İçeriğe atla

Kuzey Kore-Rusya sınırı

Kuzey Kore ve Rusya'yı birbirine bağlayan Dostluk Köprüsü. Kore resmin ön planındadır, Rusya'ya bağlı Khasan sağdadır. Soldaki kule Çin sınırındadır.

Kuzey Kore-Rusya sınırı, Rusya ve Kuzey Kore arasındaki sınırdır. Rusya'nın resmi tanımına göre bu sınır 17 km kara sınırı ve 22 km (12 deniz mili) deniz sınırını kapsamaktadır. Kara veya kara-deniz sınırı bakımından Rusya 'nın en kısa uluslararası sınırıdır.[1]

İki ülke arasındaki kara sınırını Tumen Nehri belirlemiştir, nehrin döküldüğü Japon Denizi ise deniz sınırı olarak iki ülkeyi ayırmıştır.[2]

Kuzey Kore-Rusya sınırına ilişkin birçok ikili anlaşma mevcuttur. Sovyetler Birliği ve Kuzey Kore arasında 17 Nisan 1985'te imzalanan antlaşma yürürlükte olan sınırı belirlemiştir..[3] Sınırın Rusya tarafı Primorskiy Krayı'na bağlı olan Khasansky yönetimindedir, Kore tarafı ise Rason şehri yönetimine aittir.

Sınır

Kuzey Kore-Rusya sınırı arasındaki tek geçiş noktası Tumen Nehri üzerindeki Dostluk Köprüsüdür.[2] Rusya tarafındaki istasyon Khasan kasabasının 800 m güneybatısındadır. Kore tarafındaki sınır istasyonu Tumangang'dadır.

Yük ve yolcu taşımacılığı için kullanılan trenler sınırı geçmek için tek yoldur. Arabayla veya yaya geçişi yapılamaz.[4]

Sınırdan sadece Rusya ve Kuzey Kore vatandaşları geçiş yapabilir. Sınır üçüncü ülke vatandaşlarına açık değildir.[5]

Nisan 2015'te Kuzey Kore ve Rusya Ulaştırma Bakanları Rusya ve Kuzey Kore arasında yol yapmak için anlaşma imzalamıştır.[4]

Olaylar

16 Ekim 2016'da bir Rus sınır muhafızı, Japonya Denizi'nde bir balıkçı teknesine ateş açtıktan sonra Kuzey Koreli bir balıkçıyı öldürdü ve sekiz kişiyi yaraladı. Federal Güvenlik Servisi (FSB), Cumartesi günü trol gemisi Dae Yong No. 10'un Japonya Denizi'ndeki Rus sularına girdiğini iddia etti. Gemide yapılan bir arama sırasında, FSB muhafızları gemide "yasadışı olarak elde edilmiş sucul biyo-kaynaklar" buldular.[6] Açıklamada, geminin mürettebatının Rus muhafızlardan silah almaya çalışırken kaçmaya çalıştığı belirtildi. Açıklamada, bir Rus sahil güvenlik gemisinin trolün tahrik sistemine ve Kuzey Koreli mürettebata ateş ederek devre dışı bıraktığı belirtildi.[7]

17 Eylül 2019'da FSB, bir Rus Sahil Güvenlik gemisinin Rus karasularında yasadışı olarak avlanan iki Kuzey Kore gemisi ve 11 motorlu tekne tespit ettiğini söyledi. FSB'ye göre gemilerden biri alıkonulurken diğerinin mürettebatı ateş açarak 11 motorlu botla birlikte ele geçirilmeden önce dört Rus askerini yaraladı. Çatışmada yaralananlar da dahil olmak üzere toplam 161 Kuzey Koreli gözaltına alındı ve onlara tıbbi yardım verildi. Her iki Kuzey Kore gemisi, mürettebatı ve 11 motorlu tekne, soruşturmanın sonuna kadar kalmaları beklenen Rusya'nın Nahodka limanına götürüldü.[8]

18 Eylül 2019'da Rusya, Japonya Denizi'nde sahil güvenlik ile balıkçı gemileri arasında çıkan çatışma nedeniyle ülkedeki en üst düzey Kuzey Koreli diplomatı çağırdı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki Kuzey Kore Büyükelçiliği geçici maslahatgüzarı Jin Jong-hyeop'a yönelik olayla ilgili "ciddi endişelerini" dile getirdi. Bu, ülkelerin bölgede ilk kez karşılaştıkları sürtüşmeler değildir. Kuzey Kore daha önce de Rus gemilerine el koymuştu. Temmuz ayında bir balıkçı ekibini tutukladı.[9]

Kaynakça

  1. ^ "Сопредельные страны". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015. 
  2. ^ a b "Северная Корея". 7 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015. 
  3. ^ "Информация о международных соглашениях". 8 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015. 
  4. ^ a b "North Korea, Russia sign road connection deal". 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015. 
  5. ^ "36 hours in North Korea without a guide..." 8 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2015. 
  6. ^ "Russian border guards open fire on North Korean fishing vessel"Ücretli abonelik gerekli. The Independent (İngilizce). 15 Ekim 2016. 21 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2021. 
  7. ^ "Russian guards fire on North Korean ship, kill 1 fisherman". AP NEWS. 15 Ekim 2016. 10 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2021. 
  8. ^ "Russia summons North Korean diplomat over border clash". www.aa.com.tr. 2 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2021. 
  9. ^ "North Korean held in Russia 'for poaching' dies". BBC News (İngilizce). 20 Eylül 2019. 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çin-Japon Savaşı</span>

Birinci Çin-Japon Savaşı, Çin Çing Hanedanı ile Meiji dönemi Japon İmparatorluğu arasında, Kore'nin hakimiyeti üzerine gerçekleşmiştir. Savaşın sonucundaki Japon zaferi, Çing Hanedanı'nın yozlaşıp zayıf düşmesini ve Japonya'nın Meiji Restorasyonu'ndan itibaren batılılaşıp modernleştiğini gösterecekti. Savaşın en önemli sonucu Asya'daki bölgesel hakimiyetin Çin'den Japonya'ya geçmesi ve Çing Hanedanı'nın meşruluğunu kaybetmesidir. Daha sonra bu gelişmeler Çin'de 1911 Devrimi'ne neden olacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Silahlı Kuvvetleri</span> Rusya Federasyonunun askerî gücü

Rusya Silahlı Kuvvetleri, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri olarak da bilinen Rus Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın ordusudur. Aktif personel açısından dünyanın beşinci büyük askeri gücüdür ve 1.15 milyon aktif personel ile en az iki milyon yedek personelden oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) göre, Rusya 2026 yılına kadar aktif personel gücünü 1.5 milyona çıkarmayı planlamaktadır ve bu, onu Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük askeri gücü yapacaktır. Ülkenin Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava-Uzay Kuvvetleri olmak üzere üç ana hizmet kolunun yanı sıra Stratejik Roket Kuvvetleri ve Hava İndirme Kuvvetleri adında iki bağımsız hizmet koluna sahiptir. 2013 yılında kurulan Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı, muhtemelen 2022 yılında ilave destek personeliyle birlikte 1,000 kişilik bir güce ulaşacaktır.

17 Aralık 1998 Çatışması, Güney Kore sahillerine komando çıkartması yapmaya çalışan bir yarı denizaltı aracının Güney Kore ordusu tarafından yolunun kesilmesiyle başlayan deniz muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">USS Pueblo (AGER-2)</span>

USS Pueblo (AGER-2), Amerika Birleşik Devletleri'ne ait istihbarat gemisi, 23 Ocak 1968 günü Pueblo Olayı olarak da bilinen operasyonla Kuzey Kore deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Olay sırasında Kuzey Kore yetkililerinin açıklamalarına göre gemi ülke sularına girmiş, ABD yetkililerine göre gemi uluslararası sularda bulunmaktaydı. Pueblo gemisi hâlen Kuzey Kore’nin elindedir ve sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tsushima Muharebesi</span> 27-28 Mayıs 1905 arasında Rusya ve Japon donanmaları arasında gerçekleşmiş deniz savaşı

Tsuşima Muharebesi, Japonya'da Japon Denizi Muharebesi olarak da bilinir, modern çelik gövdeli savaş gemilerine sahip donanmalar arasında gerçekleşen ve kazanan tarafın kesin olarak belli olduğu tek deniz muharebesidir. Muharebe 27-28 Mayıs 1905 tarihlerinde Tsuşima Boğazında gerçekleşmiştir. Muharebede Amiral Togo Heihaçiro komutasındaki Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Birleşik Filosu, Amiral Zinovi Rojestvenski komutasındaki Rusya İmparatorluk Deniz Kuvvetleri Pasifik Filolarının üçte ikisini imha etmiştir. Rus donanması bölgeye intikal edebilmek için Baltık Denizindeki üslerden yola çıkarak 18 bin deniz mili katederek bölgeye gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin vize politikası</span> Kuzey Koreye girmek için gerekli olan izin politikası

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Kuzey Kore ziyaretçileri Kuzey Kore dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Umuma mahsus pasaport sahibi tüm ziyaretçiler Kuzey Kore'ye girmeden önce vize almalıdır. Kuzey Kore'ye turizm amacıyla seyahat eden tüm ziyaretçiler, Devlet Turist Rehberliği Genel Bürosu'na kayıtlı bir seyahat acentesinden önceden izin almalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de turizm</span>

Kuzey Kore’de turizm, Kuzey Kore hükûmeti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Her yıl yalnızca 4.000 ila 6.000 Batılı turist Kuzey Kore'yi ziyaret etmektedir. Tüm turizm, Kore Uluslararası Seyahat Şirketi (KITC), Kore Uluslararası Spor Seyahat Şirketi (KISTC), Kore Uluslararası Tekvando Turizm Şirketi (KITTC) ve Kore Uluslararası Gençlik Seyahat Şirketi (KIYTC) dahil olmak üzere devlete ait birkaç turizm bürolarından biri tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kerç Boğazı Olayı</span>

Kerç Boğazı olayı, 25 Kasım 2018 tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sahil güvenlik gemisinin Kerç Boğazı yoluyla Karadeniz'den Azak Denizi'ne geçmeye çalışan üç Ukrayna Deniz Kuvvetleri gemisini ele geçirmesi olayıdır.

<i>Crash Landing on You</i>

Crash Landing on You, 2019 yılında tvN kanalında yayınlanan bir Güney Koreli televizyon dizisidir. Park Ji-eun tarafından yazılmıştır. Yönetmeni Lee Jeong-hyo' dur. Aynı zaman da Netflix de yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Balıkçı gemisi</span>

Balıkçı gemisi denizde, gölde veya nehirde balık yakalamak için kullanılan bir tekne veya gemidir. Boyutlarına göre balıkçı teknesinden büyükdür. Ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık ve rekreasyonel balıkçılıkta birçok farklı gemi türü kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkçı teknesi</span>

Balıkçı teknesi bir tekne türüdür. Balıkçı gemisinden boyutlarına göre küçükdür. 1960'ların ortalarına kadar Kuzey Denizi'ndeki balıkçılık filoları trol teknesi ve teknelerden oluşuyordu. Bunlar kendilerini bazen müze gemisi olarak da tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Balık işleme gemisi</span>

Balık işleme gemisi, yakalanan balıkları, balinaları, deniz ürünlerini işlemek ve dondurmak için geniş araçlara sahip büyük bir okyanus gemisidir. Modern balıkçı gemileri, genişletilmiş işlevlere sahiptir ve balık avı için kullanımları önemli ölçüde artmıştır. Bazı balık gemileri ana gemi görevi görecek şekilde donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Proje 23000E Storm</span>

Proje 23000E ya da Storm, Rusya Deniz Kuvvetleri için Krılov Devlet Araştırma Merkezi tarafından tasarlanan bir süper uçak gemisi teklifidir. İhracat versiyonunun maliyeti $5.5 milyarın üzerindedir ve 2017 itibarıyla geliştirmenin on yıl sürmesi beklenmektedir. 2020 yılı itibarıyla proje henüz onaylanmazken, finansal maliyetler göz önüne alındığında, bunun Rus deniz modernizasyonunun diğer unsurlarına göre öncelikli olup olmayacağı belirsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Kuzey Kore)</span>

Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kuzey Kore'de bir kolluk kuvveti kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">2022 Yılan Adası seferi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında sefer

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günü olan 24 Şubat 2022'de Rus Donanması, Karadeniz'de bir Ukrayna adası olan Yılan Adası'na saldırdı ve tüm garnizonu ile birlikte adayı ele geçirerek adayı askeri işgale başladı. Rus kruvazörü Moskva'nın telsizden adanın garnizonuna teslim olmalarını talep ettiği ve yanıt olarak "Rus savaş gemisi, siktir git" dendiği bir ses klibi, garnizonun ölümleriyle ilgili ilk yanlış raporlarla birlikte viral hale geldiğinde, saldırı geniş çapta duyuruldu. Daha sonra garnizonla birlikte askerleri tahliye etmeye çalışan sivil bir arama kurtarma gemisinin de ele geçirildiği ortaya çıktı. Gemi, mürettebatı ve en az bir asker daha sonra esir takasıyla serbest bırakıldı.

Çin-Kuzey Kore sınırı, Çin ile Kuzey Kore'yi birbirinden ayırır ve uzunluğu 1.352'dir. Batıda Kore Körfezi'ndeki Yalu Nehri'nin ağzından doğuda Rusya ile olan gezi noktasına kadar uzanır. Mevcut sınır, 1962 ve 1964'te Çin ile Kuzey Kore arasında imzalanan iki gizli anlaşma ile oluşturulmuştur.