İçeriğe atla

Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi

Koordinatlar: 57°33′33″K 24°33′33″D / 57.55917°K 24.55917°D / 57.55917; 24.55917
Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi
UNESCO Dünya Mirası
Salaca Nehri üzerindeki Angel's Mağarası (Eņģeļu ala), Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi
Konum Letonya
KriterDoğal: ix, x
Referans145808
Tescil1997 (21. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Koordinatlar57°33′33″K 24°33′33″D / 57.55917°K 24.55917°D / 57.55917; 24.55917
Vidzeme sahilinde Lauci taş, Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi
Matisi Köyü, Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi yakınındaki tarihi karaçam geçidi

Kuzey Vidzeme Biyosfer Rezervi (NVBR, LetoncaZiemeļvidzemes biosfēras rezervāts), Estonya sınırındaki kuzey Vidzeme bölgesinde yer alan Letonya'nın tek biyosfer rezervidir.[1][2][3][4]

Koruma alanı, çok çeşitli doğal ve yarı doğal yaşam alanlarını içerir. Bakir ve geleneksel geniş peyzaj alanlarını kapsar. Bölgede 25 doğa koruma alanı,[5] bir doğa parkı[6] ve iki deniz koruma alanı[7][8] NVBR karasal alanının yarısından fazlası ormanlar ve bataklıklarla kaplıdır, bu NVBR 28 korunan alandan 20'sinin özellikle orman ve bataklık habitatlarını korumak için kurulmuş olduğu gerçeği ile doğrulanmaktadır.

NVBR muhteşem doğa değerleri nedeniyle turistler için bir cazibe merkezidir - özellikle yolculuğunu Burtnieks Gölü'nden başlatarak 95 km sonra Baltık Denizi'nde sonlandıran Salaca Nehri ile.

Kaynakça

  1. ^ Ecological Sciences for Sustainable Development. North Vidzeme. 10 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. UNESCO
  2. ^ North Vidzeme in Latvia 16 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Protected Planet
  3. ^ North Vidzeme Biosphere Reserve 12 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Investment and Development Agency of Latvia (LIAA)
  4. ^ Salacgriva bölgesi, Limbazi bölgesi, Aloja bölgesi, Mazsalaca bölgesi, Valka bölgesi, Rūjiena bölgesi, Naukšēni bölgesi, Strenču bölgesi, Burtnieki bölgesi, Kocēni bölgesi
  5. ^ Doğa koruma alanları: Augstroze, Burgaz çayırları, Burtnieki göl çayırları, Dūņezers, Dzērve bataklığı, Dziļezers ve Riebezers, Kalna bataklığı, Karateri, Kārķi bataklığı, Klagatu bataklığı, Limšāni bataklığı, Lielpurvs, Maizezers, Mērnieku dumbrāji, Niedvs Purgaiļi bataklığı, Randu çayırları, Rūja taşkın yatağı, Seda bataklığı, Ungurpils ormanları, Vidusburtnieks, Vidzeme kayalık deniz kıyısı, Vitrupe vadisi, Ziemeļu purvi, Zilaiskalns
  6. ^ Doğa parkı: Salacas upes ieleja
  7. ^ Deniz koruma alanları: Ainaži-Salacgrīva, Vitrupe-Tūja
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Letonya</span> Kuzey Avrupada yer alan bir ülke

Letonya ya da resmî adıyla Letonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kara sınırlarını kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya; doğuda ise Rusya ve Belarus ile paylaşmaktadır. Aynı zamanda Letonya, İsveç ile denizden sınırdaştır. Letonya'nın en büyük şehri ve başkenti Riga'dır. 1 Mayıs 2004'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sinharaja Orman Rezervi</span>

Sinharaja Orman Rezervi, Sri Lanka'da bir ulusal parktır. Uluslararası öneminden dolayı UNESCO tarafından Biyosfer Rezervi ve Dünya Mirası Alanı olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi</span>

Kral Kelebeği Biyosfer Rezervi, kral kelebeğinin doğu nüfusunun kışlama alanlarının çoğunu içeren bir Dünya Mirası alanıdır. Koruma alanı, Meksiko'nun 100 km kuzeybatısında, Michoacán ve Meksika eyaletleri sınırında Trans-Meksika Volkanik Kemeri çam-meşe ormanları ekolojik bölgesi içerisinde yer almaktadır. Milyonlarca kelebek her yıl koruma alanına ulaşmaktadır. Kelebekler Ekim-Mart ayı arasında 56.000 hektarlık koruma alanının küçük bir kısmında kışlamaktadır. Koruma alanının kuruluş amacı, kelebek türlerini ve yaşam alanlarını korumaktır.

<span class="mw-page-title-main">Camili Biyosfer Rezervi</span> Türkiyedeki biyosfer rezervi

Camili Biyosfer Rezervi, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Camili köyü ile çevresindeki altı köyü de içine alan 27.152 hektarlık bir havzadır. Havza içerisinde 1998'de orman Bakanlığınca tabiat koruma alanı ilan edilmiş iki adet ormanlık saha, Maral Şelalesi ve iki önemli vadi mevcuttur. 29 Haziran 2005'te UNESCO tarafından İnsan ve Biyosfer Ağı'na Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi olarak dâhil edilmiştir. 2024'te sahada terapi ormanı açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı</span>

İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, İdil, Kama ve Myosha nehirlerinin birleştiği yerde bulunan bir Rus zapovedniktir. Biri İdil'in sol kıyısındaki teraslarında, nehirlerin buluşma noktasında, diğer kısmı Kazan şehrinin batı eteklerindeki İdil'in yaklaşık 100 km yukarısında bulunan iki bölümü bulunmaktadır. Koruma alanı, Tataristan'ın Zelenodolsky ve Laishevsky Bölgesi'nde bulunmaktadır. Orta Volga bölgesinin kalan orman ve orman bozkır habitatını korumak için 1960 yılında resmi olarak kurulmuştur ve 8.024 ha (30,98 sq mi) alana sahiptir. Bilimsel çalışmanın özel bir odağı, Kuybışev Baraj Gölü'nün yerel çevre üzerindeki etkileridir. Baraj gölü 1950'lerin ortalarında tamamlanmıştır ve Avrupa'nın en büyük baraj gölüdür. İdil-Kama Tabiatı Koruma Alanı, UNESCO Biyosfer Rezervi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Letea Ormanı</span>

Letea Ormanı, Romanya'nın en eski doğa koruma alanıdır. 1938'de Romanya Bakanlar Konseyi'nin ormanı bir doğa koruma alanı ilan ettiği 645 sayılı Kararı ile kuruldu. Tuna'nın Tuna Deltası'ndaki Sulina ve Chilia kolları arasında yer almaktadır. Yaklaşık 2.825 ha bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karpat Biyosfer Rezervi</span>

Karpat Biyosfer Rezervi, 1968 yılında doğa rezervi olarak kurulan ve 1992 yılında UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçası haline gelen bir biyosfer rezervidir. 2007'den bu yana, Uzh Nehri Millî Parkı'nın bazı bölgeleri ile birlikte rezervin daha büyük kısmı, Karpatlar ve Avrupa'nın Diğer Bölgeleri Antik ve İlkel Kayın Ormanlarının bir parçası olarak UNESCO Dünya Mirası Siteleri'nde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bistrişko Branişte</span>

Bistrişko Branişte, Bulgaristan'daki Vitoşa Dağı'nda yer alan ve Golyam Rezen, Malak Rezen ve Skoparnik doruklarının doğu yamaçlarını, Golyam Kupen Zirvesi'nin kuzey yamaçlarını ve Vitoşka Bistritsa Nehri ile Yançevska Nehri'nin üst vadilerini kapsayan bir doğa koruma alanıdır. Yüzey alanı 1061.6 ha, rakımı 1430 ve 2277 m arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamçiya Tabiatı Koruma Alanı</span>

Kamçiya Tabiatı Koruma Alanı ya da Kamçiya Biyosfer Rezervi,, Bulgaristan'ın kuzey sahil şeridinde, Kamçiya Nehri'nin ağzındaki taşkın yatağını kapsayan UNESCO listesindeki eski bir biyosfer rezervidir. Büyük ölçüde alüvyon subasar bahçelerinden oluşan, aynı zamanda Karadeniz sahil şeridinin bir kısmını da kapsayan koruma alanındaki korunan habitatların alanı, Kamçiya Kumsalı Koruma Alanı ile birlikte toplam 1.200 hektardır. 1977 yılında kurulan koruma alanı, ilkel ormanı, 20. yüzyılın ortalarına kadar yaygın olan yoğun ormancılıktan ve taşkından korumuştur. Varna'nın 25 km güneyinde yer alır ve Staro Oryahovo, Şkorpilovtsi ve Bliznatsi köyleri ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Altay Tabiatı Koruma Alanı</span> Altay Dağlarında bir Rus zapovedniki (korunak, tabiatı koruma alanı)

Altay Tabiatı Koruma Alanı, Rusya'nın güney Sibirya'sındaki Altay Dağları'nda bir Rus 'zapovednik'i. Yüksek biyolojik çeşitlilik ve insan müdahalesi izolasyonu nedeniyle UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul edilen "Altay Altın Dağları"nın bir parçasıdır. Ayrıca UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na dahil edilmiştir. Altay Tabiatı Koruma Alanı, Teletskoye Gölü'nün 30 km uzunluğundaki doğu kıyısını içerir ve gölün güneydoğusundaki yüksek dağlara kadar 230 km boyunca ilerler. Altay Cumhuriyeti'nin kuzey ve doğusundaki Ulagansky Bölgesi ve Turochaksky Bölgesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Astrahan Tabiatı Koruma Alanı</span>

Astrahan Tabiatı Koruma Alanı (Rusça: Астраханский заповедник, Volga'nın Hazar Denizi'nin kuzeybatı kesimlerinde ulaştığı Volga Deltası'nın adalarını ve sulak alanlarını kapsayan bir alanı kapsayan bir Rus zapovednikidir. Koruma alanı geniş sazlık, hasır otu ve söğütlerle kaplıdır ve su kuşları ve yürüyen kuşlar için önemli bir yuvalama alanıdır. Beluga mersin balığı da dahil olmak üzere 50 tür kaydedilen koruma alanı balık bakımından zengindir. Koruma alanı, Astrahan Oblastı'nın Ikryaninsky Bölgesi'nde yer almaktadır. Bölge 1975'ten beri uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanının bir parçası olmuştur ve 1984'ten beri Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azas Tabiatı Koruma Alanı</span>

Azas Tabiatı Koruma Alanı, Güney Orta Asya'daki Toju Havzası'nın orta kısmında, Baykal Gölü'nün yaklaşık 500 km batısında yer alan bir Rus 'zapovednik'idir 'dir. Koruma alanı Azas Nehri boyunca uzanır ve Tuva'nın Todzhinsky Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Tabiatı Koruma Alanı</span>

Baykal Tabiatı Koruma Alanı, Güney Buryatya, Rusya'daki Baykal Gölü'nün güneydoğu kıyısında yer alan bir doğa koruma alanıdır. Baykal Zapovedniki olarak da bilinir. 1969 yılında göl çevresindeki ve Hamar-Daban Dağları'nın komşu orta kısmındaki doğasını korumak için kurulmuştur. Doğa koruma alanının alanı 165,700 hektar 'dır. Koyu çam taygaları, seyrek ormanlar, Sibirya Cüce Çamı ve ormangülü, alpin çayırlar, subalpin çayırları ve alpin tundralara ev sahipliği yapar. Baykal Tabiatı Koruma Alanı, 812 çeşit bitki, 49 memeli, 272 kuş, 3 sürüngen, 3 amfibi ve 7 balık türüne ev sahipliği yapmaktadır. Koruma alanı ayrıca Doğu Sibirya boz ayısı, Baykal vaşağı, kutup porsuğu, su samuru, balık kartalı ve altın kartala da ev sahipliği yapmaktadır. Baykal Tabiatı Koruma Alanı, Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'nın bir parçasıdır. Koruma alanı ayrıca Baykal Gölü Dünya Mirası Alanı'nın bir parçasıdır. 12,100 ha alan kaplayan Kabansky Doğa Koruma Alanı (zakazniki), 1985 yılında Baykal Tabiatı Koruma Alanı yetkisine devredilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rāzna Millî Parkı</span> Letonyanın doğusundaki bir millî park

Raznas Milli Parkı Letonya'nın doğusunda yer alan milli parkın bulunduğu bölge Latgal platosuna aittir. Raznas Milli Parkı 59.615 hektardır. Milli park ülkenin Rezeknen bölgesine ve kısmen Dagdsk ve Ludzen bölgelerine aittir. Raznas Milli Parkı "Natura 2000" sınıflandırmasına dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarı-Çelek Tabiatı Koruma Alanı</span>

Sarı-Çelek Tabiatı Koruma Alanı, Kırgızistan'ın batısındaki Celal-Abad İli'nde yer alan bir koruma alanıdır. Koruma alanı 1959'da kurulmuş ve 1978'de UNESCO tarafından Dünya Biyosfer rezervi olarak belirlenmiştir. Koruma alanı deniz seviyesinden 1.200-4.250 metre (3.940-13.940 ft) arasındaki yüksekliklerde yer almaktadır.

Azerbaycan devlet rezervleri; fauna, flora ve ekosistemlerini koruyan Azerbaycan devlet rezervlerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Karagöl Devlet Doğal Koruma Alanı</span>

Karagöl Devlet Doğal Koruma Alanı, Laçın Rayonu ve Ermenistan Cumhuriyeti'nin Gerus Bölgesi sınırında bulunan ve şu anda Ermenistan'ın işgali altında olan ve sınır Gölü olarak kabul edilen Karagöl'ün doğal koruma alanıdır. Özellikle ilgi çeken yüksek dağ göllerinden biridir. Dağlık Karabağ volkanik platosunda, deniz seviyesinden 2658 metre yükseklikte yer almaktadır. Aydınlık dağları, Karagöl (Sevinç), deniz seviyesinden 2658m yükseklikte, Karabağ volkanik dağlarının güney kesiminde, Hakkari nehri'nin sağ kolu olan Ağoğlan nehir kaynağı, bir kısmı Işıklı dağlar (3548m) kuzey eteklerinde kuzey-gerbdən Demirdaş ve küçük Işıklı dağları, kuzeyden Cankurtaran dağı ile doğu ve aşağıda morin tiresi çevrilidir. Bu göl, soyu tükenmiş bir volkanın kraterini andıran kalıntı bir su kaynağıdır. Stratigrafik olarak, Garagel bölgesi Yukarı Pliyosen'in eski kayalarındadır. Gölün uzunluğu 1950 metre, genişliği 1250 metredir. Kıyı şeridi uzunluğu ise 5500 metredir. Derinliği de 7-8 metreyi bulmaktadır. Alanın toplam genişliği 3 km²'dir. 10 milyon manat ödenekle 17 Kasım 1987 tarihli Azerbaycan SSC Bakanlar Kurulu Kararı ile kuruldu. Hesaplamalara göre, göldeki su hacmi 10 milyon m³'tür. Göl suyunun görünür derinliği 4.6 metredir. Gölün tabanı kıyıya yakınlığa bağlı olarak farklı boyutlarda taşlardan oluşur. Merkeze doğru kayaların büyüklüğü azalır ve son olarak, orta kısmı ise hurda çökellerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Teiči Tabiatı Koruma Alanı</span>

Teiči Doğa Koruma Alanı, doğu Letonya'da bulunan ve Madona, Varakļāni ve Krustpils belediyelerine yayılmış bir doğa koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oka Tabiatı Koruma Alanı</span>

Oka Tabiatı Koruma Alanı, Meschera ovalarında, Oka Nehri'nin taşkın yatağında ve Pra Nehri'nde bulunan bir Rus 'zapovednik'idir. Geniş ova nehirleri ve ormanlık turbalıklarla koruma alanı, su kuşları ve balıkçıllar için önemli bir alandır. Koruma alanı, bizon ve turna yetiştirme merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ryazan şehrinin yaklaşık 60 km kuzeydoğusunda, Spassky Bölgesi, Ryazan Oblastı'nda yer almaktadır. 1994 yılında, "Pra ve Oka Nehirlerinin taşkın ovaları", uluslararası öneme sahip bir Ramsar sulak alanı ilan edildi. 1978'de UNESCO İnsan ve Biyosfer Programı (MAB) koruma alanı olarak belirlendi. Resmi olarak 1935'te kuruldu ve 55.722 hektar (215,14 sq mi) alan kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alagöl Biyosfer Rezervi</span>

Alagöl Biyosfer Rezervi, Kazakistan'da, Alagöl dağlar arası depresyonun orta kısmında, Avrasya'nın çöl bölgesinde bulunan bir UNESCO Biyosfer Rezervi'dir. 2013 yılında kurulmuştur. 193.089 hektar (745,52 sq mi) alan kaplamaktadır. Orta Asya-Hint kuş göç yolu üzerinde yer almaktadır. Koruma alanını sulak alanları, su kuşları için bir bir habitat ve yuvalama alanı olarak küresel öneme sahiptir.