İçeriğe atla

Kuzey Makedonya'da seçimler

1989'da o zamanki Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti'nde siyasi çoğulculuğun ortaya çıkmasından sonra, siyasi partilerin kurulmasına izin verildi ve 1990'da ilk özgür ve çok partili seçimler yapıldı. Kuzey Makedonya'da, Kuzey Makedonya Meclisi üyeleri, cumhurbaşkanı seçimleri ve meclis üyeleri ve belediye başkanları için yerel seçimler yapılır.

Parlamento seçimleri

Siyasi çoğulculuğun ortaya çıkmasından sonra, Kuzey Makedonya'da 2008, 2011, 2014 ve 2016'da beş olağan parlamento seçimi ve dört erken parlamento seçimi gerçekleştirdi. İlk parlamento seçimleri, ülke Yugoslavya'nın parçası iken ve geri kalanı 1991'de bağımsızlık ilanından sonra yapıldı.

  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (1990)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (1994)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (1998)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (2002)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (2006)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (2008)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (2011)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (2014)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (2016)
  • Kuzey Makedonya Parlamento Seçimleri (2020)

Başkanlık seçimleri

Şimdiye kadar beş cumhurbaşkanı seçimi yapıldı. Kiro Gligorov'un ilk görev süresi, o zamanki anayasal kararlara uygun olarak Kuzey Makedonya Meclisi tarafından yapılan bir seçim temelinde verildi.

  • Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığı Seçimleri (1994)
  • Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığı Seçimleri (1999)
  • Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığı Seçimleri (2004)
  • Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığı Seçimleri (2009)
  • Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığı Seçimleri (2014)
  • Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanlığı Seçimleri (2019)

Yerel seçimler

Kuzey Makedonya'da şimdiye kadar beş yerel seçim yapıldı. Kuzey Makedonya'daki yerel seçimlerin özelliği, belediye sınırlarının sık sık değişmesidir.

  • Kuzey Makedonya'da yerel seçimler (1996)
  • Kuzey Makedonya'da yerel seçimler (2000)
  • Kuzey Makedonya'da yerel seçimler (2005)
  • Kuzey Makedonya'da yerel seçimler (2009)
  • Kuzey Makedonya'da yerel seçimler (2013)
  • Kuzey Makedonya'da yerel seçimler (2017)

Referandumlar

Şimdiye kadar eyalet düzeyinde üç, yerel düzeyde yedi kez referandum çağrısı yapıldı. 1991'deki ilk referandum Meclisin talebi üzerine, 2004'te ise en az 100.000 seçmenin talebi üzerine yapıldı.

  • Referandum (1991)
  • Referandum (2004)
  • Referandum (2018)

Yerel olarak

  • Merkez Belediyesi'nde Referandum (2015)
  • Gevgeli Belediyesi'nde Referandum (2017)
  • Bogdanci Belediyesi'nde Referandum (2017)
  • Doyran Belediyesi'nde Referandum (2017)
  • Valandovo Belediyesinde Referandum (2017)
  • Bosilovo Belediyesinde Referandum (2017)
  • Novo Selo Belediyesinde Referandum (2017)
  • Doyran Belediyesi'nde Referandum (2020)

Galeri

Ayrıca bakınız

  • D'Hondt yöntemi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de siyaset</span> Türkiye Cumhuriyetinin siyasi yapısı

Türkiye'de siyaset, Türkiye'nin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama (TBMM), Yürütme (Cumhurbaşkanı) ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Türk Partisi</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir siyasi partidir. Ahmet Mithat Berberoğlu'nun kurduğu ve Tufan Erhürman'ın yürüttüğü parti mecliste 18 milletvekili ile temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Türk Demokratik Partisi</span>

Türk Demokratik Partisi veya Makedonya Türk Demokratik Partisi Kuzey Makedonya'daki Türkler tarafından kurulan siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Branko Srvenkovski</span> 3. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı

Branko Srvenkovski, Makedon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan beşinci halk oylaması

2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, 21 Ekim 2007 tarihinde Türkiye'de, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi başta olmak üzere birtakım anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasıdır. Türkiye'de yapılan beşinci halk oylamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de seçimler</span>

Türkiye'de seçimler devletin altı pozisyonu için yapılır: cumhurbaşkanlığı (ulusal), parlamento (ulusal), belediye başkanlığı (yerel), ilçe belediye başkanlığı (yerel), il veya belediye meclis üyeleri (yerel) ve muhtarlar (yerel). Seçimler dışında referandumlar da yapılmaktadır.

Türkiye'nin kuruluşundan bu yana 12 farklı Türk vatandaşını cumhurbaşkanlığı makamına getiren yirmi iki cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü dört defa, Celâl Bayar üç defa; Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül bir defa cumhurbaşkanlığına seçildiler. Cemal Gürsel, 27 Mayıs Darbesi sonrası yapılan genel seçimler sonucunda yine TBMM tarafından; Kenan Evren, 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası 1982 Türkiye anayasa referandumu sonucu (%91,37) cumhurbaşkanı olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan, doğrudan halkoyuyla üç defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

1973 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, 13 Mart-6 Nisan 1973 tarihleri arasında 15 tur olarak yapıldı. 15. turda 635 milletvekilinin 557'si oylamaya katıldı ve Cumhuriyet Senatörü Fahri Korutürk, 365 oyla Cumhurbaşkanlığa seçildi.

Sosyalist Parti, Fransa'nın günümüzde ağırlıklı olarak merkez sol ve sol görüşlü siyasi partisi, 1969'da İşçi Enternasyonali Fransa Bölümü'nün Sosyalist Parti adını almasıyla kuruldu.

2005 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genel seçimleri, sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 20 Şubat 2005 tarihinde gerçekleşecek parlamento seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler, Anayasa ve kanunlarda belirtilmiş şekli ile yapılmakta olup seçim türleri Cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhuriyet Meclisi'ne milletvekili seçimleri ve yerel yönetim seçimleri olmak üzere üç çeşitli türde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

Bu liste Somali devlet başkanlarının bir listesidir. Cumhurbaşkanlığı makamının 1960 yılında kurulmasından bu yana 9 resmi cumhurbaşkanı olmuştur. Cumhurbaşkanı, Somali'nin devlet başkanı ve Somali Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. Şu anki makam sahibi, 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Şeyh Mahmud'dur. Daha önce 2022 cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 2012-2017 yılları arasında görev yapan Mahmud, bu görevi birkaç kez üstlenen ilk kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı</span> Kuzey Makedonyanın devlet başkanı

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı</span> Türkiyede bir resmî makam

Türkiye cumhurbaşkanı yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanından sonra devlet protokolünde 2. sırada yer alan makamdır. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyesidir. Makam, 16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen anayasa değişikliği referandumu ile oluşturuldu ve 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanının 9 Temmuz 2018'de göreve başlamasıyla yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da seçimler</span>

Azerbaycan'da milletvekili genel seçimleri beş (5) senede bir, 125 üyeli Millî Meclis'e belli yüzde çoğunluğu sistemi ile yapılır. Bir bağımsız veya siyasi parti adayı seçime katıldığı seçim bölgesindeki geçerli oyların belli yüzde çoğunluğunu elde etmelidir. Yerel Seçimler ise yasa gereği beş (5) senede bir yapılmaktadır. Yerel seçimler Azerbaycan Cumhuriyeti'nin yerel yönetimlerini belirlemek amacıyla yapılır. Yerel yönetimlerin etki alanları dar olduğu için Yerel Seçimler Azerbaycan'da çok önem arz etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir cumhurbaşkanı</span> Cezayirin devlet başkanı

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Cezayir'in devlet başkanıdır ve aynı zamanda Cezayir Halk Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan cumhurbaşkanı</span> Hırvatistanın devlet başkanı

Hırvatistan cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'ın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, Hırvatistan'daki en yüksek makamın sahibi olmasına karşın Hırvatistan'ın başbakanlık makamı ülkenin anayasal çerçevesi ve günlük siyaseti içinde en güçlü kişi olduğu bir parlamenter sisteme sahip olması nedeniyle, cumhurbaşkanı yürütme organının başı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye hükûmeti</span> Hükûmet

Türkiye Hükûmeti, Türkiye'nin ulusal hükûmetidir. Başkanlık temsilî demokrasisi altında üniter bir devlet ve çok partili bir sistem içinde Anayasal bir cumhuriyet olarak yönetilir. Hükûmet terimi, toplu kurumlar kümesi veya özellikle Kabine (yürütme) anlamına gelebilir.