunan Tekkecikdere akarsuyu üzerindedir. Altyapısı 100 metre uzunluğundadır. Bu özelliğiyle Bergama Köprüsünden sonra 2. sıradadır.
Urfa tüneli, Atatürk Barajındaki sulama suyunu Harran ovası ve Mardin ovasına taşıyan tünel.

Seikan Tüneli, Japonya'da Honshu ve Hokkaido adalarını birbirine bağlayan ve 53.85 kilometrelik demiryolu tünelidir. Dünyanın en uzun demiryolu tüneli olup 23.3 kilometresi denizin altından geçmektedir. Tünel en derin yerinde deniz seviyesinden 240 metre aşağısında ve deniz dibinden ise 100 metre derinlikte yer almaktadır.

Tromsøysund Tunnel, Norveç'in Troms eyaletinin Tromsø şehrinde bulunan anakaradan Tromsøya adasına bağlanan Tromsøysundet boğazı altından geçen denizaltı tünel.

Rya Tüneli, Kvaløya adasını Malangshalvøya yarımadasına bağlayan denizaltı tüneli. Norveç Bölge Yolu 858 boyunca bulunan tünel, Larseng ve Balsnes köyleri arasındaki Straumsfjorden'in altından geçer. 2.675-metre (8.776 ft)uzunluğundaki tünel Deniz seviyesi'nden maximum olarak 87 metre (285 ft)dipte bulunmaktadır ve 7.8% oranında eğimi vardır. İki şeritli olan bu tünel 29 Eylül 2011'de açıldı ve 250 milyon Norveç Kronu'na mal oldu, paranın bir kısmı 2030 yılına kadar geçiş ücretlerinden karşılanacaktır. 2013 sonbaharın'dan beri bisikletliler için de hizmetini sürdürmektedir.

Metropolitan Transportation Authority (MTA), Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kenti ve çevresine hizmet veren bir toplu taşıma işletmecisidir. 1965 yılında kurulmuş olup şehiriçi ve şehirlerarası otobüs, metro, banliyö demiryolu (Metro-North Railroad ve Long Island Rail Road), köprü ve tünel gibi çeşitli toplu taşıma hizmetlerini işletmektedir.

Bayraklı Tünelleri, eski adıyla Karşıyaka Tünelleri, Türkiye'nin İzmir ilinin Bayraklı ve Bornova ilçeleri arasında inşa edilen kara yolu tünelleridir. Otoyol 30 üzerinde yer alan tüneller, 19 Ocak 2007'de trafiğe açıldı. 320 m ve 317 m uzunluğundaki Bayraklı-1 ile 1.865 m ve 1.876 m uzunluğundaki Bayraklı-2 tünelleri, tehlikeli madde taşıyan araçlar tarafından kullanılamamaktadır.

Avrupa E-yolu E39, Avrupa E-yolları ağının 1330 kilometre uzunluğundaki bir kuzey-güney yönlü yoldur. Norveç'ten Danimarka'ya gider.

Anlage Süd, İkinci Dünya Savaşı sırasında Güney Polonya'nın Nazi işgali altındaki bölümünde Adolf Hitler için inşa edilmiş bir çift demiryolu karargahıydı. Rzeszów ve Jasło arasındaki demiryolu hattının yakınında iki güçlendirilmiş tünel inşa edildi. İlk büyük tren sığınağı Stępina köyünde, diğeri ise Strzyżów kasabasındaydı. Başlangıçta 27-28 Ağustos 1941'de Hitler ile İtalyan faşist lider Benito Mussolini arasında iki günlük bir toplantı için kullanıldılar.

Ağlama Duvarı Tünel, geleneksel, açık hava ibadet alanının bittiği yerden Ağlama Duvarı'nın kuzey ucuna kadar uzanan bir tüneldir. Tünelin çoğu, Ağlama Duvarı'nın devamı niteliğindedir ve Kudüs'ün Eski Şehri'ndeki Müslüman Mahallesi'nin binalarının altında yer almaktadır. Ağlama Duvarı'nın açık havada kalan kısmı yaklaşık 60 metre (200 ft) uzunluğundadır, 488 metre (1.601 ft) uzunluğundaki orijinal bölümün büyük kısmı yeraltında gizlidir. Tünel, Duvar'ın geri kalanına kuzey yönünde erişim sağlar.

Eiksund Tüneli, Norveç'in Møre og Romsdal ilçesinde, Ørsta ve Ulstein belediyelerini birbirine bağlayan bir denizaltı tünelidir. Tünel 7.765 metre (25.476 ft) uzunluğunda ve 287 metre (942 ft) derinliğindedir. Norveç'in Rogaland ilçesindeki 292 m (958 ft) derinliğindeki Ryfast tüneli Aralık 2019'da açılana kadar dünyanın en derin denizaltı tüneliydi.