İçeriğe atla

Kuzey Kore wonu

Kuzey Kore Wonu
ISO 4217 KoduKPW
Resmi kullanıcı(lar)Kuzey Kore
Sembol
Merkez bankasıKuzey Kore Merkez Bankası

Kuzey Kore wonu (Korece: 조선민주주의인민공화국 원; simge: ₩; ISO 4217: KPW) ya da sadece wŏn, Kuzey Kore'de kullanılan para birimidir. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Bankası tarafından dağıtılır. Won'un alt birimi çŏn ve bir tane won, yüz tane çŏna bölünür.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

"Won", aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Korece</span> Kore yarımadasında ve komşusu Çine bağlı Yanbian Kore Özerk İlinde yaygın olarak kullanılan bir dil

Korece, Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili. Hem Kuzey Kore hem de Güney Kore'nin resmî dilidir. Dil, hece alfabesi olan Hangıl veya Çince karakterler olan Hanja ile yazılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin bütün silahlı kuvvetlerinin birleşik olarak oluşturduğu yapıdır. ABD Ordusu ilk kez, yeni kurulan ulusu Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Büyük Britanya'ya karşı savunmak üzere 13 kurucu eyaletin oluşturduğu Kongre yönetimi sırasında kuruldu. Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD Deniz Piyadeleri ve ABD Deniz Kuvvetleri 1776'daki bağımsızlık bildirisinin açıklanacağı öngörüsüyle 1775'te oluşturuldu. Dünyadaki en büyük hava kuvvetlerinden birine sahip olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 1947'ye kadar bağımsız bir komutanlık haline getirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">2010 FIFA Dünya Kupası</span> Güney Afrikada düzenlenmiş olan futbol turnuvası

2010 FIFA Dünya Kupası, 11 Haziran ile 11 Temmuz 2010 tarihleri arasında Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası'nın 19. finalleridir. Bu sayede FIFA Dünya Kupası ilk kez Afrika kıtasında düzenlenmiş oldu. Kupayı, 11 Temmuz 2010 tarihinde oynanan final maçında Hollanda'yı 1-0 yenen İspanya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Futbol Konfederasyonu</span>

Asya Futbol Konfederasyonu kısa adıyla AFC Asya'da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 1954'te Filipinler'in Manila kentinde kurulan kuruluşun bugünkü genel merkezi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dadır. Kulüpler düzeyinde AFC Şampiyonlar Ligi'ni düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya</span> Asya kıtasının alt bölgesi

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ch'ŏnma-ho</span> Kuzey Korenin ana muharebe tank tasarımı

Ch'ŏnma-ho, "Gökyüzü at kaplanı" veya "Pegasus", ana muharebe tankı, Kuzey Kore'nin tank tasarımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Korece Vikipedi</span> Wikipedianın Korece sürümü

Korece Vikipedi, Vikipedi'nin Korece sürümüdür. Ekim 2002'de başlatıldı. 4 Haziran 2005'te 10.000 madde sınırını geçti, 4 Ocak 2008'de madde sayısı 50.000'i ve 8 Haziran 2009'da 100.000'i geçti. 19 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Korece Vikipedi'nin 687.946 maddesi, 863.356 kullanıcısı ve 28 hizmetlisi bulunmaktadır; madde sayısı nedeniyle en büyük 24. Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore wonu</span> Güney Kore wonu, ya da sadece won, Güney Korede kullanılan resmî para birimidir.

Güney Kore wonu ya da sadece won (원), Güney Kore'de kullanılan resmî para birimidir. Won, merkezi Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Kore Bankası tarafından servis edilir. Won, yüz tane Jeon'a bölünür; ancak jeonlar artık günlük ticarî işlemlerde kullanılmamaktadır ve sadece döviz kurlarında bulunur.

<i>Heartstrings</i>

Heartstrings, bir üniversitede okuyan gençlerin aşklarını, arkadaşlıklarını ve hayallerini anlatan melodram Güney Kore dizisidir. Güney Kore'de yayınlanmasından sonra dizi; Japonya, Çin ve Kuzey Amerika dahil olmak üzere sekiz ülkeye satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

Güney Kore'nin vize politikası, belirli ülkelerin vatandaşlarının vizesiz giriş yapmasına izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'nin idari bölümleri</span>

Güney Kore'nin idarî bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. İl düzeyinde 8 il, bir özel özerk il, bir özel şehir, 6 metropol şehri ile bir özel özerk şehre ayrılmaktadır. Bu bölümler ise şehir, ilçe, semt, kasaba, belde, mahalle ve köy olmak üzere daha küçük bölümlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

Won simgesi (₩), şu anlamlarda kullanılan birim sembolüdür:

<span class="mw-page-title-main">Aegukka</span> Kuzey Korenin ulusal marşı

Aegukka veya Ülkeye Bağlılık Şarkısı, Kuzey Kore'nin ulusal marşı. 1945'te Japon İmparatorluğu'nun Kore'yi işgali'nden kurtulmayı ve bağımsızlığa kavuşmayı konu alıp bestelenen marş Haziran 1947'de devlet marşı olarak kabul edildi. Marşın bestesi 1945 yılında Kim Won-gyun tarafından, sözleri ise 1946 yılında Pak Se-yong tarafından yapılmıştır.

Samsung Galaxy A8 (2016) (SAMSUNG Galaxy A86 olarak stilize edilmiş); Samsung Electronics tarafından Samsung Galaxy A serisinin bir parçası olarak üretilmiş, Android işletim sistemini kullanan bir phablettir. Cihaz, Güney Koreli telekom sağlayıcısı SK Telecom tarafından 30 Eylül 2016'da tanıtılmıştır. Cihaz, Samsung Galaxy A8 ailesinin ikinci üyesidir ve Samsung Galaxy A8 (2015)'in halefidir. Çoğu Samsung Galaxy A serisi akıllı telefonlarından farklı olarak Galaxy A8 (2016)'da, Samsung'un 2015 yılında satışa çıkardığı amiral gemisi cihazları Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge ve Samsung Galaxy Note 5'te kullanılan yongada sistem bulunur. Cihaz, 2018 yılında yerini Samsung Galaxy A8 (2018)'e bıraktı.