İçeriğe atla

Kuzey sumrusu

Kuzey sumrusu
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Charadriiformes
Familya:Laridae
Cins:Sterna
Tür: S. paradisaea
İkili adlandırma
Sterna paradisaea
Pontoppidan, 1763
Üreme yerleri (Kırmızı), kışı geçirdiği yerler (Mavi) ve göç rotaları (Yeşil)
Sterna paradisaea

Kuzey sumrusu (Sterna paradisaea), sumrugiller familyasına mensup bir deniz kuşu türüdür. Kuzey Denizi, Avrupa ve Asya'nın kuzeyi ile güneyde Massachusetts sınır olmak üzere Kuzey Amerika'da görülür.

Orta büyüklükte bir türdür. Boyu 33-39 cm, kanat genişliği ise 76–85 cm arasındadır. Çoğunlukla gri ve beyaz tüylere sahiptirler. Kırmızı gaga ve ayak, beyaz alın, siyah bir ense ve taç, beyaz yanak bölgeleri vardır. Kuyruk derin-çatallı beyazımsıdır ve üzerinde gri tüyler de vardır. Genellikle etçildirler. Dünya üzerinde en uzun göç uçuşunu gerçekleştiren türdür.[1] İki kutup arasında, kuzey ve güney kutbu arasında göç eder ve kuzey kutbunda ürerler.

Tür, güçlü bir göçmendir, her yıl iki yaz görür, çünkü kuzeydeki üreme alanlarından güney yaz için Antarktika kıyılarına kıvrımlı bir rota boyunca göç eder ve yaklaşık altı ay sonra tekrar geri döner. Son araştırmalar, yıllık ortalama gidiş-dönüş uzunluğunun İzlanda ve Grönland'da yuva yapan kuşlar için yaklaşık 70.900 kilometre (44.100 mi) ve Hollanda'da yuva yapan kuşlar için yaklaşık 48.700 kilometre (30.300 mi) olduğunu göstermiştir. Bunlar, hayvanlar aleminde bilinen en uzun göçlerdir. Arktik sumru, çiftleşme döngüsüne bağlı olarak her bir ila üç yılda bir yuva yapar.

Arktik sumrular genellikle denizden yeterince uzağa göç ederler ve üreme mevsimi dışında karadan nadiren görülürler.[2] Çoğu on beş ila otuz yaşlarına ulaşan uzun ömürlü kuşlardır. Esas olarak balıkları ve küçük deniz omurgasızlarını yerler. Tür, tahminen iki milyon bireyle bol miktarda bulunur. Bir bütün olarak türdeki bireylerin sayısındaki değişim bilinmemekle birlikte, geçmişteki sömürü, bu kuşun menzillerinin güney kesimlerindeki sayılarını azaltmıştır.

Kuzey sumruları, aralarında Kanada, Finlandiya, İzlanda ve Küba'nın da olduğu birçok ülkenin ve Åland, Alderney ve Faroe Adaları gibi bağımlı bölgelerin posta pullarında da yer almıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "To the Ends of the Earth". 10 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2022. 
  2. ^ Del Hoyo, Josep; Elliott, Andrew; Sargatal, Jordi, (Ed.) (1996). Handbook of the Birds of the World. 3. Barcelona: Lynx Edicions. s. 653. ISBN 84-87334-20-2. 
  3. ^ Gibbons, Chris. "Arctic Tern stamps". 28 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2006. 

Dış bağlantılar

Virtual Birds'de Kuzey sumrusu kuşunun kuş sesi bulunur.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ak pelikan</span> kuş türü

Ak pelikan, beyaz pelikan ya da ak kutan, pelikangiller (Pelecanidae), familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Avrupa'nın güneydoğusundan Asya'ya yayılan bölgede ve Afrika'da bataklıklarda ve sığ göllerde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli pelikan</span>

Melek ya da Tepeli Kutan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Avrupa'nın güneydoğusundan Hindistan ve Çin'e yayılan bölgede bataklıklar ve sığ göllerde yaşar. Yuvaları bitkiler ve dallardan oluşan kaba bir yapıdır. Geniş bir alana yayılmasına rağmen alt türü yoktur ancak boyut farklılıklarına dayanarak Azerbaycan'da bulunan fosillerden Pleistosen dönemine ait Pelecanus crispus palaeocrispus türü tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl deniz düdükçünü</span> Kuş türü

Kızıl deniz düdükçünü, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kumkuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Deniz düdükçünü</span>

Deniz düdükçünü, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kum kuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Büyük deniz düdükçünü</span>

Büyük deniz düdükçünü, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kumkuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Büyük mavi balıkçıl</span>

Büyük mavi balıkçıl, balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Tepeli sumru</span>

Tepeli sumru, sumrugiller (Sternidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara sumru</span>

Kara sumru, sumrugiller (Sternidae) familyasından bir kuş türü. İsminin, akla getirdiği gibi baskın olarak koyu renk kuş tüyleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ak kanatlı sumru</span>

Ak kanatlı sumru, sumrugiller (Sternidae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Ak sokumlu kum kuşu</span> çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kumkuşu türü

Ak sokumlu kumkuşu, çullukgiller (Scolopacidae) familyasından bir kumkuşu türü.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi pelikan</span> pelikangiller (Pelecanidae) familyasından 8 pelikan türünün en küçüğü olan bir su kuşu

Kahverengi pelikan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından 8 pelikan türünün en küçüğü olan bir su kuşu türüdür. Amerika'da yaşayan bu kuş türü ABD'nin güney ve batı sahillerinde en iyi bilinen kuş türlerinden biridir. Batı Yarımkürede bulunan üç pelikan türünden biri olduğu gibi balıkları denize dalarak avlayan iki pelikan türünden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük kerkenez</span> Kuş türü

Büyük kerkenez ya da ak gözlü kerkenez doğangiller (Falconidae) familyasından bir gündüz yırtıcı kuş türüdür. Kerkenezler içinde en büyüklerindendir. Afrika'nın güneyinde ve doğusunda açık alanlarda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Süt beyazı balıkçıl</span>

Süt beyazı balıkçıl balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Eski Dünya'nın küçük ak balıkçılına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Louisiana balıkçılı</span>

Louisiana balıkçıl balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. ABD'nin güneydoğusu ve Meksika'nın kuzeyinden Orta Amerika ve Karayipler üzerinden Brezilya'nın ortası ve Peru'ya kadar olan bölgede yaşar.

<i>Egretta eulophotes</i>

Egretta eulophotes balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Asya'nın doğusunda yaşar. Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından hassas türler arasına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pabuç gagalı</span>

Pabuç gagalı ya da pabuç gagalı leylek, leyleğe benzeyen çok büyük bir kuş türüdür. Adını çok büyük ve ayakkabıya benzeyen gagasından alır. Genel biçim itibarıyla leyleğe benzese ve daha önceden leyleksiler (Ciconiiformes) takımında sınıflandırılmış olsa da diğer yaşayan kuşlarla olan akrabalık ilişkisi tam olarak belirlenememiştir. Bazı otoriteler pelikansılar (Pelecaniformes) takımı içinde sınıflandırmaya başlamıştır. Monotipik Balaenicipitidae familyasındaki monotipik Balaeniceps cinsinin tek türüdür. Erişkin kuşlar genel olarak gri tüylere sahip iken genç kuşlar daha kahverengi tüylere sahiptir. Afrika'nın tropikal doğu bölgesinde, Sudan'dan Zambiya'ya kadar büyük bataklıklarda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Küçük pelikan</span>

Küçük pelikan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Afrika'nın sığ gölleri ve bataklıkları ile Arabistan Yarımadasının güneyinde ve Hindistan'ın güneyinde yaşarlar. Madagaskar'da soyları tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika ak pelikanı</span>

Amerika ak pelikanı, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Üreme dönemini Kuzey Amerika'nın iç su havzalarında geçirir, kışları güneye ve kıyılara Orta ve Güney Amerika'ya kadar göç eder.

<i>Uria aalge</i> kuş türü

Uria aalge, dalıcımartıgiller familyasından bir deniz kuşu türüdür. Atlantik ve Pasifik Okyanuslarının arktik sularında yaşarlar. Zamanının çoğunu denizde geçiren bu kuş kayalık kıyılara ve adalara üremek için konar.

<span class="mw-page-title-main">Pembe sumru</span>

Pembe sumru, Sumrugiller ailesinden olan bir sumru türü. Sterna cinsinin adı, Eski İngilizce "sumru" anlamına gelen "stearn" sözcüğünden türetilmiştir ve tür adı dougallii İskoç doktor ve toplayıcı Dr. Peter McDougall'ın (1777-1814) soyadından gelmektedir. "Roseate", üreme çağındaki kuşun pembe göğüs tüylerini ifade etmektedir.