İçeriğe atla

Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı

Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay Derneği
KuruluşKıbrıs Türk Kızılayı: 6 Kasım 1974 (49 yıl önce) (1974-11-06)
Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay Derneği: 15 Ağustos 2005 (19 yıl önce) (2005-08-15)
MerkezLefkoşa
Konum
  • KKTC
Genel BaşkanSezai Sezen
Genel SekreterHasan Karaokçu
Ana organYönetim Kurulu
Resmî siteKuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Resmî sitesi
Bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı (eski adı Kıbrıs Türk Kızılayı), Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin temel ilkeleri olan “insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik” çerçevesinde çalışan bir yardım kuruluşudur.

Kurum, Merkezi Cenevre'de bulunan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nda gözlemci statüsündedir.

Tarihçe

1964 ve 1974 arasında Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ayrımcı olmayan bir temel üzerinde çalışan tarafsız bir Ulusal Kızılhaç veya Kızılay hareketi bulunmamaktaydı, Kıbrıslı Türkler arasında gönüllüler ve gönüllü yardım komiteleri bir araya gelerek misyonunu üstlendiler ve nihayetinde Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nı kurdular; Kıbrıs Türklerinin bu konudaki temel teklif verme ve alma haklarını kullanmalarının meşru iradesine dayanıyorlardı. İnsancıl Hukukun Geleneksel Kuralları ve 12 Ağustos 1949 tarihli Cenevre Sözleşmeleri Geçici Türk İdaresi Meclisi 13 Nisan 1973'te Askeri Ceza ve Usul Kanunu yürürlüğe koydu. "Bu Kanunda Kızılhaç ve Kızılay'ın ayırt edici işaret ve amblemlerini koruyan bir düzenleme yer almaktadır.

Kurum, 1975'te Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'na tanınmak için başvurdu. Daha önce yapılan yasal düzenlemelere paralel olarak o zamanki adıyla Kıbrıs Türk Federe Devleti (şimdiki adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı'nı 12 Kasım 1974'te 5251 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tanıdı.

Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı günümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 7 adet şube ve genel merkez ile faaliyetlerine devam etmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı Hakkında, Kktckizilayi.com sitesi, Erişim tarihi:30.05.2018". 3 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti</span> Kıbrıs adasında fiili devlet

Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

Kızılay şu anlamlara gelebilir;

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kızılay Meydanı</span> Ankara Yenişehirde meydan

Kızılay Meydanı ya da 15 Temmuz Kızılay Millî İrade Meydanı, Türkiye'nin başkenti Ankara'nın merkezindeki kent meydanı. Doğudan Ziya Gökalp Caddesi, batıdan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, kuzey-güney ekseninde ise Atatürk Bulvarı yollarının kesişimindedir. Ankara'nın her tarafından ulaşımı oldukça kolay olan meydanda hem metro hem de Ankaray istasyonu bulunmaktadır. Çok sayıda büro, mağaza, kafe ve park bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), sadece Türkiye tarafından tanınmakta, diğer ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmamaktadır. Ülke, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Birçok devlet ve uluslararası kuruluş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de facto (fiili) devlet olarak tanımlamaktadır. Buna karşılık, uluslararası camianın Kıbrıslı Türklere karşı tutumu 2004'teki Annan Planı oylaması sonucu sempatiye dönüşmüştür. Bu sayede, KKTC devleti/kurumları bazı uluslararası politik, sportif, bilimsel, turistik ve kültürel örgütlere üye olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi</span> uluslararası insani hareket

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi; görevi din, inanç, dil, ırk, toplumsal sınıf veya politik görüş farkı gözetmeksizin insan hayatı ve sağlığını korumak, insan varoluşunun saygı görmesini sağlamak, insanların acı çekmesini önlemek ve acılarını dindirmek olan uluslararası bir insani harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Dunant</span> İsviçreli, Kızılhaç Teşkilatı kurucularından biri

Jean Henry Dunant, İsviçreli yazar, iş insanı ve Kızılhaç Teşkilâtı'nın kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Sivil toplum kuruluşu</span>

Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve [çevre]sel amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlayan veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">1924 Pasinler depremi</span> 13 Eylül 1924 tarihinde Pasinlerde meydana gelen deprem

1924 Pasinler depremi 13 Eylül yerel saat ile 16.34'te Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum Pasinler'de meydana geldi. 60 can kaybına yol açan ve 6.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet IX (Şiddetli) olarak hissedildi.

Yeryüzü Projesi, 1997 yılında kurulmuş olan, insancıl faaliyetlerle uğraşan birçok ajansı bir araya getiren gönüllü bir girişimdir. Üyelik gerektiren bir organizasyon olmamakla beraber girişim için çalışmayı kabul eden tüm insani yardım kuruluşları projenin doğal üyesi sayılırlar. Yeryüzü Projesi Ofisi, Cenevre’de, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) binasının içinde yer almaktadır.

Kırımlı Aziz Bey, Aziz Kırimi, Türk doktor.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu</span>

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu 1919'da Cenevre, İsviçre'de kurulmuş bir insani yardım kuruluşudur. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi içinde bulunan 188 Kızılhaç ve Kızılay Derneği’nin koordinasyonunu sağlamakla görevli birliktir. Hükûmetler dışı bağımsız bir kuruluş olan federasyon, 1963 yılında ICRC ile birlikte Nobel Barış Ödülü almıştır. 100 milyon gönüllü üye tarafından desteklenir. Çalışmaları yedi temel ilke tarafından yönlendirilir. Daha çok barış zamanında faaliyet gösterir

<span class="mw-page-title-main">İran Kızılayı</span>

İran Kızılayı, İran'da bir yardım, kurtarma ve tıbbi destek kurumu. 1923'te "İran Kızıl Aslan ve Güneş Topluluğu" olarak kuruldu, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve daha sonra Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi tarafından üyeliğe kabul edildi. İran İslam Devrimi'nden sonra adı "Kızılay Cemiyeti"ne çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Kerem Kınık</span> Eski Kızılay başkanı

Kerem Kınık, Türk doktor, sivil toplum yöneticisi ve eski Türk Kızılayı başkanı.

Komorlar Kızılay Derneği 1982 yılında kurulmuş olup 2005 yılında Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin tanınan bir parçasıdır. Komorlar Kızılayı'nın ulusal merkezi Moroni'dedir ve diğer üç bölgesel şubenin her biri Grande Comore, Anjouan ve Moheli adalarıdır. Fransız Kalkınma Ajansı'nın yardımıyla 2013 yılında inşa ettiği depo ancak 80 ton yardım malzemesi depolayabilirler. Komorlar Kızılay Kurumunun 6.600 üyesi, 3.600 gönüllüsü ve 11 ücretli çalışanı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Kızılay Derneği</span>

Türkmenistan Kızılay Derneği, Türkmenistan'daki en büyük insani yardım kuruluşudur. Merkezi Aşkabat'dadır.

Kürt Kızılayı veya Kürdistan Kızılayı(Kürtçe: Heyva Sor a Kurd; Arapça: الهلال الأحمر الكردي), esas olarak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nde faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen bir insani yardım kuruluşudur. IŞİD, Suriye ve Türk hükûmetlerinin saldırılarından kaçan mültecilere tıbbi bakım ve yardım sağlayan başlıca kuruluştur. IŞİD ile aylarca süren savaşın ardından büyük ölçüde yıkılan Kobani'nin yeniden inşasında da yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Arap Kızılayı</span> insani yardım kuruluşu

Suriye Arap Kızılayı, Suriye merkezli olan, 1942 yılında kurulan kâr amacı gütmeyen bir insanî yardım kuruluşudur. Cenevre Antlaşması, Kızılhaç ve Kızılay'ın ilkelerine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılhaç ve Kızılay bayrakları ve sembolleri</span>

Kızılhaç ve Kızılay bayrağı Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'ni temsil eden bayraklardır. Kızılhaç ve Kızılay Hareketi'nin 3 adet sembolü vardır. Bunalar, Kızılhaç, Kızılay ve Kızıl kristal sembolleridir. 1929-1980 yılları arasında Kızıl Aslan ve Güneş sembolleri kullanılmıştır.