İçeriğe atla

Kuzey Kore takvimi

Juche 99 (2010) için bir Juche takvimi

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti takvimi, KDHC takvimi veya Juche takvimi Kuzey Kore'de kullanılan yıl numaralandırma sistemidir.

Tarihçe

Takvim, Kore'de kullanılan iki tarihi takvimden, geleneksel Kore dönemi isimlerinin sistemi ve yılların tarihsel olarak kabul edilmiş İsa'nın doğumuna bağlı olduğu Gregoryen takviminden ödünç alıyor. Bu ikisinin aksine, Juche takvimi Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Kim İl-sung'un doğumuyla başlar.[1]

Juche takvimindeki kararname, 8 Temmuz 1997'de, Kim İl-sung'un ölümünün üçüncü yıldönümünde kabul edildi. Aynı kararname aynı zamanda Kim Il-sung'un doğum yıldönümünü Güneş Günü olarak da belirledi. 1912'deki Kim İl-sung'un Gregoryen takviminde doğum yılı, Kuzey Kore takviminde "Juche 1" oldu.[2] Böylece, 2011 yılı "Juche 100" dür, vb.[3] Bu, Kim Il-sung'un kişilik kültünü ilerletme aracı olarak yapıldı.

Takvim, 9 Eylül 1997 tarihinde, Cumhuriyetin Kuruluş Günü olarak uygulanmaya başlandı.[2] O tarihte, gazeteler, haber ajansları, radyo istasyonları, toplu taşıma araçları ve doğum sertifikaları Juche yıllarını kullanmaya başladı.[4]

Kullanım

1912 yılı, Kuzey Kore takviminde "Juche 1" dir. "Juche 1'den önce" yıl yoktur ve 1912'den önceki yıllara yalnızca Hristiyan takvimine dayanarak sayılar verilir. 1912'den önce başlayan ve bundan sonra sona eren yıl aralıkları yalnızca Hristiyan takvim numaralarında da verilmiştir.[5]

1912'den sonraki tüm yıllar sadece Juche yıllarında veya Juche yıllarında ve karşılık gelen yıl parantez içinde Hristiyan takviminde verilecektir. Yabancı ülkelerle olan ilişkilerde, "Juche Dönemi ve Hristiyan dönemi bağımsızlık, eşitlik ve karşılıklılık ilkeleri üzerinde kullanılabilir."[5]

Örnekler

Juche yılı Gregoryen yılı Dangun yılı Olay
11912 4245 Kim İl-sung'un doğum yılı
311942 4275 Kim Jong-il'in doğum yılı
371948 4281 Kuzey Kore'nin kuruluşu
711982 4315 Kim İl-sung'un 70 yıllık ömrünü anmak için Juche Kulesi'nin inşaatı, Kim Jong-un'un doğum yılı (Kuzey Kore kayıtları)
721983 4316 Kim Jong-un'un doğum yılı (Güney Kore kayıtları)
831994 4327 Kim İl-Sung'un ölümü
861997 4330 Juche takvimi tanıtıldı
1002011 4344 Kim Jong-il'in ölümü
1012012 4345 Kim İl-sung'un doğumundan 100 yıl sonra
1132024 4357 Mevcut yıl

Kaynakça

  1. ^ Andrew Logie (17 Eylül 2012). The Answers: North Korea: How do you solve a problem like North Korea?. Marshall Cavendish International Asia Pte Ltd. s. 57. ISBN 978-981-4398-90-9. 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2019. 
  2. ^ a b Hy-Sang Lee (2001). North Korea: A Strange Socialist Fortress. Greenwood Publishing Group. s. 220. ISBN 978-0-275-96917-2. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2019. 
  3. ^ Martin K. Dimitrov (31 Temmuz 2013). Why Communism Did Not Collapse: Understanding Authoritarian Regime Resilience in Asia and Europe. Cambridge University Press. s. 104. ISBN 978-1-107-03553-9. 
  4. ^ "Juche era available in Korea". KCNA. 10 Eylül 1997. 3 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2016. 
  5. ^ a b "Rules on use of Juche Era adopted". KCNA. 25 Ağustos 1997. 5 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung</span> Kuzey Kore diktatörü (1948–1994)

Kim Il-sung, asıl adı Kim Song Ju Kuzey Kore'nin eski devlet başkanı ve Kore İşçi Partisi'nin eski Genel Sekreteri.

<i>Juche</i> Kuzey Kore Devlet İdeolojisi

Juche veya Cuçe, hükûmet tarafından "Kim İl-sung'un ulusal ve uluslararası düşünceye özgün, mükemmel ve devrimci katkısı" olarak nitelendirilen Kuzey Kore'nin resmi devlet ideolojisidir. "İnsan kaderinin efendisidir", Kore halkının "devrimin ve inşaatın ustaları" olarak hareket etmeleri ve kendine güvenmek ve güçlü olmak suretiyle bir ulusun gerçek sosyalizmi elde edebileceğini ileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Songun</span>

Songun veya Sŏn'gun, Kuzey Kore’nin önce ordu siyasetinin ismidir. Buna göre Kore Halk Ordusu'nun devlet işlerinde ve ülke kaynaklarının kullanımında önceliği bulunmaktadır. Bu siyasetin birçok alanda farklı yansımaları olup siyasi ve ekonomik alanda ordunun önceliği mevcuttur. Bu siyasetin Kuzey Kore yeni devlet ideolojisinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kore İşçi Partisi</span> Kuzey Koredeki iktidar siyasi parti

Kore İşçi Partisi (KİP), genelde Kuzey Kore olarak bilinen Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nde iktidarda olan siyasi partidir. Yüksek Halk Meclisinde temsil edilen en büyük partidir ve Anavatanın Birleşmesi için Demokratik Cephe'yi oluşturan diğer iki yasal parti ile birlikte de jure ile bir araya gelmektedir. Bu küçük partiler KİP'ye tamamen bağımlıdır ve KİP'nin “öncü rolünü” varlıklarının bir koşulu olarak kabul etmektedir. Parti, ülkenin kurulmasından beri iktidardadır ve liderleri Kim İl-sung (1949-1994), oğlu Kim Jong-il (1994-2011) ve torunu Kim Jong-un (2011-) olmuştur.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore ebedi lideri</span>

Kuzey Kore Ebedi Lideri, Kuzey Kore'nin ölen liderlerine ölüm sonrası unvanlar verilmesi uygulamasına atıfta bulunmaktadır. "Juche Kore'nin Ebedi Liderleri" ifadesi, 30 Haziran 2016'da değiştirildiği gibi Anayasa'ya giriş satırında ve ardından yapılacak revizyonlarda belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">Juche Kulesi</span> mimari yapı

Juche Kulesi ya da resmi adıyla Juche Fikri Kulesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, adını Kim İl-sung'un doktrinleştirdiği Juche felsefesinden alan beton dikilitaş tarzındaki anıtsal sütun. Sosyalist gerçekçi sanat tarzının bir örneği olan anıtın önünde İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli'nden esinlenilen; proletaryayı, çiftçilerini ve entelijansiyayı temsil eden orak, çekiç ve yazı fırçası taşıyan üç kişinin bulunduğu 30 metre yüksekliğinde bronz bir heykel bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kim İl-sung Meydanı</span>

Kim İl-sung Meydanı, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bulunan anıtsal meydan.

Kore Merkez Haber Ajansı, 5 Aralık 1946 tarihinde kurulan Kuzey Kore devlet haber ajansı. Merkezi başkent Pyongyang'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumsusan Güneş Sarayı</span> anıt mezar

Kumsusan Güneş Sarayı, diğer adıyla Kumsusan Anıt Sarayı ya da bazı kaynaklarda geçen adıyla Kim İl-sung Müzesi, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da yer alan, ülkenin kurucusu Kim İl-sung'a ait anıt mezar. Yapı önceleri sadece Kim İl-sung'un adına inşa edilmiş iken, oğlu Kim Cong-il'in 2011 yılındaki ölümünün ardından her iki liderin adıyla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Uzay Teknolojisi Komitesi</span>

Kore Uzay Teknolojisi Komitesi, Kuzey Kore'nin resmi uzay ajansıdır. 1 Nisan 2013 yılında kurulmuştur.

Bu makale, resmi adı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) olan Kuzey Kore’nin politik liderlerini listeler.

<span class="mw-page-title-main">Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi</span>

Kimilsungist-Kimjongilist Gençlik Ligi Kuzey Kore gençlik örgütüdür. Kuzey Kore'deki ana gençlik örgütüdür. Doğrudan Merkez Komite yönetiminde, Kore İşçi Partisi tüzüğünde açıkça belirtilen tek kitle örgütüdür. 15 yaşın altındaki gençler, daha büyük Koreli Çocuk Birliğinin bir parçası olan Genç Öncü Kolorduna katılabilir. Eski Sovyetler Birliği'nde Komsomol'dan modellenen örgüt, ev hanımı olmak isteyip Sosyalist Kadınlar Birliği'ne transfer edilen evli kadınlar dışında, 15-30 yaşları arasında parti üyeliği olmayan tüm Kuzey Korelileri içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Çin takvimi</span>

Çin takvimi, yılları, ayları ve günleri astronomik olaylara göre hesaplayan bir ay-güneş takvimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore-Romanya ilişkileri</span>

Kuzey Kore-Romanya ilişkileri, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile Romanya ülkeleri arasında sürdürülen ikili ilişkileri kapsar. 1989 Aralık ayında yer almış Romanya Devrimi'nden beri iki ülke arasındaki ilişkiler ancak sınırlı oranda sürdürülmüştür. Bu ikili ilişkiler ilk olarak 26 Ekim 1948 tarihinde, yani Romanya'nın Doğu Bloku'na ait olduğu dönem sırasında, başladı. Romanya'nın Pyongyang şehrinde bir büyükelçiliği, Kuzey Kore'nin de Bükreş şehrinde bir büyükelçiliği var.

<span class="mw-page-title-main">Chollima Heykeli</span>

Chollima Heykeli Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki Mansu Tepesi'ndeki bir anıttır. Anıt, Chollima Hareketi'nin "Chollima hızını" sembolize eder. Anıtın tasvir ettiği efsanevi kanatlı at Chollima'nın günde 1.000 ri (400 km) gidebileceği söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Yüce Lider (Kuzey Kore unvanı)</span>

Yüce lider, Kuzey Kore'nin, Kore İşçi Partisi'nin, devletin ve Kore Halk Ordusu'nun fiili en büyük lideridir. Bu unvan ulusal anayasaya ayrı bir makam olarak yazılmadı, ancak Devlet İşleri Komisyonu başkanı fiilen Kuzey Kore'nin dinî lideridir. Aynı şekilde Kore İşçi Partisi (KİP) Tüzüğü'ne göre KİP genel sekreteri İşçi Partisi'nin en üst düzey lideridir. Daha önce, Kim Jong Il döneminde bu unvan, aynı zamanda KİP genel sekreteri olan Ulusal Savunma Komisyonu Başkanlığı makamına veriliyordu. Kuzey Kore'nin varlığından önce devletin ilk lideri, 1945'ten 1948'e kadar Kore'nin kuzey yarısını yöneten Sovyetler Birliği tarafından kontrol edilen yönetim otoritesi olan Sovyet Sivil İdaresi'nin başkanı olarak görev yapan Terenty Shtykov'du

Kuzey Kore siyaseti resmi devlet felsefesi olan Kimilsungizm-Kimjongilizm çerçevesinde gerçekleşmektedir. Kimilsungizm-Kimjongilizm'in bir parçası olan Juche, gerçek sosyalizme ancak özgüven ve güçlü bir bağımsız devlet yoluyla ulaşılabileceği inancıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş Günü (Kore)</span>

Güneş Günü, Kuzey Kore'de her yıl 15 Nisan'da kutlanan bir ulusal tatildir. Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il Sung'ün doğum günü anısına düzenlenir. Bu tatil, ülkedeki en önemli ulusal tatil olup, Kuzey Kore'nin Noel karşılığı olarak kabul edilir. Kim'in doğum günü, 1968'den itibaren resmi bir tatil olarak kabul edildi; 1997 yılında yani ölümünden üç yıl sonra Güneş Günü olarak yeniden adlandırıldı.