İçeriğe atla

Kuzey Kutup Dairesi

Kızıl çizgi ile gösterilmiş Kuzey Kutup Dairesi

Kuzey Kutup Dairesi, Dünya haritasında gösterilen Güney Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ekvator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden biridir. 66° 33′ 39″ enleminde Güney Yarımküre'deki karşıtı Güney Kutup Dairesi ile simetrik duran daire her yıl Dünya'nın eğiklik açısının değişmesinden dolayı (40.000 yılda ) 2 derece 15 dakika kuzeye kaymaktadır. Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gece, yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında ise en azından 24 saatlik gündüz yaşanır.

Dairenin geçtiği ülkeler

Bu ülkeler dışında İzlanda da Kuzey Kutup Dairesi üzerinde toprak sahibidir; fakat toplam yüzölçümleri 1 kilometrekareyi geçmemekte olup adaların hiçbiri meskûn değildir. Bununla birlikte Dünya genelinde Kuzey Kutup Dairesi'nin üzerinde nüfus oldukça azdır. Dairenin kuzeyinde kurulmuş en önemli şehirler Rusya'da Murmansk (nüfus: 325.100), Norilsk (nüfus: 135.000) ve Vorkuta (nüfus: 85.000); Norveç'te Tromsø (nüfus: 62.000); Finlandiya'da Rovaniemi'dir (nüfus: 58.000).

Halklar

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekvator</span> Kuzey ve güney yarım küreleri birbirinden ayıran hayalî çizgi

Ekvator ya da eşlek, kuzey ve güney yarımküreleri birbirinden ayıran hayalî dairesel hattır. Kuzey ve güney kutup noktalarına eşit uzaklıkta olan noktaların birleştirilmesiyle elde edilen çizgidir. Ekvatorun enlemi tanım gereği 0°dir. Yerkürenin Ekvator uzunluğu 40.076,4 km'dir.

Afrika kıtasında Gabon, Kongo Cumhuriyeti, Kongo DC, Uganda, Kenya, Somali.
Asya kıtasında Maldivler, Endonezya.
Güney Amerika kıtasında Ekvador, Kolombiya, Brezilya.
<span class="mw-page-title-main">Dönence</span>

Dönence veya Tropika, yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda her birine bir kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un (eşlek) 23° 27′ kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biri. Bu iki enlem arasındaki bölgeye tropikal kuşak denir.

<span class="mw-page-title-main">Yengeç Dönencesi</span> Yengeç Dönencesi ,Kuzey Yarım Kürede ışık ışınlarının en son dik geldiği noktadır

Yengeç Dönencesi, yeryüzünün kuzey yarım küresinde Ekvator'un 23° 27' kuzeyinden geçtiği varsayılan enlemdir. 23° 27' kuzey enlemine Yengeç Dönencesi adı verilir. Yerküre 23° 27' eksen eğikliğine sahip olduğu için oluşur. Yerküre yörüngesinde 21 Haziran konumunda iken, kuzey yarımküre güneşe doğru 23° 27' eğiktir. Bu durumda güneş ışınları Ekvator'dan 23° 27' kuzeye, yani Yengeç Dönencesine dik düşer.

<span class="mw-page-title-main">Merkatör projeksiyonu</span>

Merkatör projeksiyonu, Ekvator etrafında bir siferoide teğet olan ve bir silindir üzerine matematik olarak teşkil edilen bir silindirik harita projeksiyonu. Bu projeksiyona göre enlemler arasındaki açıklıklar, herhangi bir yerdeki küçük bir sahada ölçek, bütün istikametlerde aynı kalacak şekilde tayin edilir. Gerardus Mercator tarafından 1569'da geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kutup Dairesi</span>

Güney Kutup Dairesi, Dünya haritasında gösterilen, Kuzey Kutup Dairesi, Oğlak Dönencesi, Yengeç Dönencesi ve Ekvator Çizgisi ile birlikte beş büyük enlemden biridir. 66° 33′ 39″ enleminde Kuzey Yarımküre'deki karşıtı Kuzey Kutup Dairesi ile simetrik duran daire, her yıl kıta hareketleri nedeniyle güneye kaymaktadır. Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile kış mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gece, yaz mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gündüz yaşanır.

<span class="mw-page-title-main">Eskimo halkları</span> Eski bir kuzey dünya topluluğu

Eskimolar ya da İnuit ve Yupikler, Arktik bölgedeki dört ülkeye dağılmış olarak, Doğu Sibirya, Alaska, Kanada ve Grönland'da yaşayan ve Eskimo - Aleut dillerini konuşan Eskimo - Aleut halklarının en büyük grubunu oluşturan avcı ve toplayıcı halk.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Yupikleri</span> Eskimo halkı

Sibirya Yupikleri ya da Yuitler, Rusya'ya bağlı Çukçi Yarımadası ile ABD'deki Alaska eyaletine bağlı St. Lawrence Adası'nda yaşayan Yupik kolundan bir Eskimo halkı. Alaska Yerli Dil Merkezine göre Alaska'daki 1.400 kişilik nüfustan 1.000 kadarı, Rusya'daki 900 kişilik nüfustan ise ancak 300 tanesi anadillerini konuşabiliyor.

Eskimo dilleri, Rusya'da Çukçi Yarımadasının birbirinden ayrı iki kıyısında, Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinde, Kanada'da ve Danimarka'ya bağlı Grönland'da Eskimo-Aleut dilleri ailesinden Eskimo halkları tarafından konuşulan dil ailesi. Yupik dilleri ile İnuit dilleri olmak üzere İki ana kolu vardır. Fakat, Sirenik Yupiklerinin günümüzde konuşanı kalmayan dilleri diğer Yupik dillerinden belirgin biçimde farklıdır ve bu farklılığa dayanarak Menovşçikov (Меновщиков) gibi kimi uzmanlar Sirenik Yupikçesini Yupik dilleri dışında tutarak Sirenik Eskimocası adı altında Eskimo dillerinin üçüncü ana kolu olarak sınıflandırır. Sirenik Yupikçesi 1997 yılında tükenmiştir. Alaska Yerli Dil Merkezindeki son rakamlara göre 124.000 kişilik nüfusa sahip Eskimo halklarından 85.544 kadarı anadillerini konuşabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Enlem dairesi</span>

Enlem dairesi, belirli bir enlemdeki tüm noktaları birleştiren soyut doğu-batı dairesine verilen isimdir. Bu daire üzerindeki konum, daire üzerindeki boylamın bilinmesi ile bulunabilir. Enlem dairelerine genellikle "paraleller" denilmektedir. Bunun nedeni boylam dairelerine nazaran bu dairelerin birbirlerine eşit uzaklıkta, paralel şekilde yer almasıdır. Dairelerin uzunlukları genel bir sinüs ya da kosinüs fonksiyonuyla hesaplanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">12. batı meridyeni</span>

12. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 12 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 12°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, Kuzey Okyanusu, Afrika, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">13. batı meridyeni</span>

13. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 13 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 13°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, Kuzey Okyanusu, Afrika, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">15. batı meridyeni</span>

15. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 15 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 15°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, İzlanda, Kuzey Okyanusu, Afrika, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">16. batı meridyeni</span>

16. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 16 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 16°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, İzlanda, Kuzey Okyanusu, Afrika, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">20. batı meridyeni</span>

20. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 20 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 20°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, İzlanda, Kuzey Okyanusu, Afrika, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">21. batı meridyeni</span>

21. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 21 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 21°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, İzlanda, Kuzey Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">22. batı meridyeni</span>

22. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 22 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 22°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, İzlanda, Kuzey Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">23. batı meridyeni</span>

23. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 23 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 23°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, İzlanda, Kuzey Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">24. batı meridyeni</span>

24. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 24 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 24°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, İzlanda, Kuzey Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">25. batı meridyeni</span>

25. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 25 açısal derece doğuda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 25°B meridyeni, Kuzey kutbu, Grönland, Yeşil Burun Adaları, Kuzey Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden uzanır.

<span class="mw-page-title-main">30. batı meridyeni</span>

30. batı meridyeni, Başlangıç meridyeni Greenwich'ten 30 açısal derece batıda yer alan, kuzey kutbundan güney kutbuna uzanan hayali çizgi. 30°B meridyeni, Kuzey kutbu, Kuzey Buz Denizi, Grönland, Atlas Okyanusu, Güney Okyanusu, Antarktika üzerinden Güney kutbuna uzanır.