İçeriğe atla

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tarımsal bölgeleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tarımsal bölgeleri, ülkenin ilçe ve bucak sınırlarından farklılık gösteren sınırlara sahiptir. Bunun sebebi, bu bölgelerin ülkenin Tarım Bakanlığı'nın teşkilatının bir parçası olmasıdır. Bu bölgeler, istatistiksel bilgilerin sınıflandırılmasında da kullanılır.

Lefkoşa ilçesinde üç, Gazimağusa ilçesinde beş, Girne ilçesinde dört, Güzelyurt ilçesinde iki ve İskele ilçesinde üç olmak üzere toplam on yedi tarımsal bölge mevcuttur. Erenköy eksklavı ise hiçbir bölgeye dahil değildir.

Tarımsal bölgeler

Lefkoşa ilçesi:

Gazimağusa ilçesi:

Girne ilçesi:

Güzelyurt ilçesi:

  • Güzelyurt bölgesi
  • Lefke bölgesi

İskele ilçesi:

  • İskele bölgesi
  • Mehmetçik bölgesi
  • Yenierenköy bölgesi

Kaynakça

  • KKTC Tarım Bakanlığı İstatistik ve Planlama Şubesi. Tarımsal Yapı ve Üretim 2007. ss. 10-15. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bu sayfada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yerleşim yerlerinin listesini ve eski isimlerini bulabilirsiniz.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Türk Partisi</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir siyasi partidir. Ahmet Mithat Berberoğlu'nun kurduğu ve Tufan Erhürman'ın yürüttüğü parti mecliste 18 milletvekili ile temsil edilmektedir.

Barış ve Demokrasi Hareketi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 2000-2006 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir siyasi oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Tepebaşı, Girne</span>

Tepebaşı, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Bölgesi'nde ve de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlçesi'nde yer alan bir köydür. 2008 yılında Lapta belediyesine dahil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri</span> Karargâhı Girnede bulunan, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı kolordu

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Türk Kara Kuvvetlerinin 9 kolordusundan biri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki askerî gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Girne (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Girne İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Girne'dir. Yüzölçümü 690 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilçeleri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, idari olarak altı ilçeye bölünmüştür. İlçeler devletin en üst düzeydeki idari birimidir. Bu ilçeler ise toplamda on iki bucağa bölünmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin altı ilçesinden biri. Yönetim merkezi Güzelyurt'tur. Yüzölçümü 381 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Gazimağusa ilçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Gazimağusa'dır. Yüzölçümü yaklaşık 997 kilometrekaredir . Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa Bölgesi'nin batı kesimine tekabül eder.

<span class="mw-page-title-main">İskele (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

İskele İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biridir. Yüzölçümü 774 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Lefkoşa İlçesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 6 ilçesinden biri. Yönetim merkezi Lefkoşa'dır. Yüzölçümü 502 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu Kuzey Kıbrıs'taki belediyelerin bir listesidir. Şu anda Kuzey Kıbrıs'ta altı ilçede on sekiz belediye bulunmaktadır. 2022 yılında gerçekleştirilen belediye reformundan önce 28 belediye bulunmaktaydı.

Girne Doğu bölgesi, Kuzey Kıbrıs'ın Girne ilçesinde bulunan, Girne ve doğusundan Geçitkale bölgesine kadar olan alanları kapsayan tarımsal bölgesidir. Tarımsal arazi araştırmalarına katılan toplam alanı 123.226 kilometrekaredir. Bölgede 34.725 kilometrekare tarımsal arazi, 63.549 kilometrekare ormanlık alan, 1.885 kilometrekare hali-mera arazisi ve 23.067 kilometrekare kullanılmayan arazi vardır.

Gazimağusa A bölgesi, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa ilçesinde Gazimağusa ve etrafındaki alanları kapsayan tarımsal bölgesidir. Gazimağusa B bölgesi tarafından ikiye bölünmektedir. Tarımsal araştırmalara katılan toplam alanı 108.099 kilometrekaredir. Bölgede 62.362 kilometrekare tarımsal arazi, 2.733 kilometrekare ormanlık alan, 5.965 kilometrekare hali-mera arazisi ve 37.039 kilometrekare kullanılmayan arazi vardır.

Gazimağusa B bölgesi, Kuzey Kıbrıs'ın Gazimağusa ilçesinde Mesarya Ovası'ndaki bazı bölgeleri kapsayan tarımsal bölgesidir. Tarımsal araştırmalara katılan toplam alanı 122.078 kilometrekaredir. Bölgede 91.588 kilometrekare tarımsal arazi, 0.122 kilometrekare ormanlık alan, 7.062 kilometrekare hali-mera arazisi ve 29.306 kilometrekare kullanılmayan arazi vardır. Bölgeye bağlı olan köyler aşağıdakilerdir:

Girne Batı bölgesi, Kuzey Kıbrıs'ın Girne ilçesinde bulunan, Girne ve batısında Çamlıbel bölgesine kadar olan alanları kapsayan tarımsal bölgesidir. Tarımsal arazi araştırmalarına katılan toplam alanı 62.110 kilometrekaredir. Bölgede 20.346 kilometrekare tarımsal arazi, 30.191 kilometrekare ormanlık alan, 0.058 kilometrekare hali-mera arazisi ve 11.515 kilometrekare kullanılmayan arazi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idari bölümleri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idarî yapılanması, iki seviyeli bir sistemden oluşur. Birinci seviyedeki yönetim birimleri ilçeler, ikinci seviyedeki yönetim birimleriyse bucaklardır. KKTC toplam altı ilçe ve on iki bucaktan oluşur.

KKTC Din İşleri Başkanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde İslam dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurumdur. KKTC'nin beş ilçesi olan Lefkoşa, Gazimagusa, Girne, Güzelyurt, İskele'nin yanı sıra Lefke ve Güney Kıbrıs temsilcilikleri ile hizmet sunmaktadır. 2021 yılından itibaren başkanlığını Prof. Dr. Ahmet ÜNSAL yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şekerbank (Kıbrıs)</span>

Şekerbank (Kıbrıs), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tam sermayeli özel banka. 10 Nisan 1996'da kurulan Med Bank Ltd.'nin hisselerinin %51'lik kısmı 2000 yılında Türkiye merkezli bulunan Şekerbank tarafından satın alınmış ve bankanın adı 7 Şubat 2001'de Şekerbank (Kıbrıs) Ltd. olarak değiştirilmiştir. Yaklaşık 1 yıl sonra da KKTC'de bulunan Hamza Bank Ltd.'in satın alınmasıyla, iki banka Şekerbank isminde birleştirilmiştir.

Kuzey Kıbrıs'taki ulaşım ağının tarihi 1974'te başlayıp Türkiye'nin adadaki Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi üzerinden gerçekleştirdiği yatırımlarla gelişmektedir. Bu kapsamda adadaki yollar 1974'ten sonra tamir edilmiş ve yeni anayollar inşa edilmiş; deniz ve hava limanları inşa edilmiş ve yenilenmiştir.