İçeriğe atla

Kuzman Kapidan

Kuzman Kapidan (BulgarcaКузман Капитан MakedoncaКузман Капидан) ya da Kuzman Karamak veya Kuzman voivode[1] ya da Kuzman Kareman,[2] Bulgar[3][4] ve daha sonra Makedon epik şiirinin popüler bir efsanevi kahramanıdır. Onun karakteri, 19. yüzyılın başlarında Ohri kazasının valisi olan Celadin Bey'in (ArnavutçaXheladin bej Ohri) hizmetinde başlangıçta bir haydut,[2] daha sonra serdar olan tarihi kişiye dayanmaktadır.[5][6] Soyguncu Osman Mura ve Derviş Mucha'nın çetelerini yendi. Bazı efsanelere göre düşmanları tarafından zehirlenmiş, bazılarına göre ise savaşta öldürülmüştür.[2] Haydutlara karşı sürdürdüğü mücadelesi, 20. yüzyılda Makedonlar arasında, özellikle de mücadele ettiği ve ele geçirdiği Debar bölgesinde hala yaşıyordu.[7] 19. yüzyıl Bulgar şair Grigor Parliçev tarafından yazılan ödüllü bir şiir olan O Armatolos da dahil olmak üzere çok sayıda destansı şarkıyla anılmaktadır.[8]

Tarihsel arka plan

19. yüzyılın başlarında Ohri bölgesi, Osmanlı İmparatorluğu'na aitti ve Ohri Sancağı'nın kazası statüsüne sahipti. Valisi, bir yandan Osmanlı padişahı ile diğer yanda Yanya Paşalığı'ndaki haydut çetelerinin lideri Ali Paşa arasında dengeyi sağlamak zorunda kalan Celadin Bey idi.[9] Ali Paşa çeteleri, Celadin Bey'in kontrolü altındaki bölge de dahil olmak üzere sık sık komşu bölgelere saldırılar gerçekleştirirdi. Celadin Bey, Batı Balkanlar'daki nüfuzlu Osmanlı yetkilileri grubuna mensuptu ve başkalarından zorla el koydukları mülklerini korumak için gerçekleştirilen reformlara direniyordu. Celadin Bey, kontrol ettiği kaza topraklarında yaklaşık 100 çiftliği bu şekilde "kazandı". Onlara karşı daha iyi direnmek için Osmanlılar, Arnavutluk'a doğru dağ geçitlerini korumak için düzenli askerî güçlerine yardım etmek üzere yerel Hristiyanları seferber etmek zorunda kaldı.[10] Kuzman öldüğünde oğlu Đore konumunu devraldı ve hem Arnavutlardan hem de Makedon Slavlardan oluşan kuvvetleriyle kazalarını korumaya devam etti.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Matkovski, Aleksandar (1983). Otpor na Makedonija vo vremeto na turskoto vladeenje. Misla. s. 91. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. 
  2. ^ a b c Енциклопедия България, том 3 И-Л, София, Издателство на Българската академия на науките, 1982, с. 624.
  3. ^ История на българската литература: Литература на Възраждането, София, издателство на БАН, 1966, с. 207 16 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Известни са значителен брй народни песни за героя на поемата Кузман капитан.
  4. ^ Ненов, Николай. Българската хайдушка епика, София, 1999, с. 10-11, 38-39.
  5. ^ Makedonska književnost. Školska knj. 1991. s. 133. ISBN 978-86-03-00146-4. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. Kuzman Kapidan je povijesna ličnost iz vremena samozvanog ohridskog vladara Dželadin bega u kojega je on bio kapetan (kapidan). 
  6. ^ Clava Literalis, Нѣколко думи за сегашното и миналото на Дебъръ, Дебъръ, година І, брой 10, 3 юни 1906, с. 2 Джеладинъ бей е възложил на Кузманъ капитанъ, дебрянинъ, да организира дружини от сънародницитѣ си, за да пази Дебъръ от нападенията на албанцитѣ.
  7. ^ Folklore macédonien. 1989. s. 189. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. Споменот за Кузман Капидан, за неговите подвизи во борбата со разбојниците, се уште e жив мегу македонскиот народ, особено во селата на Дебарца каде што дејствувал и од каде, според преданието, потекнувал. 
  8. ^ Govor dela: studije i ogledi o makedonskoj književnosti. Novo delo. 1986. s. 40. ISBN 978-86-7353-003-1. Interesantna je napomena Georgi Staleva-Popovskog koji tvrdi da je Skenderbe.j deluje realisticnije nego Kuzman Kapi- dan, junak poeme Seràar i pïScev savremenik. 
  9. ^ Literaturen zbor. Društvo za makedonski jazik i literatura. 1986. s. 10. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. Џеладин-бег. кој управува во Охридската област, балансира помеѓу султанот и Али-паша Јанински. 
  10. ^ Istorija makedonskog naroda: Od početka XIX veka do kraja prvog svetskog rata. Zavod za izdavanje ydžbenika Sodžijalističke Republike Srbije. 1970. ss. xiii, xv. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2021. ...џеладин бег располагао је у охридско преспанском крају са око стотину читлука које је "зарадио" путем конфискације од својих непријатеља. 

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rositsa Kirilova</span>

Rositsa Kirilova, Bulgar şarkıcı. 80'li yıllarda popüler olan bir sanatçıdır. En bilinen şarkıları: “Боса по асфалта - Bosa Po Asfalta”, “Тишина - Tişina”, “Денонощие - Denonoştie”, “Има шанс, няма шанс - İma şans, niama şans”, “Приятелите винаги остават - Priatelite vinagi ostavat”, “Усмихни се за мен - Usmihni se za men”, “Учителко, целувам ти ръка - Uçitelko tseluvam te rıka”, “Най-добрата дума - nai dobrata duma”, “Избрах нарочно вас - izbriah naroçno vas”, “Нещо невероятно - neşte nevoroyatno”, “Живей за мига - jivei za miga”. Rositsa kirilova o zamanlar kapalı bir toplum olan Bulgaristan halkının sempatisini, duru sesi, sempatik davranışları ve güzelliği ile topladı. 10 Eylül 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

<span class="mw-page-title-main">Resne</span>

Resne Kuzey Makedonya’da Manastır ile Ohri arasında yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Ülkenin güneybatı kesiminde yer alan Resne, elma üretimi ile oldukça meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Koço Ratsin</span> Şair-Yazar

Koço Ratsin, Makedon şair, yazar. Bulgaristan'daki bazı yazarlar tarafından Bulgar olarak da kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Drangov</span>

Boris Stoyanov Drangov Bulgar Albay ve savaş pedagogu.

<span class="mw-page-title-main">Setina Muharebesi</span>

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

Selanik Muharebesi 1004'te Bulgar İmparatoru Samuil'in Bizansın en önemli ikinci şehri Balkanlar'daki Selanik'e yönelik birçok saldırısından birisidir. Sekiz yıl önce Samuil, Selanik valisi Gregori Taronites'i yendi. 1004'teki saldırı, Bizans imparatoru II. Basileios'un Bulgaristan'a düzenli seferlerinden birinin bitiminden hemen sonra gerçekleştirildi. Üsküp Muharebesi'ndeki Bulgar yenilgisine rağmen, II. Basileios'un geri çekilmesinden sonra Samuil, Bizans topraklarını istila ederek cevap verdi. Selanik valisi İoannis Chaldos'u şehrin yakınında pusuya düşürdü ve onu ele geçirdi.

Strumitsa Muharebesi Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında Ağustos 1014'te Kuzey Makedonya'nın Strumica şehri yakınlarında meydana gelmiştir. İmparator Samuil'in oğlu Gavril Radomir komutasında Bulgar kuvvetleri, muharebede ölen Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasında Bizans kuvvetlerini mağlup etmişlerdir. Valisinin ölümünden sonra Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'dan geri çekilmek zorunda kaldı ve son Belasitsa Muharebesi'ndeki başarısından yararlanamadı.

Makedonya Hussar Alayı, Rus İmparatorluk Ordusu'nda yer alan askeri bir birimdi. Makedonya Hussar Alayı'nın kuruluşu 10 Mayıs 1759'da gerçekleşti. Hussar'lar, yeni göç ve Avusturya Veraset Savaşı'nın etkileri nedeniyle değişken hale gelen Rusya'nın güney sınırlarını savunmak için görevlendirilmişti. Takip eden on yıllar boyunca, alay 1783'te kalıcı olarak dağılmadan önce sık sık dağıldı ve yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Demokratik Birliği</span> Osmanlı İmparatorluğu içindeki etnik bir Sırp siyasi partisidir

Osmanlı İmparatorluğu'nda Sırp Demokratik Birliği Jön Türk Devrimi'nin (1908) hemen ardından 13 Ağustos 1908'de Birinci Sırp Konferansı'nda kurulan bir Osmanlı Sırp siyasi örgüttür.

Bırsyak Ayaklanması, 12 Ekim 1880-1881 tarihleri arasında Poreçe'de yerel Hristiyanlar tarafından çıkarılan bir ayaklanmaydı. Osmanlı kaynaklarına göre isyanın amacı Makedonya'nın Bulgaristan'a katılmasıydı. İsyancılar, 1881'deki Osmanlı ve Rus diplomatik müdahalesine kadar daha önce Osmanlı ile savaş halinde olan Sırp Prensliği'nden gizli yardım aldılar. Ayaklanma, jandarma tarafından bir yıl sonra bastırıldı.

Mariova ve Pirlepe İsyanı, 1564-1565 yılları arasında arasında Mariova ve Pirlepe'de Hristiyanlar tarafından çıkarılan bir ayaklanmaydı. İsyanın liderleri arasında Satokalı Dimitri, Stale, Gradeşniçeli rahip Dimitri, Belişteşi Matyo Nikola, Stojan Pejo ve Staravinalı rahip Jako bulunmaktaydı. İsyan, 1565 yılında Osmanlı birlikleri tarafından bastırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makedon Cemiyeti</span>

Makedon Cemiyeti ya da Gizli Makedon Cemiyeti 1885 yılında Makedon Slavları tarafından Bulgaristan'ın Sofya kentinde kurulan ve özellikle Bulgarların etnik kimliğinden ayrılan bir tür Sırp yanlısı Slav Makedon kimliğini teşvik etmek, Ohri Başpiskoposluğunun Bulgar Eksarhlığı'ndan ayrı olarak kurulmasını sağlamak ve güçlü Sırp dil etkisi ile Makedon dilinin kullanımını artırmak amacıyla kurulan gizli örgüttür. Liderleri Naum Evrov, Kosta Grupčev, Vasilij Karajovev ve Temko Popov'du. Belgrad'dan Sofya'ya gönderildiler. O sıralarda, Sırpların Makedonya'ya yönelik politikasının Bulgarofobi, Eksarkizm karşıtlığı ve Makedon lehçelerinin Sırpçalaştırılması gibi temel varsayımları, Sırbistan hükûmeti tarafından finanse edilen çeşitli kuruluşlar tarafından destekleniyordu. 1886'da Bulgar hükûmeti örgütü ifşa etti ve örgüt dağıtıldı. Liderleri aynı yıl Sırbistan Hükûmeti'nin bu geçici Makedon Derneği ile bir işbirliği kurduğu Belgrad'a gittiler. Sırbistan Hükûmeti, Makedon hareketine destek vererek, Makedon Hristiyan Slavlarının Bulgarlaşma sürecini bastırma veya onları Bulgarlaştırmadan arındırma niyetindeydi. Aynı yıl Sırp-Makedon işbirliğine uygun olarak İstanbul'da Sırp-Makedonlar Derneği kuruldu. Sırbistan'ın Makedonya'daki çıkarlarıyla bu uzlaşma, daha sonra ayrılıkçı programını tamamen terk etmesine yol açtı. Sonuç olarak, daha sonra üyeleri zaten yalnızca Sırp yanlısı fikirleri desteklediler.

Vineh, 756-761 yılları arasında hüküm süren Vokil sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.

Kuzey Makedonya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Makedon yayıncı Makedonya Radyo Televizyon Kurumu (MKRTV) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Kuzey Makedonya'yı temsil eden katılımcı Za Evrosong 2022 yarışmasının kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Üsküplü Theodosius</span>

Üsküplü Theodosius, Bulgar dili uzmanı ve tercüman olan Makedonya'lı bir Bulgar din insanı. Başlangıçta özerk bir Bulgar Kilisesi için mücadele etti ve daha sonra Bulgar Bilimler Akademisi'ne üye oldu. Üsküp'teki Bulgar Eksarhlığı'nın Metropolitan Piskoposu olarak atanmasına rağmen, Ohri Başpiskoposluğunun oluşumuyla ayrı bir Makedon Kilisesi kurma girişiminde bulundu ama başarısız oldu. Üsküplü Theodosius, Bulgaristan'da bir Bulgar ve Kuzey Makedonya'da ise etnik bir Makedon olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Angel Tanasov</span>

Angel Tanasov veya Anđelko Tanasović, Osmanlı Makedonya'sında faaliyet göstermiş bir Bulgar isyancı liderdir.

<span class="mw-page-title-main">Mogila</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Mogila, Kuzey Makedonya'da bir köy ve belediyelerinden biridir. Belediye, ülkenin güneybatısında Pelagonya bölgesinde yer almaktadır. Yüzölçümü 251,2 km² olan belediyenin nüfusu 2021 yılı itibarı ile 5.283'tür.

Selanik Muharebesi 1014 yazında, aynı dönemde Kuzey Yunanistan'da bulunan Selanik kenti yakınlarında Bulgar ve Bizans İmparatorlukları arasında yaşanan bir muharebedir. Nestoritsa komutasındaki Bulgar ordusu, Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasındaki Bizanslılar tarafından bozguna uğratılmış ve Belasitsa ile Ográzhden dağları arasındaki Bulgar surlarına saldıran Bizans'ın ana kuvvetlerini saptıramamıştır.