İçeriğe atla

Kuzeydoğu Çin Platosu

Koordinatlar: 45°00′K 125°00′D / 45.000°K 125.000°D / 45.000; 125.000
Kuzeydoğu Çin Platosu

Kuzeydoğu Çin Platosu (Çince: 东北平原; pinyin: Dōngběi Píngyuán) veya Songhua Ovası ve Mançurya Ovası, Çin'in kuzeydoğusunda bulunan bir ovadır. Ova, Büyük ve Küçük Hingan ile Changbai Dağları dağları arasında uzanmakta ve güneyde Liaodong Körfezi kıyısında bitmektedir.[1] Toplamda 350.000 km²'lik bir alanı kapsamakta olup 200 metreden daha alçak ve güneybatıya doğru 100 metreden daha az rakımı ile Çin'in en büyük ovasıdır[2] ve Mançurya'nın büyük bir kısmını kapsamaktadır.

Kuzeydoğu Ovası, kuzeyde Songnen Ovası, güneyde Liaohe Ovası ve kuzeydoğuda Sanjiang Ovası'nı içerir. Songnen Ovası, Songhua ve Nen'den gelen alüvyonlu topraklardan oluşmuştur. Çangçun yakınlarındaki tepelik bölgelerde bulunan Liaohe Ovası, Songhua ve Liaohe havzalarının ayrılmasıyla oluşmuştur. Sungari, Amur ve Ussuri nehirlerinin birleştiği yerde bulunan Sanjiang Ovası, başlangıçta "Büyük Kuzey Vahşi Doğası" olarak bilinen bir bataklıktı ve ıslahtan sonra bir tarım alanı haline geldi.[3] Sanjiang Ovası'nın orijinal sulak alanı büyük ölçüde küçülmüştür.

Kaynakça

  1. ^ China: a Country Study 4 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Library of Congress Country Studies, 1987. 4 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Great Soviet Encyclopedia, Northeastern Plain.
  3. ^ Encyclopedia Britannica. Northeast Plain 4 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 4 Eylül 2021 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ova</span> düz coğrafi alan

Coğrafyada, ova genellikle alçak bölgelerde bulunan ama yanlış bilinenin aksine bazen yükseklerde de bulunabilen, akarsu alüvyonlarının oluşturduğu birikimli, düz bir arazi alanıdır. Ovalar vadiler boyunca veya dağların eteklerinde, kıyı ovaları ve yaylalar veya yayla ovaları olarak ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Ovası</span>

Adapazarı Ovası, Sakarya ilinin en büyük ovasıdır. Sakarya Irmağı'nın tektonik çöküntüyü alüvyonlarla doldurması ile oluşmuş tektonik bir ovadır. Adapazarı, Akyazı ve Hendek ilçelerinin bir kısmını kapsamaktadır. Bir diğer adı da Akova'dır. Aşağı Sakarya havzasında Sapanca Gölü ile Adapazarı'nın doğusunda yer alır. Doğuda Keremali Dağı'nın eteklerine dek uzanan Akova, Marmara Bölgesinin kuzeydoğusunda, Karadeniz Bölgesi sınırı içerisinde yer almaktadır. Coğrafi konumuyla Karadeniz Bölgesinin ve İç Anadolu Bölgesinin Marmara Bölgesine açılan kapısı durumunda bulunan ova, gelişmiş karayolu bağlantıları ve demiryolu ile önemli bir ulaşım ağı üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Altay Dağları</span> Orta Asyada bir sıradağ

Altay dağları, Orta ve Doğu Asya'da bulunan; Rusya, Çin, Moğolistan ve Kazakistan'ın birleştiği ve İrtiş ve Obi nehirlerinin kaynaklarının bulunduğu sıradağdır. Sıradağ, kuzeydoğuda Sayan Dağları ile birleşir ve güneydoğuda giderek alçalarak Gobi Çölü'nün yüksek platosuyla birleşir. Yaklaşık 45° ila 52° K ve yaklaşık 84° ila 99° D arasında uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Ningbo</span>

Ningbo Çin'in Zhejiang eyaletinin kuzeydoğusunda yer alan bir liman şehridir. Hangzhou Körfezi'nin güney kısmında yer alan şehrin doğusunda Doğu Çin Denizi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Songhua Nehri</span>

Songhua Nehri veya Sunggari Nehri Kuzeydoğu Çin'de bulunan bir nehirdir. Amur Nehri'nin en büyük koludur. Changbai Dağları'ndan Jilin ve Heilongjiang bölgelerine doğru 1.434 kilometre (891 mi) boyunca uzanır. Nehir 557.180 milkare (1.443.100 km2) alanı besler.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Çin Ovası</span>

Kuzey Çin Ovası Sarı Irmak'ın birikimi sonucu oluşmuştur. Doğu Asya'daki en büyük alüvyal ovadır. Kuzeyde Yanshan Dağları, batıda Taihang Dağları ile çevrilmiştir. Kuzeyde Yangtze Ovası ile birleşir ve Kuzeydoğu-Güneydoğu boyunca Bohai Denizi, Shandong Yarımadası, Sarı Irmak gibi coğrafi bölgeler vardır. Sarı Irmak, ovanın ortasından geçerek Bohai Denizi'ne dökülür. Ovanın güney bölümü -geleneksel olarak- "Merkez Ova" ismiyle anılır ki bölge Çin Uygarlığı'nın beşiği sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Baekdu Dağı</span> Kuzey Kore ile Çin arasında yer alan etkin bir yanardağ

Baekdu Dağı veya Pektu Dağı veya Çangbay Dağı, Kuzey Kore ile Çin arasında yer alan bir aktif yanardağdır. Dağ 2,744 m yüksekliği ile Kore Yarımadası ile Kuzeydoğu Çin'in en yüksek dağıdır. Dağ büyük bir volkanik patlama ile oluşmuş olup Cennet Gölü adında büyük bir krater gölü dağın tepesine yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Asya</span>

Kuzeydoğu Asya, Asya'nın kuzeydoğusunu Pasifik Okyanusu'nun kıyısı veya yakınını kapsayan bölgedir. Paradoksal olarak Doğu Asya'nın çekirdek ülkelerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Emei Dağı</span>

Emei Dağı, Çin'in Siçuan eyaletinde bulunan bir dağdır. Emei Dağı, Çin'in dört kutsal dağından biri olup 3,099 metre ile en yükseğidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Avrupa Platosu</span>

Doğu Avrupa Platosu Kuzey ve Orta Avrupa Ovası'nın doğusunda bulunan ve 25 derece boylamından doğuya doğru uzanan platoları içerir. En batısında Volhynian-Podolian Upland ve doğu sınırında Volga Yaylası bulunur. Ovada ayrıca Dnepr Havzası, Oka-Don Ovası ve Volga Havzası gibi büyük nehir havzaları bulunmaktadır. Doğu Avrupa Platosunun güney sınırlarını Kafkas ve Kırım Dağları oluşturur. Kuzeydoğu Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya'nın çoğunluğunu kapsayan Kuzey Avrupa Platosu ile birlikte, Avrupa Platosunu oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jilin (şehir)</span>

Jilin Şehri, kuzeydoğu Çin'deki Jilin eyaletinin en büyük ikinci şehri ve eyaletin eski başkenti. 2010 Nüfus Sayımı'na göre şehrin 27.166,37 km2'lik idari alanı 4.413.517 kişilik nüfus barındırdı; bunların 1.975.121'i şehrin metropolitan alanında yaşıyordu. İl düzeyi şehir olup, bulunduğu eyaletle ismini paylaşan tüm ülke çapındaki tek büyük şehir.

Bursa Ovası, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu parçasında Uludağ masifi ile Gemlik Körfezi’nin güney ve güneydoğusundaki kıyı dağları arasında doğu-batı doğrultusunda uzanan büyük bir ovadır. Bunlar, Bursa Ovası’nı Uluabat depresyonundan ayıran tepeler olup, üzeri ve etekleri seyrek ağaçlar ve tarlalarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Ovası</span>

Avrupa Ovası veya Büyük Avrupa Ovası, Avrupa'nın büyük bir çoğunluğunu kaplayan bir ovadır. Ova, batıda Pireneler Dağları ve Biskay Körfezi'nden doğuda Ural Dağları'na kadar uzanmaktadır. Avrupa Ovası, Avrupa'nın dört ana topografik biriminden birinin önemli bir özelliğidir. İçinde bir dizi yayla tanımlanmasına rağmen, Avrupa'nın en büyük dağsız yeryüzü şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Rus Bölgeleri</span>

Büyük Rus Bölgeleri, Rusya Federasyonu'nda karakteristik kabartma biçimleri sergileyen sekiz jeomorfolojik bölgedir. Yedi tanesi Uralların doğusunda yer almaktadır.

Doğu Sibirya Ovası, Yana-Kolima Ovası olarak da bilinir, Rusya'nın Kuzeydoğu Sibirya'sında geniş yer alan bir ovadır. Ova bölgesi, Büyük Rus Bölgeleri'nden biridir. İdari olarak Saha Cumhuriyeti'nin (Yakutistan) bir parçasıdır.

Yana-İndigirka Ovası, Rusya'da, kuzey Sibirya'daki Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde bulunan, bulunan büyük, alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Loess Platosu</span>

Loess Platosu, Çin'in kuzeyinde bulunan bir platodur. Plato, 1.250-2.000 m yükseklikte, Sarı Nehir'in Ordos Döngüsü'nün güney yarısında ve onun en büyük iki kolu olan Wei ve Fen nehirlerinin vadilerinde yer almaktadır. Toplamda 640.000 km²'lik bir alanı kapsamakta olup Şansi ve Şensi eyaletlerinin neredeyse tamamını kapsamakta ve Henan, Kansu, Ningşia ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerine kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Shanhai Geçidi</span>

Shanhai Geçidi, Çin'in Hebei eyaletine bağlı Qinhuangdao kentinde bulunan bir geçittir. Geçit, Shanhaiguan semtinde Yan Dağları ile Liaodong Körfezi arasında Shi Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Ming Hanedanı Çin Seddi'nin ana geçitlerden biridir ve Liaoxi Koridoru'ndaki en dar boğaz noktasına komuta etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Salisbury Ovası</span>

Salisbury Ovası, İngiltere'nin güneyinde bulunan bir tebeşir ovadır. Tebeşir Grubu'nun kayaları tarafından oluşturulan doğu ve güney İngiltere boyunca uzanan tebeşir yaylaları sisteminin bir parçasıdır ve büyük ölçüde Wiltshire içinde yer alır ve Hampshire'a kadar uzanır.