İçeriğe atla

Kuzey Makedonya İslam Birliği

Kuzey Makedonya İslam Birliği
Исламската Верска Заедница во Северна Македонија
Bashkësia Fetare Islame e Maqedonisë së Veriut
Kuruluş1992
TürDini örgüt
MerkezÜsküp, Kuzey Makedonya
LiderSüleyman Recepi
Resmî sitebfi.mk
Kuzey Makedonya İslam Birliği müftülükleri

Kuzey Makedonya İslam Birliği (MakedoncaИсламската Верска Заедница во Северна Македонија (ИВЗ), romanizeİslamskata Verska Zaedinitsa vo Severna Makedoniya (İVZ); ArnavutçaBashkësia Fetare Islame e Maqedonisë së Veriut (BFI)), Kuzey Makedonya merkezli Müslümanların bağımsız dini örgütüdür.[1] Merkezi Üsküp'te yer almaktadır. Birliğin günümüz reîsü'l-uleması Süleyman Recepi'dir.

Kuzey Makedonya İslam Birliği, Üsküp, Kalkandelen, Gostivar, Kumanova, Kırçova, Debre, Struga, İştip, Manastır, Köprülü, Ohri, Pirlepe ve Resne olmak üzere 13 müftülüğe ayrılmaktadır.

Tarihçe

Makedonya'da Osmanlı İmparatorluğu'nun bu bölgeyi yönetmeye başlamasından bu yana örgütlü bir İslam dini yaşamı mevcuttur. Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan tüm Sünni Müslümanlar, halife rolünün yerini alan padişahın başkanlığındaki Müslüman cemaatin bir parçasıydı. Sultan II. Murad döneminde halifenin yetkileri başmüftüye devredildi. O zamandan beri başmüftü, Şeyhülislam unvanını aldı ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki en yüksek dini otorite olarak kabul edildi. Ancak Müslümanların yaşadığı her bölgenin kendi müftüsü vardı ve bunlar Şeyhülislam'dan daha aşağı konumdaydı.

Kuzey Makedonya, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı egemenliğine girdi. Krallığın İslam cemaatine, merkezi Saraybosna'da bulunan reîsü'l-ulema başkanlık ediyordu. Reîsü'l-ulemanın mesuliyeti, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Slovenya'da İslam Dini hayatını düzenlemek iken, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Kosova'da İslam Dini hayatı, merkezi Belgrad'da başmüftü tarafından organize ediliyordu. Yugoslavya Krallığı'nın kurulmasından sonra, Başüftünün yetkileri Üsküp'teki Ulema Meclisi'ne, reîsü'l-ulemanın yetkileri ise Saraybosna'daki Ulema Meclisi'ne devredildi. Yeni kurulan Ulema Meclisleri, merkez ofisi Saraybosna'da bulunan İslam Birliği Riyaseti'ni oluşturdu. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Makedonya İslam Birliği, Saraybosna'daki ofisi ile Yugoslav Federasyonu İslam Birliği'nin (Rijaset) bir parçası oldu.

Yugoslavya'nın dağılmasından ve Makedonya'nın bağımsızlığından sonra, bu topluluk Üsküp merkezli Kuzey Makedonya'da bağımsız bir dini topluluk olarak hareket etmeye devam etmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "ИСЛАМСКА ВЕРСКА ЗАЕДНИЦА ВО РМ". Kovz.gov.mk/ (Makedonca). 30 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">İştip</span>

İştip, Kuzey Makedonya'nın orta kesiminin doğusunda bulunan bir kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Kalkandelen</span> Kuzey Makedonyanın kuzeybatısında bir şehir

Kalkandelen veya iki dilli kullanımda Tetova, Kuzey Makedonya'nın kuzeybatısında bir şehirdir. Şar Dağları’nın eteklerine kurulu olup Pena Nehri kenarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ohri</span>

Ohri, yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumanova</span>

Kumanova, Kuzey Makedonya'nın Sırbistan sınırına yakın bulunan bir şehir ve belediye merkezidir. Şehir, Üsküp ve Manastır şehirleri ile birlikte ülkenin üç büyük şehrinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Probiştip</span>

Probiştip, Kuzey Makedonya'nın kuzeydoğusunda bulunan kasaba ve belediye merkezidir. Probiştip'te akümülatör fabrikası, Türk firmalarının yatırımlarından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Negotin, Kuzey Makedonya</span>

Negotin Kuzey Makedonya'nın orta kesiminde yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Makedonya'nın en iyi şarap ve rakıları Negotin'de imal edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kratova</span>

Kratova, eskiden Karatova, Kuzey Makedonya'nın kuzeydoğusunda kasaba ve belediye merkezidir. Şehirde Osmanlı döneminden kalma köprüler bulunmaktadır. Şehrin tarihî dokusunu korumak amacıyla Kuzey Makedonya hükûmetinin, Avrupa Birliği nezdinde çalışmaları mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Koçana</span>

Koçana, Kuzey Makedonya'nın doğu kesiminde bir kasaba ve belediye merkezi. Kuzey Makedonya'da bulunduğu coğrafyada, genel Kuzey Makedonya kara yolu ağı içinde konumlanan bir yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gevgeli</span>

Gevgili veya Gevgelü, Kuzey Makedonya'nın Yunanistan sınırında bulunan kasabalarından biridir. Selanik'e 70 km, Üsküp'e 165 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Resne</span>

Resne Kuzey Makedonya’da Manastır ile Ohri arasında yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Ülkenin güneybatı kesiminde yer alan Resne, elma üretimi ile oldukça meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Delçevo</span> Kuzey Makedonya Kasabası

Delčevo Kuzey Makedonya'nın doğusunda, Bulgaristan sınırına yakın bir kasaba ve belediye merkezidir. Şu anki ismini Osmanlı İmparatorluğu devri sonlarında yaşamış devrimcilerden biri olan Goce Delčev'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırçova</span>

Kırçova Kuzey Makedonya'nın batı kesiminde bir kasaba ve belediye merkezi. Kırçova, Makedonya’nın batı kesimindeki ana kara yolu hattı üzerinde yer alır. Bu ulaşım güzergâhı üzerindeki büyük yerleşim yerleri kuzeyden güneye doğru Üsküp-Kalkandelen-Gostivar-Kırçova-Ohri şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Pehçevo</span>

Pehçevo, Kuzey Makedonya'nın doğusunda, Bulgaristan sınırı yakınlarında bulunan kasaba ve belediye merkezidir. Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'e, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'dan daha uzak bir konumda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kiliseli</span>

Kiliseli Kuzey Makedonya'nın orta kesiminde yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Kuzey Makedonya'da en çok kilise bulunan yerleşim yerlerinden biri olarak belirtilir. İştip'in kuzeyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da İslam</span>

Kuzey Makedonya'da İslam, ülkede Hristiyanlık'tan sonra en çok takipçisi olan dindir. 2002 yılında yapılan nüfus sayımına göre 2.022.547 vatandaştan 674.015'i Müslümandır. Bu oran toplam nüfusun %33,33'ünü teşkil etmektedir. Bu oranlara göre Kuzey Makedonya; Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek ardından en fazla Müslüman vatandaşı barındıran 5. Avrupa ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Hersek İslam Birliği</span>

Bosna Hersek İslam Birliği Bosna-Hersek'teki Müslümanların dini bir kuruluşudur. Ayrıca Balkanlar'daki, özellikle Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ, Macaristan ve Boşnak diasporasındaki Müslümanların en yüksek temsilci organı olarak kabul edilmektedir.

Sulejman Efendi Kemura, Bosnalı bir din adamı, Yugoslavya Reîsü'l-uleması.

<span class="mw-page-title-main">Reîsü'l-ulema</span> Vikimedya liste maddesi

Reîsü'l-ulema, Bosna Hersek İslam Birliği başkanına verilen unvan.