İçeriğe atla

Kuzey Makedonya'daki camiler listesi

Aşağıdaki liste modern Kuzey Makedonya sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

Şimdiki Makedonya cumhuriyeti toprakları on dördüncü ve on beşinci yüzyıl arası Osmanlı idaresine girmiştir ve 1912'ye kadar bu durum devam etmiştir. Yaklaşık beş asırlık Osmanlı döneminde bölgede camiler inşa edilmiştir. Bunlardan bazıları örnek olarak Kalkandelen'deki Alaca cami UNESCO miras listesine alınmıştır. Ayrıca Osmanlı döneminde tarihi kiliselerden bazıları camiye çevrilmiştir bunların çoğu yüzyıllar sonra Osmanlı yönetimi çekildikten sonra tekrar kiliseye çevrilmiştir, örnek olarak Ohri şehrindeki Fethiye cami gibi. Osmanlı döneminin sona ermesiyle ve bazı yerlerde Müslüman halkın göç etmesiyle bazı tarihi camiler bakımsızlıktan harabe haline gelmiştir. Son yıllarda bazı camiler bazen Türkiye'ninde desteği ile restore edilmiştir örneğin Üsküp'teki bazı camiler gibi. Camilere bazen gayrimüslimler tarafından kasıtlı olarak zarar verilmiştir mesela 20. yüzyılın başlarında Balkan Savaşları döneminde olduğu gibi. Yakın zamanda örneğin UNESCO listesindeki Alaca caminin 2001'de Arnavut isyanı esnasında Makedon ordusu ve parmiliterler tarafından zarar verilmesi[1] ve Pirlepe'deki Çarşı caminin Makedon milliyetçileri tarafından yakılması gibi. Bundan başka bazı eserler tamamen yıkılmıştır örneğin Üsküp'teki 1494 yılında yaptırılan Burmalı Camii, 1925 senesinde dönemin Sırp yönetimi tarafından yıkılmıştır. Bugün Üsküp ve Manastır gibi şehirlerde tarihi Osmanlı camilerinin birden fazla örnekleri vardır.

Tarihi camiler

Adı Bulunduğu yer Yapılış tarihi Resim Durumu Notlar
Hacı Mahmut Bey CamiiManastır1522[2]
Cami olarak kulanılıyor.Harabe durumda olan bu camii Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden ibadete açıldı.
Hamza beyManastır16. veya 17. yüzyıl[2]
Cami olarak kullanılıyor.
Koca Kadı CamiiManastır1529[2]
Harabe.
İshakiye CamiiManastır1506[2]
Cami olarak kullanılıyor.
Haydar Kadı CamiiManastır1562
Cami olarak kullanılıyor.Harabe durumda olan bu camii Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek 4 Kasım 2016 tarihinde yeniden ibadete açıldı.

Kaynak: https://web.archive.org/web/20170408081911/http://www.bik.gov.tr/osmanli-eseri-haydar-kadi-camisi-104-yil-sonra-ibadete-acildi/

?Manastır?
Harabe.
Hacı TurgutOhri1466[3]
Cami olarak kullanılıyor.
?Demir Hisar?
Harabe.
Mustafa Paşa CamiiÜsküp1492
Cami olarak kullanılıyor.
İshak beyÜsküp1438
Cami olarak kullanılıyor.
Yahya Paşa CamiiÜsküp1504
Cami olarak kullanılıyor.
DukancikÜsküp
Cami olarak kullanılıyor.
BalabanÜsküp
Cami olarak kullanılıyor.
İsa beyÜsküp
Cami olarak kullanılıyor.
Sultan Murad CamiiÜsküp1436
Cami olarak kullanılıyor.
TütünsüzÜsküp
Cami olarak kullanılıyor.
KösekadıÜsküp
Cami olarak kullanılıyor.
ArastaÜsküp
Cami olarak kullanılıyor.
Kebir Mehmet ÇelebiÜsküp
Cami olarak kullanılıyor.
Ali Paşa CamiiOhri1573[3]
Cami olarak kullanılıyor.1823 yılında Belgrad Veziri olan Maraş'lı Ali Paşa tarafından onarıldı ve onun için onun adıyla anılıyor. 2015 ile 2019 yılları arasında camii Vakıflar Genel Müdürlüğü girişimiyle orijinal haline uygun şekilde restore edildi.
ÇarşıPirlepe1475[2]
Harabe.2001'de Makedon milliyetçileri tarafından yakıldı.
Alaca CamiiKalkandelenilk yapı 1438, 1833'te onarıldı
Cami olarak kullanılıyor.
Kaçanikli Mehmed Paşa[4]Tabanovce16. yüzyıl[4]
Harabe.
SaatGostivar1676
Cami olarak kullanılıyor.Restore edildi.
EskiKumanovo1751Harabe.
Yeni CamiiManastır1554 veya 1559 veya 1565[2]
Müze olarak kullanılıyor.
Hünkar CamiiDebre1468Büyük ölçüde tahrip olmuş.
Hüsameddin Paşa Camiiİştip1560
Harabe.
Murad Paşa CamiiÜsküp1436
Cami olarak kullanılıyor.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Di Lellio, Anna; Kiel, Machiel (2006). The Case for Kosova: Passage to Independence. Anthem Press. ss. 51-52. ISBN 9781843312451. 
  2. ^ a b c d e f "hadzi-mahmud-bey". 26 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  3. ^ a b Salih, Eyüp. "Tarihte Ohri ve önemli şahsiyetler". 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  4. ^ a b Kiel, Machiel. "Kumanova". TDV İslâm Ansiklopedisi. TDV İslâm Ansiklopedisi. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Kalenderhane Camii</span> İstanbulda bir cami

Kalenderhane Camii ya da eski adıyla Theotokos Kyriotissa Kilisesi, İstanbul'un Vefa semtinde Doğu Roma döneminden kalma bir yapıdır. Bozdoğan Kemeri'nin en doğu ucunun güneyinde yer alır. Doğu Ortodoks Kilisesi formundadır. 18. yüzyılda Osmanlı'lar tarafından camiye çevrilmiştir. Yüksek olasılıkla kilise ilk durumunda Theotokos Kyriotissa'ya adanmıştı. Yapı, Yunan haçı kemerli Bizans kilisesi örneğinin var olan birkaç örneğinden birini temsil eder. Plan ve üslup özelliklerine göre binanın 9. veya 10. yüzyıla ait olduğu varsayılır.

<span class="mw-page-title-main">Ohri</span>

Ohri, yaklaşık 42.000 kişilik nüfusu ile Kuzey Makedonya'nın en büyük sekizinci kentidir. İçinde bulunduğu eş isimli belediyenin idari koltuğudur ve ülkenin güneybatısında, Ohri Gölü'nün kenarında, Arnavutluk sınırına gayet yakın bir konumda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ohri Gölü</span>

Ohri Gölü, Kuzey Makedonya'nın güneybatısı ile Arnavutluk'un doğu toprakları arasındaki dağlık, sınır bölgesinde yer alan bir göl.

<span class="mw-page-title-main">Gül Camii</span> İstanbulun Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma dinî yapı

Gül Camii veya Azize Teodosya Kilisesi, İstanbul'un Ayakapı semtindeki Bizans İmparatorluğu döneminden kalma ve fetihten sonra camiye dönüştürülmüş bir dinî yapıdır. Eski adı ve yapım tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte 10. ya da 11. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir.Bu kilise, Bizans tarafından inşa edilen en yüksek kilise olarak bilinir. İkonoklazm akımı sırasında Büyük Saray'ın ana girişi Halki Kapısı üzerindeki İsa ikonasının indirilmesine karşı çıktığı için öldürülen Theodosia adlı kadının kutsal emanetlerinin bu kiliseye konduğu ve bu kilisenin Aya Theodosia olduğuna inanılır.

Dimetoka Sarayı, bugün Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Dimetoka'da bulunan Osmanlı sarayı. 8. Osmanlı sultanı II. Bayezid'in dünyaya geldiği mekândır. Bizans kalesinin bulunduğu tepeye inşa edilmiş olan saray, 93 Harbi sırasında yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya Türkleri</span> Kuzey Makedonyada yaşayan Türkler

Kuzey Makedonya Türkleri, Kuzey Makedonya'da yaşayan Türklerdir. Türkler, Asya'dan Makedonya’ya iki yoldan gelmiştir…

<span class="mw-page-title-main">Ustrumca</span>

Ustrumca veya Usturumca (Makedonca: Струмица Strumica okunuş: Strumitsa}

<span class="mw-page-title-main">Resne</span>

Resne Kuzey Makedonya’da Manastır ile Ohri arasında yer alan bir kasaba ve belediye merkezidir. Ülkenin güneybatı kesiminde yer alan Resne, elma üretimi ile oldukça meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">Kırçova</span>

Kırçova Kuzey Makedonya'nın batı kesiminde bir kasaba ve belediye merkezi. Kırçova, Makedonya’nın batı kesimindeki ana kara yolu hattı üzerinde yer alır. Bu ulaşım güzergâhı üzerindeki büyük yerleşim yerleri kuzeyden güneye doğru Üsküp-Kalkandelen-Gostivar-Kırçova-Ohri şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Alaca Cami (Kalkandelen)</span>

Alaca Cami veya Paşa Camii MS 1438 yılında Kuzey Makedonya'da bulunan Osmanlı-Türk dinî eserlerinden biridir. Kalkandelen'in simge mimari yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Kalesi</span>

Üsküp Kalesi Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yer alan tarihî kale. Üsküp’ün eski şehir alanında, Vardar’ın kuzeyindedir.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Selanik)</span> Yunanistanın Selanik şehrinde bir kilise

Ayasofya veya Kutsal Bilgelik Kilisesi, Selanik'te bulunan dinî yapılardan biridir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir ve UNESCO listesindedir. Üçüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 7. asırda inşa edilmiştir. İstanbul’daki Ayasofya örnek alınmıştır. Kilisenin içine ikonlar çizilmiştir. Binanın planı Yunan haçı şeklindedir ve orta Bizans devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

Aşağıdaki liste modern Yunanistan Devleti sınırları içinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan camilerin bir listesi.

Aşağıdaki liste modern Arnavutluk sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

Köstendil Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Köstendil idi.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Ohri)</span> Makedonyanın Ohri şehrinde bir kilise.

Ohri Ayasofya Kilisesi, Kuzey Makedonya'nın Ohri ilçesinde bulunan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde cami olarak da hizmet veren üç nefli bir Orta Çağ kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alaca İshak Bey Camii</span>

Alaca İshak Bey Camii, Makedonya'nın Üsküp şehrinde bulunan, Osmanlı döneminde İshak Bey tarafından yaptırılan cami.

1689 Üsküp yangını, 26 Ekim 1689'de başlayıp 2 gün süren tarihi bir olaydır. Yangın neticesinde şehrin büyük bir kısmı yanmış; yalnızca kale ile bazı kilise ve camiler gibi taştan yapılmış yapılar nispeten hasarsız kalmıştır. Yangının Üsküp üzerinde yıkıcı bir etkisi olmuştur. Kentin nüfusu 60.000'den 10.000 civarına düşmüş ve bir ticaret merkezi olarak bölgesel önemini yitirmiştir. Şehirde ikamet eden Müslümanların birçoğu başkent İstanbul'a yerleşerek burada Üsküp mahallesini meydana getirmişler, kentin gayrimüslim sakinleri ise Sofya ve Belgrad'a göçmüşlerdir.

Kuzey Makedonya kültürü, Balkanlar'da bir Avrupa ülkesi olan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin kültürüdür.