İçeriğe atla

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idari bölümleri

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin idarî yapılanması, iki seviyeli bir sistemden oluşur. Birinci seviyedeki yönetim birimleri ilçeler, ikinci seviyedeki yönetim birimleriyse bucaklardır. KKTC toplam altı ilçe ve on iki bucaktan oluşur.

Ülkenin idarî yapılanması ile ilgili ilk yasal düzenleme 1980 tarihli Mülkî Yönetim ve Bölümleri Yasası ile yapılmıştır. Bu yasa gereğince KKTC üç ilçe ve yedi bucağa bölünmekteydi, Girne ilçesinde bucak yoktu.

1998 tarihinde idarî yapılanma yeniden düzenlendi. Yeni yasal düzenlemelere göre KKTC Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele İlçesi olmak üzere beş ilçeye bölündü. 1980-1998 yılları arasında bucak statüsünde olan Güzelyurt ve İskele ilçe statüsüne yükseltildi. Bunların yanı sıra Değirmenlik, Çamlıbel, Yeni Erenköy ve Akdoğan bucak statüsü kazandı. Girne ilçesi Girne (Merkez) ve Çamlıbel olmak üzere iki ayrı bucağa bölünmüş oldu.

Kaymakamlar yasa tarafından "ilçedeki en yüksek mülkî ve idarî amir" olarak tanımlanmaktadırlar. İlçede devlet ve hükûmeti temsil ederler. Yasaya göre kaymakamların görev ve yetkileri aşağıdaki gibidir:

İlçede kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesi ve çeşitli bakanlıkların bölgesel kuruluşları arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak;

İlçedeki bütün resmi ve yarı resmi kuruluşların çalışmalarını koordine etmek;
Devlet organları ile yerel kuruluş organları arasında sıkı işbirliği kurulmasını sağlamak;
Bölgesel kuruluş organlarının çalışmalarının denetimini yapmak, bütçe ve personel işlerini yürürlükteki yasalara uygun olarak işleme tabi tutmak;
İlçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının sağlanması için emniyet kuvvetleri ile işbirliği halinde gerekli tedbirleri almak;
İlçenin her yönden genel yönetim ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemek.

İlçe yönetimi kaymakamlık merkez kuruluşları, ilçe koordinasyon kurulları, ilçe emniyet kurulları ve kaymaklamlık bucak kuruluşlar tarafından yürütülür. Kaymakamlık merkez kuruluşlarında Kaymakam Muavinliği, Yerel Kuruluş Organları Birimi ve Nüfus, Kimlik, Pasaport ve Askerlik Birimi adlı üç birim bulunmaktadır. İlçe koordinasyon kurulları resmî veya yarı resmî kuruluşlar arasındaki iş birliğini ve koordinasyonu sağlar, yürürlükteki projelerin gözetimini yapar. Kurul kaymakamın resmî davetiyle yılda en az üç kez toplanır. İlçe emniyet kurulları, ilçenin güvenlik durumunu incelemekle yükümlüdür. Kurullar, İlçe Emniyet Müdürü, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın ilçedeki sorumlu komutanı ve Sivil Savunma İlçe Müdüründen oluşur.

Bucaklar ise kaymakamlığa bağlı bucak sorumluları tarafından yönetilmektedir. Bucak kuruluşlarında bucak sorumlusunun yanı sıra bir I. Sınıf İlçe Müfettişi, bir II. Sınıf İlçe Müfettişi ve diğer görevliler bulunur.

İlçe yönetimleri içişlerinden sorumlu bakanlığa (Şubat 2012 itibari ile İçişleri Bakanlığı'na) bağlıdır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Burhan Cahit Bayar, Türk bürokrat ve siyasetçi. Ankara valisi, İstanbul valisi ve İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştır.

Kaymakam Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar. İlk kez Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla görev yapmaya başlamışlardır. Kaymakamlık bir kariyer meslek memurluğudur. Mesleğe giriş için mevzuatla belirlenen şartlar aranmaktadır. Seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve yer değiştirilmesi belli kurallara bağlanmıştır.

İnci Sezer Becel, Türk bürokrat. Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Nevşehir Valiliği yapmış, çeşitli ilçelerde kaymakam olarak hizmet vermiştir. Resmi Gazete'de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirilmiştir.

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

<span class="mw-page-title-main">İçişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, genellikle güvenlik ve asayiş ile iller idaresinden sorumlu olan bakanlık. Başında 2023 yılından beri Ali Yerlikaya bulunmaktadır.

Mehmet Kılıçlar, bürokrat, eski Ankara valisi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilçeleri</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, idari olarak altı ilçeye bölünmüştür. İlçeler devletin en üst düzeydeki idari birimidir. Bu ilçeler ise toplamda on iki bucağa bölünmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Güzelyurt (ilçe)</span> Kuzey Kıbrıs ilçesi

Güzelyurt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin altı ilçesinden biri. Yönetim merkezi Güzelyurt'tur. Yüzölçümü 381 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devlet yapısı</span>

Kuzey Kıbrıs'ın devlet yapısı, Kuzey Kıbrıs cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı aynı zamanda devlet başkanı, başbakan ise hükûmetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükûmetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükûmetle beraber Cumhuriyet Meclisi'ne aittir.

Prof. Dr. Mehmet Ulvi Saran, Türk bürokrat ve eski Malatya Valisi. 2009 ve 2012 yılları arasında Malatya Valiliği görevini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu Kuzey Kıbrıs'taki belediyelerin bir listesidir. Şu anda Kuzey Kıbrıs'ta altı ilçede on sekiz belediye bulunmaktadır. 2022 yılında gerçekleştirilen belediye reformundan önce 28 belediye bulunmaktaydı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tarımsal bölgeleri, ülkenin ilçe ve bucak sınırlarından farklılık gösteren sınırlara sahiptir. Bunun sebebi, bu bölgelerin ülkenin Tarım Bakanlığı'nın teşkilatının bir parçası olmasıdır. Bu bölgeler, istatistiksel bilgilerin sınıflandırılmasında da kullanılır.

Hasan Karahan, Türk bürokrat.

Yener Yüksel Türk bürokrat.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükûmetine bağlı olarak çalışan ve içişlerinden sorumlu olan bakanlık. Daha önceki hükûmetlerde İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı veya İçişleri ve Çalışma Bakanlığı olarak da anılmıştır.

Atay Uslu, Türk siyasetçi ve bürokrat. TBMM 26, 27 ve 28. dönem Antalya milletvekili, AK Parti TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi, Mülteci Hakları Alt Komisyonu başkanı, Akdeniz Parlamenterler Asamblesi üyesi, AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmektedir.

Avni Çakır Türk bürokrat.

Mehmet Aktaş, Türk bürokrat, İçişleri Bakan Yardımcısı. Aktaş, Karabük ve Şırnak'ta vali olarak görev yapmış, 18 Temmuz 2019 tarihli cumhurbaşkanı kararı ile Emniyet Genel Müdürü olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İdris Akbıyık</span> Türk bürokrat

İdris Akbıyık, Türk bürokrat. 10 Ağustos 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Muğla Valisi olarak atanan İdris Akbıyık, 16 Ağustos 2023 tarihinde başladığı Muğla Valiliği görevini halen sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Çelik (bürokrat)</span> Türk bürokrat

Ali Çelik, Türk bürokrat. 10 Ağustos 2023 tarihinde Hakkâri Valiliği görevine atandı.