İçeriğe atla

Kuzey Osetya-Alanya bayrağı

Kuzey Osetya-Alanya bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti
Kabul tarihi1991
Oran1:2

Kuzey Osetya-Alanya bayrağı, Rusya Federasyonu'na bağlı Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti tarafından kullanılan bayraktır. Bayrak beyaz, kırmızı ve altın sarısı üç yatay şeritten oluşan üçrenklidir. Bayrak renkleri antik Alanlar'dan beri bilinmektedir. Gürcistan sınırları içinde bulunan ve kısmen tanınan bir devlet olan Güney Osetya bayrağı ile karıştırılmamalıdır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, egemen devletlere genel bir bakış sağlamaktadır ve ülkelerin egemenliklerinin tanınması hakkında bilgi veren bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Ülke</span> bir devletin egemenliği altında bulunan kara, deniz ve havanın oluşturduğu bütün

Ülke, bir devletin egemenliği altında bulunan, başkenti ve bayrağı olan, genellikle bağımsız toprakların tümü, memleket, yurt.

<span class="mw-page-title-main">Ülke bayrakları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin bayrağı ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülke yer almaktadır. Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır. Belli bir ülkeye bağlı, idari açıdan söz konusu ülkelerin yönetiminde olan özerk bölgeler için ayrıca bağımlı topraklar listesi sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya</span> kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet

Güney Osetya veya Nisan 2017 tarihinde kabul edilen resmî adıyla Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti Kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet. Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde kurulmuş Güney Osetya Otonom Oblastı topraklarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Osetçe</span>

Osetçe, Kafkasya’da yaşayan Osetlerin konuştuğu Doğu İran dilleri grubundan bir dildir. Asıl olarak Rusya içindeki Kuzey Osetya-Alanya’da ve Gürcistan’da Güney Osetya’da konuşulur. Osetçe konuşan toplam kişi sayısı 700.000 kadardır. Bu nüfusun yaklaşık yüzde yirmisi, Gürcistan’ın değişik bölgelerinde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya-Alanya</span> Rusya Federasyonunda bir bölge

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Gürcistan bayrağı, Gürcistan Cumhuriyeti'nin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kafkasya</span>

Kuzey Kafkasya, Avrupa kıtasında olup Asya ile sınırı olan bir bölgedir. Bölgenin tamamı, Rusya sınırları içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Gürcistan Savaşı</span>

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Güney Osetya çatışması</span>

Gürcistan - Güney Osetya Sorunu, Gürcistan ve de facto olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile başlayan ihtilaflardır.

<span class="mw-page-title-main">Vladikavkaz</span> Rusyada, Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyetinin başkenti

Vladikavkaz, Rusya'da, Kuzey Osetya Özerk Cumhuriyeti'nin başkentidir. Türkçe karşılığı, "Kafkaslar'ın Hakimi" demektir. Eski isimleri Terekkale, Ordjonikidze, Dzaudjiko, Bravkale ve Zaur'dur. 1917 yılında Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti ilk kurulduğunda, Terekkale bir müddet bu devletin başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Güney Osetya Bayrağı, kısmen tanınan Güney Osetya Cumhuriyeti'ne ait devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">FK Alaniya Vladikavkaz</span>

Alanya, Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti'ndeki Vladikavkaz kentinde 1921 yılında kurulmuş Rus futbol kulübüydü. 1995 yılında Rossiyskaya Premyer-Liga şampiyonu, 1992 ve 1996 yıllarında ikinci olmuştur.

Güney Osetya Tarihi Gürcistan'ın kuzey kesimindeki bölgede tarih boyunca gerçekleşen olayları inceler.

<span class="mw-page-title-main">İrani devletler ve hanedanlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İran Devletleri, günümüzde İrani Halklar tarafından kurulmuş olan devletler dir. Günümüzde İranlı'lar tarafından kurulmuş 4 bağımsız 4 özerk 1 eyalet 1 özerk ilçe olarak 10 devlet vardır

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Osetya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kuzey Osetya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Sovyetler Birliği'ne bağlı özerk bir cumhuriyetti. 1936 yılından 1993 yılına kadar varlığını sürdürmüştür. 1994 yılında Rusya'ya bağlanıp Kuzey Osetya-Alanya adını almıştır.

Sovyetler Birliği Özerk Oblastları birkaç küçük millet için yaratılmış idari birimlerdi.

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti Devlet Marşı, Kuzey Osetya-Alanya'nun ulusal marşı. Rusça sözleri İrina Gurjibekova, Osetçe sözleri ise Kamal Hodov tarafından yazılmıştır. 1994 yılında yürürlüğe girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Osetya arması</span>

Güney Osetya arması, sınırlı sayıda devlet tarafından bağımsızlığı tanınan Güney Osetya'nın resmî devlet armasıdır.