İçeriğe atla

Kuzey Makedonya'daki II. Dünya Savaşı anıtları listesi

Kuzey Makedonya'daki II. Dünya Savaşı anıtları ve anıtları listesi, Komünist Yugoslavya döneminde günümüz Kuzey Makedonya topraklarında inşa edilmiş anıtları ve anıtları temsil etmektedir.

Yugoslav komünist yetkilileri, Bağlantısızlar Hareketi'nin kuruluşundan sonra inşaat çalışmalarına başlasa da, 1945 ve 1960 arasında birçok anıt alanı kurdu.

Yugoslavya Cumhurbaşkanı Josip Broz Tito 1960'larda ve 70'lerde II.Dünya Savaşı ve toplama kamplarına adanmış çeşitli anıtlar inşa ettirdi. Bu anıtlar Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordan ve Iskra Grabul gibi önemli heykeltıraşlar ve Bogdan Bogdanović, Gradimir Medaković gibi mimarlar tarafından tasarlandı . Tito'nun ölümünden sonra, daha az sayıda anıt inşa edildi. Bu anıtlar 1980'lerde vatanseverler tarafından gözde yerler olarak görülürdü.Yugoslav Savaşları ve Yugoslavya'nın dağılmasından sonra anıtlar kaderlerine terk edildi ve önemlerini kaybetti.

Liste, 1945 ve 1991 arasında inşa edilmiş anıtlar listelemektedir ve büstleri veya diğer kişi heykellerini içermemektedir.

GörselAdKonumNotlar
“Makedonium”Kruşevo1974 yılında inşa edilen anıt Jordan ve Iskra Grabuloska tarafından tasarlandı. İlinden İsyanı ve Halkın kurtuluş mücadelesinin düşmüş savaşçılarına adanmış.[1]
Faşizmin hayatını kaybetmiş savaşçıları ve kurbanları anıt mezarıKavadar
Faşizmin hayatını kaybetmiş savaşçıları ve kurbanları anıt mezarıKırçova1963 yılında inşa edilen anıt Jordan Grabuloski tarafından tasarlanmıştır.
"Yenilmezler" AnıtıPirlepe1961 yılında inşa edilen anıt Bogdan Bogdanović tarafından tasarlanmıştır.[2]
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıBelčišta yakınları 1958 yılında inşa edilen anıt Jordan Grabuloski tarafından tasarlanmıştır..[3]
Özgürlük AnıtıGevgeli1969 yılında inşa edilen anıt Jordan Grabuloski tarafından tasarlanmıştır.
Üsküp Kurtarıcılar AnıtıÜsküpIvan Mirković tarafından tasarlanmıştır; 1955 yılında inşa edilmiştir.
Halkın Kurtuluş Mücadelesi AnıtıÜsküpJordan Grabuloski tarafından tasarlanmıştır; 1965 yılında inşa edilmiştir.
"Devrime Yenik Düşmüş Askerler" Anıt Kompleksiİştip1969'dan 1974'e kadar inşa edilen anıt Bogdan Bogdanović tarafından tasarlandı. 814 Yugoslav partizan savaşçının anıt mezarıdır.
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıÜsküp
Anıt MezarKumanova yakınları 1957 yılında inşa edilen anıt Sreten Stojanović ve Kosta Zordumis tarafından tasarlanmıştır.
Devrim AnıtıKumanova1962'de inşa edilen anıt Kosta Angeli Radovani tarafından tasarlandı.[4]
Devrim Anıtı Ustrumca
Devrim Anıtı Manastır
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıStrugaVojislav Vasiljević tarafından tasarlandı.[5]
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıDelçevo
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıBelčišta
Özgürlük AnıtıKoçana1977 yılında inşa edilen anıt Gligor Čemerski tarafından tasarlanmıştır. Koçana ve komşu yerlerden hayatını kaybeden savaşçılara adanmıştır.
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıDebre
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıŽeleznec
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıZubovce
Faşizm Kurbanları AnıtıRusjaci Kasım 1943'te Bulgar ordusu askerleri tarafından öldürülen Birinci Makedonya-Kosova Proleter Tugayı savaşçılarına ithaf edilmiştir.
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıPodmočani 1975'te inşa edildi.
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıMordič 1977 yılında inşa edilmiştir.
Halk Kurtuluş Savaşı Kadın Savaşçıları AnıtıKalkandelen1961'de inşa edilen anıt Borka Avramova tarafından tasarlandı.[6] 1941-1945 Halk Kurtuluş Savaşı'nda savaşmış tüm kadınlara adanmış.
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıBrvenica
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıRadiovce
Hayatını Kaybetmiş Savaşçıları AnıtıStenče 1980 yılında inşa edilmiştir.
Sürgün edilen Yahudiler Anıtıİştip1943 Mart'ında Treblinka toplama kampında sürgün edilen 561 İştip Yahudisine ithaf edildi.
Partisan MezarlığıKruşevo
Partisan MezarlığıOhri
ASNOM Praesidium AnıtıÜsküp2012 yılında inşa edilen anıt Slobodan Miloševski tarafından tasarlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Zdunić, Drago, ed. "Revolucionarno kiparstvo", Zagreb: Spektar, 1977, p. 167
  2. ^ Zdunić, Drago, ed. "Revolucionarno kiparstvo", Zagreb: Spektar, 1977, p. 131
  3. ^ "Revolucionarno kiparstvo", Zagreb: Spektar, 1977, p. 182
  4. ^ Zdunić, Drago, ed. "Revolucionarno kiparstvo", Zagreb: Spektar, 1977, p. 138
  5. ^ Patković, Milenko & Plećaš, Dušan. "Vodič uz kartu. Izbor spomen-obilježja narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije", Osijek: Glas Slavonije, 1975, p. 111
  6. ^ Zdunić, Drago, ed. "Revolucionarno kiparstvo", Zagreb: Spektar, 1977, p. 139

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josip Broz Tito</span> Yugoslav devrimci ve devlet adamı, 2. Yugoslavya Devlet Başkanı

Josip Broz Tito, Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamı. Fikirleri Titoizm olarak bilinir.

Yugoslavya millî futbol takımı, Yugoslavya Krallığı, Yugoslavya SFC ve Yugoslavya FC'nin ulusal futbol takımıdır. Daha önce uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış ancak Yugoslavya zamanla bölünüp küçülünce eski gücünü kaybetmiştir. Son olarak 2006 FIFA Dünya Kupası'nda Sırbistan-Karadağ olarak temsil edilmiştir. Yugoslavya millî takımın şu anki ardılının Sırbistan millî futbol takımı olduğu kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Çetnikler</span> Sırp Ortodoks-Köktenci çete terör örgütü

Çetnikler, II. Dünya Savaşı'nda işgalci Mihver kuvvetlerine ve Hırvat işbirlikçilerine karşı direnmek amacıyla ortaya çıkan, ama daha çok Partizanlar olarak bilinen Tito'ya bağlı komünist gerillalarla çarpışan radikal milliyetçi, monarşist Sırp gerillalar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Krallığı</span> 1918den II. Dünya Savaşının sonuna kadar Balkanların batısında var olmuş devlet

Yugoslavya Krallığı, Güneydoğu ve Orta Avrupa'da 1918'den 1941'e kadar var olan bir devletti. 1918'den 1929'a kadar resmî olarak Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler Krallığı olarak adlandırıldı, ancak kökenleri nedeniyle Yugoslavya terimi onun günlük konuşma dilindeki adıydı. Devletin resmi adı 3 Ekim 1929'da Kral I. Aleksandar tarafından Yugoslavya Krallığı olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan tarihi</span>

Hırvatistan tarihi, bugünkü Hırvatistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Slovenya tarihi bugünkü Slovenya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Hırvatistan'daki Yahudilerin tarihi 3. yüzyıla kadar dayanmasına rağmen 10. yüzyıl ve 15. yüzyıla kadar az bilgi bulunur. II. Dünya Savaşı'ndan evvel 20,000 kişilik cemaatin hemen hemen hepsi Holokost'ta yok edildi. Savaştan sonra sağ kalanların yarısı İsrail'e göç ederken 2500 Yahudi Hırvatistan'da yaşamayı tercih etti. Bu rakam tahmini bir rakam olup 1500 kişilik Zagreb Yahudi cemaatinin %80'i karışık evliliklerin çocukları olduğu hesaba katıldığında bu nüfusun daha da fazla olduğu düşünülür. Holokost'tan kurtulanların torunlarının çoğunun dede veya ninelerinden sadece bir tanesi Yahudidir.

Yugoslav Halk Ordusu, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ve 1945'ten 1992'ye kadar olan öncüllerinin ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazar Kolişevski</span>

Lazar Koliševski, Makedonya asıllı Yugoslav siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Murska Sobota</span> kuzeydoğu Slovenyada bir şehir

Murska Sobota, kuzeydoğu Slovenya'da bir şehir. Bu Prekmurje bölgesinde Mura Nehri yakınında Murska Sobota Şehir Belediyesinin merkezi ve bölgesel başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Tito-Stalin ayrılığı</span>

Tito–Stalin ayrılığı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve SSCB liderleri arasında baş gösteren ve 1948 yılında Yugoslavya'nın Kominform'dan ihraç edilmesiyle sonuçlanan görüş ayrılığına ve uzlaşmazlık sürecine verilen isimdir. Bu aynı zamanda, Yugoslavya'da Informbiro dönemi adıyla anılacak, SSCB ile olan ilişkilerin iyice zayıfladığı, 1955 yılına kadar devam edecek bir dönemin başlangıcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Titoizm</span> komünist ideoloji

Titoizm 1948 yılında, yeni bir doktrin olarak Stalin tarafından zorla dayatılan dünya komünizmi anlayışına bir tepki olarak, Yugoslavya'nın komünist lideri J. B. Tito tarafın­dan geliştirilen ve komünizmi, sosyalist ülkelerin ulusal ba­ğımsızlıklarını kazanmalarına katkıda bulunan bir ideoloji ola­rak gören, ulusal komünizmin teorisi ve uygulamasıdır.

Sürgündeki Yugoslavya Hükûmeti Kral II. Petar'ın idaresinde bir resmî Yugoslavya hükûmetidir. Yugoslavya'nın işgalinden sonra Belgrad'dan Nisan 1941'de ayrılmış ve ilk olarak Yunanistan'a, sonra Filistin'e, sonra Mısır'a ve son olarak Haziran 1941'de Birleşik Krallık'a gitmiştir.

Halk Kahramanı Nişanı, üçüncü dereceli bir Yugoslav nişanı idi. Nişan olağanüstü kahramanlık gösteren bireyler, askerî birlikler, siyasi ve diğer kuruluşlara verilirdi. Nişan büyük çoğunluğukla II. Dünya Savaşı partizanları tarafından kazanılmış olup kazananları 1,322'si Yugoslav ve 19'u da diğer ülke vatandaşlarıydı. Josip Broz Tito ise 1944, 1972 ve 1977 yıllarında üç kez Halk Kahramanı Nişanı ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi</span> 1944ten II. Dünya Savaşının sonuna kadar Makedonyadaki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu

Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi, 1944'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Makedonya'daki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu. Meclis 1944 yazında, Yugoslavya'nın işgal altındaki Bulgar bölgesinde Makedonya Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın son aşamalarında komünist partizanlar tarafından kuruldu. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yugoslavya ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Türkiye-Yugoslavya ilişkileri, Türkiye ile Yugoslavya arasındaki tarihi dış ilişkilerdi.

Ivan Šubašić, Hırvatistan'ın son Yasağı ve İkinci Dünya Savaşı sırasında sürgündeki kralcı Yugoslav Hükûmeti'nin başbakanı olarak bilinen bir Yugoslav Hırvat siyasetçiydi.